Mexico

De 11 mooiste cenotes van Mexico (Yucatán)

16 januari 2022
Mooiste cenotes Yucatan

Mexico is gekend vanwege zijn vele prachtige cenotes. Nergens ter wereld kan je zoveel van deze indrukwekkende natuurverschijnselen zien. De regio Yucatan in Mexico telt er meer dan 3000! We kunnen een onderscheid maken tussen open, semi-open en gesloten cenotes en zo is er voor ieder wat wils! Wie op zoek is naar enkele mooie cenotes in de regio van Tulum, Playa del Carmen of Valladolid is hier aan het juiste adres.

 

Reistip: De beste reisperiode voor Mexico is vanaf december tot en met maart. De kans op mooi weer is dan het grootst.

Pin deze praktische blog & save het voor later!

Wat is een cenote?

Wie het begrip ‘cenote’ niet kent, dit is een diepe, met water gevulde sinkhole in kalksteen. Deze wordt gemaakt wanneer het dak van een ondergrondse grot instort. Hierdoor ontstaat een natuurlijke poel die wordt gevuld met regen en water dat uit ondergrondse rivieren stroomt. In Mexico staat alles in het teken van de Maya’s, wat eveneens de oorspronkelijk bevolking van Zuid-Mexico is. ‘Cenote’ is afkomstig van het woord ‘zonot’ wat “goed” betekent.

Wat alle cenotes gemeen hebben is het helder, koel, zoet water. Ze liggen verspreidt over het schiereiland Yucatan waar de bodem voornamelijk uit kalksteen bestaat en er duizenden cenotes en ondergrondse rivieren te vinden zijn. Tot op heden is dit de belangrijkste bron van water in dit gebied. Vervolgens hebben deze cenotes ook een enorm grote historische waarde. In het ondergronds gangensysteem zijn veel menselijke en dierlijke resten te vinden. Hiermee kunnen ze in het archeologisch onderzoek verschillende zaken te weten komen over de prehistorie.

De mooiste cenotes van Mexico, Yucatan regio

We moeten toegeven dat het niet makkelijk was de mooiste cenotes te selecteren uit de meer dan 3000 cenotes. Sommige zijn door de jaren heel erg toeristisch geworden wat de magie een beetje wegneemt. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat alle bekende cenotes niet mooi zijn! Wij hebben onze Sherlock skills boven gehaald en gingen op zoek naar enkele verborgen pareltjes.

 De inkomprijzen wijzigen voortdurend (zeker na de Covid-periode werden grote prijsstijgingen doorgevoerd). Bij kleinere cenotes zijn de prijzen vaak bespreekbaar.

Cenote Minotauro, een onbekende parel

Dit moet één van de best verborgen pareltjes zijn in Yucatan. We kunnen deze cenote een beetje beschrijven ‘als de ongekende tegenhanger’ van Cenote Azul. Deze open cenote is niet makkelijk te vinden. We waren zelf ook al veel te diep de jungle ingereden, wat blijkbaar helemaal niet nodig was. Deze plek is gelegen net naast de hoofdweg 307 van Chetmal-Cancun ter hoogte van Xpu Ha en cenote Abierto. Je zal aan je rechterzijde een poort zien, die de ingang is van een privéterrein. Hier dien je dus aan te bellen en de eigenaars zullen je graag binnenlaten.  Normaal gezien zal je hier niet veel mensen tegenkomen, hoogstens enkele lokale duikers want ook onder water bevat Minotauro een prachtige wereld.


Prijs: $150 Mexicaanse pesos (is een beetje in onderhandeling)

Google Maps locatieKlik hier

Type cenote: open cenote

Cenote Minotauro Yucatan

ld-export-dff1ece1-11112021-2.jpg

Casa Cenote, een tropisch zwembad

Een bekendere cenote gelegen in het paradijselijke Tulum, dichtbij Akumal. Persoonlijk vind ik dit al iets meer weg hebben van een groot natuurlijk zwembad dan van een cenote, omdat het jungle gevoel hier iets minder aanwezig is. Deze is trouwens ook onder water verbonden met de oceaan (Nohoch Na Chich) en vormt de ideale plek om te snorkelen of te duiken! Hierdoor bevat de cenote zowel zoet- als zeewater en leven hier zowel oceaan- als zoetwatervissen. Deze krijg je anders nooit in de zogenaamde ‘grotcenotes’ te zien. Enkele van de meest interessante vissen zijn de cichliden, en ze kunnen hier in overvloed worden bekeken.

