Australië

10 Weetjes over de Quokka

22 maart 2020
Quokka

De quokka heeft het internet razendsnel overgenomen wanneer Roger Federer een selfie nam met het koddige diertje. Snel kreeg Rottnest Island een grote stroming toeristen over zich heen die ook dé quokka selfie trachtten te verzilveren. Om geruchten en misverstanden uit de wereld te helpen over het gelukkigste diertje ter wereld som ik de beste weetjes over de quokka op.

10. Quokkas of Kamelen?

Op de plaatsen waar je de quokka kan tegenkomen is het enorm droog. De watervoorraad stelt niet veel voor en de quokka is een kei in het aanpassen aan het klimaat. Quokkas kunnen gemakkelijk een maand zonder water! De buideldiertjes eten het liefst bladeren van een Australische bushplant en daarin zitten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Ook al ga je de knuffelbeestjes het meeste vinden bij plassen water, dat wil niet zeggen dat ze er dagelijks van drinken.

9. Quokkas zijn je beste vriend, soms

Quokkas hebben geen bang van mensen, integendeel, door de jaren heen zijn ze te weten gekomen dat mensen véél eten en véél drinken. Als ze je zien is de kans groot dat ze uit nieuwsgierigheid (of honger en dorst) eens langskomen om te zien wat jij allemaal hebt meegebracht. Quokka’s hebben bovendien geen natuurlijke vijanden, dit verklaart waarschijnlijk hun permanente glimlach op hun bekje.

Het is niet allemaal positief hoor! Beginnen de toeristen op hun zenuwen te werken? Dan kunnen ze gerust uithalen met een flinke kreet om je te vertellen dat ze het beu zijn. Kom je in hun persoonlijke zone? Vergeet dan niet dat buideldieren eigenaars zijn van verschrikkelijk scherpe klauwen die je heel fel kunnen verwonden.

Zeg niet dat ik je heb gewaarschuwd!

rottnest island quokka selfie

8. Nachtdieren

Van nature zijn quokkas nachtdieren. Net zoals hun familieleden, de kangoeroe zijn ze het actiefst wanneer het fris en donker is. Het is door de vele jaren toerisme dat ze gezamenlijk hebben besloten om hun wekker iets vroeger te zetten zodat ze mee kunnen snoepen van de lekkere snacks die de toeristen meebrengen.

Wanneer je dus ‘s ochtends aankomt op Rottnest Island is de kans groot dat ze nog aan het slapen zijn. Verstoor hun rust niet en laat ze doen. Later op de dag worden ze actief én sociaal. Geduld is een mooie deugd!

7. Quokkas zijn de slechtste moeders

Het klinkt wel heel bruut maar het is de waarheid. Quokkas hebben wel een zeer vreemd verdedigingsmechanisme. Het koddig diertje laat hun donkerste kant zien in tijden van paniek en gevaar. Wanneer de quokka een roofdier in de buurt ziet, zal het haar eigen jong opofferen en uit de buidel zwieren. Het jong zal natuurlijk noodkreten uitslaan en het roofdier zal het jong kunnen opspeuren en oppeuzelen. De moeder kan op deze manier rustig ontsnappen.

De quokka kan je dus niet meteen een held noemen.

rottnest island quokka

6. Quokkas hebben maar één thuis

Hun zeldzaamheid draagt bij tot hun legende. Een quokka vind je niet zomaar in Australië, je zal ervoor toch wat moeite voor doen… Of geld moeten spenderen. De quokka vind je enkel terug in Two Peoples Bay Reserve (de enigste plek op het vasteland), Bald Island en Rottnest Island. Deze laatstgenoemde is zonder twijfel de populairste plek om het ‘gelukkigste’ dier op aarde tegen te komen.

Gelukkig heb ik reeds tweemaal Rottnest Island bezocht, lees hier verder voor de perfecte dagtrip.

5. Slikken en verteren

Niet echt liefhebbers van de verfijnde cuisine die quokkas. De schattige beestjes eten vooral vegetatie en sleuren grote brokken groen naar binnen. Later als ze goed vol zitten, nemen ze de tijd om te genieten van het eten. Deze manier van eten is waarschijnlijk te verklaren dat ze ook hun dosis water uit hun voeding halen. Het is essentieel dat ze op deze manier eten om te kunnen overleven in tijden van extreme droogte waarmee Australië wel eens te kampen heeft.

4. Quokka of gevangenis

Er staan zeer strenge maatregelen op het aanraken van een quokka. Toeristen hebben nu eenmaal amper schroom. Voor een leuke foto gaan veel mensen tot het uiterste. Noem het maar op: lokken met eten, de quokka vastnemen, drinken geven, etc. Als je betrapt wordt met zulk gedrag wordt je hiervoor beboet. In Australië lachen ze er niet mee en kan er zelf een gevangenisstraf boven je hoofd hangen.

rottnest island quokka

3. Rottnest – Quokka – ‘Rat-Nest’

Eén groot misverstand is de naamgeving van de quokka én het eiland Rottnest. De Nederlandse zeiler Samuel Volckertzoon was de eerste Europeaan die voet zette op het eiland en zag de schattigaards voor het eerst. Samuel vond echter dat de beestjes meer leken op ratten dan op kangoeroes en vandaar komt de naam Rat – nest. Voor de Engelstaligen wordt dit dan snel getransformeerd naar Rottnest.

‘Quokka’ komt uit een taal van de Aboriginals. De locale stam de ‘Nyungars’ noemde het buideldier “gwaga”. Deze term werd ook al snel door de Engelstaligen vervormd tot het huidige ‘quokka’.

2. Quokkas zijn buideldieren

Velen vinden dat ze lijken op ratten, maar Quokkas behoren tot de buideldieren. Ze bewegen zich voort als kangoeroes en dragen eveneens hun jong in een buidel. Net zoals kangoeroes is het een sociaal dier. Ze genieten van elkaars gezelschap en zijn zeker niet verlegen om een bezoekje te brengen aan de mensen. Dus als je naar Rottnest Island, Bald Island of Two Peoples Bay Reserve gaat, wees geduldig, ze komen vast wel af om je te begroeten op hun manier!

rottnest island

1. Meestermanipulator

Heel schattig hé, die quokka’s? Maar laat je niet in de luren leggen. Deze beestjes zijn slimmer dan dat je denkt. Ze weten perfect wat voor gedrag de toerist wilt voor de ‘perfecte’ foto. Ze vervolledigen hun rol en hopen met deze strategie voedsel en drinken los te krijgen van toeristen.

Nogmaals, het is ten strengste verboden om hen te voederen dus hoe schattig ze ook zijn, geef hen niets en maak ze niet afhankelijk van toerisme.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.