Is het je eerste keer dat je door Down Under gaat reizen? Dompel je dan snel onder in wat Aussie cultuur. Voor de Westerse medemens is het zeer gemakkelijk om aan de Aussie levensstijl gewend te geraken. Toch zijn er wat verschilletjes die je best te weten komt. Ontdek wat oké en not done is in Down Under.
Don’t: Fooi geven
In de Verenigde Staten moet het horeca personeel de helft van hun inkomen genereren van hun fooien. Het horeca personeel in Europa is afhankelijk van fooien of ze een goede of slechte dag hebben. Hier in Australië wordt het horeca personeel gewoon goed betaald per uur. Bovendien krijgen ze extraatjes als ze werken na 19u, in het weekend of op feestdagen. Het is hier écht niet nodig om ze nog fooi te geven. Natuurlijk als het uitmuntende bediening is ga ik je niet komen tegenhouden om het personeel een extraatje te geven. De kans is groot dat je een backpacker in Down Under gelukkig gaat maken.
Do: casual en relax
Je bent in Australië! Alle stress kan je voorgoed ‘see ya’ zeggen. Alles is hier casual en relax. Iedereen zegt wel:
“G’day mate, how are ya’s?” en je mag dat counteren met een “All good, how ’bout yaself?”
De kans is groot dat je geen antwoord krijgt, maar het microgesprek komt echt vaak voor in Australië. Bovendien moet je je niet verplicht voelen om een uitgebreide babbel te doen, een simpel knikje wordt ook geapprecieerd als je wat introverter bent. Echter als je zin hebt voor een uitgebreide babbel dan staan ze daar zeker ook voor open.
Alsook zijn Aussies sociaal en behulpzaam. Ben je je weg kwijt? Ben je iets concreet aan het zoeken? Spreek iemand aan op het straat en ze zullen hun tijd nemen om je te helpen.
Daarnaast is casual kledij op iets formelere plekken dik oké. Dit verschilt natuurlijk per sector maar grotendeels is het aanvaard om je casual te kleden. Meer over de way of life in Down Under vind je hier.
Don’t: Willekeurig kamperen
Australië is een gigantisch land met onvoorstelbaar veel plaats, maar wees toch voorzichtig waar je gaat kamperen. Er zijn rest areas waar je maximum 24uur kan verblijven en deze zijn ideaal om te overnachten. De app Wikicamps kan je gebruiken om uit te zoeken waar de beste opties zijn. Trouwens, wanneer je rondrijdt in Australië zijn er enkele essentiële zaken waar je rekening mee moet houden voor je begint aan je avontuur.
Ben je aan het rondtrekken in de Outback dan worden de afstanden wel héél groot. Het is ronduit een andere wereld daar, dus wees voorbereid.
Kamperen in de staten Northern Territory en Queensland moet gepaard zijn met een verhoogd bewustzijn. Je bevindt je namelijk in Croc Country. Dit betekent dat je ten alle tijde moet weten waar er riviertjes, beekjes en/of mangroves zijn. Altijd een afstand bewaren van minimum 100 meter van deze waterwegen is de boodschap.
Protip! Kijk altijd tot waar de getijden komen. Deze kunnen extreem variëren naargelang de plek waar je bent.
Kortom, Northern Territory en de regio rond Cairns kunnen gevaarlijk zijn.
Do: Drink koffie!
De Aussies zijn trots op hun koffie. Ze zeggen zelf bescheiden dat ze de beste koffie hebben van de wereld en ze kunnen wel eens gelijk hebben. Stap in een kleine zelfstandige koffiezaak en er moet al veel mis gaan dat je een slechte koffie proeft. Bovendien zijn de koffies hier in verhouding goedkoper dan in Europa. De prijs varieert tussen de 4 en 5 dollar. Ongeveer 2,5 en 3 euro. Als je weet dat het loon hier gemiddeld hoger ligt, dan is dat een perfect excuus om eens een kopje meer te bestellen.
Ketens zoals Dôme serveren soms goede en soms slechte koffie. Hangt van de student af die er werkt! De beste koffie die we in de Outback hebben gedronken, vonden we terug in Bullara Station.
Don’t: Aussie dieren aaien
Hoewel ze ontzettend fluffy zijn, is het niet aangeraden om de inheemse dieren in Down Under te aaien. Koala’s zijn beruchte ziektedragers. Het is momenteel een hele opgave voor Australië om de chlamydia plaag onder controle te houden bij de koala’s. Zo zijn er wel meer dingen die je moet weten over OZ.
