Italië

Citytrip Venetië: 10 niet te missen plekjes

13 augustus 2021
tips Venetië

Venetië is één van de meest romantische steden gelegen in het noordoosten van Italië. Een citytrip naar Venetië is iets wat je je zeker niet zal beklagen! Deze stad werd gebouwd op zo’n 189 eilanden die worden omgeven door 160 kanalen! Soms wordt Venetië ook wel de ‘stad van het water’ genoemd, wat uiteraard geen onlogische naam is. Venetië zelf is gewoonweg prachtig met zijn pittoreske gevels, rustgevende water en enorm aantal een historische gebouwen. Uiteraard is al dat schoon niet onbekend gebleven en trekt Venetië jaarlijks zo’n 20 miljoen toeristen vanuit de hele wereld, maar mispak je niet want deze stad is best groot! Anders kan je ook nog altijd even de rust gaan opzoeken op één van de verschillende eilanden rondom de stad.

Brug der Zuchten

Oriënteren in de stad

Ik moet toegeven dat mijn oriëntatie in de stad soms ver zoek was. De hoge gevels en kronkelende structuur van straten die zich afwisselen met de schattige kanaaltjes zijn niet de onderschatten. Om wat structuur te geven werd de stad opgedeeld in sestieres (6 wijken):

 • San Marco: is het hart van de stad en ook het meest toeristische gedeelte.
 • Dorsoduro: is door de prachtige houten brug ‘Ponte dell’Accademia’ verbonden met het stadsgedeelte San Marco.
 • Castello: dankt zijn naam aan het kasteel dat hier ooit stond. Het is ook de plaats waar de eerste scheepswerven ontstonden
 • San Polo: een van de oudste stadsgedeeltes, ten oosten van de Canal Grande. Op het meest Oostelijke puntje ligt de bekende Rialtobrug die zorgt voor een verbinding met het stadsgedeelte San Marco
 • Santa Croce: de toegang tot de stad. Aan de rand van het Piazzale Roma kan je de taxi nemen of verder wandelen tot de trein- en bushaltes.
 • Cannaregio: het grootste stadsgedeelte met de meeste inwoners. Dit was vroeger de plek waar alle toeristen binnenkwamen. Tot dit stadsdeel behoort ook de wijk Ghetto, wat de Joodse wijk is
BrusselsAirport_Venice-39
Venetië tips
Venetië tips

De klassieke highlights van Venetië

Venetië kan best overweldigend zijn in de meest positieve zin van het woord. Het is bijgevolg een beetje een labyrint van smalle straatjes en koninklijke palazzi. Er is dan ook zoveel te zien en te bezoeken dat je soms niet weet waar te beginnen. Qua duur zouden wij aanraden om 3-4 dagen te reserveren om de meest belangrijke bezienswaardigheden te bezichtigen. Niet alles gezien? Dan kan je uiteraard altijd nog eens terugkomen.

tips voor jouw bezoek aan Venetië

1. San Marcoplein (Piazza San Marco), het wereldberoemde symbool van Venetië 

Wie met het vliegtuig landt, zal meteen de boot worden opgezet richting het historische Venetië. Deze tocht duurt gemiddeld 1,5 uur en een enkel ritje kost zo’n 15 euro. Uiteraard kan je ook altijd opteren voor een privé bootje, wat iets duurder zal uitvallen. Bij aankomst zal je meteen het befaamde San Marcoplein betreden en ik moet toegeven, dit laat meteen een zekere indruk na! Dit is eveneens één van de meest toeristische plaatsen in Venetië dus het kan er best druk zijn. Buiten een heleboel mensen, zal je hier ook veel duiven tegenkomen. Zoals in de stad Milaan zijn deze doorheen de jaren heen een onderdeel geworden van het straatbeeld.

