Indonesië

6 Makkelijke Manieren om te Reizen door Bali

20 november 2017

Op Bali kan je je op verschillende manieren verplaatsen, namelijk:

Brommer

De brommer is de snelste, goedkoopste (buiten te voet of de fiets), maar ook de gevaarlijkste optie. Het kost je, afhankelijk van het verhuurbedrijf, zo’n 3-5 euro per dag. Hoe langer je de brommer huurt, hoe goedkoper het wordt. De benzine kan je bijna in elk winkeltje (vaak op straat) kopen, dit kost gemiddeld zo’n 45 cent per liter.

Let op:
  • overal in Indonesië wordt links gereden! Je moet ‘normaal gezien’ over een internationaal rijbewijs beschikken, maar dat wordt allemaal niet zo strikt gevolgd. Een lokaal rijbewijs kan afgehaald worden in het politiestation in Denpasar (waar de internationale luchthaven is). Dit is de enige plaats die deze lokale rijbewijzen verkoopt aan toeristen. Dit lokaal rijbewijs kost gemiddeld een kleine 10 tot 20 euro, waarbij het Internationaal rijbewijs 20 euro kost en af te halen is bij de gemeente. Ik moet eerlijk zijn, wij hebben dit allemaal niet gedaan. De meeste toeristen huren gewoon een brommer en zijn meestal niet op de hoogte over de regeling van rijbewijzen.
  • een ander aspect is de verzekering. Het is naar mijn mening niet nodig om ter plekke nog eens een extra verzekering af te sluiten, want meestal gebeuren ongelukken door de bestuurders zelf (uitschuiven, verkeerd reageren en hierdoor vallen,…). Niet ernstige ongevallen worden door deze extra verzekering niet gedekt. Als je hierover meer wil weten, surf dan naar de site van je mutualiteit.
Bali

Het verkeer in Indonesië

Lokale Bali taxi

Dit is de duurste optie! Wij vonden een taxi niet altijd de meest aangename manier om je te verplaatsen, omdat je altijd moet onderhandelen over de prijs. Zeker als je moe bent en je gewoon naar je hotel wilt, is dit er vaak teveel aan. Overal staan lokale taxi’s, dus je hoeft zeker niet op zoek te gaan. De prijzen variëren heel sterk en zijn afhankelijk van de locatie, afstand en de taxichauffeur zelf. De bekendste taxi’s zijn de zogenaamde ‘Bluebird Taxis’. Deze werken met een meter, werken correct maar zijn vele duurder dan Uber of Grab taxis. Het startbedrag is een kleine 0.50 euro en kost 0.40 cent tot 0.65 cent per kilometer. Natuurlijk zijn de prijzen in vergelijking met Belgische normen helemaal niet duur. Transportkosten kunnen zwaar doorwegen in vergelijking met de andere dagelijkse kosten.

Uber of Grab taxi

Een Uber of Grab taxi is naar onze mening de meest efficiënte en een goedkope optie. In Java hebben wij altijd een Uber of Grab taxi besteld. Je kan via de app kijken welke taxi’s in de buurt zijn en wie je kan komen halen. Je ziet ook meteen hoeveel het ritje kost en wanneer de taxi bij jou zou arriveren. Je krijgt de nummerplaat doorgestuurd, zodat je je taxi kan herkennen. Verder kan je altijd afspreken via berichten (van de app) om bijvoorbeeld te zeggen dat je op de afgesproken plek staat en hoe de chauffeur je kan herkennen. Wij hebben nooit meer dan 5 euro moeten betalen voor 20 km.

Let op:

Uber en Grab taxi’s zijn niet graag gezien door de lokale taxi’s, omdat ze véél goedkoper zijn en zogezegd oneerlijke concurrentie zijn. Het gebeurt wel eens dat hun ramen worden ingeslagen of de taxis beschadigd worden. Je bent 2 tot 3 keer goedkoper af als je kiest voor een Uber of Grab taxi. In bepaalde toeristische gebieden, zijn ze officieel verboden en staan er verschillende verbodsborden. In Ubud en Semynjak hebben wij wel wat moeilijkheden gehad om een Uber te bestellen. Aan de luchthaven is het altijd mogelijk om een Uber of Grab te bestellen, hierbij moet je wel rekening houden dat ze niet aan de aankomst- of vertrekhal mogen staan tussen de andere taxis. Meestal spreek je dan een beetje verder af (100-tal meter), zodat ze je gemakkelijk kunnen ophalen.

Bali

De prachtige omgeving

Bali

De rijstvelden langs de baan

Shuttle bus

De shuttle bus wordt vaak aangeboden door hotels om je naar het centrum te brengen op vaste uren. Dit is meestal gratis en handig om ‘s avonds te gaan eten of als je gewoon eens wat wil rondkijken in het centrum zelf.

Fiets

Voor de sportievelingen onder ons, kan je altijd een fiets huren. Dit is de goedkoopste en meest ecologische manier om het eiland te ontdekken. De huur van een fiets kost gemiddeld 2 euro per dag. Deze optie wordt minder vaak gebruikt, aangezien het enerzijds heel erg warm is en anderzijds wel ‘heuvelachtig’ kan zijn. In Ubud en Lovina kan je dit zeker en vast doen, maar voor het hele eiland te ontdekken, is dit een moeilijke en soms gevaarlijke optie.

Auto

Het huren van een auto hebben wij niet overwogen, gezien het hectische verkeer in Bali. Het kost gemiddeld 18 tot 55 euro per dag, zonder benzine. Je hebt alle vrijheid, maar het leek ons vrij stresserend. Voor meer informatie kan je terecht op https://www.tripsavvy.com/renting-a-self-drive-car-in-bali-1629081.

Bali

Authentiek autootje

 

Prijs Voordelen Nadelen
Brommer Vrijheid, snel Gevaarlijk
Lokale taxi €€€€ Makkelijk, snel, overal te vinden Duur, soms lang onderhandelen
Uber/Grab taxi €€ Goedkoop, vaste prijs, snel Soms iets verder stappen
Shuttle bus Makkelijk, snel Beperkt traject, gedeeld, op bepaalde tijdstippen
Fiets Ecologisch, sportief, goedkoop Gevaarlijk, beperkt qua afstand
Auto €€€ Zelfstandig, snel Gevaarlijk, stresserend, duur

Lees hier onze praktische Bali tips!

Materiaal

In deze blog heb ik gebruik gemaakt van het volgende materiaal:

Als je iets koopt via één van deze linken, steun je onze blog hiermee!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

  • Antwoorden De Beste Praktische Tips voor een reis naar Bali - Het is de Merckx 23 juni 2018 at 23:32

    […] Wat de verschillende opties zijn om je op Bali te verplaatsen, lees je hier. […]

  • Geef een Antwoord.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.