Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek, de meest unieke locaties

17 april 2020
dominicaanse republiek

De Dominicaanse Republiek is zoveel meer dan het toeristische Punta Cana met al zijn ‘all-inclusive resorts’. Het eiland heeft een diverse vegetatie vanwege de grote hoogteverschillen en uiteenlopende klimaatzones. Buiten de gekende tropische stranden zijn er verscheidene berggebieden te vinden. Deze worden bekleed door dichte oerwouden die in schil contrast zijn met de lager gelegen savanne-achtige vegetatie.

Wil je het echte gezicht van de Dominicaanse Republiek leren kennen, ga dan zeker op rondreis!

Dominicaanse Republiek

Op rondreis door de Dominicaanse Republiek

Wil je zelf graag rondreizen op de Dominicaanse Republiek om alle aspecten van het eiland te leren kennen? We kunnen het alleen maar aanraden! Vergeet die last minute dael of dat all-inclusieve verblijf! Let’s go!

 

First stop, de hoofdstad Santo Domingo

Santo Domingo, de kleurrijke en charmante hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Wij kozen ervoor om hier onze rondreis te starten, gezien de centrale ligging op het eiland. Sinds 1990 maakt deze historische stad deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst!

Zona Colonial, Santo Domingo is de oude historische stadskern van de stad, waar eveneens de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn. Wisten jullie dat deze stad de oudste stad van de Nieuwe Wereld is en eveneens de grootste stad van de Dominicaanse Republiek? Verwacht je in de Koloniaanse zone aan een kleurenpalet van pasteltinten, Spaanse sferen, sporen van Christoggel Columbus en oude koloniaanse gebouwen die zorgen voor de nodige portie charme.

 Tip: op zoek naar een paar goede sigaren om mee te nemen voor het thuisfront? Deze hoef je niet in een speciaalzaak te kopen (waar je je vaak blauw betaald). Sigaren zijn bijna in elke supermarkt te koop? Hier verkopen ze de meest populaire merken.

Wil je meer weten over Santo Domingo? Lees hier alles over deze koloniaanse stad!

 Een uitdaging nodig tijdens jouw stadswandeling? Probeer ‘Cocolo’ te vinden, de man op het dak in Santo Domingo

Dominicaanse Republiek lokale bevolking

 

Barahona, gekend als Santa Cruz de Barahona, Pearl of the South

Gelegen aan de zuidwestkust van de Dominicaanse Republiek ligt de provincie Barahona. Het is een actieve havenstad gelegen in een beschermde baai. Algemeen gezien is de westelijke kant van het eiland minder populair onder buitenlandse toeristen. Barahona staat bij de lokale bevolking gekend vanwege zijn vele fruit-, groenten- en koffieplantages. Verder vormt deze provincie een ideale uitvalsbasis om te surfen!

De populaire actrice María Montez is de persoon die Barahona op de kaart zette. Tot op heden zijn er nog steeds geen grote hotelketens te vinden door de afwezigheid van grootschalig toerisme. Wat heeft Barahona nu precies te bieden?
Pure natuur, een enorme biodiversiteit en een groot potentieel voor eco-toerisme.

Playa San Rafael, een prachtig plaatje

De baan van Santo Domingo naar Barahona (Barahona-Enriquillo Road) neemt je mee langs een prachtige baai, waar het strand Playa San Rafael gelegen is. Dit zuidelijke strand wordt vaak gebruikt voor allerlei reclame doeluiteinde voor het eiland. Toeristen zal je hier niet vaak tegenkomen, aangezien het vooral de lokale bevolking is die hier komt ontspannen.
Wat maakt dit strand nu zó bijzonder? Het is niet enkel een prachtig plaatje om zien, maar verder is deze verbonden met een zoetwater rivier die vanuit de bergen ontspringt. De perfecte plaat om even af te koelen!

Dominicaanse Republiek

Pedernales, het onbekende gezicht grenzend aan Haïti

Deze regio is vrij onbekend terrein voor toeristen. Pedernales ligt in de meest zuidwestelijke hoek van het eiland, grenzend aan Haïti. De biodiversiteit en het droge klimaat resulteren in een uniek landschap. Een ruw gezicht met een woestijnachtige maanlandschap vormt voor velen een onbekend gegeven van de Dominicaanse Republiek. Het deed ons wat denken aan ‘the outback’ in Australië vanwege de vele cactussen, leguanen en eindeloze landschappen.

Lago de Oviedo en Paseo de los Flamencos

Lago de Oviedo (Laguna de Oviedo) is een enorm zoutwatermeer van 42 meter diep gelegen in Jaragua National Park. Wat het meer uniek maakt, is de speciale groene kleur die wordt veroorzaakt door de kalksteenafzetting. Dit park is met zijn unieke vegetatie een geliefde locatie voor birdwatching. Je vindt hier zo’n 20 000 watervogels, alsook flamingo’s, West-Indische fluiteend, pelicanen, Amerikaanse bontbekplevier, Grote geelpootruiter, Steenloper, schildpadden… Genoeg wat al dat leven op en in het water? Het meer bevat eveneens enkele kleine eilanden waar je o.a. de Rhinoceros Iguana met rode ogen (type hagedis) kan spotten.

