België

Citytrip Leuven, meer dan enkel een studentenstad

8 juli 2021

Leuven staat her en der bekend als internationale studentenstad. Internationaal kunnen we wel stellen, want er verblijven zo’n 155 verschillende nationaliteiten in Leuven. Je kan er niet omheen dat deze befaamde universiteit ervoor zorgde dat Leuven zich ontwikkelende tot een innovatieve kennisstad met een Bourgondisch kantje. Vanwege zijn eeuwenoude geschiedenis bevat de binnenstad nog veel mooie monumenten die je meenemen in de rijke geschiedenis van de stad.

Graag nemen we jou mee op weekend naar het historische Leuven met zijn bruisende sfeer en laten we je kennis maken met enkele unieke locaties! Let’s go!

Pin deze praktische blog & save het voor later!

Lokale tip met de Blijf & beleefdeals!

De stad Leuven heeft een leuk en nieuw concept in het leven geroepen met de Blijf & Beleefdeals. Deze deals bevatten een overnachting + een leuke unieke belevenis in Leuven. Via deze weg krijgt de Leuvense bezoeker een originele activiteit/belevenis aangeboden, die misschien anders niet aan bod zou zijn gekomen. Vervolgens wordt dit ook tegen een aantrekkelijke prijs aangeboden, 2 vliegen in 1 klap! Visit Leuven ondersteunt op deze manier de lokale logiessector, de toeristische aanbieders zoals gidsenorganisaties, en toeristische bezienswaardigheden.

Leuven

Maak kennis met de bierstad van België

Bier verbindt de stad op alle manieren. Dit niet enkel door de ‘zuipende/feestende’ studenten, maar wisten jullie dat Leuven het kloppend hart van de biercultuur is? Het is namelijk de grootste bierbrouwerij van West-Europa! De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) heeft zelfs een opleiding bierbrouwen! Hierbij onderzoekt men nieuwe procédés en de brouwerijen testen innovatieve technieken en smaken.

Begin vorige eeuw telde de stad nog meer dan 30 brouwerijen, maar momenteel wordt de brouwtraditie voornamelijk door brouwerij Domus en Stella Artois levendig gehouden. De 1ste Stella Artois werd al in 1425 gebrouwen en dit Leuvense bier is momenteel als luxebier te verkrijgen in welgeteld 80 landen. Brouwerij Domus in de Tiensestraat is één van de ‘grondleggers’ van het kleinschalig bierbrouwen. In 1985 werd namelijk de wet veranderd zodat men terug zelf mocht brouwen. De eigenaar van het Domus café liet een installatie van Duitsland afkomen om in Leuven verder zijn brouwsel verder te produceren. Als je deze brouwerij bezoekt, zal je zien dat het huisgebrouwen bier via buizen van de brouwerij rechtstreeks het gezellige café binnenstroomt.

Leuven bezienswaardigheden
DSC02106
Leuven bezienswaardigheden
DSC02108

Vervolgens zetten we onze tocht verder naar de Oude Markt, want hier kan je aanschuiven aan de langste toog van Europa! Dit authentieke plein barst bijna uit zijn voegen met zijn vele horecazaken. Wist je dat 90% van de cafés op de Oude Markt eigendom zijn van Stella Artois?

grote markt Leuven

Wil je je graag verdiepen in de biercultuur? Via LeuvenInsideOut kan je een rondleiding met gids (onze gids was Patrick Demarré) boeken. Ofwel kies je voor een korte, maar krachtige rondleiding zonder bierproeven van ongeveer 1 uur. Ga je liever voor de volledige ervaring mét proeven zal je zo’n 2 – 2,5 uur zoet zijn.

