Filipijnen

Ultieme Gids voor Cebu – Filipijnen

29 maart 2020
cebu guide

De provincie Cebu is het geografisch hart van de Filipijnen. De provincie telt meer dan 150 eilanden en het eiland Cebu met als hoofdstad Cebu City is zonder twijfel het epicentrum. Vanwege haar centrale ligging is het een perfecte hub om van één eiland naar het andere eiland te gaan, maar Cebu mag niet zomaar overgeslagen worden. Onze reis door de Filipijnen startte in Cebu en we hebben er mooie herinneringen aan over gehouden.

Cebu City

Grootsteden bezoeken in de Filipijnen staat op niemand z’n verlanglijstje dus 10 tips om Cebu City te ontdekken kan je hier niet vinden. Het is er verschrikkelijk druk en de stad heeft duistere kantjes. Vermijd de stadsranden en de haven als je kan. Verkeersregels worden hier losjes toegepast wat tot chaos leidt. Bovendien hoor je op elke hoek wel het geschreeuw van een enthousiaste Filipino dat zijn karaoke installatie aan het verslinden is. Wil je vluchten in een groot shoppingcentrum? Dan word je hier ook getrakteerd op een live concert waarbij ze de volumeknop volledig naar rechts hebben gedraaid.

Mactan-Cebu Airport

Cebu is een perfecte tussenstop voor al je bestemmingen in de Filipijnen dus de kans dat je deze luchthaven tegenkomt is wel reëel. Ben je van plan om Cebu te ontdekken? Dan kan je vanuit de luchthaven de bus nemen tot Cebu City. Hier stap je af aan de terminal en vlak voor je neus zie je een kantoortje staan waar ze je vriendelijk helpen naar je volgende bestemming. Ondanks de chaos in Cebu City is het transport zeer makkelijk om te regelen.

busticket cebu

Ceres bussen

Een ongelooflijk knap initiatief van de Filipijnen is het! De Ceres bussen vind je op de meest bevolkte eilanden terug en kunnen je een flinke duit besparen in je budget. Bovendien zijn het comfortabele zitjes en reis je met airconditioning. Wil je tot Malapascua, Moalboal of Oslob geraken? Dan zijn de Ceres bussen je oplossing. Ook via het kantoortje bij de busterminal kan je hier vragen achter informatie. Bovendien zijn de locals bereid om te helpen als je onzeker bent naar waar je je moet begeven.

ceres bus

Moalboal

Snorkelen, Duiken en Relaxen

Moalboal vind je in het midden van Cebu op zo’n drie uur rijden van Cebu City.  Moalboal is aan het groeien. Het is nog te vroeg om het een hotspot te noemen, maar de evolutie dat het al heeft doormaakt belooft veel goeds. Je kan lekker genieten op een wit strand. Verder trek je je snorkel over je hoofd en wandel je in de zee om te zwemmen met honderden sardientjes. Of geniet van het prachtige onderwaterleven in Moalboal en ga iets dieper de zee in.

Cebu is een topbestemming om op waterval jacht te gaan. Het is vanuit Moalboal tot diep in het zuiden dat er om de vijf minuten rijden wel een waterval valt te bespeuren. Veel toeristen plannen daarom hun accommodatie in Moalboal om van daaruit op roadtrip te gaan. Wij deden dit ook en vonden de ritjes op de brommer een meerwaarde. Ben ben je benieuwd welke watervallen er allemaal op jou staan te wachten? Hier staan onze favorieten.

Tenslotte ontwikkelt Moalboal zich stilaan in een leuk dorpje waar het leuk vertoeven is. In de hoofdstraat poppen overal leuke eettentjes op en voor ons was het een reden om een nachtje langer te blijven. De gezelligheid heerst hier en bovendien kan je in een casino de lokale roulette uitproberen. Ben je iets sportiever? Trek dan je schoenen aan en speel een potje basketbal! Wil je nog meer weten over Moalboal? Kom dan hier meer te weten.

