Spanje

Catalonië, de prachtige regio rondom Barcelona

18 juni 2022
Catalonië bezienswaardigheden

Catalonië of Catalunya in het Catalaans. Deze veelzijdige regio in het noordoosten van Spanje werd voornamelijk door zijn hoofdstad Barcelona op de kaart gezet. Jaarlijks ontvangt deze bruisende stad zo’n 8 miljoen toeristen, waarbij een te klein deel ervan het binnenland induikt. Wij reden deel 2 van ‘De Grand Tour van Catalonië’ – het zuidelijke deel van de regio en leerden deze regio stap voor stap kennen. We moeten toegeven dat Catalonië ons een beetje aan Toscane deed denken, althans bepaalde gebieden. Aangezien wij superfan zijn van het Italiaanse Toscane, zijn we dus stiekem een beetje verliefd geworden op het Spaanse Catalonië (Catalunya). Deze Grand Tour van Catalonië bevat 5 etappes die je kan ontdekken. Dit komt overeen met 2000 km kilometer aan Catalaanse ervaringen.

De Grand Tour van Catalonië, op Catalaanse ontdekkingsreis

Onze roadtrip door Catalonië start in Tarragona. Na een korte vlucht, landen we in Barcelona en stonden we te popelen om op pad te gaan. Tijdens de rondreis doorkruisten we verschillende landschappen die we eerlijk gezegd niet meteen hadden verwacht in Spanje. Je wordt opgeslorpt door de authenticiteit en veelzijdigheid die Catalonië te bieden heeft. Tijdens je rondreis zal je ook niet al teveel verkeer tegenkomen, waardoor je in alle rust de verschillende landschappen kan ontdekken.

Grand Tour de Catalunya, Catalonië

Het Romeins spektakel van Tarragona 

We sprongen de auto in en reden rechtstreeks richting onze 1ste stop, Tarragona. Deze Romeinse stad bruist van de geschiedenis! Zo zijn er meer dan 14 Romeinse overblijfselen te bezichtigen, die het rijke Romeinse verleden van de stad weerspiegelen. Enkele niet te missen bezienswaardigheden in Tarragona zijn de Romeinse stadsmuren, het Romeinse amphiteater, het Forum, het Romeinse circus en de toren van het Praetorium. Deze zijn eveneens allemaal door UNESCO Werelderfgoed verklaard.

Onder begeleiding van een gids trokken we de stad door en ontdekten de verborgen schatten en prachtige straten van de stad. Gezien de rijke geschiedenis, is het wel een meerwaarde om een gids onder de arm te nemen. Na je portie geschiedenis, kan je gaan uitrusten op één van de vele stranden gelegen aan Tarragona.

DSC09126
Tarragona Spanje
Tarragona Spanje
Tarragona Spanje

Catalonië

 

L’Ametlla de Mar, een karakteristiek vissersdorpje in Catalonië

Na ons bezoek aan de prachtige stad van Terragona reden we door naar de kust, L’Ametlla de Mar. Dit vissersdorpje is gelegen ten zuiden van Tarragona. De ruwe kustlijn is ideaal om een stevige wandeling te maken, met de ondergaande zon tot l’Ampolla. Camí de Ronda is een wandelpad langs de kust dat van l’Ametlla de Mar naar l’Ampolla loopt, een andere vissersdorpje 15km verderop. Je passeert hierbij enkele idyllische kliffen en verschillende stranden, waar je tot rust kan komen. Wij overnachtten op Càmping Ametlla, waar je zeker en vast één van de overheerlijke visgerechten moet proberen. Lokale hoogstandjes om duimen en vingers van af te likken!

DSC09199
L'Ametlla de Mar
L'Ametlla de Mar

Catalonië

Zwemmen met tonijn en idyllisch lunchen op zee

De volgende dag stond er een unieke activiteit op het programma, we gingen namelijk een Tuna tour maken! Zwemmen met dolfijnen, schildpadden,… hebben we reeds van ons lijstje kunnen afvinken. Maar zwemmen met tonijn is iets nieuws voor ons. Vanuit de haven van L’Ampolla gingen we de catamaran op en vaarden we de zee op. Vervolgens arriveerden we aan het bassin waar deze blauwvinreuzen zwemmen. Deze gentle giants kunnen zo’n 4,5 meter lang worden en zijn echt impressionant om zien! 3…2…1 en hup het koude water in! Onder je voeten door zwemmen deze tonijnen al happend naar de dode vissen die vanop de boot geworpen worden. Een heel unieke belevenis!

