Brussel, de hoofdstad van Europa en België is de moeite waard om eens te bezoeken. Iedereen kent Brussel als de stad met op elke hoek een chocolatier, biercafé of frituur, maar er is zóveel meer te ontdekken. De diversiteit en leuke plekjes in Brussel is eindeloos en daarom nemen we jou graag mee tijdens ons bezoek aan de Belgische hoofdstad! Klaar om alle leuke plekjes van de stad te ontdekken?
Brussel herontdekt: de 12 mooiste bezienswaardigheden en locaties
Iedereen kent de toeristische bezienswaardigheden in Brussel, zoals de Grote Markt, Manneken Pis, het Atomium, het Koninklijk paleis,… Uiteraard zijn deze allemaal een bezoekje waard, maar graag laten we jou een heel andere kant van Brussel zien. Eéntje die toch net een tikkeltje minder toeristisch is. We lieten ons hiervoor gidsen door een goede vriend, die Brusselaar in hart en nieren is.


Sint-Gorikshallen, het historisch hart van Brussel
Gelegen in het centrum van Brussel, op amper 2 minuten wandelen van de Beurs, bevinden zich deze voormalige overdekte markthallen. Van buitenaf stralen ze al meteen een zekere charme uit. Als je de Sint-Gorikshallen binnenstapt, zal je meteen het typerende interieur in Vlaamse neorenaissancestijl en de piramidale fontein opvallen. Deze fontein is afkomstig van de Abdij van Grimbergen en de stenen sokkel waarop de fontein staat, zou dezelfde zijn als die waar, in de voormalige kerk, het beeld van Sint-Gorik op stond. Je kan hier gezellig iets drinken of een kijkje gaan nemen in de tentoonstellings- en evenementenruimte gewijd aan het erfgoed en de levenswijzen in de hoofdstad.
In de zomer is het hier altijd heel gezellig tafelen en komen veel Brusselaars hun avond hier spenderen.



Het Sint-Katelijneplein, gezellig keuvelen op zijn Brussels
Dit plein is geen groots gegeven, maar gelegen aan de Dansaertwijk is dit de ideale plek om even tot rust te komen met een hapje en een drankje. Je zal hier de nodige portie geschiedenis en lokale cultuur ontdekken. Met de gevel van de Saint-Catherine kerk op de achtergrond zijn er op het plein vaak kraampjes te vinden waar je naar hartelust kan gaan snollen. Eén van de vaste gegevens op het plein is de Noordzee, hier komen ze vanuit heel Brussel om te genieten van oesters, verse kroketjes en nog allerlei andere zaken die uit de zee komen. Als je een beetje verder wandelt, kom je al snel in de Sint-Katelijnestraat terecht waar verschillende leuke barretjes en cafés gevestigd zijn. Blijkbaar is deze plek ook zeer geliefd bij de ‘Vlamingen’. Aarzel niet en geniet van een dagje heerlijk eten, geschiedenis en cultuur.


Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen (Galeries royales Saint-Hubert)
Eén van de hotspots voor shopping liefhebbers en eveneens de mooiste overdekte winkelgalerij die Brussel te bieden heeft! De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn, met hun centrale ligging op amper 200 meter van de Grote Markt, een niet te missen hotspot. Deze werden in 1830 gebouwd door architect Jean-Pierre Cluysenaer. De prachtige promenade met glazen dak is één van de hoogtepunten en wist verschillende luxewinkels, de elegante cafés en culturele zaken aan te trekken.
Bortiergalerij, picture perfect
Een pareltje om “u” tegen te zeggen. Deze winkelgalerij is gelegen tussen de Kunstberg en de Grote Markt en werd ontworpen door Jean-Pierre Cluysenaar. Binnenkomen doe je in een prachtige omgeving van Vlaamse barokstijl waarbij je langs beide kanten wordt omringd door boekenwinkels en kunstgalerijen. Niet moeilijk dat deze plek bekend staat om haar boekantiquariaten en historische architectuur.


Viewpoint At Poelaert
Het mooiste uitzicht over de stad heb je vanaf Place Poelaert. Dit plein ligt voor het Justitiepaleis en biedt een prachtig uitzicht over de stad Brussel en is eveneens één van de favoriete plekjes van de Brusselaars. Hier maken ze het vaak gezellig met wat drankjes en vrienden om te genieten van een ondergaande zon die heel de stad oranje kleurt. Je kan zelfs de basiliek van Koekelberg en het Atomium spotten!
Verder is er ook een openbare panoramische lift die je naar de volgende gekende wijk brengt, de Marollen!


De Brusselse Marollen, de voormalige volkse wijken
Een authentieke rasechte Brusselse buurt, de Marollen. Wie goed luistert, zal hier en daar het Brusselse dialect nog horen. In de vroegere jaren was dit een volkse wijk waar de arbeiders hun huisjes waren. Tot op heden vind je hier oude cafés, historische brasseries, verschillende antiekwinkels en uiteraard de bekende vlooienmarkt. Tegenwoordig begint ook ‘streetart’ hier meer en meer een plaats in te nemen. Je kan deze wijk omschrijven als “divers, genereus en sympathiek”.
Kunstberg met de kunstbergtuin
Op een boogscheut van de Grote Markt in Brussel ligt de Kunstberg. Vanuit het Centraal Station of vanaf de Grote Markt, trotseer je de trappen omhoog en wordt je getrakteerd op een prachtig stukje stad. De tuin van de Kunstberg ligt in het verlengde van het Koningsplein en verbindt de hoge en de lage stad, het Koningsplein met de Grote Markt in het historisch hart van Brussel. Deze werd destijds aangelegd voor de Wereldtentoonstelling in 1910. Enkele leuke plekjes die hier te vinden zijn: BOZAR, het muziekinstrumentenmuseum, Musée Magritte en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.




