Australië

Drie Dagen in Karijini National Park

19 april 2020
karijini hamersley

Western Australia heeft een waslijst aan bezienswaardigheden. Het kan echter moeilijk zijn om een coherente roadtrip te plannen voor deze gigantische staat. Deze blogpost is een pleidooi om Karijini National Park niet over te slaan, ondanks dit gigantisch park zo’n 600 kilometer van Exmouth ligt. Bezoek het en als je het maar niets vond, zal ik me persoonlijk komen excuseren.

Karijini 101

Wat is Karijini?

Karijini National Park vind je in de Pilbara regio in de staat Western Australië. Om je een beeld te geven, de Pilbara regio is 4x groter dan Tasmanië. De dichtste stad is Tom Price op 75 km. Aan de andere kant van het park vind je Newman op 200 km. De eerste grote stad is Perth, 1400 km naar het zuiden. Het is het tweede grootste nationaal park van WA met meer dan 6000 vierkante km. De rotsformaties en kloven die je hier ziet, zijn ouder dan 2,5 miljoen jaar! De meeste activiteiten vind je in het noorden van het park. Neem zeker een kijkje op de map.

Door de tijd heen hebben er zich gigantische valleien gevormd waar het water vrij kan rond bewegen. Verwacht hier de mooiste natuurlijke zwembaden met een sprookjesachtig decor.

Beste reistijd

Wanneer je gaat is van levensbelang. Tijdens de zomer bereiken de temperaturen dagelijks veertig graden en is er bovendien cyclonen gevaar. De plotse regenval kan flashfloods veroorzaken die levensgevaarlijk kunnen zijn.

De beste reistijd is late herfst en winter. Van april to oktober zijn de temperaturen gedurende de dag warm, maar nog aangenaam. Temperaturen ‘s avonds en ‘s nachts kunnen heel hard afkoelen. Laat je niet verrassen als je voorruit ‘s ochtends bevroren is!

In en rond Karijini

Het is aangeraden om eerst het Karijini Vistor Centre te bezoeken. Zo kan je je informeren over de huidige status van het park. Welke paden er bijvoorbeeld gesloten zijn etc. Van december tot februari is dit toeristisch centrum dicht wegens het regenseizoen. Openingstijden, werkzaamheden en de natuur kunnen je plannen wel eens in de war sturen. Voor ons was het destijds onmogelijk om Hamersley Gorge te bezoeken. Ga dus steeds een kijkje nemen en blijf up to date.

Hoe geraak je in Karijini?

Via Tom Price, Paraburdoo, Exmouth, Karratha, Porth Hedland en Newman kan je Karijini bereiken.

Vliegen naar de dichtste luchthaven doe je naar Newman, Paraburdoo, Exmouth, Karratha, Port Hedland en Newman. Vanuit deze locaties zijn er tours of auto’s te boeken waarna je naar Karijini National Park kan gaan. Neem een kijkje op Qantas en Virgin Australia voor beschikbare vluchten.

De auto is de meest gebruikelijke wijze. Wij kwamen vanuit Perth en hadden op onze WA roadtrip Shark Bay en Ningaloo Reef als voorgangers. Vanuit Exmouth is het een kleine 600 km naar Tom Price waar je kan verblijven op een camping of een rest area. Nadien kan je ‘s ochtends beginnen aan je Karijini avontuur.

Protip! Karijini is een gigantisch park waar je dagelijks rond de 100 km zal rijden om van je camping naar een bezienswaardigheid te rijden. Neem voldoende benzine mee! Je kan tanken in Tom Price en Munjima Roadhouse (80km van Dales). Kortom, wees voorbereid!

Waar te verblijven in Karijni?

In Karijini heb je twee opties om te kamperen. De ene is Dales Campground en de andere het Karijini Eco Retreat. Voor Dales Campground moet je op tijd boeken. Zeker in de periode tussen juni en september. Je kan hier tijdens deze periode maximum twee nachten blijven. Enerzijds is het een goede, grote campingplaats met voldoende faciliteiten als barbecues, picknick plaats en een uitstekende geografische ligging om het park te ontdekken. Anderzijds is de verplichting om te boeken een nadeel voor backpackers die impulsief willen reizen. Wij kozen voor de andere optie.

dales campground

Tom Price – Dales Campground

Karijini Eco Retreat is privaat eigendom in tegenstelling tot Dales. Deze kampeerplaats biedt ook glamping mogelijkheden aan bovenop de standaard kampeerplaatsen. De spots zijn aan de prijzige kant, je betaalt $40 voor een basic plaats. De badkamer faciliteiten zijn wel netjes en proper!

