fbpx
Frankrijk Guadeloupe

De 6 mooiste watervallen in Guadeloupe (Basse-Terre)

14 januari 2022
mooiste watervallen in Guadeloupe

De eilanden van Guadeloupe hebben ontelbare prachtige watervallen. De meeste hiervan zijn gelegen in het westelijke deel van het eiland genaamd ‘Basse-Terre’. Centraal gelegen in Basse-Terre vind je de vulkaan La Souffriere zo genoemd la vieille dame’. Deze wordt omringd door een enorm Nationaal Park dat vooral uit regenwoud bestaat. Als je op zoek bent naar mooie watervallen in de eilanden van Guadeloupe, snap ik dat je door ‘het bos de bomen niet meer ziet’ met al dat natuurschoon. Wij hebben na veel opzoekwerk en het raadplegen van informatie bij de lokale bevolking een overzicht gemaakt van de mooiste watervallen in Guadeloupe. Het beste van al? Buiten de Chute du Carbet (Carbet Falls) zijn alle watervallen gratis!

Basse-Terre Guadeloupe, het walhalla aan watervallen

Ben je op zoek naar de mooiste watervallen in de eilanden van Guadeloupe? Dan ben je hier aan het juiste adres! Allereerst moeten we een onderscheid maken tussen enkele ‘toeristische/bekendere watervallen’ en ‘geheime pareltjes’. Ik hoor je al denken, let’s go for the hidden gems! Dat dachten wij ook, maar na veel opzoekwerk bleek helaas dat verschillende van deze prachtige watervallen slecht bereikbaar zijn geworden door de vele regenval, orkanen of lichte aardbevingen. Door deze zaken zijn sommige delen aan en rond de waterval instabiel geworden en vallen er regelmatig grote rotsblokken naar beneden. Dit kan levensgevaarlijk zijn dus gebruik je gezond verstand als je toch een ‘afgeraden waterval’ wil bezoeken. Verder mag je NOOIT een waterval bezoeken bij hevige regenval.

  1. Saut de Matouba

Deze waterval werd ons sterk aanbevolen door een lokale dame die al jaren in Guadeloupe woont en eveneens afkomstig is uit Brussel! Eerst en vooral moeten we zeggen dat deze waterval officieel werd afgesloten in 2021. Deze waterval ligt dichtbij Saint-Claude (Basse-Terre), het zuidelijke deel van het eiland. Google Maps zal je brengen naar de kleine parking waar een enorm groot bord staat dat deze waterval gesloten is. Wij hebben toch een poging gewaagd, aangezien onze lokale tip er de week voordien nog wat geweest. Eerst wandel je door een bananenplantage en nadien start je de afdaling. Ik moet eerlijk zeggen, die 5 minuten dat ze ons vertelden waren in werkelijkheid eerder 25 minuten. Delen van het initieel aangelegde pad zijn er nog, maar je zal merken dat er delen beplanting en rotsen sommige delen hebben verwoest. Als je beneden aan de rivier aankomt, moet je naar rechts, stroomopwaarts dus. Na een 60 tal meter beklimmen van kleine rotsen zal je de Saut de Mabouba kunnen aanschouwen! Aangezien deze waterval door weinig mensen gekend is, alsook deze officieel gesloten is, is de kans heel groot dat je hier alleen zal zijn!

Opgelet: deze waterval is officieel gesloten dus ben je ervan bewust dat deze kleine hike altijd wat risico inhoudt!

Locatie: Rte de Matouba, St Claude, Guadeloupe

Afstand en duur wandeling: 1 km – 30 min

Moeilijkheid: medium

jungle Guadeloupe
watervallen Guadeloupe
watervallen Guadeloupe
  1. La 2ème Chute du Carbet in Guadeloupe National Park

We gaan van de meest avontuurlijke waterval, naar de meest toeristische waterval. La deuxième Chute du Carbet maakt deel uit van een geheel van 3 watervallen die zich bevinden in het tropisch regenwoud op de lagere helling van de vulkaan La Vieille Dame. Zowat iedereen die Guadeloupe bezoekt, brengt een bezoekje aan één van deze ‘Chutes du Carbet ofwel Carbet Falls. Nu zijn er enkele zaken die je moet doornemen voordat je deze watervallen bezoekt! Enkel bij deze watervallen zal je 5 euro inkom moeten betalen (2022). waarbij je inkom zal moeten betalen. Normaal vinden wij dit altijd een beetje dubbel, maar alles is enorm goed onderhouden dus wij vonden het zijn prijs wel waard!

