Leiden staat bij veel mensen bekend als een ‘studentenstad’. Deze zogenaamde sleutelstad heeft veel meer in petto om jou te trakteren op een geslaagd weekendje! Om je al wat voor te bereiden voor jouw bezoek aan Leiden, geven we graag enkele leuke weetjes mee!
Leuke weetjes voor je bezoek aan Leiden
- De Stadstimmerwerf gelegen aan het Galgewater is niet enkel een mooi gebouw, maar was de eerste plek in Nederland waar er prefabricatie woningen gemaakt werden. Vaak wordt er ook wel gezegd dat dit de “eerste Ikea fabriek” was.
- De Rembrandtbrug en Rembrandtsplaats is een verwijzing naar de iconische Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn die opgroeide in Leiden. Hoewel het meeste van zijn werk vervaardigd werd in Amsterdam, werd er 1 schilderij in de Sleutelstad gemaakt. Wist je dat er nog steeds een replica molen van Rembrandts moeder aanwezig is?
- De Witte Singel is de waterweg die door Vreewijk loopt en heeft zijn naam niet gestolen! Zoals je weet heeft elke Nederlandse stad een singel, wat eigenlijk wil zeggen ‘regio buiten de stad/buitenste stadsgracht’. Verder verwijst de kleur wit naar de witte bloesems van de eeuwenoudste Kastagne bomen bloesem die deze singel jaarlijks weer wit kleuren.
- Na Amsterdam heeft Leiden het meeste grachten, 28 km lang! Dit is het resultaat van een tekort aan geld, waardoor in het verleden de grachten niet worden toegemaakt. Andere steden als Utrecht hadden wel geld, waardoor er vele grachten werden gesloten. Vroeger kwam het het water zelfs tot aan de huizen! Pootje voor je deur was dus mogelijk!
- De stad is één van de enige steden in Nederland die een Marktstraat heeft en geen Marktplein. De namen van de bruggen namen geven aan welke markt er oorspronkelijk was (Botermarkt, Vismarkt,…)
- In de stad is er maar 1 brug die 1 keer per jaar voor 1 persoon opengaat, dit is de Blauwpoortsbrug. Deze brug gaat namelijk enkel open voor Sinterklaas himself!
Leidse uitspraken, meepraten met de locals
- Oude zeevaartschool werd opgestart 1997 vanwege de hoge jongerenwerkloosheid. De gekende uitdrukking “Jantje-van-Leiden” uitdrukking is afkomstig van het gegeven dat jongeren die hun werkstraf ontliepen naar de zeevaartschool gingen.
- Een bekend Leids gezegde is “Een vis moet zwemmen”, deze uitdrukking wil zeggen bij het eten van een haring je best een biertje kan bijnemen ?
Leiden, de universiteitsstad met een flinke portie wetenschap
- Dat Leiden de eerste stad in Nederland was met een met universiteit wisten jullie al. Onlangs kreeg de Universiteitsbilbliotheek een nieuwe naam, namelijk Leiden University Liberary, enkel is de afkorting hiervan best grappig (LUL).
- Niet enkel was Leiden de eerste stad met een universiteit maar in 1590 kreeg de stad de eerste botanische tuin, waar de eerste Nederlandse tulpen (die werden meegebracht uit Turkije) werden gecultiveerd. In deze periode waren deze tulpenbollen meer waard dan goud. Zo werden de oude huizen in de 16de eeuw gekocht met tulpenbollen en niet met goud! Spijtig dat we dit dezer tijden niet meer kunnen doorzetten!
- De Leidse sterrenwacht is de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld! Dit historische monument werd 6 jaar geleden nog prachtig gerenoveerd, ookal worden de 4 historische telescopen niet meer vaak gebruikt voor nieuw onderzoek. Jarenlang kampten de onderzoekers met een probleem, waarbij hun beperkingen niet klopten. Uiteindelijk bleek dat de grond van het gebouw stilaan aan het verzakken was zodat de afmetingen niet meer klopten! Je ziet, het kan de meest intelligente mensen overkomen 😉
- De relativiteitsformule werd in 1905 ontwikkeld door Albert Einstein in Leiden!
Tijd voor wat geschiedenis
- Wie vaart op de Herengracht zal op een bepaald moment het ornament van Miss Blanch tegenkomen. Sinds 2011 was het verboden om te adverteren voor sigaretten. De eigenaren van dit gebouw trokken dit in een rechtszaak aangezien het merk niet meer bestond. Uiteindelijk hebben ze de rechtszaak gewonnen en wordt er ook wel eens gezegd door de Leidenaren dat “de rechtszaak in rook is opgegaan”.
- In het Van der Werfpark staat een beeld van de burgemeester. Je zal zien dat het standbeeld een proportioneel klein hoofd bevat, dit komt omdat het beeld in Duitsland tweedehands werd aangekocht en apart een hoofd werd opgezet. Er was namelijk geen geld om het hele beeld zelf te vervaardigen.
- De Meelfabriek was in 1980 de grootste van zijn soort in Nederland. Na het verhuizen van de fabriek naar India, wilden men het gebouw slopen maar dit mocht niet aangezien het gebouw een industrieel monument is vanwege de aanwezigheid van de 3 grote bouwstijlen. Het wordt dus een herbestemmingsproject met een unieke mix van oud en nieuw!
Huizen met een verhaal
- Het smalste huis van de stad is 1.68 m breed. Wat je niet ziet, is dat het achteraan het huis wel degelijk breder wordt. De reden hiervoor is dat vroeger de prijs van een huis afhankelijk was van de breedte van de voorgevel. Wie aan zijn portefeuille dacht, kocht een huis met een smalle gevel en brede ‘uitloper’.
- Niet enkel de breedte van het huis, maar ook de kleur van de dakpannen droegen bij aan het kostplaatje van een huis. Zo zijn zwarte dakpannen vele duurder in vergelijking met rode dakpannen. Uiteindelijk was de kwaliteit hetzelfde dus werden er vaak vooraan zwarte pannen geplaatst en aan de zij- en of achterkant rode dakpannen. Zo leek je huis toch weer een pak duurder!
- Wie goed oplet, zal zien dat er boven vele deuren een symbool hangt. Dit werd vroeger gebruikt verlicht en gebruikt als kenmerk voor in het donker, op die manier wist je wat jou huis was.
- De grachtjes doorheen de stad vormden waren de perfect manier om handel te drijven. De kooplui konden aan de gevel van het huis herkennen vanwaar de handelaar vandaan kwam. Je kan tot op heden nog steeds de 3 verschillende typen gevels onderscheiden: Belgisch, Amsterdams en Leidens.

Hortus Botanicus Leiden

Leiden, de stad van het water
Op zoek naar de leukste bezienswaardigheden in Leiden? Lees dan zeker dit artikel!
Geen Reacties