Bovendien kan je in het Karijini Eco Retreat ontbijten, lunchen en dineren. Daarbovenop hebben ze een deftige tas koffie. Het Eco Retreat ligt tevens op wandelafstand van Joffre Gorge. Wat zeer fijn was. Juist voor vertrek maakten we nog een kleine wandeling.

karijini eco retreat

Tom Price – Karijini Eco Retreat

Karijini ontdekken

 • Voldoende water
 • Waterschoentjes
 • Zonnecrème
 • Pet, hoed & zonnebril
 • Vertrek nooit voor zonsondergang
 • Bekijk het weerbericht voor regenval

Let’s go!

DAG 1 – Weano, Hancock & Knox Gorge

Onze rit begon van Tom Price naar het Eco Retreat. Wij weten uit ervaring dat het belangrijk is om steeds vol te tanken in Australië. Na een prachtige rit komen we aan bij de ingang van het Karijini National Park. Per dag betaal je $12. Hierdoor moet je op voorhand beslissen hoeveel dagen je in Karijini gaat besteden. Nadien beland je op je eerste dirtroad. Vanwege de hobbels en bobbels davert de carrosserie op en neer. Met een topsnelheid van 50km/u geraken we uiteindelijk tot aan het Karijni Eco Retreat. Nadat we elk beschikbaar mapje aan de lobby hebben bekeken, gaan we voorts onze camping spot bekijken.

Basic, maar voldoende!

Karijini wegen

Op naar onze eerste bestemming. Weano Gorge! Vol enthousiasme en goede moed springen we in onze Honda CR-V 2000. Ons enthousiasme maakt echter al snel plaats voor gespannen schouders en grimassen op ons gezicht. De corrugation is immens en onze Honda heeft het moeilijk om de tien km te vervolledigen. Tegen alle logica in duw ik op het gaspedaal en wonder boven wonder lijken de putten plots egaler te worden.

De oplossing voor een brute weg? Gewoon sneller durven rijden!

Bij aankomst zien we een diversiteit aan wagens. Land Cruisers, Nissan Patrols, maar ook Kia’s en Volkswagens. Het is duidelijk dat iedereen kost wat kost Karijini wil zien. Desnoods met schade aan hun wagen.

Weano Gorge – Handrail Pool

Vooraleerst ik van start ga om de buitenaardse pracht te beschrijven van Weano Gorge is het fijn om weten dat alles hier perfect is aangegeven.

 • Alle wandelpaden staan per moeilijkheidsgraad aangeduid
 • Dewelke loops zijn en éénrichting
 • Hoeveel tijd ze in beslag
 • Welk materiaal je mee moet hebben

Dit maakt het bezoek aan Karijini ontzettend fijn en makkelijk. De details over de wandeling kan je hier terugvinden.

Beginnen doe je met een steile afdaling in één van de vele kloven. Het is duidelijk dat het water door de jaren heen ontzettend veel renovatiewerken heeft verricht. De kloven hebben een magische textuur en het is een uitdaging om je camera vijf minuten weg te steken. Verfrissend is het soort mensen dat je tegenkomt. Zowel jong als oud, fit als … minder fit (?). De wandeling is trouwens uitgerust met touwen en leuningen waar het nodig zou zijn. Wij deden er ongeveer 45 minuten over om Handrail Pool te bereiken, met de nodige fotostops. Werkelijk een perfecte kennismaking met Karijini National Park.

Pas op, het water is ijskoud!

Hancock Gorge

Onze eerste wandeling deed ons smachten naar meer! Camera rond de borstkast, GoPro in de hand en de smartphone in de andere hand. Amper tijd om te balanceren en in sneltempo naar de volgende vallei, Hancock Gorge.

Volgens de officiële website van WA:

 • Een halve dag inplannen
 • Een klasse 5 wandeling
 • Enkel aan beginnen als je je fit vindt
 • Waterschoentjes meenemen

Het is geklasseerd als een klasse 5 wandeling en enige wendbaarheid is hier wel nodig. Buiten het wandelen door plassen water moet je ook wat klimmen aan de zijkanten op zeer gladde rotsen. Voor ons was het een leuke uitdaging, maar een gigantische inspanning was het nu ook weer niet.