Tip: neem een regenjas mee. In het tropisch regenwoud kan je soms verrast worden door een stevige moesson! Wij spreken uit ervaring 😉

La première Chute du Carbet

Who is in for some hiking? Deze waterval is enkel bereikbaar na een stevige wandeling door het regenwoud van zo’n 3 uur (ongeveer 7 km, heen en terug weliswaar). De wandeling is aanbevolen voor mensen met een goede basisconditie, aangezien je wel wat hoogtemeters zal moeten betreden (lees 900 meter). Tijdens de wandeling, als de weeromstandigheden het toelaten, kan je de 1ste en de 2de waterval achter elkaar zien! Eens aangekomen, zal je kunnen genieten van deze 115 meter hoge waterval! Wat deze waterval ook uniek maakt is de oranje stenen op de achtergrond, ideaal voor foto’s. Het is dus de hoogste van de Chute du Carbet en is veel minder toeristisch in vergelijking met de 2dewaterval, gezien de moeilijkere bereikbaarheid.

Tip: draag goede (waterdichte) wandelschoenen, voorzie voldoende water en hou er rekening mee dat het in de jungle 1 uur vroeger donker wordt!

Locatie: 28WX+63W, Capesterre-Belle-Eau, Guadeloupe

Afstand en duur wandeling: 4,7 km – 90 min

Moeilijkheid: moeilijk

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tiger Lili 🐯 (@tiger_lilix3)

La deuxième Chute du Carbet

Aangezien wij de laatste dag van ons verblijf deze watervallen gingen bezoeken besloten we de best bereikbare waterval te bezoeken. De 2de Carbet Fall kan je bereiken via een mooi aangelegd pad dat je door het tropisch regenwoud, die eveneens prachtig is, naar de waterval leidt. Persoonlijk vond ik deze wandeling wel de moeite, de hoge bomen, prachtige tropische vegetatie is iets wat ik altijd wel weet te appreciëren. Na een mooie 20 minuten wandelen arriveer je op het aangelegde platform vanwaar je deze majestueuze waterval kan aanschouwen! Met zijn 110 meter hoogte heel impressionant om te zien. Zoals je leest, is het niet mogelijk dichtbij de waterval te komen vanwege veiligheidsredenen.

Locatie: Route de l’Habituée, 97130, Guadeloupe

Afstand en duur wandeling: 800 meter – 20 min

Moeilijkheid: makkelijk

mooiste watervallen in Guadeloupe
activiteiten in Guadeloupe
activiteiten in Guadeloupe
ld-export-70744342-01142022
La troisième Chute du Carbet

Last but not least, De 3de waterval. Deze is gratis en bevat een ander startpunt dan de 1ste en de 2de waterval. Deze kan je makkelijk terugvinden in Google Maps (typ in: Troisième chute du Carbet) waarbij je zal zien dat het startpunt een 15 minuten meer oostelijk gelegen is. De hike naar deze waterval is veel minder zwaar in vergelijking met de hike naar de eerste waterval en is ongeveer 4 km lang.

La troisième Chute du Carbet heeft een hoogte van 20 meter en bevat het grootste volume water. Dit debiet eindigt in een mooie circulaire pool waar je kan en mag zwemmen. Dit is dus de enigste waterval van de Chute du Carbet waar je kan zwemmen!

Tip: Goede wandelschoenen, regenkledij en zwemgerief

Locatie: 29WF+3HV, Capesterre-Belle-Eau, Guadeloupe

Afstand en duur wandeling: 3,7 km – 40 min

Moeilijkheid: medium

  1. Bassin Paradis

 Deze waterval ligt dichtbij de parking van de Première en Deuxième Chute du Carbet. Je kan dus gerust je op deze parking parkeren en wandelen naar het startpunt. Op de route naar Chutes du Carbet zal je een bruggetje nemen over de Grosse Corde Rivier en 200 meter verder zal je op je rechter zijde een geel bord zien. Hiernaast is een houten trap gelegen die je naar beneden zal brengen. In 2020 werd helaas ook deze waterval (tijdelijk) afgesloten aangezien de veiligheid na de passage van verschillende tropische stromen niet meer gegarandeerd kon worden. Enkele jaren verder heeft men het pad nog steeds niet hersteld en blijft de waterval officieel gesloten. Je zal zien dat rechts van het gele bord ondertussen al een heel pad is gemaakt door de mensen die de waterval blijven bezoeken. Wij hebben ook de afweging gemaakt en zijn gaan kijken. De afdaling is zo’n 20 minuten die vrij makkelijk te ondernemen is. Let op dat enkele houten trappen kapot zijn dus wees op je hoede!

