Italië

10 weetjes over Venetië die je nog niet wist

13 augustus 2021
tips voor jouw bezoek aan Venetië

Venetië is een prachtige stad die over heel de wereld bekend is vanwege zijn schoonheid. Heb jij een tripje gepland naar deze Italiaanse stad en wil je goed voorbereid aan je vakantie of citytrip beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Brug der Zuchten

 

Leuke weetjes voor tijdens je bezoek aan Rome

 1. Venetië heeft het smalste straatje ter wereld! Nu dat is iets waar we niet van verschieten.
 2. Is Venetie aan het zinken? Feitelijk is het zinken gestopt toen de industrie uit Marghera ophield met het pompen van grondwater. Toch, door het stijgen van de zeespiegel en het gewicht van de gebouwen is het de vraag voor hoe lang dit nog zo door kan gaan. Recent is bekend geworden op basis van satelliet foto’s dat Venetie ieder jaar 2 millimeter zinkt.
 3. De gondeliers staan centraal in de stad. Wisten jullie dat er een limiet staat op het aantal actieve gondeliers? Dit zijn er maximaal 435, wat eveneens enkel mannen met Venetiaanse afkomst.
 4. Het mathematische Venetië in cijfers: de stad heeft 120 kerken, 3 torens, 189 eilanden, 420 bruggen, 160 kanalen. Best impressionante cijfers als je het mij vraag!
 5. Door de getijden kan het waterpeil stevig schommelen. Zo kan deze in extreme omstandigheden tot 1 meter verschillen.
 6. In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt zijn de vele gebouwen van Venetië niet direct gebouwd op deze eilanden maar op houten platformen ondersteund door houten staken die in de grond gehamerd zijn en de zeebedding rond de kustlijnen van het eiland. 
 7. Ciao’ is het meest herkenbare Italiaanse begroeting en is ontstaan in Venetië. Het is afkomstig van een typische Venetiaanse begroeting, “s-ciavo vostro”. Dit betekent “jouw slaaf”. Op een gegeven moment werd het alleen nog “s-ciavo” en daarna werd het “ciao”.
 8. Wil je graag wat inzage hebben in het lokale leven? Ga dan zeker naar de dagelijkse vismarkt van 6-12 u op aan de voet van de Rialtobrug
 9. Venetie heeft een kleine 300.000 inwoners, waarvan er maar 60.000 in Venetië zelf wonen. De rest woont op de andere eilanden of op het vasteland.
 10. Sinds 1987 staat de stad op de lijst van Unesco Werelderfgoed. 
 11. Als we de geschiedenis even induiken: In de 7de eeuw kreeg het gebied een eigen leider, de zogenaamde ‘Doge’ (vandaar de naam Dogepaleis). Doorheen de eeuwen werd de stadstaat enorm machtig zodat ze het Byzantijnse rijk overheersten.

 Jouw trip naar Venetië aan het plannen? Hier lees je de 10 niet te missen plekjes van Venetië!

Venetië San Marco plein

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.