Filipijnen

Backpacken in de Filipijnen

29 maart 2020
backpacken filipijnen

Tijden dat we de Filipijnen als onveilig bestempelen behoren tot het verleden. Landen als Indonesië, Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja blijven de populairste bestemmingen in Zuid-Oost Azië, maar de Filipijnen stijgen snel in populariteit. De Filipijnen hebben alles te bieden. Met 7000 eilanden kan je witte bountystranden terugvinden, op hoge bergtoppen gaan wandelen, groene rijstterassen gaan ontdekken en de wondermooie fauna en flora gaan ontmoeten. Bovendien spreken ze hier aardig Engels en dit maakt het rondreizen alleen maar makkelijker.

Beste reistijd en klimaat

De Filipijnen is een uitgestrekt land dat vooral bestaat uit eilandjes. Gaande van oost naar west kan het klimaat wel wat schommelen. Samenvattend kan je zeggen dat het droogseizoen hier heerst van januari tot en met mei. Deze periode wordt gaandeweg aangeraden om het land te bezoeken. Hoewel het land een gemiddelde tropische temperatuur heeft, kan je best de Filipijnen mijden tussen juli en oktober. De Filipijnen hebben tijdens deze periode een typhoon seizoen. Niet echt iets dat je wil meemaken op vakantie.

backpacken filipijnen

Visum

Je hoeft geen speciale aanvragen te doen om te reizen in de Filipijnen. Zoals Thailand en Indonesië geldt er een standaard reistijd van dertig dagen. Je kan gemakkelijk je visum verlengen door contact op te nemen met de ambassade. De kostprijs voor het verlengen van je visum kost ongeveer 2000 php of 37 euro.

Tijdens de COVID-19 crisis zijn we te weten gekomen dat de Filipijnse overheid vrij chill is als je enkele dagen over je visumtijd gaat. Het is en blijft natuurlijke een gokje wagen of je wel of niet een boete zou krijgen.

Wat wel zeer belangrijk is, is dat je bij aankomst bij de douane een ticket kan laten zien waarbij je aantoont dat je het land ook daadwerkelijk gaat verlaten. Als je dit niet hebt kan dit voor moeilijkheden zorgen om het land te betreden.

Budget en kosten

Voor een kamer met twee was ons backpack budget 1500 Filipijnse pesos of 27 euro. In de Filipijnen zijn je overnachtingen nu eenmaal duurder dan in Indonesië, Thailand of Vietnam. Voor 1500 php heb je dan wel een basic hotelkamer inclusief ontbijt. Voor een tweepersoons kamer in een hostel kan de prijs zakken onder 1000 php of 18 euro, kijk altijd zeker na of dit met of zonder airconditioning is. Voor de solo-reiziger kan de prijs onder de €10 zakken voor een overnachting.

Eten kan je goedkoop houden als je je beperkt tot de lokale cuisine. Voor een avondmaal in een lokale tent reken je tussen de 200 en 300 php of 4 en 5 euro. Kies je voor Westers eten dan ga je snel naar 400 a 500 php of 7,5 a 9 euro. Onze tactiek blijft een voorgerecht delen en hoofdgerecht delen om ons dagelijks budget te respecteren.

Protip! Je budget wordt gemaakt of gekraakt door je transportkosten. Ga je snel (vliegtuig) of traag (boot), heb je alles gepland (goedkoop) of reis je van dag tot dag (duur). Aan jou de keuze.

backpacken in filipijnen

Vervoer

Vliegen en varen

De Filipijnen is opgedeeld in ‘Visayas’, een groepering van eilanden die je kan vergelijken als provincies bij ons. In deze groep heb je een hoop eilandjes. De kans dat je je gaat verplaatsen van eiland tot eiland is reëel dus een goede planning van je reis is essentieel.

Om van eiland tot eiland te geraken heb je grotendeels twee keuzen. Ga je per vliegtuig of per boot:

Met het vliegtuig ben je tussen de €30 en €50 kwijt per vlucht als je minstens twee of drie weken op voorhand hebt geboekt. Boek je last minute dan kunnen de prijzen oplopen tot €100 en een stevige hap uit je budget nemen. Een voordeel aan vliegen is dat je je sneller verplaatst en dat je meer gaat hebben aan je geplande vakantie.

