Australië

30 dingen die je moet weten over Australië

9 februari 2020

Australië, het land van Crocodile Dundee, Home & Away en kangoeroes. Voordat je je vlucht boekt van dertig uur is het misschien handig om weten wat er allemaal staat te wachten aan de andere kant van de wereld.

1. Vliegen in Australië

Nee ik heb het niet over vliegen van België naar Australië, ik heb het over vliegen. Het enigste beest op aarde zonder enig doel of nut lijkt het wel. Bevind je je aan de Westkust van Australië en ga je op doorreis dan zal je vroeg of laat worden geconfronteerd met de vliegen in Australië. Ze komen met véél tegelijk en hebben een grote interesse in oren, neus, mond en oog. Het is onmogelijk om iemand uit te leggen hoe vliegen je van dag op dag kunnen irriteren. Het is blijkbaar een Outback eigenschap om dit gigantisch fenomeen te ontkennen terwijl je op datzelfde moment een familie vliegen inslikt.

Protip! Een vliegnetje kopen is écht geen overbodige luxe.

australia flies

Geen fashion statement maar bescherming voor de vliegen

2. De hitte in Australië

Tijdens de zomer kunnen de temperaturen hier dagelijks boven de veertig graden klimmen. Zulk klimaat verandert het dagelijks leven. Muren, deurklinken en de motorkap worden allemaal bakplaten. Koud water komt uit geen enkele kraan en airconditioning is een noodzaak, geen luxe. Het is van absoluut belang dat je steeds rondrijdt en rondloopt met water in handbereik. Wij maakten een periode van zestien dagen mee waar de temperatuurmeter niet onder de veertig graden ging. Gedurende deze dagen heeft het zweet niet de kans om van je huid te glijden. Het is namelijk zo heet dat het vocht direct evaporeert, zo besef je niet dat je lichaam voortdurend vocht verliest. Uiterst gevaarlijk voor dehydratie dus.

Aangezien deze temperaturen voorkomen, is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon. Mijn tip daarvoor is niet zonnecrème, maar je te bedekken. Een wandeling door één van de grote steden van Australië geeft je meteen een goed beeld wat de zon met je huid kan doen. Aangezien veel mensen hier kampen met huidaandoeningen die ze door de zon hebben opgelopen. Kortom, bedek jezelf voldoende en/of gebruik kwalitatieve zonnecrème.

Protip! Koop een hoed. Een pet geeft je niet voldoende bescherming tegen de zon.

3. Australische gevaarlijke dieren

Het wordt vaak geportretteerd in de media dat Australië de meeste gevaarlijke dieren heeft. Bovendien circuleren er genoeg beelden en foto’s dat dit beeld enkel maar versterken. Echter is er geen reden tot paniek. Australië is een gigantisch land en de kans dat je wildlife ziet tijdens je reis of verblijf is minimaal. De dieren zijn vaker banger van jou dan vice versa. De kans dat je gevaarlijke slangen ziet is nihil, een kennismaking met een krokodil zit er waarschijnlijk niet in en aangevallen worden door een spin is uiterst onrealistisch. Het enigste waar je je zorgen over moet maken zijn de verschillende soorten jellyfish die in de zee rondzwemmen.

Protip! De meeste stranden hebben voldoende signalisatie om mee te delen op waar je moet letten. Je kan ook een ‘stinger suit‘ aantrekken om zeker te zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kate & Nick | Australia (@werefrombelgium) op

4. De afstanden

Australië is groot, bijzonder groot, … Nog steeds groter dan je denkt.

Je kan alle Europese landen bij elkaar persen en Australië is nog steeds groter. Bovendien is het een eiland en heeft het een kustlijn die je nooit helemaal zal kunnen ontdekken. Pas daarom op wanneer je een reisplan maakt. Een rit van punt A naar punt B mag niet onderschat worden mede door de leegte dat Australië heeft. Je kan hier gemakkelijk 250 kilometer rijden zonder een tegenligger of tankstation tegen te komen.

Van Cairns naar Brisbane op de map lijkt een sinecure, in realiteit is het een roadtrip van 1700 kilometer en kan je er gerust drie weken over doen om wat te zien tussen deze twee steden. Eveneens het klein hoekje in het zuidwesten van Australië met de toppers Denmark en Margaret River houd je minstens een week bezig.

australia size

5. Zomer versus Winter

Je zou niet de eerste zijn die vergeet dat de seizoenen aan de andere kant van de evenaar omgekeerd zijn. Alhoewel het in Australië eerder een kwestie van nat versus door is. Aangezien het een continent is waar we het over hebben, zijn de seizoenen per locatie wel anders.

