Nederland

8 x top bezienswaardigheden in Brabant Nederland

29 oktober 2021
bezienswaardigheden Brabant

Brabant is de meest Zuidelijke provincie gelegen aan de grens met België met ‘s-Hertogenbosch als hoofdstad. Onze dichte noorderburen hebben veel in hun mars en dat weten we. Wij planden een veelzijdige roadtrip doorheen het mooie Brabant met zijn prachtige natuurlandschappen, enkele historische steden en sloten deze af met een straffe safari! Wat ook fijn is dat heel wat plaatsen gemakkelijk te combineren zijn, de ene dag bezochten we de binnenstad van Breda om nadien de botanische tuinen van Oudenbosch te bezoeken. 

Geschiedeniskundig had Noord-Brabant in de middeleeuwen een dominante rol en gelukkig is deze rijke historie goed bewaard gebleven. Ben jij ook een leuke trip naar Brabant aan het plannen? We lijsten graag onze favoriete plekjes en mooiste bezienswaardigheden op!

De mooiste bezienswaardigheden van Brabant

Breda, een bourgondische maar charmante stad 

Breda is een gezellige, compacte en bourgondische stad in Noord-Brabant. Het is een van de grotere gemeentes van Nederland met meer dan 175.000 duizend inwoners. Wat ons enorm aanspreekt is de prachtige oude binnenstad en de schattige kanaaltjes. Water geeft toch altijd rust op één of andere manier. Toeristen bezoeken vaak Breda om te shoppen, maar we zouden zeker aanraden om eens een boottochtje te maken. Zeker tegen de avond met een mooie zonsondergang is dit heel ontspannend en vaak krijg je meteen ook wat achtergrond informatie van de stad zelf!

Breda bezienswaardigheden
DSC02767
Breda bezienswaardigheden

Oudenbosch, het West-Brabantse dorp met Romeinse charme

Om eerlijk te zijn hadden we nog nooit van Oudenbosch gehoord. Toen we dit dorp binnenreden, zagen we meteen de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara. We moeten toch even met de ogen knipperen want wat deed dit imposante bouwwerk hier in zo een klein dorpje? Dit is namelijk een geschaalde kopie (1:16) van de Sint-Pieter in Rome. Het verhaal hierachter is als volgt: één van de voormalige pastoors werd verliefd op deze iconische basiliek in Rome en wilde deze maar al te graag naar Nederland halen. De binnenkant is exact hetzelfde, enkel de façade is anders. Als je hier binnenstapt, krijg je meteen een ‘wauw’ gevoel! Tja, je hoeft niet altijd het warm water (her)uit te vinden.

Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara
DSC02820
DSC02819

De botanische tuinen van Oudenbosch

Dichtbij de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara ligt het Aboretum, wat in het verleden functioneerde als kloostertuin. Deze mooie groene zone groeide uit tot de groene parel van Oudenbosch. Deze botanische tuin is 4 hectare groot en bevat 2500 bomen en planten. De kleine serre vol met cactussen wist me op één of andere manier meteen te bekoren.

Brabant bezienswaardigheden
IMG_5114

Het Bredase kasteel Bouvigne

Na helemaal gecharmeerd te zijn van Oudenbosch reden we door naar Tilburg, waarbij we een tussenstop maakten aan Landgoed Bouvigne. Dit prachtige kasteel ligt even buiten de wijk van Ginneken en vlakbij het Mastbos ten zuiden van Breda. Achter dit prachtige bouwwerk ligt het natuurgebied Het Markdal. Ideaal voor wandelaars en fietsers die gebruik kunnen maken van de prachtige paden die je meenemen langs de vele boerderijen, koeien, herten, vossen en ijsvogels! Laten we terug even naar het kasteel Bouvigne gaan dat sinds 1973 eigendom is van het waterschap en zou dateren uit 1554. Wat ons enorm aansprak is dat het kasteel omgeven wordt door water, wat resulteert in een prachtige reflectie. Verder zijn er ook 3 kasteeltuinen te bezoeken die prachtige soorten fuchsia’s en bijzondere beelden bevat!