Met de boot kan je spotgoedkoop reizen. Als je je reis goed plant kan je bootreis tevens een ‘gratis’ overnachting worden als je de nachtferry neemt. Wees altijd op je hoede waar en wanneer de boten vertrekken. De beste manier is om telefonisch contact op te nemen of langs te gaan bij de maatschappijen zelf. Een nachtferry kost je iets minder dan 1000 php of 18 euro. Bovendien kan je blijven slapen in je bed als de boot aankomt om 3 of 4u ‘s nachts, juist zoals de locals. Een dagferry dat slechts twee uur onderweg is kost tussen de 200 en 300 php of tussen 3,5 en 5 euro.

Protip! Reis je ‘s nachts? Geef dan iets meer geld uit om in een airconditioned kamer te slapen. Reis je overdag? Koop het goedkoopste ticket en kijk wat Netflix op het dek of in de cafetaria.

siargao longtail

Rijden en lijden

Let’s face it. Openbaar transport is de hel. Of het nu in België is of in de Filipijnen. In een busje zitten als sardientjes met een hoop onbekende mensen is niet fijn.

In de Filipijnen kan je beroep doen op de gele ‘Ceres’ bussen. Je kan bijvoorbeeld van Cebu City tot in Moalboal (400php – €7,5) of het zuiden van Cebu geraken zonder een transfer te nemen. De gele Ceres bussen hebben airconditioning en de zitjes zijn comfortabel. Wil je nog meer besparen? Dat kan. Neem de public bussen zonder airconditioning voor amper 120 php zoals wij deden.

Protip! Reis je ‘s avonds? Neem dan de bussen zonder airconditioning. Ze zijn goedkoper en waarschijnlijk fijner om in te reizen als het buiten wat cooler wordt.

Verder heb je nog de tricycles en de jeepneys. Deze vervoersmiddelen gebruik je voor korte afstanden of alternatieve reisroutes. Vraag steeds na aan locals hoeveel de rit van A naar B kost voordat je instapt zodat je weet waaraan en waaraf. De tricycle kan 10php kosten voor korte ritjes tot 250 php voor ritjes rond het uur. De jeepney heeft een lijst achteraan hangen op het voertuig welke locaties hij doorkruist. De tarieven staan er meestal mee op. Dit is reizen hoe de Filipijnen het doen.

backpacken filipijnen

Veiligheid in de Filipijnen

De grootste zorg om in de Filipijnen rond te reizen is de veiligheid vanwege veel horrorverhalen in het verleden. Momenteel staan alle lichten op groen qua toerisme. Hun nieuwe president maakt komaf met corruptie, maffia en drugs en heeft een grote schoonmaak gedaan doorheen het land. De bevolking is vriendelijk en helpt graag een handje mee. Wij hebben zeer mooie en gastvrije herinneringen aan onze Airbnb ervaringen waar de eigenaars ons kwamen halen en de volgende dag ons gingen afzetten op de plekken die we wouden.

Het is vanzelfsprekend dat Manila misschien de minst prettige stad is om te verblijven. Het is een grootstad met alle problemen dat dit meebrengt. Verder is Mindanao niet echt een aanrader vanwege het religie conflict tussen islam en christendom.

backpacken philippines

Hotel en hostels in de Filipijnen

Toerisme in de Filipijnen is nog niet zo vanzelfsprekend als in Thailand of Bali. Wanneer je het land in de nabije toekomst bezoekt zal je veel constructiewerken zien. Je kan twee tactieken gebruiken om je reis in de Filipijnen te boeken.

Plan vooruit en probeer al je accommodaties op voorhand te boeken. Zo heb je meer kans om de leuke plekjes voor jezelf te houden voordat ze allemaal zijn volgeboekt. Er is geen eindeloos aanbod zoals in Bali.

Reis van dag tot dag en ga op zoektocht naar een leuk local hostel dat niet online staat. Niet alle accommodaties staan online hier. Wij hebben veel plekjes gezien tijdens het reizen die er zeer charmant uitzien maar die je nergens kan vinden online. Bovendien waren al deze leuke stekjes spotgoedkoop!

 

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.