Venetië San Marco plein
Venetië San Marco plein
Venetië San Marco plein

2. De iconen van het plein, de San Marco Basiliek en het Dogepaleis

Welke gebouwen vind je precies terug op het San Marcoplein? De byzantijnse basiliek (San Marco Basiliek) en het Dogepaleis zijn de symbolen van de stad, waarbij je de geschiedenis meteen voelt opborrelen. De San Marco Basiliek is met zijn Romeins-Byzantijnse stijl zeer prominent aanwezig op het plein. De vele gekleurde bogen, torens en tierelantijnen zorgen samen voor een vrolijke aanblik. Binnenin de basiliek zal je worden verrast met schilderingen, mozaïek, en vele kunstvoorwerpen waaronder het Pala d’Oro, een altaarstuk van onschatbare waarde.
Het Dogepaleis is het voormalige paleis van de doge, de leider van de republiek Venetië maar doet tegenwoordig dienst als museum dat je terug de tijd in brengt. Via deze link kan je vind je alle informatie terug.

Venetië San Marco plein

3. Romantiek aan de Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri)

Het symbool van romantisch Venetië is toch wel in een gondel door het karakteristieke Venetië varen. En dit idealiter met je partner of toekomstige! Men gelooft dat je onder de Brug der Zuchten elkaar een kus moet geven en hierdoor eeuwige liefde zal kennen. Dat hebben we dan ook maar gedaan! Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik de Brug der Zuchten niet de mooiste brug van Venetië vond. Er zijn zo’n 420 bruggen waarbij soms de meest onbekende nog vaak de mooiste zijn. Loop gewoon door de verschillende nauwe straatjes en je zal gegarandeerd een prachtig plaatje tegenkomen.

Brug der Zuchten

Brug der Zuchten

Andere niet te missen bruggen in Venetië:

 • Accademia Brug: hier kan je genieten van één van de mooiste uitzichten over Canal Grande. Als je hier bent, kan je meteen ook een bezoekje brengen aan ‘Gallerie dell’Accademia‘, een museum waar de prachtigste verzameling Venetiaanse schilderkunst tentoongesteld wordt.
 • Rialtobrug: De naam van de alleroudste brug van Venetië komt van ‘Rio Alto’, wat hoge oever betekend. In het verleden was dit de hotspot voor bankiers, waarbij nadien deze brug zich transformeerde tot een marktplaats. Het is eveneens de enige brug over het Canal Grande, waardoor je kan genieten van een prachtig uitzicht.
 • Ponte Chiodo: dit is de enige brug in de hele stad zonder leuning omdat dit initieel een privé brug was naar het Palazzo Chiodo, waardoor deze niet aan de veiligheidseisen van de gemeente Venetië te voldoen.

mooiste bruggen Venetië

4. De eilanden rondom Venetië

Venetië is helemaal geweldig, maar we mogen ook de eilanden rondom de stad niet vergeten. Stap in de vaporetto en ga een dagje eilandhoppen. Van de glasblazers van Murano en het oogverblindende Burano via het groene Torcello naar dodeneiland San Michele.

 • Murano: vooral bekend omwille van haar glasblazerijen
 • Burana: bekend om zijn kleurrijke huizen
 • Lido: vooral populair omwille van de prachtige stranden
 • Torcello:  heeft een oude kathedraal
 • Giudecca
 • San Giorgio Maggiore
 • Pellestrina

 Hier lees je nog enkele tips voor jouw bezoek aan de eilanden rondom Venetië

5. Ontdek de kronkelende kanaaltjes met een gondel

De Venetiaanse gondel is over de hele wereld bekend en is een vaartuig dat hoofdzakelijk in Venetië wordt gebruikt voor het vervoeren van mensen en goederen. Wisten jullie dat er een limiet werd gesteld van 435 gondoliers. Dit zijn allemaal mannen uit Venetië die dit beroep mogen uitoefenen. Enkele tips voor het varen met een gondel:

 • je kan met meerdere personen een gondel delen, want het is niet bepaald goedkoop. Zo betaal je voor 30 minuten 80 euro, voor 45 minuten 120 euro en voor 1 uur 160 euro. De prijzen zijn door de overheid vastgelegd.
 • afhankelijk vanop welke locatie je je tour start, zie je andere bezienswaardigheden dus je kan beste even kijken.
gondel in Venetië tips
tips voor jouw bezoek aan Venetië
BrusselsAirport_Venice-129

