België Nederland

De charme van het Waasland: Land van Saeftinghe & PolderMAS

10 november 2019

Gelegen in het noordoosten van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, vinden we het Waasland. Dit mooie stukje natuur wordt vaak vergeten gezien zijn ‘remote locatie’, maar is perfect voor natuurliefhebbers. Wij trokken er een dagje op uit om deze regio te leren kennen!

 

Het Waasland, een mix van natuur en cultuur

Ooit al gehoord van het Waasland? Dan bedoel ik niet het Waasland Shopping Center.  In het noorden van ons Belgenlandje vinden we het Waasland, dat vooral bekend staat vanwege zijn culturele waarde en unieke natuur. De meeste bezoekers komen hier om te genieten van de fauna & flora en de rust die hier te vinden is.

Waasland

Het Waasland tijdens het ondergaan van de zon

Het Land van Saeftinghe, een echt wandelparadijs (zeker met de hond)

Het Land van Saeftinghe doet vaak een belletje rinkelen, maar vaak wordt de uitgestrekte, ruige natuur op de rand van land en water onderschat. Dit getijdengebied van 3600 hectare, gelegen aan de Schelde, vormt een zeer vruchtbaar gebied voor verschillende planten- en vogelsoorten. Het prachtige Zeeuwse oerland met zijn slikken- en schorrengebied is een vrij uniek gegeven in Vlaanderen en eveneens het grootste brakwaterschorrengebied van Europa! Gezien de bijna onuitputtelijke voedselrijkdom leven of passeren hier veel broed- en trekvogels. Vogelspotters zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Zo zijn er in de loop der jaren al meer dan 200 vogelsoorten waargenomen!

Plan jouw bezoek aan het Land van Saeftinghe, langs Linies en Kreken

Het water in Saeftinghe komt verrassend snel op. Vooral de grote geulen Hondegat en IJskelder schieten in anderhalf tot twee uur ‘vol’, het is dus leven op het ritme van het getij. Hierdoor is een groot deel van Saeftinghe niet vrij toegankelijk, enkel onder begeleiding van een gids. Bij het bezoekerscentrum Emmadorp of via de website kan je terecht voor dit type excursie. Uiteraard is het andere deel van het natuurgebied wel vrij toegankelijk. Vanaf het bezoekerscentrum beginnen twee korte wandelroutes: via het aangelegde weggetje en bruggetjes kan je een route maken van 1 en 2 km, wat een goede indruk geeft van het gebied.

 Bezoekerscentrum Emmadorp: Emmaweg 4, 4568 PW Nieuw-Namen

 Lees hier alle informatie over de openingstijden

Het verdronken land van Saeftinghe, Waasland

Het verdronken land van Saeftinghe, Waasland

Het verdronken land van Saeftinghe, Waasland

Het verdronken land van Saeftinghe, Waasland

Tijd voor een drankje en een knabbeltje? 

Na al dat wandelen, daar begint je maag toch een beetje van te knorren! Vlakbij het bezoekerscentrum Emmadorp, vind je het café Het Verdronken Land. Als je in deze zaak binnenstapt, waan je je 100 jaar terug in de tijd. Café Het verdronken Land is namelijk al 100 jaar een gevestigde waarde in Nieuw-Namen. De gezelligheid die gastvrouwen Sofie en haar moeder Gina uitstralen, wist ons meteen te bekoren. Op ‘t gemaksken genieten, zoals ze het daar zeggen, van kastrol met soep of stoofvlees met frietjes. Heerlijk!

P.S.: probeer zeker hun zelfgemaakte dessertjes! Rijstpap met ‘gouden lepelkes’ is een aanrader!

Waasland café het verdronken land
Waasland café het verdronken land

 

Het PolderMAS aka ‘t Schuurke, duik in de geschiedenis van OudeDoel

‘t Schuurke, waar het allemaal mee begon 

Dit museum is een vaste waarde langs de Linkerscheldeoever in Ouden Doel, Kieldrecht. De naam is een knipoog naar het Poldermuseum in Lillo-Fort en het MAS in Antwerpen. Deze plek heeft een interessante geschiedenis, wat voor ons totaal een onbekend gegeven was. Tot 1983 fungeerde deze plek als lokaal café ‘t Schuurke dat werd uitgebaat door Irma en David. David was eveneens één van de eerste voermannen in de streek van Doel. Toen werden er al veel schenkingen gedaan om de historische waarde van de streek levend te houden.

Waasland

Het PolderMAS, een gevestigde waarde in het Waasland

Het ontstaan van PolderMAS

Na het overlijden van dit sympathieke koppel, stond ‘t Schuurke gedurende 2 jaren leeg waarbij alle giften en materiaal weggenomen werden. Sinds 2012 kreeg het vroegere ‘s Schuurke een nieuw gezicht met behulp van David. Deze sympathieke gedreven archeoloog zette maar al te graag zijn schouders onder deze plek. t’ Schuurke werd omgedoopt tot het PolderMAS en werd als museum op de kaart gezet. Deze naam is een knipoog naar het Poldermuseum in Lillo-Fort en het MAS in Antwerpen. Het woord ‘museum’ betekent echter meer dan dat. Gezien de woelige geschiedenis van de Linkerbenedenscheldeoever, worden de aspecten ‘erfgoed, historische waarde en authenticiteit‘ nog belangrijker. De nieuwe eigenaar Benjamin zag dat geschiedenis zich ging herhalen. De dorpen die zich op de BenedenZeeschelde bevonden, werden van de kaart geveegd. Enkel Fort Lillo, wat een voormalig fort en een kleine woonkern ten noorden van Antwerpen is aan de rechteroever van de Schelde, bleef over. De reden hiervoor? Het werd gecategoriseerd als ‘erfgoed’! Dit was voor Benjamin een kans om op die manier ook OudeDoel te behouden en aan te tonen als cultureel erfgoed. Sindsdien verzamelt hij in het PolderMAS allerlei zaken die gevonden werden langs de Scheldeoevers als Prosperpolder Noord, van fossielen tot kleipijpen en blauwtegels.

Waasland
Waasland
Waasland

Gezelligheid met een historische touch

Benjamin zal met de nodige portie enthousiasme jou graag informeren over de gehele historie van de streek. Het is alles behalve een ‘stijve bedoeling’! Gezellig aan de ‘stoof’ met een lekker streekbiertje en een stukje verse quiche zorgt voor de nodige portie charme. Verder worden er eveneens verschillende culturele activiteiten als lezingen, (digitale) fotopresentatie’s, muzikale optredens georganiseerd. Dit allemaal in functie van het behoud van het erfgoedlandschap. 

Praktisch (openingsuren):

 Op afspraak kan je altijd het PolderMAS bezoeken.

 Zondag tussen 14.00 u – 18.00 u. Als het gezellig is, kan het altijd wat later worden.

PolderMAS Waasland

Het PolderMAS, waar cultuur en historie vermengen

 Na de nodige portie natuur te hebben opgenomen, kan je uiteraard even de stad Antwerpen in trekken. Hier vind je al onze favoriete ontbijtadresjes in Antwerpen!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.