Nederland

Bergen op Zoom – Top 5 Bezienswaardigheden

7 oktober 2018
Bergen op Zoom centrum

 

Wanneer ik aankondigde dat ik naar de gemeente Bergen op Zoom ging, werd er wel eens vreemd naar me gekeken. Bergen op Zoom is voor mij een richting als je naar Nederland rijdt, niet als bestemming die je in je GPS induwt voor toerisme. Wat volgt was een grote verrassing vol bezienswaardigheden in het centrum van Bergen op Zoom.

Bergen op Zoom is dertig minuten rijden als je in Antwerpen-Noord woont. Dat betekent dat je Bergen op Zoom sneller bereikt dan Antwerpen-Zuid. Reistijd is hierbij ongezien voor een Antwerpenaar die op zoek is naar een citytrip!

5. De Grebbe – een kijkje onder Bergen op Zoom

De Grebbe is het oude stadsriool dat nog steeds intact is voor de bewoners van Bergen op Zoom. Nee, we gingen niet met onze rubberen botten staan ploeteren in de uitwerpselen, maar wel een rondleiding in het riool en eens kijken hoe het er vroeger uitzag. Tegenwoordig ligt er wel een grote leiding in het midden dat al het ‘nasty stuff’ afvoert.

De Grebbe

Een kijkje onder het centrum

De rondleiding duurde ongeveer dertig minuten en de gids gaf enkele interessante weetjes mee over de gemeente doorheen de trip. Hij liet ons bijvoorbeeld zien hoe sommige afvoeren van de inwoners van Bergen op Zoom nog steeds door de wand komen. Al een geluk dat deze wel zijn afgesloten 😉

Bereid je voor op een flinke dosis geschiedenis in de Grebbe dat sappig verteld wordt door één van de enthousiaste inwoners. Koffie en koekje zijn inbegrepen!

4. Het Markiezenhof – de parel van Bergen op Zoom

Het Markiezenhof is een museum in Bergen op Zoom en het oudste der stadspaleizen in Nederland. De locatie wordt nu gebruikt voor allerhande tentoonstellingen. Misschien de bekendste eigenschap aan het Markiezenhof is dat het gebruikt wordt als locatie om te trouwen. Als je geïnteresseerd bent zal je wel snel moeten zijn. Er lopen wachttijden die het jaar overschrijden!

Markiezenhof

Het Markiezenhof

Als je éénmaal een rondleiding door het prachtige Markiezenhof maakt, wordt het je meteen duidelijk waarom hier zoveel huwelijksfoto’s worden gemaakt. Je kan hier ook gezellig een koffietje drinken en iets klein eten in de cafetaria dat een mooi zicht heeft op de tuin.

3. Het Strand – ja, in Bergen op Zoom!

Alsof cultuur, natuur en shoppen nog niet genoeg zijn heeft Bergen op Zoom nog één laatste mokerslag in petto om je te doen overtuigen om eens langs te komen. Ze hebben zelfs een strand! Het strand is een fietstocht van 10 minuten van het oud historisch centrum verwijderd en maakt de stad wel heel veelzijdig. Er zijn opties genoeg om te parkeren in dit deel van de stad, dus je kan gerust met de auto komen.

Vergeet dus zeker niet je bikini en zwemshort (zoals wij dat deden) en geniet van je laatste uurtjes citytrippen in de zon aan een gezellige beachbar of aan Emma’s ijssalon waar je ook lekker en betaalbaar kan lunchen.

strand bergen op zoom

Het strand van Bergen op Zoom

Ben je ‘t Sint-Anneke beu? Het massatoerisme van de Belgische kust is niets voor jou? Awel, spring in je auto en binnen het half uur lig je te bakken in Bergen op Zoom (ja, Bergen op Zoom, voor mij klinkt het nog altijd vreemd). 

Het strand is zeer proper en nodigt uit om op te sporten of om juist niks te doen! Aan jou de keuze! De hond mag in de wintermaanden los op het strand, tijdens de zomermaanden moet hij wel aan de leiband.

2. Fort De Roovere – het natuurgebied van Bergen op Zoom

Eén van de natuurgebieden van Noord-Brabant. Je fietst in vijf minuten het centrum uit en je bevindt je tussen de bomen. Na een aangename fietstocht van een kwartier, kom je aan in Fort Ter Roovere.

Wat doe je daar dan?

toren van pompejus

Toren van Pompejus

Je beklimt een uitkijktoren! Bovenaan mag je je even doen verbazen hoe groen deze regio is. Het zicht nodigt echt uit om door de bossen te wandelen. Ik ben zelfs benieuwd wat voor natuurgebieden er nog zijn om te bezoeken. Ik heb het alvast op mijn to-do lijstje gezet als we hier terugkomen. Na de toren te beklimmen kan je 100 meter verder wandelen naar de Mosesbrug.

De wat?

De Mosesbrug! Gekke Hollanders toch, in plaats van de brug boven het kanaal te laten bengelen hebben ze een brug gebouwd in het kanaal. De brug zelf laten ze dan een centimeter vollopen zodat je vanboven het effect krijgt dat je kan wandelen op het water. Leuk idee en natuurlijk meteen een ideaal Instagram-momentje.

Mosesbrug

Walk on Water op de Mosesbrug

Als je liever de natuur hebt, kan je je nestelen in het historisch centrum voor de gezelligheid en telkens de fiets nemen naar de natuurgebieden rond Bergen op Zoom. Wij hebben enkel Fort De Roovere gedaan, maar bezoek zeker de andere gebieden ook.

1. Historisch Centrum – Bergen op Zoom of Brugge?

Je gaat je hier verrassen! Van het moment dat we het historisch centrum binnenreden, werden we omarmd door de oude, sfeervolle gebouwen. Van het Markiezenhof tot de Gevangenispoort, naar de Grebbe, je kan hier makkelijk een weekend vullen. Net zoals de Belgische populaire stad Brugge waan je jezelf tijdens een stadswandeling in een Middeleeuws sprookje.

Gevangenispoort

De Gevangenispoort van Bergen op Zoom

Het leuke aan Bergen op Zoom is dat hier helemaal (nog) niet veel toerisme is en dat je hier kan genieten in absolute rust. Als je iets verder wandelt dan het centrum kom je direct in het shopping gedeelte van de stad. Bergen op Zoom moet zeker niet onderdoen en herbergt alle grote winkels gecombineerd met lokale winkels. Als je even opzoekt wanneer het een koopzondag is, kan je hier een heel weekend komen shoppen!

 

Bergen op Zoom heeft elk aspect van een citytrip in huis. Cultuur, Culinair, Shopping, Natuur, Strand, zeker genoeg bezienswaardigheden. Als je bent overtuigd om deze stad te bezoeken, bekijk dan zeker ook eens het artikel over de culinaire geheimen van Bergen op Zoom.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.