Vietnam

De leukste dingen om te doen in Hanoi

18 maart 2020
De literatuurtempel in Hanoi

Als je al door Azië reisde, zie je ook in in Hanoi een paar zaken terugkomen van andere Aziatische hoofdsteden: een miljoenenbevolking ( 8 miljoen), toeterend verkeer, indrukwekkende aantallen scooters en overal street food. Maar in deze hoofdstad van Vietnam gaat alles er iets relaxter aan toe, in Hanoi zijn is ontspannend. De Franse koloniale invloeden zijn erg zichtbaar, zoals de stokbroden overal, huisjes met kleine balkonnetjes en de koffiecultuur. Daarnaast zijn er schitterende gebouwen en overal charmante smalle steegjes in het het oude centrum waar krommende bomen over de straten hangen, terwijl je voorbij tientallen openluchtrestaurants loopt met kleine gekleurde krukjes op de stoep.

Hanoi, de charmantste Aziatische hoofdstad

Deze Vietnamese hoofdstad is meer dan 1000 jaar oud en rijk aan geschiedenis en cultuur met goed bewaarde tempels, citadellen en uniek theater. Zo staat de Keizerlijke citadel van Thang Long in het oude deel van Hanoi op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Geniet van je dagen hier en verblijf hier zeker 3 dagen, want Hanoi heeft veel te bieden.

We sommen graag de leukste bezienswaardigheden op van Hanoi, die allemaal gemakkelijk te voet of per fiets te bereiken zijn.

 

1. Wandel door het oude centrum van Hanoi

Hoan Kiem (Hanoi city Centre) is het kloppende hart van Hanoi. Hier gebeurt alles dat leuk, gezellig en fun is! Ten noorden van het Hoan Kiem Lake vind je het oude centrum van Hanoi, waar je restaurantjes, smalle straatjes, boetieks, straatmarkten, cafés en tempels terugvindt naast goedkope hostels. In de Franse wijk ten zuiden van het meer liggen eerder luxehotels, het operahuis en de chique winkelcentra, allemaal in indrukwekkende gebouwen.

Het oude centrum van Hanoi is een echte must-see en een van de fascinerendste plekken van Hanoi omdat je de bevolking hier echt ontmoet. Je ontmoet handelaars die fruit en souvenirs verkopen en laat je meeslepen door de drukte van het eindeloze verkeer.

Het leukste is in de namiddag te beginnen met je wandeling zodat je te voet door de hele buurt kan slenteren, genieten van de typische koloniale architectuur met balkonnetjes naast de boeddhistische tempels, pagodes en de oude winkels, waarvan sommigen meer dan 1000 jaar oud! Veel straten hebben de naam van het ambacht dat in de winkels in die straat werden uitgevoerd, zo heb je vandaag nog de Hàng Bạc” (zilver winkels) waar je nog steeds winkeltjes vindt gespecialiseerd in zilver en juwelen. Deze wijk te voet verkennen is het leukste, maar je kan ook fietsen huren of met een cyclo ( riksja) door de straatjes gaan.

De straten van Hanoi

De bruisende straten van Hanoi, Vietnam

2. Proef eierkoffie (egg coffee)

In Vietnam is de koffiecultuur intens door de Franse koloniale invloeden. Maar zij maken koffie (ca phe) nog lekkerder door te experimenteren met eieren, kokosijs, yoghurt en fruit.

In Hanoi ontstond zo de beroemde overheerlijke eierkoffie (cà phê trúng) omdat ze in 1950 geen verse melk hadden. De eigenaar van Café Giang (39 Nguyen Huu Huan, Hanoi 10000, Vietnam ) klutste een opgeklopte eierdooier in de koffie met wat vanillesuiker en voila: koffie en dessert in één. Je kan overal heerlijke koffie vinden in Hanoi, maar een leuke is Hoan Pho Co Coffee met een terrasuitzicht op het Hoan Kiem Lake. Deze ligt in Hang Gai, in dé koffiestraat van Hanoi. Het is op nummer 11, maar je moet via een winkeltje binnen om het terras te bereiken.

Eierkoffie

Een Vietnamese delicatesse, eierkoffie (egg coffee)

3. Verras je smaakpapillen met streetfood in het oude centrum

Geniet van al wat Hanoi te bieden heeft op culinair vlak: ga je voor pho-noodles, typisch stokbrood ( banh mi) met “pate en egg” , de lokale groenten chayote en hohlrabi of wil je de lekkerste rijstnoedels met varken? Die vind je trouwens in Bun Vha Nem Cua Be Dac Kim. Ga in de avond zeker eens barbecueën bij een van de restaurantjes in Ma Hay aan ongeveer 4 euro per maaltijd. Of sluit je aan bij een streetfoodtour om alles te ontdekken. Voor hen met een sterke maag zijn er ook Baluteieren, een gekookt eendenei mét kuiken in.