In ieder geval, je weet waar je aan begint.

Hancock Gorge is prachtig. Een steile afdaling naar de kloof wordt opgevolgd door een wandeling tussen twee gigantische muren die twee miljoen jaar oud zijn. Je wordt overweldigd met een gevoel van mystiek en tovenarij. Neem je tijd om voor, naast, boven en onder je te kijken.

Een meesterwerk van de natuur!

Kermit’s Pool

De laatste paar meters voor Kermit’s Pool waren wat moeilijker. Tijd om je camera’s weg te steken, want je hebt je beide handen nodig om Kermit’s Pool te bereiken. Af en toe een spreidstand op de rotsen die enkele miljoenen jaar oud zijn, zijn nodig om je eindbestemming te halen. Bovendien stijgt het waterniveau met elke tien meter. Natuurlijk moest ik hier uitschuiven en op mijn rug vallen, wat zeer entertainend bleek te zijn voor mijn vriendin. Nadien besliste ik om op handen en voeten verder te kruipen wat uiterst effectief bleek te zijn. Het noemt niet voor niets de Spiderwalk.

Dan overvalt het je!

Kermit’s Pool! Een waanzinnig mooi uitgeholde rots met een vredige plas water centraal gelegen. Als een spiegel reflecteert het de textuur van de rotsen. Zo uitnodigend om een plons te doen in het water! Totdat je de temperatuur voelt. Misschien tien graden waardoor je de vrieskou door je beenderen voelt gaan. Maarja, je moet toch deze foto hebben!

Wegens een groep backpackers die een honderdtal foto’s waren aan het maken, waren we niet gestopt aan het amfitheater in de heenweg. Tijdens de terugweg was er niemand en konden we onze tijd nemen om te genieten van deze plek. Bovendien hadden we een prachtige lichtinval die het amfitheater nog dramatischer maakte.

karijini theatre nick goossen

Knox Lookout

Tenslotte stond Knox Gorge op de to do list. Ideaal als laatste activiteit aangezien het een korte wandeling is. Bovendien is het een perfecte plaats om de zonsondergang te bewonderen. De officiële adviezen plannen een half uur in voor de trip, maar het is echter een kleine tien minuten.

Nadien is het tijd om als de bliksem naar je camping te rijden. Het wordt hier trouwens pikdonker en het beetje licht dat er nog rest kan je goed gebruiken om je maaltijd klaar te maken op je campermate. Na het toetje kan je je hoofd achterover zwieren en genieten van de sterren in Karijini National Park.

DAG 2 – Joffre & Dales Gorge

Vroeg opstaan doe je sowieso als je kampeert! Indien je tijdig je schoenen aantrekt, ben je helemaal alleen bij Joffre Gorge.

Joffre Gorge

Het is amper een wandeling van een kwartier vanaf het Karijini Eco Retreat. De hike is gelijkaardig aan die van Handrail Pool.

Een steile afdaling met als laatste stuk gladde rotsen. Afhankelijk hoeveel water er in de kloven zit, kan je droog Joffre Gorge bezichtigen. Indien het waterniveau te hoog staat, zal er gezwommen moeten worden in het ijskoude water. Hoewel we geluk hadden met het lage water, werden onze voetjes toch nog nat tijdens de kleine beklimming.

karijini joffre gorge

Daarna spring je in de auto voor een ritje naar Dales Gorge. De tocht duurt een klein uurtje als je de baan neemt. Er is echter een shortcut, maar die baan is enkel open voor 4WD auto’s. Geloof ons maar, je wilt deze baan écht niet nemen met een gewoon autootje.

eco retreat dales

Dales Gorge

Deze dag is een totaal andere belevenis als de vorige. Van Dales Gorge kan je één lange wandeling maken. Wat ik ook aanraad.

 • Afdaling in de Gorge
 • Daarna een kleine wandeling naar Circular Pool
 • Hierna een transitie naar Fern Pool
 • De wandeling in Dales Gorge zelf
 • Afsluitend chillen aan Fortescue Falls

Circular Pool & Fern Pool

Je neemt eerst de pittige wandeling naar beneden met wat stevig klimwerk. Daarna kan je een kijkje nemen aan Circular Pool en Fern Pool. Afhankelijk van de inval van het licht is het werkelijk een prachtig natuurverschijnsel. Het is zodanig uitnodigend om in het water te springen dat je de vriestemperaturen er gewoon bijneemt.

