Australië

Cape Range National Park

12 mei 2020
cape range national park

Cape Range National Park is een nationaal park in de staat Western Australia. Dit park is bekend om zijn ligging aan het Ningaloo Reef. Het park heeft de kenmerkende Outback eigenschappen gemengd met de tropische blauw water van Ningaloo. Het is een contrast dat je niet veel ziet, maar in Western Australia kom je het geregeld tegen. Er is een mooi gamma aan wandelingen voor jong en oud. Bovendien bevat het één van de mooiste baaien van Australië, Turquoise Bay. Het is een topbestemming voor locals van WA. Onder de internationale toeristen blijft het nog een geheimpje.

Waar is Cape Range National Park?

Cape Range National Park ligt zo’n 1100 kilometer van de hoofdstad van Western Australia, Perth. Op de map ligt het centraal aan de westkust van Australië. De makkelijkste manier om het park te bereiken is met de auto. Reken wel een volledige dagtrip vanuit Perth om Exmouth te halen. Een leuke stop voordat je Exmouth bereikt is Coral Bay.

De snelste manier is een vlucht naar Learmonth Airport Exmouth en dan een auto huren om de regio te ontdekken.

cape range national park map

Ningaloo

De meerderheid van de aandacht gaat naar de prachtige baaien. Witte stranden met blauw, transparant water scoren nu eenmaal goed. Bovendien speelt er zich heel wat af onderwater in het Ningaloo Reef. Hieronder vind je de plekken die je absoluut niet mag missen als je op bezoek bent in Cape Range.

Osprey Bay

Osprey Bay is dé aanrader om te kamperen in Cape Range. Een plek waar je een spectaculair uitzicht hebt over de zon die elke dag de zee in duikt. Daarnaast is het rif maar enkele meters van de kustlijn verwijderd. Daardoor kan je ‘s ochtends je snorkel aantrekken en meteen goedemorgen gaan zeggen tegen de schildpadden. Ik garandeer je dat je met elke duik in het water wel een nieuwe vis gaat zien. Het is een prachtige plaats en een zonsondergang hier meemaken is een ‘must’.

Hier verblijven met je camper of auto kost je $11 per volwassen en kinderen betalen $3.

Turquoise Bay

Turquoise Bay is zonder twijfel de mooiste baai van heel de Ningaloo regio. De enigste concurrent is misschien Coral Bay. Wat Turquoise Bay speciaal maakt is de lange zandbank die tevoorschijn komt bij laagtij. De naam is niet gestolen, de kleuren nemen alle aandacht op als je je eerste stapjes uit de duinen doet en de baai kan zien. Het is een wonderbaarlijk verschijnsel. Eerst ben je aan het rijden tussen het droge Outback landschap en vijf minuten later waan je je op een exotisch strand. De ideale plaats om je lunch op te eten.

Protip! Bij aankomst kan je links naar de ‘drift’ plaats en rechts naar de baai zelf. Links ga je om te snorkelen. Er is een stroom die je meeneemt van de ene plek naar Turquoise Bay. Pas wel op dat je op tijd naar de kust zwemt want de stroom neemt je uiteindelijk mee naar volle zee.

Exmouth Ningaloo Turquoise Bay

Oyster Stacks

Deze baai moet je bezoeken bij hoogtij. Bij laagtij steken de ‘oyster stacks’ uit de zee en wordt het moeilijk om überhaupt in de zee te geraken. Deze baai vonden we het mooiste om de onderwaterwereld te leren kennen. Het mooiste rif kan je hier bewonderen zonder zorgen te maken over felle stroming. De tijd werd hier voor ons relatief en voor we het wisten waren we hier meer dan een uur aan het snorkelen.

