Italië

De mooiste meren van de Dolomieten (Lago di Baies en Lago di Sorapis)

26 juni 2018
Dolomites Lago

De Dolomieten is Noord-Italië op zijn best. Het is één van de verborgen pareltjes in Zuid-Europa met zijn indrukwekkende en pure natuur. Wandelaars en sportievelingen gaan hier zeker en vast hun gangen kunnen gaan, maar ook voor een ontspannende vakantie met de familie is het een aanrader. Wij verbleven een week in Levico Terme, Trente en hebben van hieruit de streek verkend.

Dolomieten Lago di Braies

Droneshot Lago di Braies met het Hotel Lago di Braies (rechts onderaan)

 

Onze 2 favoriete meren in de Dolomieten

Er zijn een honderdtal prachtige meren in de Dolomieten, waarvan Lago di Carezza (Karersee), Lago di Molveno, Lago di Medina, Lago di Gardo en Lago di Ledro maar enkele voorbeelden zijn. Wij besloten om de 2 meest fotogenieke meren te bezoeken, namelijk het bekende Lago di Braies en Lago di Sorapis.

 

1. Lago di Braies (Pragser Wildsee)

Het populairste, maar het blijft toch het mooiste en meest fotogenieke meer van de Dolomieten. In het schilderachtige Alta Pusteria/Hochpustertal, gelegen op een hoogte van 1500 m, ligt het turkooisgroene meer. Waarschijnlijk heb je dit plaatje al eens zien verschijnen op Instagram, want dit meer is bekend geraakt door de massale aandacht van fotografen en Instagram liefhebbers.

 

Wanneer kan je best gaan naar Lago di Braies?

Het valt niet onder stoelen of banken te steken, Lago di Braies is het meest toeristische meer van de Dolomieten. Wie voor het perfecte shot wil gaan, zal vroeg moeten opstaan. Wij waren ter plekke rond 5.30u – 6.00 u in de ochtend en toen stonden de doorwinterde fotografen al te fotograferen. Nu waren het er maar een stuk of 10 en was er voor de rest nog geen toerist te bespeuren. Tot 8 u was het vrij rustig aan het meer, maar het is wel belangrijk om te vermelden dat wij hier in de maand juni waren. In het hoogseizoen is het blijkbaar vanaf 7 u al heel erg druk, hou hier zeker rekening mee!

Wie liever rustig wat wil varen op het meer zelf, kan vanaf 10 uur een bootje huren. In het hoogseizoen kan het heel druk worden, dus zou ik aanraden om een half uurtje vroeger te gaan.

 Praktisch:

 • Openingsuren: van mid juni t.e.m september, dagelijks open van 10.00u tot 17.00 u
 • Prijzen: 1/2 uur €12.00 – 1 uur € 20.00
Dolomieten Lage di Braies

Het huisje waar je bootjes kan huren voor op het meer

Dolomieten Lage di Braies

Er zijn mensen die het koude water doorstaan

Hoe geraak ik naar Lago di Braies? 

> Hotel Lago di Braies

Wie liever niet te vroeg opstaat, kan ervoor kiezen om te verblijven in het Lago di Braies hotel. Dit is een basic 4* hotel waar je in het laagseizoen voor de goedkoopste kamer zo’n 120 euro/nacht betaalt. Verwacht geen overbodige luxe, maar gewone degelijke kamers.

> Met de auto

Lago di Braies is makkelijk te bereiken met de auto. Uiteraard hangt de precieze route af van waar je precies komt. Meestal ga je via het stadje Brunico/Bruneck komen en vervolgens naar Percha, Welsberg-Taisten en San Vito. In Brunico/Bruneck zijn tevens ook de liften te vinden.

Kom je langs de andere kant (het oosten) vanaf San Candido of van Cortina d’Ampezzo, rij dan iets voorbij het dorpje Villabassa tot je vanzelf de afslag (linksaf) naar Braies ziet.

> Waar kan ik mijn auto parkeren?

Ik hoor jullie al denken, waar zet ik mijn auto als het koppen lopen is aan Lago di Braies. Er is voldoende parking voorzien, namelijk 4 verschillende bovengrondse parkeerplekken afgesloten met een bareel. P1 is de dichtste parking en kost 6 euro per auto tussen 7.00u – 17.00u. De vroege vogels hebben meer geluk en betalen 2 euro per auto tussen 20.00u – 7.00u. Wie tussen 17.00u – 20.00u komt, betaalt 4 euro per auto. Een reden te meer om vroeg op te staan, niet? Deze parking ligt op een tiental meter van het meer zelf en maakt het meer toegankelijk voor iedereen.

Dolomieten Zuid Tirol

Het heldere water van Pragser Wildsee

Een wandeling rond het meer

De fervente wandelaars gaan hier niet helemaal voldaan van terug komen. Je kan een wandeling rond het meer zelf maken wat ongeveer 1 u – 1.5 u duurt. Deze wandeling is niet al te zwaar, maar misschien niet ideaal voor met kleine kinderen of ouderen die niet goed te been zijn. Er zijn nog andere wandelingen die vertrekken ter hoogte van Braies, maar dit zijn eerder gevorderde wandelroutes.