Sint-Pieterskerk, één van de oudste iconische gebouwen in Leuven

In de eerste Wereldoorlog werd Leuven helaas door het leger van de Duitse keizer bijna volledig platgebombardeerd, waarbij enkel het stadhuis werd gespaard. Het dak van de kerk brandde af en in 1944 werd de noorderkruisbeuk nogmaals gebombardeerd. De universiteitsbibliotheek kreeg het zwaar te verduren in het verleden. Aan de buitenkant van de kerk zal je één van de meest bekende figuren uit Leuven terugvinden, namelijk Fiere Margriet. Er werd een kapelletje in 1535 bijgebouwd als rustplaats voor haar gebeente zodat ze tot op heden nog steeds herdacht wordt. De kerk werd in 2020 na 35 jaar restauratie afgerond en is dus nu in zijn volle glorie te bezichtigen!

Sint-Pieterskerk Leuven

Binnen de kerk zijn o.a. 3 topwerken van Vlaamse Primitieven te bewonderen:

  • Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts
  • De Marteling van de heilige Erasmus van Dirk Bouts
  • De Kruisafneming van Rogier van der Weyden

M- museum Leuven

Word je helemaal warm van deze kunstwerken? Breng dan zeker een bezoekje aan M- museum Leuven. Dit prachtige eigentijdse gebouw van Stépahne Beel is 13 500 m2 groot en bevat 6.500 m2 aan tentoonstellingsruimte. Hier worden o.a. de originele perkamenten ontwerptekening van Joost Massys bewaard waarop de maquette van de Sint-Pieterskerk gebaseerd is. Verder bevatten ze de grootste verzameling Borman-objecten ter wereld.

Tip: een interactieve manier om de Sint-Pieterskerk te bezoeken is met een hololens. Boek hier je bezoek!

Sint-PIeterskerk Leuven
Sint-PIeterskerk Leuven
Sint-PIeterskerk Leuven
Sint-PIeterskerk Leuven

Uiteraard kent Leuven nog meer kerken & kapellen: Sint-Michielskerk in de Naamsestraat,  Sint-Jan-de-Doperkerk in de Groot Begijnhof, Sint-Geertruikerk in de Halfmaanstraat en de Sint-Antoniuskapel op het Pater Damiaanplein.

kerken Leuven
kerken Leuven

De stempel van de Leuvense universiteit

De universiteitsbibliotheek van Leuven

Deze impressionante bibliotheek kent helaas een bewogen geschiedenis. In de lakenhal uit 1317 was de universiteitsbibliotheek gevestigd, tot die in WO I verwoest werd. 300 000 boeken gingen verloren en deze aanslag vernielde onvervangbaar erfgoed. Ook 25 jaar later, tijdens de 2de wereldoorlog was de bibliotheek het doelwit. De schade was toen nog groter en het gebouw moest steen voor steen terug heropgebouwd worden. Gelukkig kon er gerekend worden op Amerikaanse steun waarbij er o.a. een beiaard met 63 klokken in de toren werd geïnstalleerd als herdenkingsmonument voor hun collega’s die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog op de Europese slagvelden. Er zijn maar zéér weinig bibliotheken die zich trotse eigenaar van een beiaard kunnen noemen. Je zal merken dat op allerlei manieren het cijfer 48 terug komt, dit  verwijst naar het toenmalig aantal Amerikaanse staten, voordat Alaska en Hawaii erbij kwamen.

Momenteel is de bibliotheek van Leuven ‘back in the game’ met meer dan 1,5 miljoen boekdelen waardoor ze één van de meest indrukwekkende bibliotheken van de wereld is!

Praktisch: In het weekend mag je als toerist hier vrij rondwandelen, maar tijdens de week mogen de studenten niet gestoord worden.

Universiteitsbibliotheek Leuven
Universiteitsbibliotheek Leuven
Universiteitsbibliotheek Leuven
Universiteitsbibliotheek Leuven

De Leuvense Begijntjes

Groot Begijnhof Leuven

De pittoreske 13de eeuwse huisjes vormden de thuisbasis van 360 begijnen en maken deel uit van Unesco-wereld-erfgoed. Hoe schattig deze plek ook is, midden de 20ste eeuw lag het begijnhof er maar verlaten bij. De Leuvense universiteit kocht de huizen op en zorgde voor een nieuwe bestemming. Momenteel zorgen de huizen voor huisvesting voor zowel studenten, buitenlandse gasten en professoren van de KU Leuven. Het is een plaats van stilte en rust in de stad waar de tijd geen vat blijkt te hebben.

