Indonesië

Bukit Lawang – Jungle Trekking in Indonesië

2 november 2018


Bukit Lawang – onze topactiviteit tijdens onze eerste reis naar Indonesië. Naar Bukit Lawang, Sumatra geraken is niet gemakkelijk, maar al de moeite die je moet doen om een jungle trekking te vervolledigen is zeker de moeite waard. Zet je schrap voor een authentiek avontuur!

Bukit Lawang Transport

We vlogen van Schiphol, Amsterdam naar Jakarta met een transit in Dubai. Na de kortste nacht ooit, die we hebben mogen ervaren als daklozen buiten de terminal, zijn we naar Medan gevlogen. We hebben van tevoren niets geboekt, dus liepen we wat verdwaald rond en vonden we een bus die naar Binjai reed. Je moet de ‘ALS’ bus nemen. Deze heeft een vaste prijs van 45.000 rp. Het is vrij comfortabel en de bus beschikt over wi-fi.

De rit duurt ongeveer twee uur. Vervolgens als je in Binjai aankomt moet je met een minibusje naar Bukit Lawang. Zorg ervoor dat je tussen de 10.000 en 30.000 rp betaalt voor een reis naar Bukit Lawang. Herinner jezelf eraan dat je een toerist bent. Je gaat uiteindelijk financieel uitgebuit worden. Ook deze reis duurt ongeveer twee uur. De afstand is niet zo ver, maar de wegen zijn verschrikkelijk. Wees niet verbaasd om getuige te zijn van zware verkeersongevallen. De hevige regenval vernietigt bijna elke week de banen opnieuw.

Wanneer je aankomt in Bukit Lawang moet je vragen achter een ‘ojek’ om je naar het dorp te brengen. Dit komt weer neer op je onderhandelingsvaardigheden. Een goede prijs ligt tussen de 5.000 en 25.000 rp.

Entering Bukit Lawang

Entering Bukit Lawang

Bukit Lawang Jungle Trekking

Voordat je je Jungle Trekking in Bukit Lawang boekt, moet je jezelf eerst een vraag stellen.

  • Hoeveel tijd heb je?
  • Wat verwacht je te zien?
  • Wat is je fysieke conditie?

Je hebt de mogelijkheid om een wandeling van drie uur te maken tot een jungle trekking van acht (!) volle dagen in Bukit Lawang. Hoe dieper je de jungle ingaat, hoe meer je ziet! Het is noodzakelijk om na te denken over het feit dat de trektocht fysiek belastend zal zijn. Veel steile hellingen, extreme weersomstandigheden en vol verrassingen.

Bukit Lawang Jungle trekking

In the jungle

Pas op voor willekeurige gidsen die je hun diensten aanbieden. Het is echt belangrijk om je goed te voelen over je gids en bemanning. We hebben ons deel van het onderzoek gedaan en geboekt bij Nico Gino en zijn crew. We voelden ons goed tijdens het eerste moment dat we hen ontmoetten. Wij boekten een driedaags jungle trekking inclusief twee overnachtingen in de jungle.

Bukit Lawang – Wat breng je mee?

Zorg ervoor dat je aangepaste kleding meebrengt voor de jungle. Je gaat veel zweten… heel veel. Je hoeft niet bang te zijn voor muggen en bloedzuigers. Het is oké om een korte broek en een t-shirt te dragen. Het belangrijkste zijn je schoenen. Zorg ervoor dat je goede laarzen meeneemt. Het kan echt glad worden en de paden variëren van riviertjes tot klimbomen. Ik heb je gewaarschuwd!

Breng ook een regenjas mee naar Bukit Lawang. We waren er in september en na 4 of 5 uur begon het te gieten! Voor elke dag moet je een nieuwe set kleren meenemen. De hoeveelheid zweet die je verliest is absurd. Je wilt niet dat je medetoeristen je haten vanwege je overweldigende zure geur.

Denk aan een extra batterij voor je camera en telefoon. Koop een grote fles water, je gidsen zullen tijdens je reis water uit de rivier koken zodat je over water beschikt dat bacterievrij is.

Samengevat:

Bukit Lawang

Dinner in Bukit Lawang

Bug spray!!

Na twee reizen naar Indonesië vond ik eindelijk iets dat werkte. Ze heten Bye-Bugz en ze hielden me 26 dagen zonder insectenbeet. Kudos voor hen!

Vergeet je zwemkledij niet. Na een lange dag wandelen, klimmen en zweten  in Bukit Lawang wil je best een luxe jungle douche nemen in de ijskoude rivier. Doe het! Of anders zullen je toeristische vrienden een hekel hebben aan je!

Slapen in de jungle is best oké. Het enige wat we hadden was een slaapzak en dat was voldoende voor ons. Je slaapt op een dunne yogamat en mijn rug voelde best oké ‘s morgends. Als je niet gewend bent om op iets hard te slapen. Zorg er dan voor dat je iets extra’s bij je hebt.

Nog één laatste opmerking: Toiletpapier – denk erover na – bedank me later

Orangutangs in Bukit Lawang

Orangutans in Bukit Lawang

 

Bukit Lawang – De Jungle Trek

Vanaf het begin was de wandeling beladen met hoogtepunten. Om de twee uur kregen we heerlijke vruchten tijdens onze jungle trekking en de bemanning zorgde ervoor dat onze drie maaltijden werden bereid wanneer we honger hadden. Nico had het over enorme jungle mieren, het jungle alarm, hoe je dichter bij een orang-oetan kan komen en nog veel meer dingen die je niet zou weten.

Hier zijn enkele foto’s om een indruk te geven van de tour:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na twee dagen en twee nachten intensief wandelen in de jungle, brachten we de derde dag door met het ontdekken van watervallen en ontspannen in de prachtige omgeving. We kregen de kans om meer te leren over onze groep. Twee Zwitserse meisjes en twee Aussie-mannen die de groep vervolledigden. Na de ochtend en de vroege namiddag in het water te hebben doorgebracht, was het tijd om terug naar het dorp te ‘tuben’.

Tubing is de Bukit Lawang manier van raften en laat me je iets vertellen, het is veel leuker dan raften!

Na Bukit Lawang, vertrokken we naar Java en Yogjakarta. Om meer te weten te komen van die omgeving, dat lees je hier.

Bukit Lawang Tubing

Tubing in Bukit Lawang

Hier zijn een aantal nuttige links die je kunt gebruiken om je eigen avontuur te creëren:

Bukit Lawang

The Group Known as Bullshit Lawang

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.