Blijf hier maar een tijdje staren naar de rotsformaties en de lianen die zich een weg maken van de rand tot het water. Het is alsof de aannemers van Centerparcs zich hier helemaal hebben laten gaan op een onbeperkt budget!

Nadien kan je een aardig eindje wandelen in Dales Gorge. Uiterst ongewoon hoe vredig deze wandeling is. Besef dat je in het midden van de Australische Outback bent en hier bevind je je naast stromend, helder water en daarbij een overaanbod aan groen. Indien je goed oplet zie je de marmer soms uit de rotsformaties steken. Bovendien kan je op elk moment een kijkje nemen aan het water en voelen of de watertemperatuur al een beetje menselijk is.

Spoiler: IJSKOUD. ALTIJD.

Naar het einde van de wandeling toe krijg je de climax. Een klein padje van strategisch geplaatste stenen bieden je een waanzinnig mooi uitzicht op Fortescue Falls.

Fortescue Falls

fortescue falls

Een muur van rotsen dat door de natuur is ingericht als een gigantische aula voor toeristen. Hierdoor kan je genieten van de sereniteit van de omgeving. Werkelijk een volledige dag kan je hier chillen zonder je te vervelen. Hoewel het hier extreem warm kan zijn door alle reflecties, heb je hier wel een fris briesje. Hierdoor is het de perfecte plek om je lunch te consumeren.

Klim zeker even dichterbij naar de waterval om ze in detail te bestuderen. Daaropvolgend kan je een plons maken in het verfrissende water dat wonder boven wonder je voeten eens niet blauw doet zien. De backdrop van de Fortescue Falls is eveneens prachtig. Een opeenstapeling van rode rotsblokken die nog maar eens als bewijs dienen dat de natuur de beste architect is.

karijini

Kortom, plan voldoende tijd in om Dales Gorge te ontdekken. Het is een opeenvolging van hoogtepunten. Zelfs de wandeling terug naar boven is de moeite. Ik moest geregeld mijn oogbollen naar voor forceren in plaats van naar de pracht van de afgrond te staren.

Protip! Onderschat trouwens zeker het fysieke aspect niet van de afgelopen twee dagen!

DAG 3 – Mount Bruce & Hamersley Gorge

Er is geen tijd te verliezen! Trek die wandelschoenen aan, vul je waterflessen, smeer je in en weg zijn we! Mount Bruce is niet zo ver van het Karijini Eco Retreat. Probeer voor zonsopgang te vertrekken naar de voet van de berg en geniet van de aangename temperaturen.

Tijdens je wandeling zal je de smaak te pakken krijgen van Outback Sunrises. De zon zien opgaan in een uitgestrekt en ruw landschap valt niet uit te leggen, enkel te ervaren.

Hamersley Gorge

Nadat je Mount Bruce hebt beklommen, mag je jezelf zeker trakteren op een uitgebreid ontbijt. Nadien kan je voldoende verteren in de auto op weg naar Hamersley Gorge. Je laatste stop in Karijini National Park.

Het circuit volgt dezelfde volgorde als voorgaande wandelingen. Een afdaling naar beneden, een stukje tussen de valleien die afhankelijk van de regenval nat kunnen zijn. Met als bekroning van je inspanning op het einde het mooiste (?) zicht van Karijini National Park: Hamersley Gorge.

karijini hamersley

Voor de laatste keer dezelfde waarschuwing. Het water is ijskoud!

Karijini National Park is één van onze favoriete bestemmingen in Australië geweest tijdens ons jaar daar. Een oase in de Outback, in ‘the middle of nowhere’, maar alle faciliteiten zijn hier zo goed dat het het erg aangenaam reizen is.

Nadat je Hamersley Gorge hebt bezichtigd, kan je route zetten naar Auski Roadhouse voor je benzinetank te vullen en/of een overnachting. Zoek je een gratis overnachting? Dan kunnen we je Albert Tognolini Rest Area aanbevelen. Kijk even op de beste map die je kan vinden van Karijini. Hou er echter rekening mee dat de afstand van de wegen niet in verhouding zijn!

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.