  • Het hoge noorden ervaar je vochtige en hete zomers met overstromingsgevaar
  • Het zuiden heeft hete, droge zomers met bosbrandgevaar
  • Tijdens de winter blijft het in het noorden een tropisch klimaat met temperaturen rond de 25 graden
  • Tijdens de winter kan het in het zuiden best koud worden, zelf tot vriestemperaturen ‘s nachts

Probeer best je vakantie te plannen in de tussenseizoenen. Ontwijk het noorden van Australië tijdens het natte seizoen. Cyclonen, overstromingen en een luchtvochtigheid van 100% zijn geen ideale weersomstandigheden voor een leuke vakantie.

6. Het grootste kleinste land ter wereld

Oké Australië is onwezenlijk groot, maar Australië is tevens de enigste plek in de wereld waar mensen die 200 kilometer van elkaar wonen elkaar buur noemen. Het is mooi om te zien hoe de mensen hier in geïsoleerde regio’s toch op elkaar kunnen rekenen. Je kan op een cattlestation in het midden van Western Australia werken in juli en in september 1000 kilometer verder tewerkgesteld zijn en de eigenaars zijn beste vrienden. Perfect mogelijk hier! Australië heeft bovendien de laagste densiteit ter wereld met een gemiddelde van 3.1 mensen per vierkante kilometer. Als je weet dat meer dan 80% van de bevolking aan de kust woont, is het hart van Australië een zeer eenzame plek. Kortom, ben je mensen beu? Kom naar Australië!

keppel island

7. Blijf aan de juiste kant!

Zoals de meeste landen van de wereld was Australië vroeger in handen van Engeland. Afgezien van de erbarmelijke Engelse keuken en het Brits accent hebben ze tevens het links rijden overgenomen. Een klein detail met veel gevolgen! Het stuur is rechts en de voorrang is links. Zeker niet vergeten wanneer je een rondpunt oprijdt.

8. Sporten in Australië

Voetbal, wielrennen of basketbal moeten hier allemaal het onderspit delven aan Australian Rules Football en Rugby. Australian Rules Football is een mix van American Football en rugby. Eigenlijk is het een zeer entertainende sport met weinig onderbrekingen en veel actie. Op zondagmiddag staat de wereld stil en kijkt iedereen naar zijn/haar favoriete ploeg.

De andere sport die ook fervent wordt bekeken is cricket. Een overblijfsel van de Commonwealth want ook Nieuw-Zeeland, Pakistan, India en Engeland beoefenen de sport.

9. Diversiteit van Australië

Het land bezit de grootste verzameling van dieren en planten in de wereld. Je vind hier fauna en flora die je nergens anders vindt in de wereld. Zowel de woestijn als het regenwoud kent een ongeziene diversiteit. Wijngaarden, zeeduinen, een marslandschap, van regenwoud in Cairns tot de stad in Brisbane, hou hier je ogen open om planten en dieren te zien die je nergens ander te zien krijgt.

Bijvoorbeeld de met uitsterven bedreigde Cassowary, Platypus of Tree Wallaby, alledrie in de Cairns regio.

exmouth wallaby

10. Respecteer de grenzen

Wanneer je het land binnenkomt is het vanzelfsprekend dat je geen fruit, vlees, zaden, etc. het land in brengt. Australië heeft een uiterst delicaat ecosysteem en heeft in haar geschiedenis al meerdere klappen te verduren gehad door de import van uitheemse dier-en plantensoorten.

Daarnaast blijft dit tevens gelden wanneer je van staat tot staat reist. Western Australia is zeer streng over het importeren van fruit, groenten, zaden, etc. Let op dat je tijdens je reis geen inkopen gaat doen voor je een staatsgrens overschrijdt. Het is bovendien mogelijk dat je sinaasappelen uit WA fruitvliegjes bevatten die in Northern Territory heel wat schade kunnen veroorzaken aan het ecosysteem.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kate & Nick | Australia (@werefrombelgium) op

11. Voldoende papieren

Je hebt een visum nodig om Australië binnen te mogen. Er zijn heel wat mogelijkheden wat voor visum je kan aanvragen. Op de website van de overheid kan je heel duidelijk alles terugvinden. De meest gebruikte visums zijn:

Voor meer informatie over het Working Holiday visum kan je hier verder lezen.