Kangoeroes kan je best aaien als je in één of ander reservaat of zoo bent. In het wild kunnen ze heel onvoorspelbaar gedragen. Komt er een kangoeroe in het wild naar je toe? Beweeg telkens heel traag zodat de kangoeroe je gedrag kan inschatten. Dan moet het geen probleem zijn om ze te aaien.
Als laatste in de lijst heb je nog de dingoes. Het zijn wilde honden die allerlei dieren vermoorden tijdens hun nachtelijke escapades. Tenzij deze omschrijving nog niet voldoende was zal ik het nog eens duidelijk vermelden. Ze zijn niet schattig en ze kunnen gevaarlijk zijn.
De uitzondering op deze regels is sowieso de quokka. Uiterst zeldzaam, maar wél de moeite om ze te gaan bezoeken op Rottnest Island. Kom hier alles te weten over de quokka.
Do: Vegemite & TimTam
Wil je eens proeven van de Aussie cultuur? Dat kan. Open een pot Vegemite en smeer een zéér dunne laag op een boterham. Dit is het equivalent in Down Under van een ‘boke met choco’ in België. Jammer genoeg lijkt het niet in de verste verte op een boterham met choco. Vegemite is belachelijk zout en kan gecombineerd worden met een dikke laag boter. Ik was geen fan, maar laat het je niet tegenhouden om het te proberen.
TimTams waren de beste ontdekking voor onze smaakpapillen, maar de ergste ontdekking voor onze lijn. Het zijn chocolade koekjes met een extra laag chocolade erover. Denk twee keer na voor je hier aan begint, want je verslaving begint meteen bij de eerste hap.
Don’t: Afwijzen van een biertje
Komt een Aussie naar jou en vraagt hij/zij of je een biertje wil? Dan is het enige aanvaardbaar antwoord ‘ja’. Een ‘nee’ wordt opgevat als een belediging en kan je nieuwe band schade toe brengen. Dit wordt ons érg duidelijk gemaakt tijdens ons Outback avontuur op een cattlestation.
Geen nood, in de steden heersen ‘healthy lifestyles’ en mag je gerust om een watertje vragen zonder dat je moet staren op een scheef gezicht.
Do: Identiteitsbewijs meebrengen
De politie in Australië kan rekenen op veel autoriteit. Soms hadden we zelfs de indruk dat de politie hier berucht is aan de hand van de reactie van het volk. Neem je burgerplichten dus niet met een korreltje zout. Het bijhebben van je paspoort, rijbewijs, tickets, e.d. is belangrijk.
Daarbovenop wilt Australië dat je punctueel bent. Op tijd komen en afspraken naleven wordt verwacht. Er hangt een relaxte sfeer, maar alles wat afgesproken werd, moet nageleefd worden.
Don’t: Zomaar ergens gaan zwemmen
Australië telt meer dan 10 000 stranden. De meeste zijn totaal verlaten en hebben prachtige blauwe kleuren. Het is begrijpbaar dat je enthousiast en zorgeloos het water in wilt rennen en deel wilt worden van het dromerig decor. Jammer genoeg is dit niet de slimste manier om van de zee te genieten. Kijk altijd rond of er signalisatie is, welke vlaggen er staan en of er redders aanwezig zijn.
De gevaarlijkste regio’s zijn zonder twijfel Northern Territory en het noorden van de Oostkust. Daar vind je de ‘saltwater crocodiles‘ terug. Zes meter lange, moordlustige dinosaurussen die bijna onvernietigbaar zijn. Bovendien kan je ze amper zien in het water. Als je ze dan toch ziet, is het meestal te laat.
Daarbovenop heb je aan Oostkust ‘stinger season’. Een periode waar een variatie aan kwallen aan de kust komen. Het is afgeraden om de zee in te gaan wegens het gevaar voor deze beestjes. Eén beet van een ‘box jellyfish‘ geeft je de verschrikkelijkste pijn op Aarde en kan je leven kosten.
Tot slot heb je de haaien die rondom de kustlijn van Down Under zwemmen. Haaien hebben het niet gemunt op mensen, maar kunnen in een verward moment wel aanvallen. Ze zijn bijna overal, dus er zorgen over maken heeft weinig zin.
Do: Bereid je voor op autorijden in Australië
Australië kan je het best ontdekken met een auto. Het is een onvoorstelbaar groot land dus enige kennis over een auto is aangeraden.
Het allerbelangrijkste aan autorijden in Australië? Niet in het donker rijden. Bovengenoemde dieren worden zeer actief ‘s nachts en een aanrijding met één van de inheemse dieren is bijna onvermijdelijk gedurende de avond en nacht.
Ik heb een volledige blogpost toegewijd aan het rijden in Australië. Hier kan je je voorbereiden.
Geen Reacties