Meer wandelroutes kan je hier vinden.

 Het is toegestaan om te zwemmen, maar er zijn maar weinig mensen die zich wagen aan het koude water. Wij werden zelfs door de aanwezigen fotografen ‘zot verklaard’.

Dolomieten Lage di Braies

Pragser Wildsee vanuit een ander perspectief

 

2. Lago di Sorapis (Sorapis lake)

Ik hoor jullie denken ‘is dit lake Louise in Alberta, Canada’? Nee, dit meer is gelegen op 1923 m hoogte in de Dolomieten, Noord Tirol. Het meer met zijn surreële kleur wordt omgeven door prachtige bergketens, wat de hike helemaal moeite waard maakt.

Dolomieten hike

Droneshot van Lago di Sorapis

Wanneer kan je best gaan naar Lago di Sorapis

In de zomermaanden kunnen de temperaturen in de Dolomieten best hoog oplopen. Je kan best in de ochtend of vroege voormiddag je wandeling starten, aangezien je dan niet teveel last hebt van de brandende zon. Grote delen van de wandeling zijn in de blakende zon, dus smeer je goed in of draag een hoofddeksel!

Wij hebben Lago di Braies en Lago di Sorapis op 1 dag gedaan. Dit is perfect mogelijk als je heel vroeg je dag start (rond 4 u ‘s ochtends), dan kan je rond 10 uur de wandeling naar Lago di Sorapis starten.

Lago di Sorapis

Sorapis lake

Lake Sorapis Dolomieten

Het beste water dat je kan krijgen, recht uit de natuur

Hoe geraak ik naar Lago di Sorapis? 

Er zijn 2 verschillende wandelroutes in het Parco Naturale delle Dolomiti D’Ampezzo naar het meer: route 215 en route 217.

> Route 215 ‘the trail for Rifugio Vandelli and Lago di Sorapis’

Deze route is de ‘makkelijkste’. Je start je wandeling in Passo Tre Croci bij Cortina D’Ampezzo, waar ook voldoende plek is om je auto te parkeren. Hier starten verschillende wandelingen als Tonde del Sorapis, Boschi di Marcuoira e Valbona en Bosco di Tardeiba. Al deze wandelingen zijn langer en bevatten een hogere hellingsgraad, meer voor gevorderde wandelaars. De hele hike staat alles erg goed aangegeven met houten bordjes.

Het eerste deel van de wandeling deed me wat denken aan een boswandeling, zoals we ze in België kennen. De wegen waren breed, niet te stijl en liepen in de schaduw van de bomen. Ongeveer in de helft begint de wandeling meer op een hike te lijken met steilere hellingen en enkele kleine obstakels als sneeuw en bomen. Het laatste deel is het zwaarste, hier moet je over boomstammen klauteren en is het constant bergop. Voor de moeilijkste delen hebben ze ijzeren kabels en trappen voorzien.

 • De wandeling duurt 2 u heen en 1,5 u terug.
 • 10 km heen en terug
 • Hellingsgraad van 200 m
Dolomieten lake Sorapis

Na alle zware inspanningen is hydratatie essentieel

> Route 217

De meer gevorderde route naar Lago di Sorapis. Als je Google Maps als navigatie gebruikt, zal hij je naar het beginpunt van route 17 navigeren. Na wat opzoekwerk bleek deze wandeling iets te uitdagend te zijn voor sportieve, maar niet-geoefende wandelaars.

 • ongeveer 15 km
 • Hellingsgraad van 600 m, aangezien je veel lager start

 Wist je dat de kleur van het meer verandert naarmate de hoeveelheid zonlicht?
 Wie graag wat meer info wenst over andere meren in Noord-Italië, hier vind je een blog die de 10 mooiste bergmeren van Italië beschrijft.

Praktische info:

Periode: 14 t/m 20 juni, 5 nachten
Kilometers gereden: zo’n 2200 km (inclusief heen- en terugweg vanuit Antwerpen, België)
Vignet: wie via Duitsland en Oostenrijk naar Italië rijdt heeft een vignet nodig om door Oostenrijk te mogen rijden. De prijs voor een 10-daagse wegenvignet is 9,5 euro. Dit vignet kan ofwel  online aangekocht worden of in een tankstation dichtbij de grens.
Kosten tanken: ongeveer 270 euro
Kosten tolwegen: ongeveer40 euro
Accommodatie: Camping Due Laghi in Trentino 
Handige reisgidsen: Rother wandelgids Dolomieten 1 & ANWB Actief Dolomieten

 

Pin deze praktische blog & save het voor later!

De mooiste meren van de dolomieten pinterest

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

 • Antwoorden Wandelen in bergen van de Dolomieten - Het is de Merckx 1 juli 2018 at 15:58

  […] benieuwd is naar de locatie achter deze foto dan kan je hier alles […]

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.