Portugal

Bezienswaardigheden in Lissabon – Wat Te Doen

2 december 2018
Lissabon Alfama

De hoofdstad van Portugal heeft zoveel te bieden! Van de gezellige sfeer gecreëerd door de inwoners, naar de bezienswaardigheden, het lekkere eten en de dingen om te doen. Lissabon is een perfecte stad voor een citytrip. De vele bezienswaardigheden liggen vrij dicht bij elkaar. Kerken, musea, monumenten, pleintjes, gezellige steegjes zijn allemaal maar een steenworp ver. Ik was er maar vier dagen, maar werd vooraf grondig gebriefd door iemand dat minstens één keer per jaar Lissabon komt bezoeken.

Lisbon

Lisbon Card, weer en strand

Zoals elke grootstad kan je hier een kaart kopen die je toegang verleent aan een heleboel activiteiten en bezienswaardigheden. De Lisbon Card kost je €19. In ruil krijg je 24u onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer en kan je gratis binnen in de vele musea en monumenten. Als je van plan bent om enkele dingen te bezoeken, raad ik je dit zeker aan! Er kan ook een 24u pas worden aangekocht voor het openbaar vervoer. Dit kost je €6,30.

De gemiddelde temperatuur in Lissabon zakt nooit onder de 15°C. Van mei tot oktober kan je zeker zijn van zon en t-shirt weer. In de zomer kan het verschrikkelijk warm worden met gemiddeldes van 28°C in juli en augustus. Hou hier zeker rekening mee aangezien Lissabon vele hellingen heeft. Dit kan een effect hebben op je ervaring als de temperatuurmeter boven de 30°C gaat.

Lissabon ligt aan de zee, maar vergis je niet, het strand ligt wel degelijk een half uurtje van het centrum.

Lissabon

Lissabon en het Alfama district

Ons appartement lag midden in het Alfama district. Een wijk die de grote aardbeving in 1755 volledig heeft overleefd. Alfama loopt over van de gezelligheid. Hier vind je de bekende ‘fado’ restaurants en bars. Wanneer je hier iets gaat eten of drinken ‘s avonds word je verrast door de spontane liederen van de locale bevolking.

Protip! Hou hier wel rekening mee wanneer je boekt. Wij hoorden elke avond de gezangen tot in onze kamer.

Deze wijk is een must als je Lissabon bezoekt. Je kan je dag beginnen door Tram 28 naar boven te nemen. Daar kan je de afdaling beginnen naar de kust. Op je weg kom je het kasteel van Sao Jorge tegen, ontelbare kronkelende steegjes en uitmuntende viewpoints over de rivier Taag.

Protip! Hou zeker en vast een pitstop in een kleine, gezellige bar en probeer Ginja. Een kersenlikeur met chocoladesmaak die hier bekend staat.

Daal verder af richting de Taag en wandel richting het Paleisplein dat vlak aan de rivier ligt. Vroeger stond hier het koninklijk paleis, nu een gigantisch groot plein!

Lissabon

Barrio Alto in Lissabon

Vanuit het paleisplein kan je gemakkelijk door de hoofdstraat de winkel bezichtigen van Lissabon. Vergelijkbaar met de Meir van Antwerpen is dit een autovrije straat met talloze winkels. Als je je echt niet kan bedwingen kan je hier al de Pasteis de Nata proeven voor €1,00 ‘t stuk.

Op je weg kom je aan je linkerkant de befaamde ‘lift’ tegen van Lissabon. De Santa Justa lift verbindt de winkelstraat met het Carmoplein. De lift brengt je 45 meter hoger en geeft een goed beeld hoe heuvelachtig het is in Lissabon!

Verderop in de Santa Justa straat kom je op een plein dat je een uitzicht geeft op het museum van Moderne Kunst. Links daarvan staat een prachtig station, hier moet je zijn wil je een daguitstap naar Sintra nemen.

Nu is het tijd om doelloos rond te wandelen in Lissabon. Barrio Alto telt duizenden getegelde huizen en prachtige straatjes die allemaal even ‘Instagrammable‘ zijn. Worden je voetjes te moe? Spring dan op Tram 28 om van Oost Lissabon naar West Lissabon te gaan en stap af wanneer je dat wilt.

Stop zeker aan de halte Calhariz – Bica om de iconische gele tram te spotten!

Lissabon

Openbaar Vervoer in Lissabon

Je derde dag in Lissabon dwingt je om het openbaar vervoer te gebruiken. Dit is absoluut niet erg aangezien het openbaar vervoer hier het meest gefotografeerd wordt!

Let op

 • Spullen goed bijhouden
 • Oppassen voor zakkenrollers
 • Op tijd je openbaar vervoer ticket bijladen

Om de Torre de Belém te bezoeken moet je tram 15E nemen op het Paleisplein. Een half uur later kom je aan in Belém, waar je nog even moet wandelen voordat je het kasteel in het water kan aanschouwen.

Torre de Belem

Torre de Belem

Protip! Wil je het kasteel ook daadwerkelijk bezoeken? Zorg dan dat je niet op maandag komt, want dit is de sluitingsdag in Lissabon voor alle musea en andere bezienswaardigheden.

Een korte wandeling verder kan je een ander indrukwekkend monument zien: Padrao dos Descobrimentos!

Om de vele ontdekkingsreizigers van Portugal uit te lichten is er een stenen zeilboot neergezet met de 33 meest invloedrijke reizigers. Noem ze maar de travelbloggers van toen.

Padrao dos Descobrimentos

Padrao dos Descobrimentos

Beste Pasteis de Nata

Voordat je denkt dat alles hier gezien is, wacht!

De beste Pasteis de Nata vind je hier in Belem. Nadat je Padrao dos Descobrimentos hebt bezichtigd kan je de drukke baan terug oversteken richting de bewoonde wereld. Vlak achter een McDonalds vind je de Pasteis de Belém. Ik dacht dat dit een tourist trap was, maar ik had me vergist.

De pasteis kosten €1,10, zijn nog warm en vallen uiteen met de eerste beet die je neemt. Een absoluut culinair hoogtepunt!

Protip!

 • Laat je niet afschrikken door het vele volk
 • Bestellingen gaan razendsnel
 • Proef eerst zonder kaneel en/of bloemsuiker
 • Bestel er meer dan één

Terug de tram naar het centrum dan. Halverwege kan je de stop maken onder de gigantische rode hangbrug van Lissabon. Het geluid van de brug is al een ervaring op zich en kan je horen tot in het centrum. De brug doet je waarschijnlijk denken aan diegene in San Francisco. Dat klopt! Het is dezelfde fabrikant die deze brug heeft neergezet. Zowel in San Francisco als in Lissabon was de opdracht om een brug te bouwen die tegen aardbevingen kon.

Lissabon

Lissabon is een echte aanrader. Het is een zuidelijke stad en het leven is hier niet duur. De bevolking is erg vriendelijk en de sfeer die je hier kan opsnuiven zal me nog wel even bijblijven.

Als je je afvraagt met welke camera de foto’s zijn getrokken, het is de Nikon D5300 met de standaardlens. Time to momo – Lisbon heeft ons geholpen om de dagen te plannen. Met dit boekje weet je perfect hoeveel tijd welke activiteit nodig heeft etc. Een aanrader!

1 Reactie

 • Antwoorden Rudy 2 december 2018 at 18:47

  Prachtig

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.