Reistips

10 tips om mooie reisfoto’s te maken

16 mei 2022

Ga je binnenkort een mooie reis maken? Foto’s maken die het niveau ontstijgen van het standaard vakantiekiekje is helemaal niet zo ingewikkeld. Zelfs met een goede smartphone kun je tegenwoordig al knappe reisfoto’s maken. We geven je tien praktische tips voor reisfotografie.

De perfecte reisfoto’s maken, doe je zo!

1. Je systeemcamera is je beste vriend

Denk je aan professionele fotografie, dan denk je waarschijnlijk aan een spiegelreflexcamera. Een spiegelreflex is echter niet de meest praktische camera voor op reis, aangezien het gewicht van camera plus lenzen aanzienlijk is. Investeer liever in een goede systeemcamera en bekijk voor vertrek een paar tutorials op YouTube.

2. Pak de juiste lenzen in

Op reis heb je eigenlijk genoeg aan twee of drie lenzen. Neem zeker een groothoeklens met zoom mee, bijvoorbeeld een 24-70mm lens. Deze gebruik je voor onder andere landschappen en straatfotografie. Voorzie je situaties waarbij je niet dicht bij je onderwerp kunt komen, zoals tijdens een safari, dan is een telelens (200-300mm) een aanrader. Het gewicht is wel een nadeel van dit type lens. Een primelens, een lens met een vaste brandpuntsafstand, is ook fijn voor reisfotografie. Met een 50mm primelens maak je de mooiste portretfoto’s.

3. Vergeet je statief niet!

Een statief is erg handig voor het maken van foto’s van jezelf, maar ook voor het schieten van foto’s waarbij het belangrijk is dat de camera helemaal stil gehouden wordt, zoals een timelapse of avondfotografie.

4. Compositie is key

Een goede foto begint met een goede compositie, oftewel waar komt wat. Het onderwerp in het midden van je foto plaatsen, levert meestal een saaie plaat op. Gebruik je de regel van derden, dan krijg je een veel interessanter beeld. Je deelt het beeld met twee horizontale en twee verticale lijnen op in negen gelijke vlakken en zorgt ervoor dat het onderwerp dat je wilt fotograferen op een snijpunt van horizontaal en verticaal komt te staan. Succes gegarandeerd!

5. Maak je niet (al te) druk om de techniek

Belichting, scherptediepte, sluitertijd, ISO-waarde; het duizelt je nu al. Zet je systeemcamera een keertje op de volautomatische stand en ga gewoon fotograferen. Of sla juist aan het experimenteren en kijk of het een verrassend beeld oplevert. Wil je een foto afdrukken, dan is het wel van belang om op te letten dat je foto’s maakt met voldoende resolutie. Zeker wanneer je deze wil afdrukken op groot formaat voor bijvoorbeeld de woonkamer. Een te kleine resolutie zorgt namelijk voor een onscherp eindresultaat.

6. Gebruik het ‘gouden uur’ voor de perfecte reisfoto’s 

De perfecte belichting krijg je gratis en voor niets van Moeder Natuur. Een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang heeft het licht een bepaalde gloed en daarom worden deze periodes het gouden uur genoemd.

7. Ga ook zonder camera op pad

Zorg dat je niet je hele reis pas achteraf beleefd, als je thuis de foto’s aan het bekijken bent. Ga ook op pad zonder je systeemcamera en gebruik in noodgevallen (lees: dit moet ik vastleggen!) de camera van je smartphone.

8. Alleen eropuit

Als je met een gezelschap reist, zijn er altijd anderen waar je rekening mee moet houden. Ga daarom, als die ruimte er is, ook alleen op pad. Niemand die klaagt als je wat langer stilstaat om ergens een foto te maken!

9. Denk in series

Natuurlijk wil je alle highlights van je reis vastleggen, maar als je met originele foto’s thuis wilt komen, is het ook een idee om een serie te schieten. Denk bijvoorbeeld aan vogels op standbeelden, bijzondere brievenbussen, streetart, silhouetten, etc.

10. Nabewerken van je reisfoto’s

Het klinkt misschien als valsspelen, maar ook professionele fotograferen bewerken hun foto’s altijd na. Met een fotobewerkingsprogramma kun je de kleuren net wat levendiger maken, de uitsnede een beetje aanpassen, of de horizon rechttrekken.

reisfoto's

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.