Oslob

Walvishaaien

Oslob heeft een negatieve connotatie bij velen, en terecht. Dit dorp heeft een immense stijging in populariteit meegemaakt wegens de aanwezigheid van de walvishaai. Daarnaast heeft Oslob een goede geografische ligging door de nabijheid met Bohol.

Door de jaren heen zijn er malafide praktijken ontstaan waarbij de ‘gidsen’ de walvishaaien voederen om de aanwezigheid van de walvishaai te garanderen doorheen het jaar. Door dit voeden, blijft de walvishaai in de buurt van Oslob en wordt het zeer makkelijk om de ‘perfecte’ foto te maken met de walvishaai. Een walvishaai hoort niet verticaal te dobberen in het water en zulk aangeleerd gedrag maakt hen afhankelijk van toerisme. Op het eiland Leyte kan je onder toezicht met een Marine Bioloog gaan zwemmen met de walvishaaien.

Do the right thing of Don’t do the wrong thing.

whalesharks oslob

@cameronjohnvisuals

Malapascua

Duiken en bountystranden

Ben je op zoek naar een plek waar je moederziel alleen kan wandelen op het witte strand tussen de palmbomen? Dan mag Malapascua op je to-do lijstje. Malapascua is snel populariteit aan het winnen, dus ik kan je niet verzekeren of de stilte en rust er nog te vinden is wanneer jij er toe komt.

De nummer één reden om Malapascua te bezoeken is het duiken. Het blijft een piepklein eilandje dus echt heel veel is er niet te beleven. Maar voor veel mensen is de eenvoud juist een reden om er naartoe te reizen. Hou er rekening mee dat je helemaal naar het noorden van Cebu moet rijden om Malapascua te bezoeken. Dit kan met de Ceres bussen. Verder is het een half uurtje varen naar het exotisch eiland.

cebu malapascua

Bantayan

Significant groter dan Malapascua en bekend om het paradijselijk strand dat met de getijden omtovert tot een groot lagoon. Bantayan is een schoolvoorbeeld van de oneindigheid van de Filipijnse schoonheid. Om dit eiland te bezoeken moet je naar het noorden van Cebu rijden en in de Hagnaya Port een ferry pakken naar de Santa Fe Port op Bantayan. Kijk altijd de schema’s en roosters na voordat je je reis plant.

cebu bantayan

Hoe geraak je op Cebu?

Vliegtuig

Cebu is het meest bereikbare eiland van de Filipijnen. Mactan-Cebu Airport is een internationale luchthaven dus als je doorreist naar een andere plek in Zuid-Oost Azië is de kans groot dat je niet eerst naar Manila of Clarke moet. Vanuit Mactan-Cebu Airport bereik je letterlijk elk eiland met een luchthaven. Voor vluchten check je Cebu Pacific, Philippine Airlines, JetStar en AirAsia.

Boot

Vanuit Cebu geraak je tot de meeste buureilanden. Manila, Malapascua, Bantayan, Leyte, Bohol, Negros (Dumaguete), Siquijor en nog een hele waslijst. Wij vonden de boot een uiterst comfortabele en goedkope manier om te reizen in de Filipijnen. Het enigste nadeel dat je met de boten hebt zijn de tijdschema’s die nergens lijken te kloppen.

Contacteer altijd het bedrijf telefonisch of ga langs op kantoor om zeker te zijn van je vertrek.

Protip! Je moet zogezegd twee uur op voorhand aanwezig zijn om in te checken. Hanteer dit advies met de nodige korrel zout. Een uurtje op voorhand is zeker voldoende. Geen nood om je af te jagen.

cebu boot

Om meer te weten te komen over backpacken in de Filipijnen kan je hier verder lezen. Onzeker hoe je je trip naar de Filipijnen moet plannen? Dan helpen we je graag een handje!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.