Hidden spots in Venetië, de meest onbekende locaties 

6. Het schitterende uitzicht van T Fondaco dei Tedeschi

In dit mooie gebouw is momenteel een luxewarenhuis gevestigd en bevindt zich vlak naast de Rialtobrug. Vanaf dit terras heb je een prachtig uitzicht over het Canal Grande, de Venetiaanse daken en de lagune (met Burano en Torcello in de verte). Het mooiste uitzicht over Venetië? Check!

Let op: elke 15 minuten mogen er maximum 80 mensen op het terras, daarom wordt ook gevraagd om je bezoek te reserveren.

7. Libreria Acqua Alta, een authentieke boekenwinkel

Deze hidden gem is momenteel al niet zo ‘hidden’ meer. Doorheen de laatste jaren is de populariteit van deze plek enorm gestegen, mede door het internet. Deze authentieke boekenwinkel is echt een pareltje. Origineel omgaan met boeken is iets wat de eigenaar wel kan, zo heeft hij een trap uit boeken gemaakt en vult hij badkuipen en boten met boeken. Buiten en in de winkel vind je ook prachtige prenten en oude ansichtkaarten.

BrusselsAirport_Venice-88
authentieke boekenwinkel
BrusselsAirport_Venice-84

8. Het architecturale fenomeen Scala Conterini del Bolvolo 

Dit architecturale fenomeen is heropend na generaties van restauratie en gekibbel. Deze cilindrische toren van Scala Contarini del Bovolo is naar mijn mening vele mooier dan de Campanile. Wist je dat een ‘bovolo’ in het Venetiaanse dialect een slakkenhuis is. Het ontwerp is puur esthetisch, een unieke combinatie van gotiek, renaissance en Venetiaans-Byzantijns.

9. Het terras van All’Angelo Art Hotel

Wij verbleven in het hart van de stad in het All’Angelo Art hotel. Ideale ligging, propere kamers (wel vrij klein), maar hun mini terras/uitzicht op het water is gewoonweg prachtig! Hier kan je in alle rust genieten van een koffie

10.  Lido di Venezia, chillen op het strand

Ja, je leest het goed. Er is een strand in Venetië. Dus wie graag wil ontsnappen aan de drukte in het stedelijk gebied, kan naar Lido di Venezia gaan. Dit eiland heeft met zijn 12 km lengte en 1 kilometer breedte, het grootste strand van Venetië. De villa’s hier zijn volledig in Liberty-stijl en wie wil kan gerust een fietshuren om dit eiland te ontdekken.

Praktische tips voor jou citytrip naar Venetië 

Vervoer in/naar Venetië

Het centrum van Venetië is autovrij. Je kan je auto achterlaten aan Tronchetto of aan het Piazzale Roma. Van daaruit kan je de vaporetto (waterbus)nemen.  Ook een privé-watertaxi is een optie.  Vanaf de luchthaven kost het je ongeveer 120 euro om met een privé-watertaxi naar je hotel (of zo dicht mogelijk) te worden gebracht.  De gondel boek je voor een kort toeristisch tochtje over de kanalen.

Wie vanuit België reist, kan een rechtstreekse vlucht nemen vertrekkende van Brussels Airport en op minder dan 2 uurtjes bevind je je in het mooie Venetië!

vervoer Venetië

Culinaire tips

Op zoek naar de meest unieke en lokale restaurants waar de meeste toeristen niet naartoe gaan? Breng dan zeker een bezoekje aan onderstaande restaurants, you won’t regret it!

 • Ostria al Cicheto
 • Gam Gam
 • Paradiso perdutto
 • Harry’s bar voor de oorsprong van de Bellini cocktail
BrusselsAirport_Venice-20
BrusselsAirport_Venice-22
BrusselsAirport_Venice-19
BrusselsAirport_Venice-90

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.