De waterval is intiem maar mooi! Je kan hier gerust een plonsje wagen of gewoon genieten van de rust!

Locatie: 29R6+8XH, Capesterre-Belle-Eau, Guadeloupe

Afstand en duur wandeling: 25 min afdaling

Moeilijkheid: medium

mooiste watervallen in Guadeloupe
ld-export-70744342-01142022
  1. Saut de l’Acomat

Deze waterval is één van de meer gekende watervallen en is perfect te combineren na een bezoekje aan het befaamde strand van Plage de Malendure. Dit strand is gekend om schildpadden te spotten. Verder is ook het Cacao Museum hier maar 5 minuten van gelegen (2,7 km). Gelegen in Les Plaines en is ook bij de lokale bevolking zeer gegeerd, dus in het weekend kan het hier best druk worden. Er is mogelijkheid om je wagen te parkeren, maar het einde van de weg heeft enorm veel gaten. De waterval is te voet bereikbaar na een korte afdaling van 20 minuten. Bereid je voor op een vrij steile afdaling, die zeker af te raden is bij regenweer. Deze waterval is nog wel open voor publiek, al vond ik de afdaling niet makkelijker dan bij Bassin Paradis, die wel gesloten was.

Locatie: Pointe-Noire, Guadeloupe

Afstand en duur wandeling: 460 m – 20 min

Moeilijkheid: gemiddeld (vrij stijle afdaling)

IMG_8560
Saut d'acomat guadeloupe

 

  1. Bassin Bleu Guadeloupe

Ook gelegen in het Nationaal Park van Guadeloupe ligt Bassin Bleu. Deze waterval is goed bereikbaar waarbij je een korte wandeling moet ondernemen van ongeveer 2 km. Zelfs met kleine kinderen is dit een goede en haalbare optie. Middenin het groen is deze 2 meter hoge waterval best een mooi plaatje. Wie kan en wil moet nog een beetje naar boven wandelen, want daar is nog een prachtige waterval. Zelfs nog mooier dan degene die je net zag!

Locatie: Bassin Bleu Guadeloupe

Afstand en duur wandeling: 2 km – 30 min

Moeilijkheid: makkelijk

  1. Cascade aux Ecrevisses

Gelegen op de route doorheen Basse-Terre, dichtbij la Maison de la Forêt ligt Cascade aux Ecrevisses. Een zeer makkelijk te bereiken waterval met de nodige parkeermogelijkheid. Deze praktische zaken zijn ook van belang ;). Met zijn 10 meter hoogte en goed aangelegde weg is ook deze waterval ideaal om met kinderen te ondernemen. Tijdens de korte wandeling word je ondergedompeld in de tropische vegetatie.

Locatie: Cascade aux Ecrevisses, Petit-Bourg, Guadeloupe

Afstand en duur wandeling: 400 m – 20 min

Moeilijkheid: makkelijk

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ogach Jahneration (@ogach)

 

  1. Chutes de Moreau Guadeloupe = gesloten

Waarschijnlijk één van de mooiste watervallen van de eilanden van Guadeloupe, maar helaas werd ook deze waterval gesloten. Gelegen tussen Goyave en Basse-Terre is het echt een pareltje. Je moet er wel iets voor over hebben, aangezien de 8,2 km hike best pittig is. De lokale bevolking bezoekt deze waterval nog steeds maar na het nodige opzoekwerk bleek dat er regelmatig rotsblokken naar beneden vallen, dus dit was voor ons een ‘no-go’. We zouden om deze reden ook Chute Moreau niet aanraden. Hopelijk maken ze werk van de veiligheid en heraanleg van deze prachtige waterval.

Locatie: 484W+HM8, Goyave, Guadeloupe

Afstand en duur wandeling:  6,5 km – 2u45

Moeilijkheid: moeilijk (+ gevaarlijk)

 Na al dat natuurschoon nood aan wat rust? In dit artikel vind je alle informatie terug over de mooiste stranden in Guadeloupe.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.