12. Australië en het oudste...

Zowel het oudste regenwoud als het oudste volk van de wereld bevindt zich hier. Daintree Rainforest sluit nadeloos aan Cairns aan. De verbintenis tussen de oceaan en het regenwoud is nergens zo mooi als in Daintree. Bovendien is Australië de thuisplek van de Aboriginals die deze plek hun thuis noemen zo’n 50.000 jaar voordat de blanken de vrede kwamen verstoren. De Aboriginals hebben een kennis over het land dat niet te vergelijken valt met dat van de Europeanen. Hoewel Australië al meer dan tweehonderd jaar bestaat, verloopt het samenleven tussen de blanken en de Aboriginals niet bepaald harmonieus.

kuranda rainforest

13. De financiën

Alles wordt hier gecommuniceerd ‘per week’. Hoewel je loon wordt uitgedrukt per uur, per dag of per jaar wordt je loon (meestal) wekelijks op je rekening gestort. Daarnaast wordt ook je huur voor je kamer, appartement of huis uitgesproken per week.

14. Australië is duur

In vergelijking met de omliggende landen zoals Indonesië en Thailand is Australië zeer duur. Het is een Westers land dat niet veel hulp nodig heeft van anderen om zich economisch te redden. Dit uit zich in de welvaart van het land. Het minimumloon is hier $19.49 per uur en de locale bevolking beseft niet hoe goed ze het hier hebben. Als toerist een reis hier plannen kan snel zeer duur worden.

  • Kwalitatieve overnachtingen beginnen vaak vanaf $100 per nacht
  • Een auto huren doe je vanaf $30 per dag
  • Uiteten in de stad is vaak $30 per maaltijd
  • Binnenlandse vluchten zijn van de duurste in de wereld

Protip! Hoewel Australië zeer duur kan zijn, is het tevens een land van deals en promoties. Doe de extra moeite en kijk op websites zoals Bookme en Viator voor grote kortingen. Bovendien loont het om te kijken naar promoties die samenhangen met schoolvakanties of bepaalde feestdagen.

15. De Outback

De Outback is het meest vage begrip in Australië. Er is geen grens die aanduidt waar de Outback begint. In dit land kan je ettelijke kilometers rijden zonder mensen of gebouwen te zien. Het grootste deel van de bevolking woont aan de indrukwekkende kustlijn van Australië. Wanneer je naar het binnenland gaat, zie je de fauna en flora afnemen en voor je het weet ben je in de Outback.

Hoewel de Outback een eenzame en dorre plek kan zijn, bevat het het meerendeel van Australië. Het zou m.a.w. zonde zijn moest je tijdens je reis de Outback niet bezoeken. De populairste bestemming is zonder twijfel Uluru of Ayers Rock. Het meest indrukwekkende wat wij hebben gezien gedurende ons jaar in Australië was zonder twijfel Karijini National Park.

karijini

16. Internet in Australië

Verblijf je in de grote steden? Dan is er geen probleem. De ongemakken komen pas voor wanneer je een roadtrip maakt en je legt grote afstanden af. Het is normaal dat je geen verbinding hebt tijdens een rit. Bovendien verlies je helemaal je toegang tot het internet wanneer je de omgeving van de grote steden verlaat. Indien je van plan bent om de geïsoleerde gebieden van Australië te ontdekken, is het aangeraden om lid te worden van Telstra. Zij zijn de enigste die netwerk masten hebben in de Outback. Zowel BoostMobile als AldiMobile maken deel uit van het Telstra netwerk dus dat zijn ook mogelijke opties.

17. Het eten van Australië

Typisch Australisch eten is niet bepaald verfijnde cuisine. Veel verder dan worsten op een barbecue, meat pies, fish and chips en natuurlijke vegemite op een boterham komen ze hier niet. Verwacht veel vlees en veel brood. In principe alles wat de Engelse keuken voorschotelt, hebben ze hier ook. Uiteraard is er een aanbod uit de wereldkeuken wanneer je de grote steden bezoekt als Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane, Perth, etc.

