IJsland

5 Geweldige Bezienswaardigheden in IJsland

20 november 2017

IJsland is een prachtig land dat enorm veel te bieden heeft qua natuur. Wij verbleven 1 week op dit prachtige eiland en dit waren onze highlights van het Zuiden!
In IJsland is een auto een ‘must’. De afstanden zijn vrij groot, dus besloten we om een auto te huren. Er zijn verschillende maatschappijen die auto’s verhuren, maar onze keuze ging naar Lagoon Car Rental. Een goede en correcte service met een uitgebreid aanbod auto’s, van stadswagens tot 4×4 jeeps! Aangezien wij hier in de maand november waren, kozen we voor een 4×4 Jeep en dit is ten sterkste aan te raden!

1.   Watervallen & Nationale Parken in Ijsland

Seljalandsfoss waterval

Deze bekende waterval ligt langs Route 1 op 120 km van Reykjavik en kan je moeilijk missen. Deze waterval is meestal vrij druk bezocht, aangezien het een onderdeel vormt van de ‘Golden Circle Tour‘. Het speciale aan deze waterval is dat je er achter door kan lopen! Als je dit wil doen, neem je best iets mee om je camera af te schermen van het water . De parking is betalend, namelijk een kleine 6 euro (of 700 ISK).

Opmerkelijk is het landschap dat in IJsland erg snel evolueert. De eerste 2 foto’s zijn maar enkele dagen voor de laatste 2 foto’s genomen, zoals jullie zien is het landschap getransformeerd naar een totaal ander plaatje!

Ijsland

Seljalandsfoss waterval, gelegen in het zuiden van IJsland.

Ijsland

Seljalandsfoss waterval, gelegen in het zuiden van IJsland

Ijsland

Seljalandsfoss waterval enkele dagen later, een totaal ander beeld

Ijsland

De omgeving rond de Seljalandsfoss waterval enkele dagen later, een totaal ander beeld

Þingvellir Nationaal Park

Þingvellir is één van de drie nationale parken van IJsland, gelegen in het zuidwesten van het eiland. Dit park ligt amper 40 km van de hoofdstad Reykjavik en behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Het park vormt de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika en bevat een 6 km brede en 40 km lange verzakking. Je kan hier de bekende Öxarárfoss waterval bezichtigen, die zo’n 20 meter hoog is en kunstmatig is ontstaan. Ze hebben de rivier Öxara verlengt, zodat deze zou overgaan in een waterval en zo het beeld wat te verfraaien. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in het park, allen zijn duidelijk aangeduid met bordjes. Þingvellir Nationaal Park is ook een onderdeel van de bekende Golden Circle tour.

Ijsland

Þingvellir Nationaal Park, 40 km van de hoofdstad Reykjavik

Ijsland

Þingvellir Nationaal Park, 40 km van de hoofdstad Reykjavik

Þingvellir Nationaal Park, 40 km van de hoofdstad Reykjavik

 

Gullfoss waterval

Gullfoss is gelegen op een dikke 100 km van Reykjavik en makkelijk te bereiken met de auto. Deze waterval ligt in de canyon van de Olfusa river en als de zon schijnt ontstaat vaak een prachtige regenboog! Wij bezochten Gullfoss rond het vallen van de avond, vandaar de schemerige foto’s. Gullfoss is net als Þingvellir nationaal park en de Geysir een onderdeel van de ‘Golden circle tour’. Wij deden een tour in IJsland met Gray Line Iceland. Zij zijn de grootste Iceland Tour Expert en nemen je mee naar de populairste en mooiste plaatsen in IJsland. Wij waren helemaal fan van onze gids, die met een enorm enthousiasme over zijn land vertelde. Hij gaf verschillende ‘insiders’ over verschillende plaatsen. Tijdens de tour zelf heb algemeen voldoende tijd om de bezienswaardigheden te bekijken. Uiteraard is dit voor de fotografen te weinig tijd om de perfecte foto te nemen .

Gullfoss waterval

Gullfoss waterval

 

Skogafoss waterval

Deze 60 meter hoge en 20 meter brede waterval ligt dichtbij het dorpje Skogar. Door de verneveling van het water is er vaak een regenboog te zien. Deze waterval ligt ook op Route 1, dichtij het stadje Vik. Je kan deze waterval perfect combineren met Reynisfjara black sand beach, Sólheimajökull en Sólheimasandur airplane wreck, aangezien deze bezienswaardigheden allemaal erg dicht bij elkaar liggen.