Protip! Doe hier zeker waterschoentjes aan. De schelpjes die aan de rotsen vasthangen kunnen je lelijk verwonden als je uit het water stapt.

oyster stacks

Sandy Bay

Eveneens een sublieme snorkel spot. Ondanks de grootte van Sandy Bay gaan de meeste mensen direct het water in. Op de plek van de ingang vond ik Sandy Bay niet echt de moeite. Het was tijdens onze wandeling op Sandy Bay waar we de baai verkenden dat we prachtige views hadden. Bovendien kan het hard waaien hier. Om de koude wind te vermijden kan je het hoekje om, voorbij de duinen, om uit de wind zitten. Het is ook hier dat het snorkelen veel fijner was dan aan de ingang.

Cape Range wandelingen

Natuurlijk is Cape Range veel meer dan stranden en visjes bewonderen. Naast de prachtige onderwaterwereld is dit een gigantisch natuurpark waar je de sfeer van de Outback kan opsnuiven. Hieronder staan enkele wandelingen en plekken die de moeite zijn.

Vlaming Head Lighthouse

Vooraleer je het park inrijdt valt je oog ongetwijfeld op het lighthouse. De perfecte plek om de omgeving te bekijken, bultruggen te spotten of van de zonsondergang te genieten. Met de auto is het amper een minuutje of twee omweg. Te voet duurt het maar tien minuten, maar het is wel een intensieve beklimming! Bovendien ligt aan de voet van het Vlaming Head Lighthouse ook een camping die ik je kan aanraden.

vlaming lighthouse

vlaming head lighthouse cape range

Yardie Creek

Yardie Creek ligt helemaal ten zuiden aan de westkant van Cape Range National Park. Dit betekent dat je eerst een ritje met de auto hoeft te doen voor je er geraakt. De wandeling volgt het water en geeft je uitstekende views over de rivier die samensmelt met de oceaan. Voor de gevorderde wandelaar kan je in de vallei afdalen en dan terug de vallei beklimmen voor een view van de S-bocht die de rivier maakt. Hier kan je wallabies, kangoeroes en Australian Eagles probleemloos spotten.

In de zomer kan je tevens een boottocht maken op de rivier zodat je van beneden naar boven de vallei kan bewonderen.

Charles Knife Canyon

Wanneer je Cape Range National Park benadert kom je eerst aan de oostkust van het park. Daar kan je de signalisatie zien voor Charles Knife Canyon. Deze wandeling is intensiever dan alle andere maar belooft een prachtig zicht op de brede, uitgeholde vallei. Je moet vrij steil naar boven om een uitkijk te hebben op het Ningaloo Reef, maar dat is het zeker waard. De stilte die je hier kan ervaren is niet te beschrijven. Daardoor is het mogelijk om hier wat wildlife te bezichtigen.

charles knife canyon

Mandu Mandu Gorge

In het midden van het park kan je door Mandu Mandu Gorge wandelen. Direct voor de parking kan je beginnen aan de hike. Het neemt je mee naar de bovenkant van de vallei zodat je een zicht krijgt van wel duizenden witte steentjes die in de vallei terug te vinden zijn. Daarna ga je naar beneden en wandel je tussen de grote rode muren op diezelfde witte steentjes. Een korte wandeling in de stilte.

Protip! Door de rode wanden en witte steentjes kan je hier best wandelen ‘s ochtends of ‘s avonds. Het wordt hier namelijk enorm heet in het midden van de dag.

Wat na Cape Range National Park?

Termites Nest

Een ideale gratis rest area waar je omringd wordt door gigantische torens gemaakt door termieten die gaandeweg in aantal vermenigvuldigen op weg naar het hoge noorden van Western Australia. Deze setting zorgt voor een mooie zonsondergang. Zoals altijd in Western Australia heb je hier een garantie om het Melkwegstelsel in zijn volledigheid te bewonderen.

termites nest

Karijini National Park

Na Cape Range en de Ningaloo regio ontdekt te hebben is het tijd om je route uit te stippelen naar Karijini National Park. Het mooiste park van Western Australia!

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.