18. Een auto is noodzakelijk

We hebben het al over de uitgestrektheid gehad. Om je hier te verplaatsen heb je een auto nodig of je wordt wel heel afhankelijk van de goedheid van de locals. Het openbaar transport is duur en omslachtig, treinen zijn hier beperkt, nationale vluchten zijn duur en de bus is bijna onbetaalbaar. Bovendien ben je in het land waar de beste roadtrips mogelijk zijn. Of je nu in het zuidwesten van Australië bent of je aan de tropische oostkust, een autovakantie is de beste optie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Australia (@goossenick) op

19. Fooi is optioneel

Goed nieuws! Een leuk etentje in een fijn restaurant hoeft geen fooi. Het is niet de gewoonte van de Aussies om fooi te geven aan het horeca personeel. Natuurlijk ben je vrij om geweldige service te belonen met een extraatje maar het wordt niet verwacht. Aangezien het minimumloon begint op 19.49 dollar per uur heeft het personeel de extraatjes ook niet echt nodig. Bovendien verdienen ze meer op weekends, dubbel op feestdagen en vangen ze een bonus wanneer ze werken na zeven uur ‘s avonds.

20. Bondi Beach is niet het beste strand van Australië

Ondanks de populariteit van Bondi Beach bij (Britse) toeristen is het hoegenaamd niet het beste strand van Australië. De beste stranden vind je zonder twijfel aan de ruwe, onaangeroerde kust van Western Australia. Hier kan je met je auto op het strand rijden en overnachten. Het is niet onmogelijk om hier in je eentje op een gigantisch wit strand te staan kijken hoe het parelblauw water contact maakt met het vasteland. Het enigste waar je moet op letten is dat je je niet vastrijdt in het zand.

rottnest island

21. Engelstalig, of toch bijna…

De voertaal in Australië is natuurlijk Engels. Toch kan het gebeuren dat je perfect Engels praat en geen moer verstaat van de Aussies. De Outbackers hebben vooral de gewoonte om woorden te verkorten en zinnen halverwege binnensmonds uit te praten. Het kan wel klinken als een harmonieus melodietje, maar aan het einde van hun uitleg ben je niet wijzer geworden. Wij kwamen dit vooral tegen tijdens onze cattlestation periodes. In de bevolkte gebieden hebben we echter nooit moeilijkheden gehad om de Aussies te verstaan. Hou er bovendien rekening mee dat vele Aussies nog maar eerste of tweede generatie immigrant zijn en dat hun accent exotische tonen kan vertonen.

22. In geval van nood

Hopelijk heb je deze tip nooit nodig. In geval van nood bel je in Australië de nummer 000.

23. In de zee zwemmen in Australië

Er bevinden zich wat gevaarlijke dieren in de zee in Australië. Toch, laat dat je niet afschrikken om in het water te gaan. De meeste stranden hebben signalisatie die je aangeven of je veilig kan zwemmen. Bovendien worden er netten gespannen om aan te duiden waar je kan zwemmen.

De grootste gevaren zijn haaien, krokodillen en jellyfish.

  • Haaien jagen niet op mensen. De ongevallen die voorkomen zijn meestal een geval van verwarring van de haai.
  • Jellyfish zijn aanwezig afhankelijk van het seizoen. Ze hebben één van de pijnlijkste beten van de wereld en kunnen dodelijk zijn. Indien je op een locatie bent in het jellyfish seizoen, zwem dan met een stingersuit aan!
  • Krokodillen kunnen zwemmen in het zoutwater in het noorden van Australië. Zij zijn levende horrorverhalen die ten alle tijde gemeden moeten worden. Staat er een bord dat de kans hoog inschat dat ze er kunnen zijn, ga dan niet in het water. De kans dat je een aanval overleeft van een krokodil is zeer laag.

24. Het Great Barrier Reef

Een wonder van de natuur, een bucket list bestemming, maar tevens een slachtoffer van de opwarming van het klimaat. Slechts 5% van het rif is nog in goede staat en dat is dagelijks nog aan het verminderen. 95% van het rif is reeds verbleekt door de hoge temperaturen van de Aarde wat immense gevolgen heeft voor het zeeleven.

Het gebied rond Cairns blijkt het meest intacte van het Great Barrier Reef.

25. Bosbranden en overstromingen

Laat je niet afschrikken van bosbranden, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden in Australië. Ondanks de realiteit dat zulke situaties zich kunnen voordoen tijdens je verblijf, is de kans klein dat je zoiets zal meemaken. Je bezoekt een land dat groter is dan Europa. De media rapporteert enkel de sensationele natuurrampen wat zorgt voor een beïnvloed beeld.

