IJsland

15 interessante weetjes over IJsland

20 november 2017

Ijsland is bekend omwille van zijn prachtige landschappen die heel geliefde zijn bij vele bloggers, maar wist je deze 15 feitjes al?

1. 2/3de van de totale populatie van IJsland (330 000 mensen) woont in de onmiddellijke omgeving van Reykjavik, waarvan 1/3de in het centrum van Reykjavik zelf.

2. Alle huizen en verschillende hoofdwegen worden van energie voorzien door de vele warmtebronnen. IJsland is de definitie van een groen land met groene energie, letterlijk en figuurlijk!  Momenteel wordt er nog geen groene energie naar het buitenland geëxporteerd, de meningen van de lokale bevolking hierover zijn heel verschillend.

3. Het is een traditie om met Kerstmis elkaar een boek te geven. Dit kan wel meespelen in het feit dat 1/7de van de populatie zelf een boek publiceert!

4. ‘Groenland‘ was een betere naam geweest voor IJsland. De eerste kolonist die de intentie had om in IJsland te blijven, zag zijn vee verhongeren tijdens de eerste winter op het eiland. Hierdoor was hij genoodzaakt het eiland te verlaten wegens de koude en het eiland IJsland te noemen, om zo mensen te weerhouden om naar het eiland te gaan.

5. IJslanders zijn typische paarden, die over het hele eiland te vinden zijn. Ze zijn enorm koppig, vriendelijk en zijn ongelooflijk goed bestendig tegen de kou. Deze karakteristieke paarden zijn tevens het enige ras met 5 gangen.

 

MY NEW ICELANDIC FRIEND ????? #hetisdemerckxiniceland #tisiceland #horsesofinstagram #iceland #visitreykjavik #reykjavikloves

Een bericht gedeeld door Yannick Merckx (@hetisdemerckx) op

De IJslanders kan je overal vinden, vaak langs de wegen

6. De grootste bron van inkomsten is visvangst, waarbij op de 2de plaats het massaal opkomend toerisme staat.

7. Door de stad Reykjavik loopt de rivier ‘Elliðaár‘, die erg veel zalm bevat maar voor boten onbevaarbaar is. Men mag hier vissen, maar dit is heel erg duur!

8. Er zijn 140 vulkanen op het eiland, waarvan 40 nog actief zijn. Katla is de grootste vulkaan en barst om de 100 jaar uit, uitgerekend zou dit in 2017-2018 zijn. Deze uitbarsting zou grote overstromingen tot gevolg hebben. Aangezien de warme lava grote stukken ijs en sneeuw kan doen smelten.

De befaamde Gletsjer Eyjafjallajökull die in 2010 uitbarstte

9. IJsland telt 7 universiteiten en dit voor 330 000 inwoners, keuze genoeg dus!

10. Door de activiteit van de tektonische platen (van Amerika en Europa) wordt IJsland steeds groter en groter. Momenteel is Ijsland het 2de grootste eiland van Europa.

11. Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad van Europa.

12. De kortste dagen van het jaar zijn in december en januari met ongeveer 5 uur licht per dag. De langste dagen zijn in juni en hebben 23 uur licht.

13. Het klimaat is zeer onstabiel. Door het wisselende weer wordt het weerbericht wel 6 keer per dag uitgezonden.

14. Het noorderlicht is officiëel overal te zien in IJsland, maar het moet open lucht zijn zonder bewolking of vervuiling. Spijtig genoeg zie je het noorderlicht niet altijd, het valt niet te controleren dus je hebt wat geluk nodig. De grootste kans om het noorderlicht te zien is tussen 21 u – 3.00 u. Dit is best niet de hoofdreden om naar IJsland te komen, want dan kan je wel eens teleurgesteld worden.

Het Noorderlicht

15. Er zijn meer auto’s dan mensen. Dit is tevens het beste vervoersmiddel om je door IJsland te verplaatsen. Het openbaar vervoerd staat niet volledig op punt en beperkt zich grotendeels tot de stad Reykjavik.

Onze stalen ros van Lagoon Car Rental

Route 1

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

  • Antwoorden 5 Geweldige Bezienswaardigheden in IJsland - Het is de Merckx 24 juni 2018 at 14:06

    […] je niet genoeg van Ijsland? Neem dan hier een […]

  • Geef een Antwoord.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.