Indonesië

Borobudur & Parmbanan in Java

15 februari 2018

Indonesië is meer dan enkel het populaire eiland Bali. Eén van onze favoriete plekjes op Indonesië is Java, dit eiland is het hart van Indonesië met de bruisende hoofdstad Jakarta. Dit grote eiland heeft enorm veel te bieden, van natuurwonderen als Bromo en Ijen tot hartverwarmende stadjes zoals Yogyakarta. Wij startte onze rondreis door Indonesië in Yogyakarta waar we meteen al wat cultuur wilden opsnuiven, dus kon een bezoekje langs de Borobudur en Prambanan tempel niet ontbreken!

Borobudur temple Java

Sunrise op de Borobudur tempel

Borobudur Tempel in Java

Wat is de Borobudur tempel?

De Borobudur tempel is de grootste boeddhistische tempel ter wereld en ligt 40 km ten noordwesten van Yogjakarta. Deze reusachtige tempel heeft een omtrek van vijf kilometer en ligt naast de Merapi, wat de meest actieve vulkaan van Indonesië is! Niet enkel de omtrek, maar ook de hoogte is best impressionant. De Borobudur tempel is 9 verdiepingen hoog, wat in het boeddhistische geloof een gids zou vormen naar de verlichting voor priesters en pelgrims. Heel de tempel is bezaaid met stoepa’s, wel 400 met in elk daarvan een Boeddhabeeld.
Sinds 1991 is de Borobudur tempel deel van het UNESCO WERELDERFGOED, samen met de  twee nabijgelegen kleinere tempels Mendut-tempel en de Pawon-tempel.

 Wist je dat de naam ‘Borobudur‘ afstamt van het Sanskriet “Vihara Buddha Ur“, wat vrij vertaald “boeddhistische tempel op de berg” betekent?

Hoe er te geraken?

Zoals je hierboven al las, is het ongeveer 40 km rijden naar de Borobudur tempel vanuit Yogyakarta. De 2 makkelijkste manieren zijn de taxi of de bus, wat precies te kiezen hangt af van je budget en beschikbare tijd.

Transport Informatie Duur Kost
(Privé) Taxi Je kan kiezen voor een Uber of Grab taxi, die je via de app kan vinden. Deze zijn bijna altijd goedkoper dan lokale taxi’s. + 1 uur tot 1,5 uur
(afhankelijk van het verkeer)
150 000 IDR voor een enkele rit°

= 300 000 IDR volledige dag**°

Trans-Jogja* bussen

(Openbaar vervoer)

 

Vertrek vanuit het centrum van Yogyakarta, Malioboro street:

1° Neem bus 2A of 2B tot Jombor terminal

2° In Jombor terminal neem je de bus tot Candi Borobudur terminal OF je kan vanaf Jombor terminal een locale taxi nemen.

Let op: deze bushalte is niet aan de ingang van de Borobudur! Je moet als je uit de bushalte wandelt, naar links gaan richting de hoofdstraat 100 meter  (5-10 minuten wandelen tot de parking)

 

1° + 10 minuten

2° + 1 uur – 1,5 uur

1° 3 000 –  4 000 IDR voor een enkele rit°

2° 20 000 – 25 000 IDR

voor een enkele rit°

* dit is het officiële netwerk van bussen in Yogyakarta, deze kan je herkennen aan de geel/groene kleur. Deze bussen hebben airconditioning en zijn best comfortabel.
** voor deze prijs rijdt de chauffeur je een hele dag rond, dus ook naar Pramadam of andere plekken
° prijzen waren van toepassingen voor september 2017 en kunnen wijzigen

 

Wanneer is de beste timing?

  • De beste moment om Borobudur te bezoeken is vroeg in de ochtend of in de vroege namiddag. ‘s Ochtends is het nog lekker koel en als je voor 6 u gaat, heb je er een mooie zonsopgang bij! Op de middag wordt het vrij warm op Java, zeker op de Borobudur tempel zelf.
  • Probeer weekends te vermijden! De Borobudur tempel is een heel toeristische tempel, dus tijdens de weekends is het hier echt ‘koppen lopen’!
  • In Yogyakarta loopt het droge seizoen van april t.e.m. oktober. Het regenseizoen loopt van november t.e.m. maart, er zijn dan erg veel muggen.

 

Prijs?

Normaal ticket: 230 IDR voor volwassenen (studenten krijgen 50% korting!)
Sunrise ticket: 400,000 IDR voor volwassenen and 200,000 IDR voor kinderen (er is geen studentenkorting voor het sunrise ticket)
Ticket Borobudur + Prambaran: 520 000 IDR en is 2 dagen geldig

Openingsuren?