Je kan gerust Australië bezoeken met een gerust hart als:

  • Je tijdens het droog seizoen komt
  • Bureau of Meteorology in het oog houdt
  • De toeristische trekpleisters bezoekt

26. Tim Tam

Dit mag absoluut niet op het lijstje ontbreken. Een lekkernij dat je in elke supermarket of tankstation kan terugvinden zijn de Tim Tams. Ouder dan Oreo’s (en lekkerder ook) en waarschijnlijk het best bewaarde geheim van Australië. Koop in ieder geval al twee pakjes want het eerste pak gaat snel op zijn.

Bovendien heb je de Tim Tam Slam.

  • Eerst sop je diagonaal twee hoekjes van je Tim Tam in je koffie
  • Daarna bijt je de hoekjes af
  • Daaropvolgend steek je de Tim Tam halfweg in je koffie en slurp je wat koffie door het koekje
  • Als afsluiter eet je de rest van het gedrenkte koekje op

Kortom, een echt stukje Aussie cultuur!

27. Bier als water

Als je dacht dat Belgen veel bier dronken dan ga je hier met een mond vol tanden staan. De Aussies drinken bier als water, voor sommige Aussies mag je dat zelfs letterlijk interpreteren. Hoewel het bier hier grotendeels niet zo straf is, consumeren ze zodanig veel dat ze bijna elke dag in andere sferen zitten. Na de werkdag is het ‘beer-o-clock’ en worden er massaal blikjes bier opengetrokken. Het is hier niet ongewoon om dagelijks vier tot vijf blikjes bier te consumeren.

28. ‘s Nachts rijden in Australië

Het is aangeraden om voor zonsondergang op je bestemming aan te komen en pas te vertrekken na zonsopgang. Vanwege het wildlife is best om de wegen ‘s nachts te mijden in Australië. Vooral in de Outback is de kans zeer groot om dieren op de weg te zien als je ‘s avonds rijdt. Bovendien is je kans al verhoogd als je rijdt na zonsopgang of voor zonsondergang. Wees dus steeds aandachtig en voorzicht. Dieren die je op de baan kan tegenkomen zijn:

  • Kangoeroes
  • Koeien
  • Dingo’s (wilde honden)
  • Slangen

In de steden en dichtbevolkte gebieden is het echter oké om in het donker rond te rijden. Wij hadden een aanvaring met een kangoeroe om twee uur ‘s middags en reden bijna een dingo overhoop rond drie uur ‘s middags. Hou steeds je ogen op de weg!

exmouth kangaroo

29. Bezoek niet enkel de bekende steden

Australië is zoveel meer dan Sydney, Melbourne en het Great Barrier Reef. Ik heb nog nooit zoveel mooie dingen gezien waar ik voordien nog nooit had van gehoord. Bovendien wordt Australië wel eens het ‘Last Frontier‘ genoemd en dat is volledig waar. Het is misschien het enigste land op Aarde waar je op grond kan wandelen waar nog nooit een mens heeft gewandeld. Mijn advies is om het aan te durven om van het gebruikelijk pad te gaan en je eigen ontdekkingen te gaan doen. Er is hier zoveel te doen en te beleven. Het zou een zonde zijn dat je je reis enkel baseert op tips van de Lonely Planet.

30. Vliegen naar Australië

Ben je helemaal overtuigd en wil je je ticket boeken naar dit waanzinnig mooi land? Wacht dan eventjes voordat je je geld spendeert. Tenslotte duurt een vlucht naar Australië minstens 24 uur en het effect dat dat heeft op je lichaam en geest is bovendien niet te onderschatten. Daarnaast zijn tickets heel duur en komt het vaak goedkoper uit om eerst een ticket naar een bestemming in Azië te boeken en nadien verder te vliegen naar je favoriete bestemming in Down Under.

Uiterst aantrekkelijke bestemmingen om als pitstop te houden zijn er overvloed in Azië. Bovendien is de levensstandaard veel lager dan in Europa, dus veel geld zal je niet opdoen. Wil je gaan citytrippen in Singapore, backpacken in Thailand of relaxen in Bali? De keuze is aan jou!

Indien je meer artikels wil over Australië, klik je hier.

Pin deze praktische blog & save het voor later!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.