Dat laatste spoel je best door met een biertje in de Bia Hoi Corner (Bia Hoi Junction- Beer quarter) wat gelegen is in de zogenaamde French quarter. Daar vind je verschillende Bia Hoi (straatcafés) met gekleurde mini-krukjes op de stoep. Gezellige manier om te kletsen met locals en van een biertje (vanaf 0,30 euro/glas)  te genieten. Uitgaan kan je in Hanoi Rock City waar je kan genieten van top notch live muziek. Dit deel van de stad komt echt tot leven vanaf 19.00 u, waar er vooral jonge mensen te vinden zijn.

 Wist je dat de namen van de straten in Hanoi weergeven wat er vroeger verkocht werd?

Lokale verkopers in de straten van Hanoi

Vietnamees eten, iedereen is fan

4. Ga sporten aan het Hoan Kiem Lake

Even ontsnappen van de stadsdrukte kan je perfect aan het Hoan Kiem Lake, vlak naast het oude centrum. Dit meer is een echte verzamelplaats voor zowel toeristen als locals. Het is zo’n beetje de onofficiële outdoorgym van Hanoi én gewoon een fantastisch mooie plek. Je kan deelnemen aan een ochtendsessie tai chi, een potje schaken met bejaarde Vietnamezen of een wandeling rond het meer doen. In de ochtenden komen Vietnamezen hier met hun eigen outdoor fitness materiaal waar je als toerist soms ook gebruik van mag maken. Om te joggen is het ook ideaal, maar in het weekend is het park daar te druk voor. Je vindt er zelfs lachtherapiesessies om 6 u ‘s morgens en de voor ons onbekende sport shuttlekock kicking waarbij er gevoetbald word met een shuttle. Maar geniet gerust ook van deze plek om gezellig te picknicken of van het uitzicht te genieten bij zonsondergang.

De naam Hoan Kiem betekent ‘teruggetrokken zwaard’ . Volgens een eeuwenoude legende kreeg Keizer Le Loi een magisch zwaard waarmee hij de Chinezen uit Vietnam verdreef. En toen hij over dit meer voer, vroeg een schildpad hem om het zwaard terug te geven.  Als je het meer bezoekt, zie je een eilandje met de Tortoise Pagode aan de Ngoc Son Temple. Hier is een schildpad te zien die in 1963 uit het meer gehaald werd en volgens sommigen 500 jaar oud was.

 Je kan de Ngoc Son Temple bezoeken via een prachtige rode brug, de perfecte achtergrond trouwens voor mooie foto’s.

 Een gezellige plek om hier iets te drinken met een mooi uitzicht is het City View Cafe.

Het meer is ook best impressionant ‘s avonds

5. Groet ‘Oom Ho’ in het Ho Chi Minh Mausoleum

Klaar voor een onderdompeling in de Vietnamese geschiedenis?

In dit mausoleum ligt de in 1969 overleden president Ho Chi Minh opgebaard in een glazen kist. Beetje een luguber toeristenbezoekje, maar erg indrukwekkend. Het is prachtig om zien met hoeveel respect de Vietnamezen hun oude leider vandaag nog gaan groeten. Dat wordt ook als bezoeker gevraagd, dus geen petjes, korte broeken of mouwloze shirts.

Wie is nu Ho Chi Minh? Ho Chi Minh bevrijdde Vietnam van de Franse kolonisatie en leidde Noord-Vietnam tijdens de oorlog met het door de Verenigde Staten gesteunde zuiden. Hij wordt beschouwd als een van de mensen die het land herenigde.“Oom Ho’ zoals hij genoemd word door aanhangers, wou eigenlijk verstrooid worden over Noord-en Zuid-Vietnam… Ondertussen is het mausoleum een pelgrimsplek voor Vietnamezen, sinds de opening bezochten 57 miljoen mensen het museum waarvan maar 10 miljoen buitenlanders.

 De inkom is gratis, maar het is er in het weekend en tijdens nationale vakanties ontzettend druk met zelfs bezoekers rijen, dus check zeker de openingstijden en dagen hier. 

