Zuid-Afrika

5 onterechte vooroordelen van Zuid-Afrika op een rijtje

11 juli 2018
Safari

Wij vertrokken voor de eerste keer naar het echte Afrikaanse continent, Zuid-Afrika. Dit ging bij familie en vrienden niet onopgemerkt voorbij. Deze bestemming krijgt met enorm veel vooroordelen te maken, die zeker en vast niet altijd terecht waren.

Zuid Afrika Hoedspruit

Zuid-Afrika is meer dan enkel safaris

De meest voorkomende vooroordelen voor wie een reis naar Zuid-Afrika onderneemt:

 

 1. Wie naar Zuid-Afrika afreist, krijgt ongetwijfeld te horen ‘Is het daar niet gevaarlijk?’

Zuid-Afrika is een land met een woelige geschiedenis, waarbij de diversiteit tussen blank en zwart een gevoelig topic is. Als je als toerist door Zuid-Afrika reist, moet je net zoveel opletten als ergens anders. In elke stad moet je op je hoede zijn en dit is in steden als Kaapstad zeker niet anders. Opzichtige juwelen, Iphones en andere dure merken/producten steken bij de lokale bevolking de ogen uit. Zuid-Afrika is heel erg groot waardoor een algemene uitspraak hierover doen, moeilijk is. Eén ding is zeker, over het algemeen is Zuid Afika heus niet zo gevaarlijk.

Wij verbleven in Kaapstad en Hoedspruit:

De veiligheid in Kaapstad

Kaapstad is vaak terug te vinden in de typische Google lijstjes ‘Meest onveilige steden ter wereld’. Kaapstad is een enorme metropool die zeker niet mag ontbreken aan je reis naar Zuid-Afrika. Overdag moet je dezelfde maatregelen nemen als in elke grote stad. Dit wil zeggen; leg geen waardevolle spullen in het zicht, hou je bezittingen in het oog, ligt niet te zwieren met je Iphone, laat je tas niet openstaan, hou je deur op slot, …  ’s Avonds is een verhoogde waakzaamheid op zijn plaats. Stop nooit voor anderen en vermijd verlaten wijken aan de rand van de stad. Meestal wordt aangeraden om in de avond en ’s nachts niet meer rond te wandelen of te rijden. In Zuid-Afrika wordt dit algemeen gezien niet veel gedaan.

 De veiligheid in Hoedspruit

Hoedspruit is een gewilde bestemming onder de Belgen en Nederlanders. Zo kom je in de supermarkt meer buitenlanders tegen dan Zuid-Afrikanen. In deze regio hebben we ons geen seconde onveilig gevoeld. In de avond naar de supermarkt gaan is geen probleem en deden we meermaals zonder problemen. Hoedspruit kent veel zogenaamde ‘estates’. Dit zijn omheinde gebieden waar 24 u op 24 u bewaking is.

Algemene tips
 • Laat geen dure spullen op de stoel van de auto liggen
 • Laat waardevolle spullen nooit onbewaakt achter
 • Loop niet te koop met geld, dure camera’s of sieraden
 • Let op de omgeving en houd uw bezittingen altijd in de gaten
 • Neem geen lifters mee

 

 1. In Zuid-Afrika is het altijd broeierig warm?

Neen, Zuid-Afrika kent ook een winter. Gezien Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons. De winter loopt van eind juni t.e.m. eind september, maar uiteraard liggen de temperaturen iets hoger dan bij ons in de winter. Zo is het er in de winter tussen de 22 en 28 graden, maar koelt het ’s nachts fel af. Deze temperaturen zijn ideaal om activiteiten te doen en kent veel voordelen (bloemenseizoen, walvissen spotten, goedkopere accommodatie,…). In dit artikel sommen ze alle voordelen op over een vakantie in de winter in Zuid-Afrika.

 

 1. Zo lang vliegen is niets voor mij!

Dit lijkt op het eerste zicht een perfect excuus, maar niets is minder waar. De vlucht naar Johannesburg of Kaapstad is vanuit België zo’n 11 uur. Waarbij je meestal 1 tussenstop hebt in Londen of Frankfurt. Het grootste voordeel van Zuid-Afrika is dat er geen tijdsverschil is met België of Nederland. Gedaan met het telwerk om te weten of je je familie en vrienden niet uit bed belt.

 

 1. De hygiëne in Zuid-Afrika is waarschijnlijk ondermaats?

Again, niet helemaal waar! Wist je dat je in Zuid-Afrika zelfs van de kraan kan drinken? Het kraantjeswater van Zuid-Afrika behoort zelfs tot één van de veiligste en schoonste drinkwater ter wereld! Het ministerie van Water enBosbouw meldde kort geleden dat de Zuid-Afrikaanse norm goed te vergelijken is met de normen van de Wereldgezondheidsraad (WHO). Belangrijk om weten, Zuid-Afrika is 40 maal groter dan België. Je kan nooit een oordeel vellen over het hele land. Wij zijn in Hoedspruit en Kaapstad geweest, waar het kraantjeswater drinkbaar was. Nu moeten we wel zeggen dat er een vrij dominante chloorsmaak aanwezig is, dus iets minder lekker.
Als conclusie kunnen we stellen dat kraantjeswater drinkbaar en veilig!

 

 1. Wat heeft een onderontwikkeld land met veel armoede nu te bieden buiten safaris?

 

Je onderneemt enkel een reis naar Zuid-Afrika als je olifanten en giraffen wil spotten op safari. Dit is heel kort door de bocht. Zuid-Afrika kent enorm veel aspecten buiten zijn befaamde safari’s. Ze noemen Zuid-Afrika niet voor niets ‘Het land waar je heel de wereld kan zien’. De prachtige en gevariëerde natuur, de impressionante dieren, het heerlijke weer, het fantastische eten, dito wijnen en de vriendelijke Zuid-Afrikanen zijn maar enkele voorbeelden van wat het land te bieden heeft.
 Er komt nog een uitgebreide blogpost aan over onze highlights van Zuid-Afrika!

 1. Is er geen gevaar voor allerlei gevaarlijke ziektes?

Deze inentingen zijn verplicht:

 • DTP
 • Hepatitis A indien je in primitieve omstandigheden reist

Deze inentingen zijn dus vrij standaard voor wie graag naar verre bestemmingen reist.

Malaria is enkel aanwezig in het oostelijke deel, inclusief Kruger park, van het land aanwezig. Dit enkel in de periode van september t.e.m. mei, aangezien er tijdens de winter zo goed als geen muggen zijn.

Zuid-Afrika wilde dieren

Moholoholo park in Hoedspruit

Verblijf

Wij verbleven in de luxueuze villa van Lowveld Escape gelegen in Zandspruit bush & aero  estate te Hoedspruit. Dit is een groots project van 2 Belgen gepassioneerd door de Afrikaanse natuur. 15 jaar geleden deden Erika en Peter hun eerste safari en werden op slag verliefd op de Zuid-Afrikaanse bush met al zijn charme. Na enkele safari’s en Afrikaanse landen meer op de teller, besloten ze om hun droom na te streven. Een huis in de wilde natuur van Zuid Afrika.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

 • Antwoorden Waarom Blyde River Canyon niet God’s Window is (Panorama route Zuid-Afrika) - Het is de Merckx 11 juli 2018 at 15:13

  […]  Zuid-Afrika krijgt vaak te maken met enorm veel vooroordelen. Wat hier nu juist waar van is, lees je hier. […]

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.