Prijs:$150 Mexicaanse pesos – $200 Mexicaanse pesos duikers

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: open cenote

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door @tulumdrone photography (@tulumdrone)

Cenote Xcanche, avontuur bij El Balam

De El Balam cenote, officieel bekend als cenote Xcanche, is een prachtige cenote die te vergelijken is met de bekendere cenote Oxman. Deze cenote is perfect te combineren na een bezoekje aan de archeologische site van de Maya-ruïnes bij El Balam of als je in de buurt van Valladolid bent. Je kan hier ook allerlei activiteiten doen zoals zwemmen, zwieren aan een lineaan of gewoon genieten van een verfrissende duik. Verder is deze locatie eigendom van de gemeenschap waardoor er een enorme focus op duurzaamheid is.

Prijs: $70 Mexicaanse pesos

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: semi-open cenote

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Maxime Zaz’ (@maximezaz)

Cenote Muul’Ich en de Xaman grot 

Deze onbekende cenote ligt vlakbij Juan de Dios en is zogoed als privé. Het is een gesloten cenote die enorm diep is en helderblauw water heeft. Perfect voor een verfrissende duik! In deze cenote hebben ze verschillende archeologische vondsten gedaan in de diepe wateren, waaronder 9 skeletten uit de periode van de maya’s. Enkelen werden duidelijk begraven en anderen werden geofferd. Wij kregen deze cenote te zien door een tip van een local. Deze plek is makkelijk te combineren nadat je een bezoekje hebt gebracht aan de prachtige ruïnes van Coba en ligt vlakbij de ruïne van Kukikan. Dit is een niet gerestaureerde tempel, die behoorde tot de stad Coba. Wisten jullie dat het dorp van San Juan de Dios een traditionele shaman heeft voor de authentieke Maya ceremonies die plaatsvinden in de Xaman grot? Een heel unieke gebeurtenis die ik werkelijk iedereen zou aanraden.

Prijs: $60 Mexicaanse pesos

Google Maps locatie: San Juan de Dios, vlakbij de stad Coba

Type cenote: gesloten cenote

cenote Mexico

cenotes Mexico
cenotes Mexico

Cenote Samula (Dznitup)

Dichtbij de gekende cenote Ik Kil ligt een andere waanzinnige ondergrondse cenote natuurlijk vervaardigd uit kalksteen. Het is een klein beetje het kleine broertje van de bekende cenote Suytun. Deze grote cenote maakt deel uit van een complex van 2 cenotes, buurman Keken. Wist je dat het ondergronds gangenstelsel tot wel 35 meter diep kan?  Deze is makkelijk in een dagtrip te combineren samen met de ruïnes van CHICHÉN ITZÁ. Deze ondergrondse cenote heeft een klein gat waar het zonlicht naar beneden kan dalen. De zonnestralen schijnen door het helderblauwe water, waardoor er een magisch effect in het water ontstaat.

Prijs: $100 Mexicaanse pesos

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: ondergrondse cenote

 

Cenote Tak be Ha Tulum

Een andere prachtige ondergrondse cenote is cenote Tak be Ha Tulum. Deze ligt dichtbij de bekendere broer Dos Ojos en is een pareltje om te snorkelen of te duiken tussen de meest impressionante kalksteenformaties. Deze cenote is minder diep in vergelijking met andere cenotes maar heeft één van de meeste stalagmieten en stalactieten die de grotten persoonlijkheid geven. Naar mijn mening is deze cenote vrij ‘uniek’ in zijn soort en daarom zeker een bezoekje waard!

Prijs: $350 Mexicaanse pesos

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: ondergrondse cenote

Cenote Sac Actun (cenote El Pit en cenote Dos Ojos)

Sac Actun betekent bij de Maya’s ‘witte grot’ en is het op één na langste onderwatergrottensysteem ter wereld! De toegangen worden bekomen  via honderden cenotes. Onderstaande cenotes liggen dichtbij Tulum, maar zijn ook goed bereikbaar vanuit Playa del Carmen. De 2 bekendste zijn Cenote El Pit en Cenote Dos Ojos.

Cenote El Pit

Dit is de diepste cenote in de gehele staat Quintana Roo. Bijkomend is de zichtbaarheid ongelooflijk en kan je tot diep in het kristalheldere water kijken. Het vorm een ideale cenote voor beginnende duikers maar wie naar de 30 meter diepte wil, zal uiteraard meer ervaren moeten zijn. Op deze diepte zal je een zogenaamde zandbodem met grillige takken vinden. Wist je dat in de meeste cenotes delen van menselijke en dierlijke resten te vinden zijn?

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: ondergrondse cenote

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ocean|Scuba|Diving (@divetopia)

Cenote Dos Ojos

Deze enorm populaire cenote, gelegen tussen Tulum en Playa del Carmen wordt vaak benoemd als één van de beste cenotes van de regio. Persoonlijk sluiten we ons hier niet meteen bij aan, maar uiteraard is dat een persoonlijke keuze. Dos Ojos wordt gekenmerkt door twee 70 meter lange zinkholes die verbonden zijn met een lange doorgang. Deze is helaas niet te betreden maar de sinkholes zijn prachtig om te snorkelen en vissen te spotten in het kristalheldere water.

