Filipijnen

Bucas Grande Tour in Siargao

24 maart 2020
bucas grande

Het eiland Siargao in de Filipijnen is immens populair. Het eiland is wereldbekend bij de surfers en stilaan zakken de foodies en de ‘Eat, Love, Pray’ bevolking ook af naar Siargao. Het aanbod van activiteiten op Siargao is een lange boodschappenlijst die je overal op Google kan terugvinden. Ik ga het hebben over de Bucas Grande Tour dat iets verder op ontdekking gaat dan de meeste commerciële trips.

Bucas Grande in Socorro

Wat neem je mee?

Je gaat een hele dag op pad. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds bevind je je de meerheid van de tijd op een bootje met een knagend motorgeluid dat tussen de Bucas Grande eilandjes van Siargao vaart. Ik raad je aan om oordopjes mee te nemen als je Azië wil overleven zonder permanente gehoorschade. Verder zijn waterschoentjes geen overbodige luxe. Je bezoekt plaatsen die enkel bereikbaar zijn in hoogtij. Af en toe zal je verzocht worden om even uit te stappen en mee te helpen, waarbij je dus met je voetjes in het water staat dicht bij het scherpe koraal. Hoewel water, koffie, thee en kleine snacks zijn inbegrepen, nemen wij altijd onze eigen drank en snacks mee. Je weet nooit wat er gebeurt en ‘overvoorbereid’ zijn is beter dan ‘ondervoorbereid’ in Socorro.

Tijdens de dag zal je veel in en uit het water gaan. Zorg dat je een goede sneldrogende handdoek meeneemt die je snel rondom kan slagen. Wanneer je een eigen snorkel hebt, is het aangeraden om deze mee te nemen. Wij hebben al teveel keer gesukkeld met het goedkoop en slecht materiaal van de organisaties zelf. ‘s Avonds na zonsondergang kan het snel afkoelen en er kan een fris briesje blazen. Neem zeker een trui of vest mee om rondom te slaan. Je moet ook nog met de boot terug naar je resort in het donker.

Qua materiaal neem je best een camera mee die waterproof is. Een waterproof rugzak is ook geen overbodige luxe aangezien je in en uit de boot gaat en meerdere keren je rugzak wel héél dicht bij het wateroppervlakte komt.

Samenvattend:

  • Oordopjes
  • Waterschoenen
  • Drank en snacks
  • Microvezel handdoek
  • Trui of vest
  • Waterproof camera
  • Waterproof rugzak

Bucas Grande Tour

Grotten in Socorro

De Bucas Grande tour begint in Siargao ‘s ochtends vroeg en neemt je eerst mee naar een baai die enkel bereikbaar is tijdens hoogtij. Hier word je opgewacht door je gids die je meeneemt naar enkele grotten. Baan je een weg door de vochtige omgeving en staar naar de stalagmieten en stalagtieten. Hou je aandacht erbij want de kleine vleermuizen kunnen wel eens langs je hoofd vliegen. Wanneer je terug uit de grot komt, neem dan maar de tijd om de omgeving goed te bewonderen. Je bevindt je op één van de mooiste bestemmingen in de Filipijnen.

Tiktikan Lake

Je bootsman zal waarschijnlijk wat druk zetten op je groep om zo snel mogelijk verder te gaan. De kapitein heeft echter maar een klein tijdsraam om je te brengen naar Tiktikan Lake. Hier kan je zwemmen in helderblauw water, je evenwicht checken op de touwen of de adrenaline opzoeken van de zes meter hoge plank waarvan je in het water kunt duiken.

Protip! Vraag aan je schipper of er tijd is om naar het buurmeer te wandelen. Een kleine vijf minuten verder vind je een wondermooi meer waar amper volk is. Neem de tijd om moederziel alleen in het prachtige water te duiken!

Sohoton Cove

Eén van de highlights van de tour is ongetwijfeld de Sohoton Cove. Bij aankomst wordt het meteen duidelijk dat dit een toeristische trekpleister is. In het midden van de natuur is er een ponton gebouwd met een zelfgemaakte lobby dat je laat registreren. Daaropvolgend wordt je groep deskundig begeleid naar je bootje waar een bootsman en twee gidsen je zullen vergezellen.

