België

Beringen, in het spoor van de rijke mijngeschiedenis

8 maart 2018

Beringen is de 3de grootste gemeente van Limburg, maar toch was deze nog vrij onbekend voor ons. We merken, ook bij onszelf, dat jongeren vaak naar verre landen trekken maar soms mogen we ons eigen landje niet vergeten. Dit hebben we meteen ten harte genomen! Het was dringend tijd om een stukje België te gaan verkennen. Onze keuze ging naar Limburg (aan alle Antwerpenaren, het is ‘Limburg’ en niet ‘DE Limburg’ ) en meer bepaald naar de gemeente Beringen.

Beringen, van mijnsite tot toeristische en recreatieve hotspot

be-MINE TODI

De volledige be-MINE site van Beringen

Be-MINE is een toeristische hotspot van wel 100 000m2, die allerlei leuke en avontuurlijke activiteiten aanbiedt. Er is een zwembad, een indrukwekkend duikcentrum (TODI), de Avonturenberg met pittige mountainbikeparcours, de klimhal Alpamayo en zoveel meer. Zoals je leest, voor ieder wat wils!

TODI Duikcentrum, next level indoor duikervaring

TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa. Wij hadden al enkele malen gedoken op tropische bestemmingen als Thailand en Indonesië, dus onze verwachtingen lagen vrij hoog. De begeleiders van TODI zijn allemaal gecertificeerde ervaren duikers, die al honderden malen gedoken hebben.

Hoe gaan ze te werk bij TODI?

Eerst krijg je een goede en interessante uitleg over de basis van het scuba duiken, samen met achtergrondinformatie over het bassin zelf. In het bassin zitten meer dan 33 verschillende soorten en 4400 tropische zoetwatervissen uit Afrika, Azië en Zuid Amerika. Dit resulteert in een enorme kleurenpracht, waarbij je even zou vergeten dat je nog in België bent. Na de theorie is het tijd voor actie! Al het nodige materiaal wordt voorzien, zodat je meteen aan de slag kan. Onze instructeur gaf iedereen meteen een goed gevoel, waardoor het vertrouwen met de minuut steeg. Voor je het grote bassin in gaat, oefen je de basistechnieken van het duiken in het oefenbassin. Hierna is het showtime! Het grote bassin van wel 6 500 000 l water met zijn verschillende kleurrijke vissen, vormt de ideale leeromgeving om te leren duiken of snorkelen. Deze duikervaring bij TODI leunt dicht aan bij een echte ervaring in zee. Je hebt hier een mooie en veilige omgeving met prachtige vissen, die je anders nooit allemaal zal zien als je in de zee gaat duiken!

Tip: Brasserie Todi heeft enorm lekkere gerechtjes, waarbij de scampi’s in looksaus en ribbetjes onze favorieten zijn!

Praktisch: Je kan kiezen om te snorkelen, duiken of gewoon om een rondleiding in het complex te volgen. Voor meer praktische informatie, klik hier.

TODI duikcentrum

Eén van de instructeurs van de duikinitiatie bij TODI

DCIM100MEDIA
DCIM100MEDIA
DCIM100MEDIA

De Lopifit, best of both worlds

Het woord verklapt al een beetje wat een Lopifit precies is, het is namelijk een elektrisch aangedreven kruising tussen een loopband, een step en een fiets. Ik moet toegeven, het ziet er op het 1ste zicht een beetje vreemd uit. In het begin is het even wennen maar eens vertrokken, ben je bijna niet meer te stoppen! Je bereikt de snelheid van een fiets (15-25 km/uur), maar tegelijk wandel je gewoon. Je ziet dus enorm veel van de omgeving op een relatief korte tijd.

Lopifit, Paalse plas

Met de Lopifit aan de Paalse Plas, genietend van het uitzicht

Wij vonden de lopifit een enorm leuke en amusante manier om Beringen te ontdekken. Je kan deze gebruiken om het stadscentrum te verkennen of de natuur in te trekken zoals wij deden. De route rond de befaamde Paalse Plas is zeker en vast een aanrader. Voor meer leuke fietsroutes in en rond Beringen kan je altijd een bezoekje brengen aan Toerisme Beringen (adres: Koolmijnlaan 203, Beringen (inkom be-MINE).