Het Bredase kasteel Bouvigne Brabant

Tiburg, een bruisende stad ontstaan vanuit de Spoorwegzone

Vervolgens trokken we terug de stad in. Tilburg ligt dichterbij dan je denkt, om zo’n 10 minuutjes ben je met de trein van Breda tot Tilburg. Tijd om Tilburg wat te leren kennen! Deze studentenstad is de laatste jaren bezig aan een gehele transformatie. Het weet zijn industrieel erfgoed om te toveren tot de meest hippe hotspots. Tilburg is altijd een industriële stad geweest. Het was in het verleden één van de grootmachten op het gebied van de wolindustrie, aangezien er in de buurt veel schapenteelt was. Deze voormalige functie zie je nog in de stad terugkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is de spoorzone. Een gebied dat vroeger bekend stond om zijn industrie en tegenwoordig alle oude fabriekshallen nieuwe bestemmingen heeft gegeven. Dit gebied verandert bijna dagelijks met telkens nieuwe bedrijven en barretjes.

Wij gingen onze grenzen verleggen bij Doloris’ Meta Maze. Het is één van de meest unieke belevingen in Tilburg! Je loopt door een surreëel doolhof dat je zenuwen echt wel op de proef stelt! Nadat je uit het doolhof bent geraakt, moet je zeker een drankje nuttigen op de rooftopbar! Heerlijk genieten!

Op safari naar de Beekse Bergen, dichterbij avontuur ontdekken

Ten slotte was het tijd voor mijn persoonlijk hoogtepunt van het weekend in Brabant, de Beekse Bergen! Wie heeft hier nu nog niet van gehoord. De Big 5 spotten in Nederland? Het kan! Deze avontuurlijke safari kan te voet, per bus, met de boot of met je eigen auto. Het is werkelijk een droom voor ieder kind, maar stiekem ook voor volwassenen. Vroeg in de ochtend startte we onze eigen safari met de wagen en al snel stonden we oog in oog met een cheetah. De dieren zijn zo dichtbij wat resulteert in een unieke ervaring die je lang zal bijblijven. Verder is het ook voor fotoliefhebbers een mooie kans om wilde dieren eens mooi te kunnen vastleggen!

Beekse Bergen
Beekse Bergen
Beekse Bergen

Nationaal park Loonse en Drunense Duinen

Dichtbij zowel Tilburg als ‘s Hertogenbosch ligt het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Met een totale oppervlakte van ruim 3500 hectare zijn er genoeg mogelijkheden voor heerlijke wandelingen te doen. Het wordt niet voor niets ‘De sahara van het zuiden’ genoemd, want de grote diversiteit aan stuifzandvlaktes, bossen, paarse heidevelden, moerassen en vele meer zijn werkelijk top. Qua wandelmogelijkheden kan je via het netwerk van wandelknooppunten lopen dat je meeneemt langs de Natuurpoort van Loon en verschillende bospaadjes. Uiteraard kan je ook zelf je weg zoeken door deze mooie duinen.

Loonse en Drunense Duinen
DSC03160
Loonse en Drunense Duinen

Etten-Leur, in de voetstappen van Vincent van Gogh

Gelegen naast Breda ligt het schattige Etten-Leur, dichtbij de Belgische grens op amper 60 kilometer van Antwerpen. Dit is de plaats waar Vincent van Gogh besloot kunstenaar te worden, ookal was dit niet naar wens van zijn vader die dominee was. Hij was een Brabander in hart en nieren. Er zijn verschillende locaties die je aan Vincent herinneren. Eén mooi voorbeeld van zo een locatie is het Van Gogh fietspad in Nuenen. Dit lichtgevend pad, geïnspireerd op een schilderij van Vincent van Gogh, vormt een prachtige connectie tussen het erfgoed van Etten-Leur en Zundert, wat eveneens de geboorteplaats van Van Gogh is.

De Van Gogh kerk bevat 9 kleurrijke ramen in de thema’s van van Gogh en de vaste tentoonstelling neemt je mee in zijn verhaal dat zich grotendeels in Etten-Leur afspeelt. Nadien kan je je wagen aan de Van Gogh wandeling die je meeneemt naar het begin van zijn carrière. Andere leuke plekjes in Etten-Leur zijn De Moeierboom, Wijn- en Aspergeboerderij De Santspuy en afsluiten kan je doen in restaurant Tilia. Wisten jullie dat Brabant bekend staat voor zijn heerlijk kwalitatieve asperges? In het juiste seizoen kan je de tuin van de Wijn- en Aspergeboerderij De Santspuy bezoeken en genieten van een van een heerlijke verse aspergesoep en natuurlijk wijn van eigen bodem. De setting doet je zelfs een beetje aan Frankrijk denken!

Voor meer informatie over het mooie Brabant kan je hier terecht!

 Wie nog tijd heeft, moet zeker een bezoekje brengen aan Eindhoven! Op amper 90 kilometer van Antwerpen ligt de designhoofdstad van Nederland.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.