L'Ametlla de Mar

L'Ametlla de Mar zwemmen met tonijn

Uniek lunchen op het water

Na het onderwater spektakel met de tonijn, begonnen onze magen toch wat te grommen. Er stond een unieke lunchplek op het programma, Mirador Badía restaurantMet een bootje vol ambiance werden we opgehaald om de pure zee te gaan ervaren. Dit restaurant ligt in de zee, langsheen de verschillende mossel- en oesterbanken. ‘Vers van de pers’ is hier wel heel letterlijk van toepassing!

Catalonië mosselbanken
Catalonië mosselbanken
Catalonië mosselbanken

Op ecologische safari in het natuurpark Delta de l’Ebre

Na een korte rit van amper 15 minuten, arriveerden we in het natuurpark Delta de l’Ebre. We werden ontvangen door Josep Bertomeu, geboren en getogen in de Delta en natuurliefhebber in hart en nieren. Deze locatie bevat namelijk een enorme biologische rijkdom en is eveneens één van de beste plaatsen om vogels te spotten in de regio. Het is namelijk het habitat van meer dan 300 vogelsoorten en bevat eveneens een enorme verscheidenheid aan vissen, amfibieën en planten.

Josep is heel zijn leven al geëngageerd om het evenwicht tussen natuur en mens te behouden door o.a. het telen van rijst op de traditionele manier (zonder chemicaliën, alles manueel). Hierbij staat de regeneratie van de bodem centraal. Hij biedt activiteiten en rondleidingen door de natuur met als uitgangspunt een reis in de tijd, waarin de landbouwtradities van de zone en de oorspronkelijke levenswijze van de inwoners worden blootgelegd. En dat allemaal op duurzame wijze: Delta Polet laat de essentie van de Delta zien en draagt tegelijkertijd bij aan het behoud ervan.

Tip: als je in september Josep een bezoekje brengt, kan je mee de rijst oogsten. Je krijgt ook een ‘certificaat d’ecotourisme’ mee tezamen met enkele droge zaden.

natuurpark Delta de l'Ebre
DSC09621
natuurpark Delta de l'Ebre
DSC09611

Het schilderachtige Horta de Sant Joan, treedt in de voetsporen van Picasso 

Van Tortosa reden we naar het authentieke dorpje Horta de Sant Joan. De route is zo’n 39 kilometer lang en hier start ook het mooiste gebied van deze route. Het bergachtige landschap wisselt zich af met glooiende heuvels bedekt met wijngaarden. Heerlijk om die zon stilaan over de bergen te zien kruipen en de dag doet rijpen. Eens aangekomen op het centrale plein van Horta de Sant Joan was het tijd om dit schilderachtige dorpje van Terra Alta te ontdekken. De bergachtige omgeving en de middeleeuwse steegjes van het historische centrum geven deze plek een magisch karakter. Aangezien Picasso hier enkele jaren geleefd heeft zijn er veel herinneringen in de reproducties terug te vinden die betrekking hebben op de omgeving van Horta. Onze kunstkennis is helaas niet enorm uitgebreid, maar het was vooral de charme die dit dorpje uitstraalde dat ons aansprak. De kleine straatjes en karakteristieke gevels zijn echt gezellig. Vervolgens wordt het kleinschalige dorpje omringd door inspirerende landschappen met als hoogtepunten Roques de Benet alias El Castell en de Santa Barbaraberg met het Sant Salvadorklooster.