Normaal: Elke dag van 6.00 u – 17.00 u
Sunrise: Elke dag van 4.30 u – 6.00 u

Tips?

Je kan beide tempels, Borobudur en Pramadam combineren op 1 dag. Een taxi is hierbij de beste oplossing (300 000 IDR voor 1 dag), want met het openbaar vervoer is dit bijna niet mogelijk. Het is ongeveer 1 uur rijden van de Borobudur tempel tot de Prambanan tempel. Best kan je s’ochtends naar de Borobudur tempel gaan, erna bijvoorbeeld een kopi luak boerderij bezoeken om vervolgens de dag af te sluiten met een mooie zonsondergang aan de Paramadam tempel.

 Het is aangewezen om je respectvol te kleden, maar er gaat niemand je inkom weigeren als je een schortje aan hebt. Neem een sjaal mee, zodat je je indien nodig extra kan bedekken.

Borobudur morning

Borobudur tempel bij zonsopgang

DSC_6841
DSC_6837
DSC_6831

Prambanan Tempel

Wat is de Pramadam tempel?

De Prambanan tempel op Java is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Deze bekende tempel ligt zo’n 18 km ten oosten van Yogyakarta en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Prambanan tempel is eigenlijk 1 groot complex met 3 hoofdtempels (Trisakti “drie heilige plaatsen”), waarvan de grootste tempel wel 47 meter hoog is en gewijd is aan de goddelijke persoonlijkheid Shiva. Van de oorspronkelijk 244 tempels zijn er tot op heden slechts drie tempels gerestaureerd, aangezien de restauratie nog steeds aan de gang is.

 

Hoe er te geraken?

De impressionante Prambanan tempel ligt zo’n 18 km van het centrum van Yogyakarta en is dus dichter gelegen dan de Borobudur tempel.

Transport Informatie Duur Kost
(Privé) Taxi Je kan kiezen voor een Uber of Grab taxi, die je via de app kan vinden. Deze zijn bijna altijd goedkoper dan lokale taxi’s. + 30 min tot 1 u

(afhankelijk van het verkeer)

60 000 IDR voor een enkele rit°

= 120 000 IDR voor een volledige dag

Trans-Jogja* bussen

(Openbaar vervoer)

 

Vertrek vanuit het centrum van Yogyakarta, Malioboro street:

1° Neem bus 1A of 1B tot Prambanan terminal

2° Steek de straat over, ga naar rechts en wandel 300 meter tot de ingang

 

De eerste bus vertrekt rond 6.00 u en elke 20 minuten is er een andere bus

 

+ 30 min tot 1u

(afhankelijk van het verkeer)

3 600 IDR voor een enkele rit°

 

Trein Vanaf Lempuyangan trein station neem je trein n°252 om 07.18u of 12.30u tot Brambanan station

 

+ 20 min 8 000 IDR voor een enkele rit°

* dit is een officieel netwerk van bussen, die je kan herkennen aan de geel/groene kleur. Deze bussen hebben airconditioning en zijn best comfortabel.
° prijzen waren van toepassingen in september 2017 en kunnen uiteraard wijzigen

 

Wanneer is de beste timing?

  • Vroeg in de ochtend, tijdens sunrise of in de avond bij sunset
  • Onze voorkeur ging naar sunset, aangezien we de sunrise bij de Borobudur tempel deden
  • Zoals eerder gezegd bij de Borobudur tempel: probeer weekends te vermijden! De Prambanan tempel is een heel toeristische tempel, dus tijdens de weekends is het hier echt ‘koppen lopen’.
  • In Yogyakarta loopt het droge seizoen van april t.e.m. oktober. Het regenseizoen loopt van november t.e.m. maart, er zijn dan erg veel muggen.

 

Prijs?

Normaal ticket: 325 000 IDR
Studententarief: 225 000 IDR op vertoon van je studentenkaart (soms kan je proberen met de kaart van iemand anders of een oude studentenkaart)
Ticket Borobudur + Prambaran: 520 000 IDR en dit is geldig voor 2 dagen

 

Openingsuren?

Elke dag van 6.00 u – 17.00 u

Tips?

 Als blanke Europeaan word je zeker aangesproken om een foto met je te nemen.
 Qua kledij wordt het dragen van een sarong aangeraden, maar toen wij de Prambanan tempel bezochten waren we hier niet van op de hoogte. Niemand sprak ons hierover aan.

Prambanan temples

De hoofdtempel van Prambanan

Prambanan temple

Zonsondergang bij de Prambanan tempel

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.