Indonesië

Bromo vulkaan en Ijen vulkaan bezoeken, alle tips en tricks

21 augustus 2018

Je kan de Bromo vulkaan en Ijen vulkaan op verschillende manieren bezoeken. Dit kan op eigen houtje of je kan in een tour boeken in groep. Aangezien wij niet de tijd hadden om alles zelf te organiseren, kozen we ervoor om een tour te boeken bij een reisbureau in het centrum van jogjakarta. Onze keuze is gevallen op de tour van 3 dagen/2 nachten.

 

Waar kan ik een tour naar de Bromo vulkaan en/of Ijen vulkaan boeken?

We hebben deze trip geboekt in de befaamde backpack street Jl. Prawirotaman in het centrum van Yogjakarta. In deze straat zijn vele reisbureautjes die voor ongeveer hetzelfde tarief tours aanbieden. Onze voorkeur ging uit naar een reisbureau dat een tour kon aabieden waar we de Madakupuri waterval konden bezoeken. Gezien de hoge concurrentie is onderhandelen over prijs vrij moeilijk en staan de prijzen vrij vast.  Het verschil in prijs zit meestal in het type vervoersmiddel of hotel/ hostel.

JL Prawirotaman 26

Onze trip werd geboekt in het reisbureau ter hoogte van JL Prawirotaman 26. Omdat zij nagenoeg de enige waren die een pakket aanboden met een excursie naar de waterval. We hebben 2 dagen van te voren geboekt om zeker te zijn dat we nog plek hadden. De tours zijn zo populair dat ze nagenoeg elke dag georganiseerd worden.

De prachtige omgeving van de Bromo vulkaan (@Unsplash)


Het begin van een adembenemende tocht


7 uur in de ochtend, van Yogyjakarta naar Mojokerto

Het moment is daar! Om 7 uur in de ochtend werden we door een taxi opgehaald en naar het station van Yogjakarta gebracht. Een 4 uur durende treinrit bracht ons naar Mojokerto. Daar haalde een taxi driver met een gedeeld busje ons op.


De Madakaripura waterval viel letterlijk in het water

De rit naar de waterval zou 2 uur duren, maar uiteindelijk werd deze rit 4 uur waarbij we werden afgezet in een toeristenbureautje. Hier kregen we meer informatie over het verdere verloop van onze tocht en moesten de afgesproken entree gelden betaald worden (inkom voor de Bromo vulkaan). Erna was het nog een uur tot aan de waterval. Aangekomen aan de waterval bleek deze gesloten te zijn. Dit was een beetje verdacht en we voelden ons wat bestolen. Het leek alsof ze op voorhand wisten dat deze waterval gesloten ging zijn. We hebben de organisatie aan de lijn gehad en hebben ons geld terug gevraagd. Ze gingen zien wat ze konden doen en gingen ons later terug contacteren.

Achja, toch weer een verhaal om te vertellen . P.S.: Het vervolg lees je onderaan** .


Dan maar verder naar Cemoro Lawang

We reisden daarna meteen door naar Cemoro Lawang. Het hoogste dropje vlakbij de Bromo vulkaan. Rond 16 u kwamen we hier aan en was het al behoorlijk afgekoeld. Wees hierop voorbereid en voorzie een jas en lange broek, je gaat je gelukkig prijzen! We logeerden in Cafe Lava hostel, wat een basic hostel is.


4 u in de ochtend, let’s do this!

We werden om 4u in de ochtends opgehaald aan ons hotel met een Jeep. Er zit heel weinig structuur in wie in welke jeep stapt. Sta zeker vroeg genoeg buiten en laat je entree bewijs zien. Op die manier kan je snel in een jeep naar keuze.

De eerste stop was het uitzichtpunt waar de zon opkomt en er een prachtig uitzicht is over de Bromo vulkaan. Dit punt is zeer druk, maar zeker en vast de moeite waart. Als je niet helemaal naar de top gaat en een stukje naar beneden wandeld, kom je op een plek waar nagenoeg niemand staat. Het beste hiervan is dat het uitzicht even mooi is. Na de zonsopgang wordt de tour hervat.

Tussen de honderden jeeps is het moeilijk de juiste te vinden. Ultra tip, neem zeker een foto van de nummerplaat van jouw jeep!