Let op: het kan zijn dat de uitgestippelde route iets meer tijd in beslag neemt. Wij werden namelijk erg vaak aangesproken door wandelaars. De lopifit maakt indruk op voorbijgangers, die vaak ook eens dit leuke ding willen uittesten!

Praktisch: de stad Beringen heeft 5 Lopifits ter beschikking. Deze kan je huren voor 2 à 3 uur voor maar € 10. Uiteraard kan je ook een normale-, elektrische fiets of tandem huren. Voor meer praktische informatie, klik hier.

De Avonturenberg, voor de nodige portie adrenaline

Gelegen aan het grote be-MINE complex ligt deze enorme heuvel ‘Avonturenberg’. Deze 100 meter hoge terril is zowel voor jong als oud toegankelijk en is volledig gratis. Je kan hier klimmen, klauteren, ontdekken of gewoon genieten van het mooie uitzicht.
Er zijn verschillende manieren om deze berg op te geraken, waaronder ook moutainbiken. Je kan kiezen tussen een groen en een rood parcours, waarbij het groene parcours iets minder zwaar is. Nu moeten we eerlijk toegeven, deze 2 parcours zijn eerder voor geoefende bikers. Het is een vrij stijl parcours met verschillende technische hindernissen als rotsen en jumps, die zorgen voor de nodige portie adrenaline! Hier durfden we als ‘dummies’ ons toch niet aan te wagen .

De Avonturenberg hoeft niet altijd zo extreem of uitdagend te zijn. Er zijn verschillende wandelpaden in het natuurgebied die je naar de top van de heuvel brengen. Hier kan je genieten van een 360° panorama over de hele stad en omgeving. De perfecte spot om even tot rust te komen.

Kinderen en jongeren, maar uiteraard ook volwassenen, kunnen zich volledig uitleven in het touwenparcours met kruiptunnels, trappen en klimcontructies.

Praktisch: De terril is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Voor meer informatie, klik hier.

avonturenberg Beringen

De Avonturenberg met het TODI duikcentrum

DSC04792
DSC04794
DSC04839

Alpamayo, klimmen in een vroegere elektriciteitscentrale

Nee, we hebben niet de 5947-meter hoge berg in Peru beklommen. Al zou dit wel een helse prestatie geweest zijn! We zijn nog steeds in Beringen, waar het grootste klimcentrum van Limburg en omstreken ligt. Je kan hier zowel klimmen als boulderen in de vroegere elektriciteitscentrale van de mijncite. Best een unieke locatie, toch?

Alpamayo

De boulderzaal van Alpamayo

Alpamayo

De boulderzaal van Alpamayo

Klimmen hadden we al eens gedaan, maar boulderen was een volledig nieuw concept voor ons. Je start best altijd met klimmen, zodat je voldoende opgewarmd bent voor het zware technische werk van het boulderen. Om rustig te starten, kozen we voor een oranje route nummer 3 (nummer 3 en 4 zijn namelijk de 2 gemakkelijkste routes). Het was even wennen in het begin, maar met de nodige uitleg en tips van het personeel waren we er snel mee weg. Alpamayo is geschikt voor zowel een onervaren- als geoefende klimmer. Ook kinderen kunnen hier zeker en vast hun gangen gaan!

Tip: het is een erg leuke locatie voor bijvoorbeeld een kinderfeestje te organiseren. Eerst kunnen de kinderen zich uitleven op speciale wanden die voorzien zijn voor opleidingen en recreatie. Erna kan je iets lekker drinken en/of eten in het café met uitzicht op de klimmers!

Praktisch: Voor meer informatie, klik hier!

Wil je graag een weekendje Beringen inplannen en nog op zoek naar een leuke plek om te overnachten? Ga dan zeker eens kijken naar onze blogpost over Villa Nostra. De meest warme B&B in Beringen!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

  • Antwoorden Villa Nostra, thuiskomen in Beringen - Het is de Merckx 23 juni 2018 at 16:50

    […] je meer over deze activiteiten weten, surf dan zeker naar onze blog over onze highlights van […]

  • Geef een Antwoord.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.