België

Authentiek de natuur ontdekken in Wallonië

2 juli 2021
Wallonië weekend trip

Wallonië heeft een heel ander gezicht dan het gekende Vlaanderen. Het zuidelijke deel van België zal je verrassen met de mooie natuur, authentieke lokale dorpjes, Romaanse cultuurgeschiedenis en de indrukwekkende industriële revolutie. Welke steden, dorpjes en natuurgebieden zijn een bezoek waard tijdens een weekendje weg?

Wij spendeerden een weekendje in de ‘Ardennen’ en lieten ons omgeven door indrukwekkende Waalse fauna en flora.

 

Abbaye Villers la Ville in Wallonie, een gotische cisterciënzerabdij

Deze historische site ligt in het hartje van Waals-Brabant op amper 90 km van Antwerpen. Deze oude cisterciënzerabdij is enorm goed bewaard gebleven en neemt je mee in zijn 900 jaar oude geschiedenis. De ruïnes weerspiegelen verschillende architecturale stijlen en bevatten 6 kleurrijke tuinen vol met medicinale planten, sierplanten en meer dan 130 soorten rozen. Initieel vestigde zich hier een kleine monnikengemeenschap die de gebouwen uit leisteenrotsen optrok. Nadien was er uitbreiding van de reeds bestaande abdij in gotische stijl die 100 jaar in beslag nam. In deze welvarende periode bezitten de ongeveer 400 monniken van de gemeenschap bijna 10.000 hectare grond, zelfs tot in Antwerpen.

abdij villers la ville
abdij villers la ville
abbaye villers la ville

De abdij met de kloostergebouwen

De abdij bestaat uit 2 delen die volledige ommuurd was, de abdij met de kloostergebouwen en de molen, en een hoevedomein. Het Kloosterpand is één van de meest impressionante onderdelen van de abdij. De binnenplaats met overdekte galerijen geven meteen een beeld van het vroegere monnikenleven. Vanuit het kloosterpand gaan we naar het belangrijkste bouwwerk van de site, de Abdijkerk. Deze kerk is 94 m lang en de gewelven van de hoofdbeuk zijn 23 m hoog, best imposant om zien! De romaanse stijl werd vervoegd met de gotische stijl wat resulteert in een gebouw dat iedereen wel weet te smaken. Abbaye Villers la Ville kent de laatste jaren een stijging in populariteit vanwege zijn zeer fotogenieke setting. Deze wordt vaak gebruikt door huwelijksfotografen en uiteraard Instagram liefhebbers.

Heb je na al dat bezichtigen dorst gekregen? Dan kan je gerust je dorst lessen met de bieren van de micro-brouwerij van de Abdij die ambachtelijk gebrouwen worden. Graag wat meer info gehad? Elke 2de zaterdag van de maand vindt er een rondleiding plaats op afspraak.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Yannick Merckx (@hetisdemerckx)

Praktische zaken voor jouw bezoek aan Abbaye Villers la Ville

Openingsuren: 01/11 – 31/03: 10.00 u – 17.00 u  & 01/04 – 31/10: 10.00 u -18.00 u

Entree: volwassenen €9, student of senior €7, 6-12 jaar €4

Overnachten dichtbij de Abdij Villers la Ville doe je in Dimensions M. Deze minimalistische guesthouse wordt uitgebaat door een sympathiek koppel Roland & Michèle Dewitt-Rochus die alles tot in de puntjes verzorgen. Bij het bouwen van deze woning werd er gebruikt gemaakt van de meest recente en energiezuinige technieken. De kamers zijn volledig ingericht in thema en voorzien van alle nodige luxe! Als laatste geven we graag mee dat de kookkunsten van dit koppel de moeite waard zijn!

DSC01323
DSC01332
DSC01315
DSC01312

Domein van de Grotten van Han

Vervolgens reden we na onze portie geschiedenis en cultuur door naar het domein van de Grotten van Han, gelegen in Han-sur-Lesse. Na 90 kilometer kwamen we aan op het domein van de Grotten van Han. Het Domein bevat het grootste onderaardse grottencomplex van Europa, dat iedereen misschien wel herkent vanuit zijn kindertijd. Deze grotten zijn eveneens de oudste toeristische attractie in België. Vroeger waren deze enkel toegankelijk voor de bourgeoisie, maar gelukkig zijn de tijden veranderd en kan iedereen nu genieten van dit mooi stukje natuur. De grotten van Han zijn natuurlijk tot stand gekomen. Bij aardbevingen ontstonden er scheuren waardoor de rivier de Lesse zich een baan zocht, wat na miljoenen jaren resulteerde in een grottencomplex. Enkel de grootste zaal in de Grotten van Han is niet uitgehold door water, 4000 jaar geleden is een groot deel van het plafond naar beneden gekomen.