Op weg naar de Bromo vulkaan (@Unsplash)


Na sunrise is het tijd om de beentjes te strekken

Nadien rijden de honderden jeeps in grote collonen richting de Bromo vulkaan zelf. Daar is er voldoende tijd voorzien om de vulkaan op te wandelen, wat echt heel indrukwekkend is! Wie “next level” wil gaan, kan een paard huren voor  100 000 roepi. Wij hebben ervoor gekozen om dit tevoet te doen. Dit is zeker en vast mogelijk voor iedereen met een basis conditie. Het lawaai van de vulkaan, het uitzicht en het landschap is echt om van te genieten.

Na deze indrukwekkende trip word je terug afgezet aan je hotel. Hier krijg je tijd om te ontbijten en je spullen te pakken.

Bromo vulkaan en Ijen vulkaan

Bromo vulkaan tijdens zonsopgang


De tocht naar de Kawah Ijen vulkaan

Om 10 u werden we weer opgehaald door een busje en werden terug naar het toeristen bureau gebracht in Proboligno. Hier wordt meer informatie gegeven over de tour naar IJen en worden de afgesproken entree gelden betaald.
Wie graag naar Bali doorreist, kan hier een busrit boeken.


Enkele uren later…

Na alle praktische zaken te hebben afgehandeld, reden we verder door naar het dorpje vlakbij de Kawa Ijen vulkaan. Na een vermoeiende en oncomfortabele rit van bijna een hele dag kwamen we rond 20 u aan in het hotel. De eerste indruk was niet echt positief aangezien de kamers zeer primitief waren. Tja, gelukkig was dit maar om 3 uur te slapen aangezien we op 1 u ‘s nachts vertrokken om de Ijen vulkaan te bekimmen en het “blue fire” te spotten.


Een stevige beklimming in het midden van de nacht

Je kan maar beter zien dat je wakker bent, want er staat een wandeling van 5 km met een stijle helling te wachten. Dit is best wel pittig, zeker in het midden van de nacht, en goeie schoenen zijn zeker aangewezen. Het pad bestaat voornamelijk uit losse stenen dus een wandelschoen met grip is handig.

Eerst bereik je de top van de Kawa Ijen vulkaan, hierna moet je een tijdje afdalen langs rotsen om ‘the blue fire’ te zien. Omdat het een zwavelzuur vulkaan is, is het verplicht een masker te dragen. Tijdens de afdaling kan je dit best ophouden, hiervoor moet er trouwens niets extra betaald worden. Na de blue fire kan je op de vulkaan naar de zonsopgang kijken en mag je vrij rondwandelen. Na de afdaling verzamelt iedereen aan de busjes en rij je 2 uur tot de haven van Banyuwangi. Ons eerste idee was geen vervoer te nemen en zelf een taxi, uber of grab naar Ubud nemen. Van dit idee zijn we afgestapt, aangezien het bijna onmogelijk en heel duur is. Het is best om gewoon mee een bus te nemen via de touroperator. Je betaalt 150 000 roepi en geraakt zeker op je bestemming.

Zwaveldamen van de Ijen vulkaan (@Unsplash)


Alle kosten op een rijtje

Tour Madakupuri waterval – Bromo vulkaan – Ijen vulkaan: 1 490 000 roepi (rond de 100 euro, afhankelijk van de huidige koers)

  • Inclusief: Treinreis*, vervoer met de busjes en treinen, entree geld + gids watervallen, hotels met ontbijt
  • Exclusief: entree Bromo vulkaan + jeep (200 000 roepi), entree Ijen vulkaan (200 000 roepi), busreis naar Ubud, Bali (150 000 roepi)

*Wij hebben hotel klasse 3 genomen. De middelste klasse, klasse 2  is het duurst. Hier heb je het voordeel datje op het hoogste punt nabij de Bromo vulkaan zaten. Verder hebben we ook voor een 2 persoonskamer gekozen. Wie graag de kosten nog wat meer wil drukken, kan ervoor kiezen om in een dorm te overnachten.

**Om terug te komen op het verhaal van de waterval. We hebben nog wel iets van geld terug gekregen, maar niet het volledige bedrag. De reden hiervoor was dat als je de waterval niet bezoekt je een grotere bus krijgt en een langere treinrit hebt. Wij hadden als het ware een prive chauffeur.  De mensen die een groter stuk met de trein deden zijn ook pas om 23u s avonds in Cerewo Lawang aangekomen. Dus opzich was dit een geluk bij een ongeluk.

Wie op Java verblijft, moet zeker een bezoekje brengen aan de Borobodur en Prambanan tempel! Hier kan je alle praktische tips vinden .

Unsplash afbeelding

Ijen vulkaan bij zonsopgang (@Unsplash)

 

 Bedankt Evi om deze avontuurlijke tocht met ons te delen! #LeYatribe 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.