Skogafoss waterval

Skogafoss waterval

 

2.   Gletsjers beklimmen & Ice Climbing

In Sólheimajökull ligt één van de grootste en actieve vulkanen van IJsland, Katla. Deze vulkaan ligt onder de Mýrdalsjökull gletsjer en barst om de 100 jaar uit. Je gaat als een echte avonturier deze gletsjers beklimmen met de nodige uitrusting. Deze uitstap kan je trouwens perfect combineren met het vliegtuig wrak, gelegen in Sólheimasandur, aangezien deze plaatsen maar 8 km van elkaar liggen. Wij vonden dit een fantastische ervaring met de nodige portie adrenaline ! Voor degene die geïnteresseerd zijn om hun grenzen te verleggen en op zoek zijn naar avontuur, kunnen hiervoor bij Troll Expeditions terecht.

Glacier Hike & Ice Climbing

Helemaal klaar om de berg te beklimmen

Glacier Hike & Ice Climbing

 

3.   Sólheimasandur Airplane Wreck

In Sólheimasandur, gelegen in het zuiden van IJsland, is in 1973 een Amerikaans vliegtuig neergestort. Deze plek is ondertussen één van de meest gefotografeerde plaatsen van het eiland geworden. De locatie van het vliegtuig is op het zwarte strand met op de achtergrond de hoge gletsjers van Sólheimajökull, wat het best wel uniek maakt! Om hier te geraken moet je Route 1 volgen vanuit Reykjavik  t.e.m. het bordje ‘Sólheimajökull’, dan rij je ongeveer 2 kilometer verder en je zal op je rechterkant een soort van ‘parking’ tegenkomen. Hier start je een wandeling van ongeveer 4 kilometer tot het wrak.

 Doe dit niet alleen als het bijna donker wordt! Deze plek is vrij afgelegen en je geraakt hier snel gedesoriënteerd! In het verleden zijn hier al enkele toeristen om het leven gekomen.

de binnenkant van het wrak

Sólheimasandur vliegtuig wrak

Droneshot van de omgeving rond het vliegtuig wrak

4.   Black Sand Beach

Reynisfjara Black Sand Beach bevindt zich in het zuidelijke deel van IJsland. Dit zwarte strand bestaat volledig uit lava. De lava vloeide in het verleden in de oceaan, waar het bijna meteen afkoelde. In 1991,werd door National Geographic Reynisfjara uitgeroepen als een van de 10 mooiste niet-tropische stranden van de planeet. Je kan hier makkelijk met de auto geraken vanuit Reykjavik door 180 km de Route 1 te volgen.

Reynisfjara Black Sand Beach tijdens een sneeuwstorm

Gardar basalt cliffs

Reynisfjara Black Sand Beach

 

5.   Het Noorderlicht

Er is geen specifieke plek waar je het noorderlicht gegarandeerd gaat zien. De belangrijkste factoren zijn een heldere lucht, zonder teveel vervuiling of bewolking. Best rij je even de stad uit en hou je je ogen goed open. Het noorderlicht is geen constante, dus het komt en gaat. De beste periode van het jaar om het noorderlicht te zien, is in de winter vanaf 21.00 u tot 3.00 u.

Dit is iets wat je gezien moet hebben 

Het Noorderlicht

 Samenvatting

 

Bezienswaardigheid Locatie Km vanuit Reykjavik Parking auto
Seljalandsfoss waterval

 

Seljalandsfoss 120 km Ja

700 ISK

Þingvellir Nationaal Park

Öxarárfoss waterval

 

 

Selfoss

 

40 km Ja

500 ISK

 

 

Gullfoss waterval

 

Gullfoss 100 km Ja

Gratis

Skogafoss waterval

 

Skogar 150 km Ja

Gratis

 

Gletsjers beklimmen & Ice Climbing

 

Sólheimajökull

 

160 km Ja

Gratis

Airplane Wreck

 

Sólheimasandur

 

160 km Ja

Gratis

Black Sand Beach Reynisfjara

 

180 km Ja

Gratis

 

Krijg je niet genoeg van Ijsland? Neem dan hier een kijkje!

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

2 Reacties

 • Antwoorden Sofie 2 april 2019 at 21:28

  Hadden jullie een eigen skipak mee om die beklimming te doen of voorzien ze dat daar? 🙂

  • Antwoorden Yannick 3 maart 2020 at 22:50

   Alles was toegankelijk met de wagen 🙂

  Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.