Bij het bezoekerscentrum kun je een kleine toegangsprijs betalen en vervolgens de uitkijktoren beklimmen voor een mooi uitzicht op de lagune. Wie de lagune van Lago de Oviedo écht wil ontdekken, kan zich uitleven op de 2 uur durende boottrip. Op die manier kan je steltlopers, kustvogels, meeuwen, sterns en pelikanen van dichtbij bekijken. Krijg je maar niet genoeg van de fauna en flora, dan kan je ervoor kiezen een langere boottocht te maken naar het eiland waar o.a. de witte ibis nestelt.

 Wist je dat? Lago de Oviedo is 3 keer zo zout als de Caribische Zee!

Lago Enriquillo is het grootste meer in de Caraïben. Dit meer bevat geen roze flamingo’s maar wel enorme zoutwaterkrokodillen. Make your choice!

Dominicaanse Republiek Lago de Oviedo

@unsplash flamingo’s

Jaragua National Park, de meest ongerepte stranden van de Dominicaanse Republiek

In het Jaragua National Park vind je de meest ongerepte, kristalheldere en uitgerekte stranden van het hele eiland. Enkele voorbeelden hiervan zijn: White Beach, Trudille Beach, Long Beach, Short Beach, Chiquita Beach, Hot Beach, Caribbean Beach, Las Águilas Bay,.. 13 paradijselijke maagdelijke stranden die samen deel uitmaken van een prachtig Spaans Biosfeerreservaat met een groot aantal endemische soorten.

Dominicaanse republiek
Corona reizen
DSC09949
DSC09278

Bahía de Las Águilas, virgin Caribbean beach (Cabo Rojo)

Op zoek naar een paradijselijk plekje om tot rust te komen? Bay of Eagles in Jaragua National park is een 8 km lange baai met kristalhelder turquoise water. Het is eveneens door UNESCO uitgeroepen tot “World Biosphere Reserve”. Deze kustecosystemen dragen bij tot het behoud van de biodiversiteit en het duurzame gebruik ervan. Zijn naam heeft het strand niet gestolen, de vorm van een adelaarskop met een punt die de snavel symboliseert, gaven de naam ‘Aderlaarsbaai’.
Dit gebied heeft een belangrijke functie voor het nestelen en de voortplanting van verschillende soorten schildpadden (karetschildpadden, Lederschildpad,…). Schildpadden komen van mijlen ver naar deze maagdelijke en rustige plek, omdat deze perfect is als tijdelijke habitat.

 Kortom, een eindeloos ongerept strand waar de natuur centraal staat.

 Tip verblijf: Rancho Tipico Cueva De Las Aguilae

Dominicaanse republiek unieke locaties

Hoyo de Pelempito, de eindeloze weg 

Kan je maar niet genoeg krijgen van de unieke landschappen in de regio Pedernales? Op zoek naar dat ‘tikkeltje meer avontuur’? Dan is Hoyo de Pelempito jouw ding!

Gelegen in het Parque Nacional Sierra de Bahoruco ligt Pelempito’s Hole (Hoyo de Pelempito). Deze enorme dieprode kloof wordt omringd door unieke fauna en flora. Het is een uitzonderlijk gegeven in de Caraïben met enerzijds dichte oerwouden en anderzijds rode woestijn. Ik had nooit gedacht dit type landschap te vinden op een Caraïbisch eiland! Vanop het observatieplatform op een hoogte van 1.300 m kan je de omgeving je volledig laten omringen.

 Let op, dit natuurwonder is niet makkelijk te bereiken. Zo is de laatste 7 km een onverharde weg. Bij hevige regenval wordt de weg weggespoeld dus een 4×4 is zeker geen overbodige luxe!

 

Puerto Plata, échte Caribbean vibes

De 19e-eeuwse huizen in Victoriaanse stijl en ‘Caribean vibes’ wisten Puerto Plata een geruime tijd op de toeristische kaart te zetten. De koloniale overblijfselen en levendige kleurrijke dorpen dragen bij aan jouw culturele ervaring. Dit noordelijk gelegen stadje is één van de grotere ‘steden’ (neem dit niet te letterlijk op) op de Dominicaanse Republiek en is de thuisbasis van verschillende (all-inclusieve) hotels.

Mount Isabel de Torres, maak kennis met Cristo Redento

Er zijn 2 opties om dit uitzichtpunt op 800 meter te bereiken, te voet of met de kabeltram (teleferico). Deze kabeltram is eveneens de langste in de Caraïben! Op de top van Mount Isabel de Torres kan je het beeld van Cristo Redento bewonderen, wat ons een beetje aan Rio de Janeiro deed denken. Vervolgens heb je een eindeloos uitzicht over de beboste hellingen, de Atlantische oceaan en de witte stranden.