Olijfolie, het streekproduct bij uitstek

Wie deze regio bezoekt, moet zeker een olijfolieproeverij doen. Wij deden dit in Horta de Sant Joan bij Identitat. De eeuwenoude olijfgaarden worden al jaren met de grootste precisie en gezonde portie passie onderhouden. Er wordt de nodige aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek om zo telkens de kwaliteit te kunnen verbeteren. Vervolgens kregen we ook de mogelijkheid om clotxa te maken en dit met het prachtige uitzicht op de  Santa Barbara berg met het klooster van Sant Salvador d’Horta aan de voet. Clotxa is een traditioneel gerecht, afkomstig uit de regio Ribera d’Ebre in het zuiden van Catalonië. het is eenvoudig en gemakkelijk te maken. Vroeger was dit een typische maaltijd die de boeren meenamen als ze op het veld gingen werken.

Horta de San Joan
Horta de San Joan
Horta de San Joan
Horta de San Joan

Van Benifallet tot Miravet vanop het water

Van Horta de Sant Joan tot Benifallet wordt de weg enkel maar mooier en mooier. De landschappen doen denken aan het Italiaanse Toscane. Aangekomen in Benifallet stonden er 2 kajaks klaar om de omgeving rond de Ebro rivier te ontdekken. De tocht start aan het mooie Miravet dat bekend staat vanwege zijn kasteel dat hoog op een rots over de rivier uitkijkt. Het heeft iets sprookjesachtig. Het lijkt wel het dorp waarover verhalend verteld wordt in de sprookjes die we als kind kenden. Als je een bezoekje brengt aan Miravet, dan mag je volgende activiteiten niet missen:

  • neem dan zeker een kijkje in het Kasteel Miravet
  • ontdek de pottenbakkerij en keramist Ferran Segarra
  • wandel of fiets de Bloesemtocht van Miravet naar Benissanet in maart, wanneer de bloemen rondom het dorp in bloei staan
  • maak een kajaktocht op de rivier

Miravet Catalonië

De panoramische weg van Falset naar Poblet, tussen wijngaarden en imposante berglandschappen

De weg door de Prioratwijnstreek en het Pradesgebergte bevat zonder twijfel de mooiste uitzichten en landschappen. Van Falset tot Poblet is het gewoonweg genieten van elke minuut als je door het landschap rijdt! Enkele aanbevolen tussenstoppen zijn o.a. Gratallops, la Vilella Baixa en Vilella Alta. Ik zou zeggen, laat de foto’s spreken!

DJI_0645
DJI_0665
DSC09679

Siurana, één van de hoogtepunten in Catalonië

De kronkelende wegen, met haarspeldbochten en enorme diepe ravijnen door het Parc Natural de Serra de Montsant, brachten ons tot Siurana. Onder klimmers een zeer gekende plek, maar die ons tot op heden onbekend was. Dit klein dorpje, met amper een tiental inwoners trekt toeristen van heel de wereld aan. Het is idyllisch gelegen op hoge rotswanden en omgeven door prachtige vergezichten. Siurana zelf is klein, maar oh zo mooi. De eeuwenoude gevels met rode rozen die in bloei staan, het heeft toch echt iets sprookjesachtig. De legende van de Moorse koningin die met haar paard naar beneden sprong, omdat ze zich niet wilde bekeren tot het  Christendom is tot op heden gekend.

prachtige wandelingen rond Siurana
prachtige wandelingen rond Siurana
prachtige wandelingen rond Siurana

Siurana is een dorp dat je best met een gids kan bezoeken, dan krijg je tegelijkertijd voldoende achtergrondinformatie mee. Buiten het rotsklimmen, kan je hier ook prachtige wandelingen maken tussen de rotsmassieven. Die zullen je telkens trakteren op een nieuw uitzicht waar je met volle teugen kan van genieten.

prachtige wandelingen rond Siurana Catalonië

Montblanc, de bakermat van de Catalaanse legendes

Vanuit Siurana reden we verder door naar Montblanc waar de legende van Sant Jordi, de patroonheilige van Catalonië, zijn oorsprong kent. Een draak terroriseerde Montblanc en om hem tevreden te stellen werd er elke dag een dorpsbewoner opgeofferd. Toen het de beurt was aan de prinses, wist Sant Jordi de draak te doden met zijn zwaard en uit het bloed bloeiden rode rozen. De ridder gaf er één aan de prinses en sindsdien schenken Catalanen op 23 april (Sant Jordi) traditiegetrouw rozen aan elkaar. 