Tip: Wie na Dos Ojos maar niet genoeg kan krijgen van die prachtige Mexicaanse natuurverschijnselen, kan nog even een stop inlassen bij de rustigere cenote Nicte Ha, die deel uitmaakt van het Dos Ojos-park en in je toegangsprijs is inbegrepen.

Prijs: $350 Mexicaanse pesos – $380 Mexicaanse pesos voor duikers

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: ondergrondse cenote

Bekende cenotes die toch een bezoekje waard zijn

Mexico kent de laatste jaren een enorme boost aan populariteit waardoor ook alle bezienswaardigheden veel drukker zijn geworden. Sommige locaties kennen een overrompeling van toeristen, dit vaak door sociale media. Wie onderstaande cenotes in alle rust wil bezoeken, kan maar beter vroeg opstaan. Als je onderstaande tegen openingstijd bezoekt, zullen hier hoogstens nog enkele mensen aanwezig zijn. Misschien ben je zelfs alleen!

Cenote Suytun

De ‘Instagram cenote’. Uiteraard moesten we deze locatie toch een bezoekje brengen om deze met onze eigen ogen te zien. Gezien de bekendheid van Suytun, waren we al vroeg uit de veren. Als je tegen openingstijd arriveert, zal je in alle rust kunnen genieten van Suytun. Tijd voor je perfecte plaatje in deze ondergrondse cenote. Wist je dat als je vroeg gaat, je onmogelijk de lichtbeam kan hebben? Dit kan enkel als de zon op haar hoogste punt staat, wat meestal rond de middag is. Helaas is het dan vaak druk, dus wij hebben de hulp van Photoshop ingeschakeld. Als laatste heb ik nog een weetje voor jullie. Zoals jullie al lazen, worden cenotes ingedeeld in open – semi-open en ondergronds. De ondergrondse cenotes zijn de oudste in hun soort!

Tip: wie vanuit Tulum of Playa del Carmen reist, zal merken dat het hier 1 uur vroeger is. Je reist dus een klein beetje tussen ‘tijdszones’ 😉

Prijs: $150 Mexicaanse pesos

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: ondergrondse cenote

Cenote Suytun

Cenote Oxman

Gelegen in de regio van Valladolid, samen met Suytun, ligt cenote Oxman. Dit is ook een heel populaire cenote waar verschillende faciliteiten werden rond gebouwd. Na lang twijfelen, besloten we toch om Oxman een kans te geven. Uiteindelijk moeten we toegeven dat hij toch wel een bezoekje waard is. De zonnestralen die door de bomen in het water schijnen en de hangende lianen doen we het echt wel. Avonturiers kunnen hier ook naar hartelust zwieren en in het water plonsen!

Prijs: $150 Mexicaanse pesos

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: semi-open

cenote Oxman

cenote Oxman

Cenote Azul Playa

Deze open cenote is gelegen op de hoofdweg tussen Playa del Carmen en Tulum. Hij is heel toegankelijk en heeft de laatste jaren een enorme boost aan populariteit gekend. Prachtige tropische planten omgeven de lagune en zorgen voor de perfecte achtergrond. Er zijn verschillende waterpoeltjes waardoor het er nooit enorm druk aanvoelt.  Cenote Azul bevindt zich ook in de buurt van verschillende andere cenotes, waaronder Cenote Cristalino en Cenote Jardin Del Eden. Het kristalheldere regenwater van Cenote Azul zorgt voor uitstekende zwem- en snorkelomstandigheden.

Prijs: $120 Mexicaanse pesos

Google Maps locatie: klik hier

Type cenote: open cenote

Lijst met andere cenotes in Mexico (Yucatan)

Uiteraard zijn er nog zoveel meer mooie cenotes te vinden in Yucatan, maar dit zijn er teveel om op te lijsten. Hieronder vind je nog enkele bekende en onbekende cenotes die zeker nog op onze ‘to do list’ staan.

Cenotes dichtbij Valladolid en Chichen Itza

 • Cenote Ik Kil
 • Cenote Xux Ha
 • Cenote Chichikan
 • Cenote Hubiku
 • Cenote Samula (Valladolid)
 • Cenote El Secreto Maya
 • Cenote Palomitas
 • Cenote Agua Dulce
 • Cenote Ich Kanal al Tun

Cenotes in Tulum

 • Cenote Calavera
 • Cenote Zacil Ha
 • Grand Cenote
 • Cenote the Patio
 • Cenote Muul Ich
 • Dos Ojos (dichtbij Playa del Carmen)
 • Cenote Christalino
 • Cenote Jardin Del Eden

Cenotes dichtbij Akumal

 • Cenote Santa Cruz

 Ben je nog op zoek naar enkele unieke ervaringen voor tijdens je reis in Yucatan? Lees hier onze tips!

Pin deze praktische blog & save het voor later!

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.