Dominicaanse Republiek Puerto Plata

Het oude historische centrum van Puerto Plata

Onze opinie? Puerto Plata is mooi stadje om zien met zijn kleurrijke Victoriaanse huizen, maar verder zijn er niet veel bezienswaardigheden. Je komt hier eerder om de lokale sfeer snuiven te snuiven en te genieten van de Caraïbische vibes en stranden. Er zijn wel enkele leuke stops die je in Puerto Plata kan doen, namelijk:

  • El Marcado, de lokale makt voor verse producten, handwerk en souvenirs
  • Amber Museum, waar je de verschillende barnsteenafzettingen kan aanschouwen
  • Victorial times, het hart van Peurto Plata
  • Umbrella street, een straat met een hemel van paraplu’s
  • El Paseo de Dona Blanca, een volledig roze straat die tot de verbeelding spreekt van elke vrouw

Dominicaanse Republiek bezienswaardigheden Puerto Plata

Fortaleza San Felipe 

Dit koloniale fort uit 1577 functioneerde als strategische kustplaats die bescherming moest bieden tegen allerlei indringers. Het is de enige overgebleven structuur van Puerto Plata uit de 16de eeuw. Vervolgens kreeg het fort een functie als gevangenis en werd uiteindelijk een museum, geopend voor toeristen. Als laatste biedt het fort een mooi uitzicht over de baai.

 Tip: Op 45 minuten rijden van Puerto Plata bevinden zich de 27 Damajagua-watervallen, waar je kan genieten van helderblauw water.

dominicaanse republiek

Fortaleza San Felipe in Puerto Plata

 

Samana, palmbomen en pure natuur 

Samana blijft onze favoriete plek op de Dominicaanse Republiek! Dit prachtige schiereiland trakteert jou op tropische natuur en exotische stranden. Het eerste wat je zal opvallen, zijn de immense palmbomen die werkelijk overal het landschap domineren. Niet vreemd dat deze plek het meeste palmbomen (per m2) ter wereld heeft!

Stranden om van te dromen

Iedereen weet dat de Dominicaanse Republiek gekend staat vanwege zijn hagelwitte stranden. Echter zijn de mooiste standen niet in Punta Cana te vinden, maar wel in Samana! De lokale Caraïbische ‘sfeer’ is hier nog wél aanwezig, wat het hier net zo leuk maakt. Wie op zoek is naar en mix van natuurlijke stranden en lokale cultuur, you found it here!

 Lees hier alles over onze favoriete stranden in Samana.

Dominicaanse republiek, het mooiste strand

Het prachtige Samana, El Fronton

Onderdompelen in de El Limon waterval, Samana

Deze waterval is de hoogste waterval van het eiland met zijn hoogte van 47 meter. Een prachtige stukje natuur in het midden van Samana. Desondanks deze waterval vrij geliefd is onder de toeristen, is het wel waard hier een bezoekje aan te brengen. Laat me jou 1 tip geven, doe de wandeling zelf en niet het paard! De wandeling neemt je mee langs enkele rivieren en door de echte Dominicaanse jungle!

 Lees hier alle praktische informatie voor jou trip naar El Limon waterval

el limon

El Limon in zijn volle glorie

el limon watervan dominicaanse republiek

De befaamde El Limon waterval in de Dominicaanse Republiek (in het droge seizoen)

Walvissen spotten in de Dominicaanse Republiek (Samana), een niet te beschrijven belevenis

Iedereen heeft dit wel op zijn bucketlist staan. Het is een ervaring die je nooit zal vergeten (dan kunnen we je met zekerheid zeggen!). Het spotten van walvissen kan in Samana in de periode van midden januari tot eind maart (piekperiode in midden februari). Enkel tijdens deze periode worden tours en excursies georganiseerd om deze prachtige dieren te aanschouwen. Uiteraard kan je nooit voorspellen wat je zal zien. Wij hadden enorm veel geluk en zagen meerdere keren een jong met zijn moeder uit het water springen! Fenomenaal!

walvissen dominicaanse republiek

Een baby bultrug in zijn volle glorie, een magisch moment

Het zijn de bultruggen (gekend als Humpback Wales) die je in Samana zal zien. Zij keren namelijk elke winter naar Samana om te paren en kalven. Jaarlijks zouden er zo’n 10 000 walvissen (10% van de populatie) komen vertoeven in Samana Bay. Hierna vertrekken ze terug richting Canada, Groenland, IJsland,… Samana Bay en Silver Banks aan Puerto Plata vormen de 2 ideale locaties om deze vriendelijke reuzen te zien. De Silver Bank maakt deel uit van de ‘Sanctuary for the Marine Mammals of the Dominican Republic’ en is een veilige haven voor de bultruggen.

Wij deden onze excursie met Whales of Samana. Deze organisatie wordt geleid door Ken De Pree (Ph.D.) die sinds 1987 al bezig is met het opvolgen van bultruggen. Zij werken met vrij grote boten (tot 50 personen) maar volgen strikte richtlijnen om het welzijn van de dieren te beschermen.

 Tip: neem iets mee tegen zeeziekte. Ze bieden zelf ook allerlei middelen aan om dit tegen te gaan.

Dominicaanse Republiek whalewatching

 Op zoek naar praktische tips voor jouw verblijf op Samana? Deze vind je hier!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.