Kleine Zavel en de graven van Egmond en van Horne (Egmondpark)
Gelegen over de kerk van de Zavel ligt dit architectuurpareltje in het centrum van Brussel. Dit intieme fleurige park is een mooie tuin in de Vlaamse neo-renaissance stijl. Daarbij zijn er verschillende beeldhouwwerken te vinden van de grootste Belgische kunstenaars uit de negentiende eeuw. De symmetrische bloemperken leiden naar een verhoogde fontein, waarvan het cirkelvormige waterbekken gedomineerd wordt door het beeldhouwwerk van de graven van Egmont en Hoorn. Daarachter voeren twee boogvormige trappen naar het Egmontpaleis. Er werd ook aandacht besteed aan de kleinste details, zo staan de 9 perken met gesnoeide buxus die het grasperk omlijsten voor de 9 provincies die België in die tijd telde. Een ander bloemperk in de vorm van een kroon staat symbool voor België.
Gouden tip: Ga zeker eens langs bij Maison Dandoy. Probeer dan zeker pain à la Grecque, de typische Brussels koek waar een heel verhaal bijhoort. De betbetovergrootvader Jean-Baptiste Dandoy, een jonge ambachtelijke bakker met een zwak voor suiker, was nooit helemaal tevreden van zijn suikerbrood. Op een dag vonden de Engelsen dit in de gracht en proefden ervan. Verrukkelijk! Nu, bijna twee eeuwen later maken ze de suikerbroden nog steeds zoals Jean-Baptiste.
Justitiepaleis, één van de meest indrukwekkende gebouwen
Dit gebouw werd opgetrokken van 1866 tot 1883 en was de grootste bouwwerf van zijn tijd met een oppervlakte van 26.000m². Als we de geschiedenis induiken merken we op dat het Justitiepaleis, dat letterlijk boven de volkse Marollenwijk uitsteekt, ten onrechte het symbool geworden is van de stedenbouwkundige grootheidswaanzin van de 19de eeuw en van het sociaal deficit. Helaas staat het justitiepaleis de laatste jaren (40 jaar) in de steigers aangezien er zogenaamd een gebrek aan visie is over de toekomst van het gebouw. To be continued!
Tip: ga zeker eens een kijkje nemen binnen, maar hou er rekening mee dat dit in het weekend gesloten is. Een prachtig gebouw om u tegen te zeggen.
Jeanneke Pis, de vrouwelijke versie van Manneken Pis
Iedereen kent uiteraard Manneken Pis. Hij is her en der bekend, maar weinig mensen weten dat er ook een vrouwelijke tegenhanger te vinden is. Het concept is hetzelfde, maar deze keer een meisje dat aan het plassen is. Jeanneke Pis werd in 1987 geplaatst op initiatief van de lokale handelaren met de bedoeling meer bezoekers te lokken naar hun straat. Tot slot dan mogen we Zinneke niet vergeten. Dit is de plassende hond die de familie compleet maakt.
Warandepark, een plek om tot rust te komen
Dit park staat ook gekend als het “Koninklijk Park van Brussel”. Wist je dat dit park één van de eerste openbare parken van Brussel was? Het is best een groot park dat zich uitstrekt van het Federaal Parlement tot aan het Koninklijk Paleis. Wie hier een bezoekje aan brengt, kan zich verwachten aan brede dreven en symmetrische lanen, die uitlopen op een verrassend uitzicht. Hier en daar zal je verscholen hoekjes groen, een muziekkiosk, een theater, twee fonteinen en enkele eetstalletjes vinden.
De Grote Markt, een klassieker van formaat
Uiteraard is dit de meeste bezochte plek in Brussel, maar toch mocht deze niet aan het lijstje met Brusselse bezienswaardigheden ontbreken. De Grote Markt in Brussel is gewoonweg impressionant om zien. Dit centrale plein met zijn vele esthetische en historische rijkdommen wordt omringd door het Stadhuis, het Broodhuis en verschillende gildehuizen. Deze werden trouwens onlangs volledig gerestaureerd! Als ultieme kers op de taart kwam de Grote Markt van Brussel in 1998 op het Werelderfgoed van Unesco te staan. Voordien was o.a. Victor Hugo al lang fan van dit mooie plein. In de geschiedenis speelden er zich veel historische gebeurtenissen af, maar tegenwoordig is deze locatie geliefd bij culturele en feestelijke evenementen, zoals het Bloementapijt, de Ommegang, de kerstboom ect.


Op zoek naar een leuke plek om te ontbijten, brunchen of lunchen in Brussel? Deze vind je hier!

Geen Reacties