 In de marmeren ingangshal kom je trouwens de meest geciteerde regel van Vietnam tegen: ‘nothing is more important than independence and freedom‘.

Hanoi bezienswaardigheden

Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi

6. Shoppen op de Hanoi Night Market

Deze markt loopt van de Hang Dao street naar de Dong Xuan Market, Hanoi’s grootste overdekte markt waar locals hun dagelijkse inkopen komen doen. In de verschillende kraampjes vind je verse producten, kwaliteitsstoffen, huishoudmateriaal en handgemaakte souvenirs. Het is de ideale plek om mensen te spotten of om zelf wat te shoppen, lekker te eten of deel te nemen aan spelletjes op straat. De laatste jaren is het soms te populair onder toeristen, maar het blijft de moeite om te bezoeken als je het dagelijkse leven van de lokale bevolking wil ervaren…

Nog een andere heerlijke markt is trouwens de Quanq Ba bloemenmarkt (flowermarket), waar je bloemen uit heel Vietnam kan vinden, als je vroeg opstaat tenminste… Deze markt start in de nacht en loopt tot de ochtend om de bloemen vers te houden. Vijf uur ten laatste daar staan is toch aangeraden… Vaak worden toeristen naar de markt gebracht met de Vespa, een leuke en originele manier om je te transporteren.

Hanoi by night is met alle drukte en lichten echt de moeite waard

7. Bezoek de keizerlijke citadel van Thang Long

De Vietnamese koning van de elfde eeuw noemde de stad Thang Long (opstijgende draak) omdat hij droomde dat er een gouden draak boven de stad vloog. Hij besloot Thang Long (Hanoi vandaag) de Vietnamese hoofdstad te maken en bouwde de indrukwekkende citadel van Thang Long op overblijfselen van een zevende-eeuws Chinees fort. Deze citadel bleef 8 eeuwen lang het politieke centrum van Vietnam, maar was 1000 jaar lang (tot 2010!) het militaire zenuwcentrum van Vietnam.

Dit UNESCO werelderfgoed, dat over het Ho Chi Minh mausoleum ligt, is een complex met historische restanten van eeuwenoude paleizen en keizerlijke poorten naast betonnen oorlogsbunkers. Allemaal stille getuigen van het Vietnams gevecht voor onafhankelijkheid (tegen China, Frankrijk, Amerika) van 1000 jaar.

Kom binnen via de Doan Mon poort en bewonder de stenen draken van het Kinh Thien Paleis. Geniet van de Hau Lau ( Princess tower) en klim op de vlaggentoren aan het militair museum voor panoramische uitzichten. Deze 40 meter hoge toren waar de Vietnamese vlag wappert, is een van de bekendste landmarks van Hanoi.  Je ziet zelfs de afdrukken in de Cua Bac Noordelijke poort van kanonballen die afgevuurd werden door Franse oorlogsschepen.

Zowel tijdens de oorlog tegen de Franse bezetter (1945-1954) als de Vietnamese oorlog ( 1955-1975) was deze citadel het militair hoofdkwartier van Noord-Vietnam. Je kan de ondergrondse bunker House D67 bezoeken waar nog steeds tunnels, mappen en communicatiemiddelen uit de oorlogsjaren ‘60 liggen. Als je dit te intens vindt, kan je ook gewoon lekker wandelen over het terrein, een rustplek in de drukke stad die Hanoi is.

 Check hier de openingsuren en dagen.

8. Bezoek het Hanoi Lotus Water Puppet Theatre 

Eén van de allerleukste plekken om te bezoeken is het Hanoi Water Puppet Theatre. Laat je onderdompelen in deze eeuwenoude traditie van waterpoppentheater waarbij poppenspelers tot hun middel in het water staan achter de doeken. De houten poppen, die soms wel 15 kilo wegen, bespelen ze met bamboestokken. Verder zorgt een live band voor een streepje muziek, traditionele gezangen én er zijn lichteffecten. Een hele show! Het is wél in het Vietnamees, dus soms lastig om het verhaal te volgen, maar je kan de kunstvorm wel bewonderen.

 De Mua Roi Nuoc (waterpoppen) zijn ambachtelijke pareltjes en dansen sierlijk over, in en onder het water. Deze oude kunstvorm begon bij arme boeren uit het noorden van Vietnam in rijstvelden die je eveneens nog steeds kan bezoeken aan de oever van het Hoan Kiem Lake. Er zijn er verschillende maar de meest authentieke is het Thang Long Puppet Theatre.