Naast een ritje door wondermooie natuur krijg je ook de kans om onder rotsen te zwemmen waarna je een grot bereikt. Op zich niet zo speciaal, maar eens je er bent merk je al snel waarom deze grot zo bekend is. Wanneer je wat water laat bewegen, is het alsof het water een groene felle kleur uitstraalt.

Net zoals je vorige bestemming staat er hier een strak tijdschema klaar. Je volgende schema is maar een kleine vijf minuten verder varen. Alweer stopt de boot voor een grot. Ditmaal heb je je waterschoentjes nodig! Trek ze aan en spring in het water want je er staat een kleine wandeltocht klaar door het water én in een grot. Enkel je gids heeft een lampje vast dus maak één rechte lijn met je andere groepsvriendjes zodat je de kans op ongelukken minimaliseert. Op het einde van de korte wandeling moet je tevens even klimmen. Je klimt aan de hand van de instructies van de gids toch een vijftal meter omhoog in het donker. Wees voorzichtig en neem voldoende tijd! Als beloning mag je zes meter naar beneden springen in het heldere water!

Protip! Heb je hoogtevrees? Blijf dan voor dit uitje even in de boot zitten.

Jellyfish Sanctuary

Na terugkeer mag je overstappen in een kleiner bootje. Per twee word je geloodst naar een afgesloten meer dat enkel toegankelijk is bij hoogtij. Wij lagen wat achter op schema en als gevolg moesten we onze boot zelf in het afgelegen meer helpen. De rit met de boot is op zich zeer vredig. Geen motor enkel je bootsman en een roeispaan. Bij aankomst overvalt de totale rust je even. Een helderblauw meer en rondom enkel de kleine gele bootjes van andere toeristen én natuurlijk… de gele kwalletjes!

Spijtig hadden wij bewolk weer, maar het kind in ons kwam toch naar boven toen we in het water sprongen om te spelen met de gele kwalletjes. Ze doen je geen pijn, ze steken niet en ze zijn eerder nieuwsgierig wie je bent. Een beetje zoals de quokka maar dan onderwater! Zoals je hieronder kan zien, had ik het naar m’n zin.

Een exotische namiddag

Na een lekkere lunch bij het Enchanted Cove Resort wordt de tour verdergezet. Je volgende activiteit is snorkelen een vijftal minuutjes van het resort. Het is belangrijk om weten dat hier vroeger gevist werd met dynamiet. Dit betekent dat je de schade nog steeds kan zien. Gebleekt koraal ligt halsoverkop op plaatsen waar het niet moet zijn etc. Toch kan je tijdens het snorkelen enkele soorten zien die je niet zo snel ergens kan zien! Wij zagen de zeeslang tijdens onze beurt en deden nog eens een praatje met een verloren gezwommen kwalletje.

Tijd vliegt nu eenmaal als je van de ene plaats naar de andere vaart. De zon zal waarschijnlijk al een tikkeltje lager staan en het wordt tijd om de dag af te sluiten. Hiervoor ga je naar een onbewoond eilandje waar je een spectaculair zicht hebt op de zonsondergang. Je meert aan en de crew gaat meteen aan de slag om iedereen een verse kokosnoot te bezorgen. Terwijl jij en je partner de rest van de groep beter leert kennen op het strand, worden de eerste voorbereidingen ook getroffen voor het kampvuur.

Ondanks de primitieve locatie zit je daar nu op een bountystrand met een verse kokosnoot en uitzicht op de zonsondergang. Het enigste wat je hoort is de zee dat centimeter per centimeter het strand terug inpalmt en het knetteren van het kampvuur. Als avondentertainment maken de jongens rechtopstaande figuren van de palmbladen die ze nadien in vuur steken. Met behulp van de wind krijg je daar gratis wat vuurvonkjes bij!

sunset bucas grande

Magisch!

Met een beetje geluk kan je in de kruien van de bomen de vuurvliegjes zien dansen en later bij aankomst kan er op een maanloze nacht het fenomeen zich voordoen van het lichtgevend plankton. Dit is geen zekerheid en hangt allemaal af van de weersomstandigheden. Voor meer informatie hierover lees je hier verder.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.