Na 1 u 15 arriveerden we in de bijna volledig ommuurde stad Montblanc. De stad heeft tevens enkele karakteristieke uitkijktorens en een middeleeuwse kern, die door de jaren heen alle gevechten heeft doorstaan. Een Catalaanse stad met, zoals we ondertussen al weten, de nodige portie geschiedenis en charme.

Enkele leuke plekjes in Montblonc:
  • Carrer Major, de belangrijkste straat in het oude dorp heeft veel winkels en mooie oude huizen.
  • Plaça Major. Dit sfeervol plein wordt omgeven door bogen en heeft tal van gezellige terrasjes. Bijkomend is het getal “8” hier vrijwel iconisch, aangezien er hier 8 straten, 8 bomen en 8 bankjes op het plein te vinden zijn. Dit is het onbetwiste ontmoetingspunt van de locals, die graag op het terras zitten en van een biertje met wat lekkers genieten.
  • Op Plaça de Sant Miquel kom je de prachtige romaans-gotische kerk Església de Sant Miquel tegen, en iets verderop de geweldige Pastisseria Confiteria Viñas, waar je lokale lekkernijen zoals carquinyolis kunt kopen.
  • De kerk Església de Santa Maria Major staat middenin het dorp.
  • Als laatste, de omwalling is enkel onder begeleiding van een gids te bezoeken. Van de totale afstand van 1,5 kilometer aan omwalling, kan je zo’n 300 meter zelf bewandelen.
Montblanc Catalunya
DSC09903
Montblanc Catalunya

Vallbona de les Monges en l’Olivera

​​De regio staat bekend omwille van één van de meest indrukwekkende kloosters van Europa, waaronder het klooster van Vallbona de les Monges. Dit is eveneens één van de drie cisterciënzer kloosters, samen met dat van Poblet (nabij Montblanc) en Santes Creus (wat verder richting kust). Het klooster van Poblet is het grootste en het enige dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Wij brachten een bezoekje aan l’Olivera. Dit wijndomein met olijfgaarden is net dat tikkeltje anders dan je gewend bent. Hier werken mensen met een beperking dagelijks mee tijdens de verschillende fases van het proces. Ze krijgen ook onderdak, de nodige verzorging en ondersteuning op medische vlak en kunnen zich bijgevolg zelfstandig ontwikkelen. Een prachtig initiatief waarbij de sociale en ecologische factor centraal staan.

DSC00220
DSC00172
DSC09921

Lleida

Onze laatste stop van de ‘Grand Tour van Catalonië’ is de stad Lleida. Deze stad is één van de 4 provinciehoofdsteden van Catalonië, meer bepaald van de provincie Lleida. Er leven hier meer dan 140 000 inwoners en na al onze Middeleeuwse dorpjes te hebben bezocht, was dit toch even aanpassen. De verbinding met Barcelona is ook goed, want met de hogesnelheidstrein ben je op 1 uurtje in Barcelona. Het hoofdmonument van Lleida is zonder twijfel ‘La Seu Vella’.

Lleida Catalonië
Lleida Catalonië

Deze gotische oude kathedraal is een emblematisch gebouw op een heuvel en eveneens de enige getuigenis van de overgebleven gotische wijk. De klokkentoren is het symbool van Lleida en is een ideaal oriëntatiepunt als je door de stad loopt. Als je van het panoramisch uitzicht wil genieten, zal je de 238 treden moeten beklimmen. Het klooster en Kanunnikenhuis is een unieke uitzondering op de regel, want een klooster is normaal niet toegankelijk voor buitenstaanders. Normaal gezien was een klooster enkel voor religieuze mannen, maar door plaatsgebrek moest het klooster in de kerk gebouwd worden en hierdoor dien je eerst door het klooster te wandelen om de kerk te betreden en maakt dit het klooster een openbare plaats.

Lleida La Seu Vella
Lleida La Seu Vella
Lleida La Seu Vella
Lleida La Seu Vella

Tip: wij bezochten een tijdje geleden de Costa Barcelona, de streek rond de hoofdstad en is zeker ook een bezoekje waard! Onze favoriete plekjes vind je hier.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.