Groot Begijnhof Leuven
Groot Begijnhof Leuven
Groot Begijnhof Leuven
Groot Begijnhof Leuven

Klein Begijnhof Leuven

De witte huisjes in traditionele Vlaamse Stijl van het Klein Begijnhof werden vroeger bewoond door de vrouwen die dienden in de Sint-Geertuiabdij. Sinds de 19de eeuw wordt deze straat bewoond door particulieren. Het Klein Begijnhof is minder gekend in vergelijking met het Groot Begijnhof, waarschijnlijk door de kleinere omvang. Nu moeten wij toegeven dat onze voorkeur ging naar deze witte schattige huisjes!

Romantische tip: Ga zeker ook eens naar het pittoreske Dijlepark, verborgen langs de oude vestingmuur tussen de Schapenstraat en de Redingenstraat. Vroeger meerden er schepen aan om de watermolen te bevoorraden, maar tegenwoordig vormt De Dijle het startpunt van het wandelnetwerk Demer en Dijle. Deze bundelt zo’n 340 km aan wandelroutes door de provincie Vlaams Brabant.

Abdij van Park, één van de toonaangevende abdijen in de Zuidelijke Nederlanden

Leuven kent verschillende abdijen, maar wij bezochten het grootste abdijcomplex ‘Abdij van Park‘. Gelegen net buiten het centrum van de stad rij je door de prestigieuze toegangspoort die je meeneemt in de eeuwenoude geschiedenis van de norbertijnen. Het complex bevat een prachtige abdijkerk, klooster en museum PARCUM. De gebouwen bleven quasi intact en er is nog steeds een omvangrijk archief van boeken, prenten en kunstcollectie aanwezig.

In 2021 bestaat de orde van de norbertijnen 900 jaar én zijn eveneens de historische binnenruimtes van de abdij weer te bezichtigen. Dit was de ideale gelegenheid om de overzichtsexpo ‘Als de bliksem’ voor te stellen aan het grote publiek. Een audiotour neemt je via verschillende kunstwerken mee in 9 eeuwen vol cultuur, religie en zin voor schoonheid. Als laatste is dit domein ook een ideale wandelplek vanwege de groene en rustige omgeving in de verstedelijkte stadsrand van Leuven.

DSC02418 3
DSC02415 3
DSC02421 3

Wist je dat? Na 200 jaar wordt er in de Abdij van Park weer bier gebrouwen! In 2019 opende brouwerij Braxatorium Parcensis er de deuren.

Vaartkom Leuven, het nieuwe gezicht van de oude industriezone

Dit industrieel deel van de stad is bezig aan een volledige metamorfose. De bestaande fabriekspanden worden gerenoveerd naar eigentijdse woonlofts, winkels en kantoren. Het deed ons een beetje denken aan Strijp-S in Eindhoven. Innovatie, groen en vooruitstrevend zijn zaken die dit nieuwe deel van de stad kenmerken. Deze levendige groene stadswijk borrelt van de creatieve inspiratie en bevat o.a. brouwerij De Hoorn. Dit beschermd monument bevat niet enkel een indrukwekkende brouwzaal maar wordt tegenwoordig multifunctioneel ingezet als evenementzaal, kantoorruimte, brasserie en restaurant!

Vaartkom Leuven
Brouwerij de Hoorn
Vaartkom Leuven
restaurant de Hoorn

 Op de website van Visit Leuven vind je alle nodige informatie over de stad!

 Op zoek naar de beste Leuvense logies met gratis beleving? Deze vind je hier!

 Een andere leuke stad om te verkennen in België is Mechelen! Ontdek hier de mooiste plekken die de stad te bieden heeft.

 

Pin deze praktische blog & save het voor later!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.