Wist je dat? Het water in de grotten 2 jaar oud is? Dit is namelijk de duur voordat het water helemaal doorheen de berg is gesijpeld.

Ultieme tip: Fotografen opgelet! La Salle de Draperies bevat prachtige reflexen eind augustus, begin september. Dit omdat er dan geen stroming aanwezig is, wat resulteert in een spiegel die een optische illusie vormt.

Het Wildpark met de Europese big 5

Het domein van zo’n 250 hectare groot maakt onderdeel uit van het UNESCO Global Geopark Famenne-Ardenne. Hier vestigen zich zowat 650 verschillende diersoorten. Sinds de oprichting in 1970 combineert het Wildpark toerisme met natuurbehoud. Zo doet het Wildpark mee met tal van herintroductieprogramma’s voor bedreigde diersoorten.

wildpark grotten van han
wildpark grotten van han
wildpark grotten van han

Het wildpark is zeker voor kinderen een leuke belevenis. Je kan deze op 2 manieren bezoeken: ofwel via het wandelpad dat ongeveer 3 uur in beslag neemt (6 km) of je kan kiezen voor een ritje met de Safari-car. Deze safaritocht duurt 1,5 uur onder begeleiding van een gids die je hier en daar wat informatie zal geven. Ideaal voor gezinnen met kinderen waarvoor 6 km nog wat te lang is. Tijdens je rit met de Safari-car zal je ook enkele kleine tussenstops maken om de dieren beter te kunnen bewonderen. Wie het wandelpad volgt, kan optimaal genieten van de omgeving en vergezichten die het park te bieden heeft.

Wees zeker dat je de Europese big 5 gespot hebt: de bizon, de wolf, de bruine beer, de lynx en de veelvraat.

wildpark grotten van han
wildpark grotten van han
wildpark grotten van han
wildpark grotten van han

Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van de jacht

Deze stad gelegen in de Belgische provincie Luxemburg fungeert als een toeristisch centrum van de Ardennen. Het bevat enkele mooie gebouwen als de kenmerkende basiliek van Saint-Hubert, het oude abdijgebouw uit 1729, een Romaanse kerk en authentieke huisjes. De basiliek van Saint-Hubert, is erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en is een bekend bedevaartsoord ter ere van Sint-Hubertus. Buiten het karakteristieke stadje, is voornamelijk het Grote Woud/Wildpark een must visit. Het is een toevluchtsoord voor wilde dieren. Lang geleden verscheen in dit mythische bos een hert met een lichtend kruis tussen zijn gewei voor een nobele jager, genaamd Hubert. Het hert zou deze jager bekeerd hebben en zo ontstond de legende van St. Hubert.

DSC01640
Saint-Hubert Wallonië
Saint-Hubert

Het Wildpark met zijn vele wandelroutes

Deze regio is enorm in trek om te wandelen, te vissen, luchtrecreatie,… Het bosmassief, dat eveneens nog wild bos is, wordt gecultiveerd en beschermd. Het bosrijke landschap wordt gekliefd door de Lesse en Ourthe. Doorheen het Wildpark kronkelen vele wandelroutes waar je je helemaal kan uitleven. Afhankelijk van de periode van het jaar kunnen natuurliefhebbers genieten van het zicht van spelende everjongen, reekalfjes en andere dieren.

Tip: op zoek naar goede wandelroutes? Die vind je hier!

Saint-Hubert

Saint-Hubert Wallonië wildpark

Torgny, één van de mooiste dorpen in Wallonië

Ons weekend in Wallonië afsluiten deden we in Torgny, het zuidelijkst gelegen dorpje van België. De pastelkleurige gevels, kalkrotsen en wijngaarden voorzien deze plek meteen van de nodige portie zuidelijke allures. Je zou zelfs kunnen denken dat je in het zuiden van Frankrijk bent met de karakteristieke gele zandstenen muren en rode dakpannen. Klein, maar charmant is een passende omschrijving voor dit dorpje. Verder bevat Torgny een natuurreservaat genaamd ‘Raymond Mayné” dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 3 ha en samengesteld is uit oude steengroeven en grasvelden. Hier woelt het van de verschillende soorten insecten en orchideeën.

Wallonië weekend trip
Torgny Wallonië
Torgny Wallonië

Torgny Wallonië

 Wil je nog meer van Wallonië ontdekken? Onze medebloggers maakten ook een leuke roadtrip met hun kinderen en schreven hier een toffe blog over!

 Een bezoekje aan Spa gepland? Lees hier onze 5 beste tips voor tijdens je bezoek!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.