 Deze show duurt 50 minuten. De tickets kosten ongeveer 5 euro en zijn online beschikbaar.

Het waterpoppentheater is één van de populairste culturele activiteiten in Hanoi

 

9. LVăn Miếu, gekend als Literatuurtempel

De Literatuurtempel bevindt zich op een korte wandeling van het Ba Dinh-plein en ligt ook dicht bij het presidentieel paleis en het Vietnam Fine Arts Museum. Deze toonaangevende tempel fungeerde initieel als de 1ste universiteit in Vietnam. Deze universiteit was enkel voor welgestelde mensen maar is sinds het begin van de 15de eeuw open voor publiek. Je ziet op de tempel en op afbeeldingen vaak een vis en/of een draak terugkomen. De betekenis hierachter is dat niets onmogelijk is, want zelfs een vis kan een draak worden (staat voor kracht). In de verschillende tempels in Vietnam zal je  5 dieren overal zien terugkomen, namelijk de leeuw (bescherming) – draak (kracht en superpower) – Phoenix (élégance, geluk), schildpad (lang leven). Verder bevatten de Chinezen en Vietnamese tempels vaak de kleuren rood en geel, wat respectievelijk de kleur van power en respect zijn.

Processed with VSCO with a6 preset Processed with stamp
DSC02394
DSC02407
DSC02373

10. Hanoi’s Train street

Dit is één van de meest gefotografeerde plekjes in Hanoi. De zogenaamde ‘trainstreet’ mag je letterlijk nemen. De lokale trein rijdt rakelings langs de kleine huizen, waarbij vaak de sporen als bijeenkomst met een kopje koffie gebruikt worden. Als de trein arriveert, is iedereen snel weg! Helaas is recent (oktober 2019) train street gesloten. Zoals in elke straat in Vietnam hangt hier ook een enthousiaste sfeer. De drukte van het leven, waarbij mensen voor de deur koken, de was wordt buiten gehangen, wordt enkele keren per dag omgegooid door de trein die dwars door deze nauwe passage heen raast. Enorm uniek om te zien! Al is het niet makkelijk om te weten wanneer precies de trein zal passeren. ‘Geduld is een schone deugd’.

Het befaamde train street

Het befaamde train street

de bevolking in lokale klederdracht

 

Praktische tips

Van Bangkok naar Hanoi vliegen is een vlucht van 1,5 u van ongeveer tussen de 50 en 100 euro. Je kan na Hanoi nog verder reizen naar het Zuiden, bv. naar Ninh Bih over de CT01via een motorbike. Zou je max 2,5 u kosten. Of je vliegt op 2 uur tijd naar Ho Chi Minh City ( vroegere Saigon) helemaal in het diepe Zuiden van Vietnam, bij Cambodja.

Beste reistijd

Hanoi ligt in Noord-Vietnam en is best koud. Zeker als je recht vanuit het warme Bangkok komt gevlogen. Je hebt hier hete zomers met veel regen en droge koude winters. Van december tot en met februari kan het zelfs 10℃ zijn. Het regenseizoen is van januari tot september, het droge seizoen van oktober tot april. De drukste maanden in Vietnam zijn juli en augustus maar die zijn ook erg heet. Van september tot en met november is het gemidddeld 25℃ en beginnen de bloemen te bloeien, de leukste periode om te reizen. Vind meer over de gemiddelde temperaturen hier.

TET

TET festival is het grootste festival in Vietnam, op de eerste dag van de eerste maand in de maankalender. In 2021 valt dit op 12 februari, in 2022 op 1 februari. Dezelfde dag als het Chinese Nieuwjaar valt trouwens. Het feest kan zeven dagen duren, dan is iedereen vrij wat betekent dat iedereen naar zijn familie gaat, de bussen dus volgeboekt zijn en er nauwelijks personeel is in ho(s)tels en winkels.

 

Transport Hanoi

Installeer als je aankomt op de luchthaven ineens de app ‘Grab’ om een auto of scooter-taxi te bestellen voor een prijsje zonder nog te moeten afbieden. Eens in het oude centrum geraak je overal gemakkelijk te voet, maar met een gehuurde scooter gaat het ook. Let op, toeteren doe je hier niet om gevaar aan te duiden maar om duidelijk te maken dat je eraan komt. En als een speelgoedautootje je lijkt aan te houden, neem het serieus, want dat is een echte politieauto.

 Ga je verder naar Hoi An? Lees hier alles over leuke dingen te doen in Hoi An.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.