België

Een weekendje Knokke, het onbekende gezicht

25 juli 2020

Knokke, de mondaine badstad die al jaar en dag een gevestigde waarde aan de Belgische kust is. Knokke-Heist bestaat uit 2 delen, namelijk Knokke (ookwel gekend als Het Zoute) en Heist zelf. Deze zijn op wandelafstand van elkaar gelegen maar hebben toch een verschillende ‘vibe’ over zich. Knokke bevat een uitgebreid aanbod aan luxueuze winkels en unieke overnachtingsmogelijkheden. Hierdoor is dit groene district een magneet voor mensen die een portie luxe wel weten te smaken. Heist daarentegen is iets rustiger en heeft een troef die Knokke (Het Zoute) niet heeft, namelijk de heuvelachtige duinen.


Onze favoriete activiteiten in Knokke tijdens een weekendje weg

De groenste gemeente van de kust

Met zijn uitgebreide diversiteit van verschillende natuurzones: duinen, slikken, polders en stranden wist Knokke zich op de kaart te zetten als ‘groenste gemeente van de kust’. Iets wat veel mensen niet weten. Kortom, natuurliefhebbers, hold your horses!

Knokke activiteiten

Kersen plukken in de Zoetepolder

Deze geliefde rode vrucht trekt fruitliefhebbers van het hele land aan. De Zoetepolder is gelegen ter hoogte van de Knokke Oosthoek, op de grens tussen de polders en de kust. Deze is uniek aan de Vlaamse kust en geef toe, het heeft toch iets romantisch je eigen kersen pukken. Dit kan in het oogstseizoen, wat plaats vindt in de maanden juni t.e.m. augustus. Uiteraard kan je ook verse kersen aankopen in het winkeltje. Eveneens wordt hier confituur op artisanal wijze verwerkt of tot sap geperst.

Het Zwin, ooievaarsnesten en Groenpleinduinen

Het Zwin Natuur Park vormt de groene scheiding tussen Knokke-Heist en Zeeuws Vlaanderen. Dit 2-delig natuurlandschap bestaat uit slikken- en schorrengebied wat als voedselbron dient voor duizenden (trek)vogels. Het domein van 222 Ha is een grote troef van de badstad en biedt vele mogelijkheden voor wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers. Zo worden er o.a. begeleide weekendwandelingen georganiseerd waarbij je de Zwinvlakte kan betreden. 

Ook voor de kleinsten van de familie worden er gezinswandelingen georganiseerd waarbij men zich kan verwachten aan een interactieve wandeling die Het Zwin in al zijn facetten blootgeeft. Eveneens zijn één van de grote bezoektrekkers de ooievaars met hun nesten, die worden opgevolgd door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Wie helemaal één wil worden met de natuur, kan zich wagen aan het ‘Blotevoetenpad‘ op de Zwinvlakte.

Het Zwin Natuurpark Knokke

Het Zwin Natuurpark Knokke – ooievaars spotten

Als laatste organiseert het Zwin Natuur Park verschillende activiteiten tijdens de zomermaanden zoals tentoonstellingen, het Groot Vlinderweekend, Vleermuizenavonden, het Nachtfladdercafé en Vogelringen.

 Het Zwin Natuurpark kost €10 p.p.

 Wie graag de omgeving rond het natuurpark wil verkennen, kan dit zeker doen (dit is eveneens gratis). Te fiets, te voet of met het paard leer je  Zwinduinen en Groenpleinduinen kennen in hun volle glorie. 

Het Zwin Natuurpark Knokke
Het Zwin Natuurpark Knokke
DSC09312
DSC09310

Fietstochten in Knokke

Kan je maar niet genoeg krijgen van het natuurlandschap in Knokke? Ga dan zeker eens op verkenning in De Baai van Heist of de Groene Gordel Heist West. Verder is de regio tussen Knokke en Westkapelle een rustige en landelijke omgeving die erg aangenaam is om met de fiets te doorkruisen. 

Enkele leuke fietsroutes in de omgeving van Knokke: 

 • Fietsnetwerk De Kust (86 km met knooppunten)
 • Riante Polderroute (46 km)
 • Fietsnetwerk Brugse Ommeland (930 km met knooppunten)
 • als laatste Fietsnetwerk Zeeland Zuid (900 km met knooppunten)

Vervolgens kan je er ook voor kiezen om deel te nemen aan één van de gethematiseerde fiets- en wandelzoektochten die door de gemeente zelf worden georganiseerd. Beelden in de stand zoektocht, Ijsjesroute en de Zoemtocht zijn hier enkele voorbeelden van.

fietsen in de omgeving van knokke

Voetjes in het zand, samen met een sunrise wandeling of sunset picnic 

Aan de ene kant het rijke polderlandschap met de grens van Zeeuws-Vlaanderen en aan de andere kant het 10 km ononderbroken fijn zandstrand. 2  perfecte locaties om met de voetjes in het zand te genieten. Het strand is volledig bewaakt van 1 juli tem 31 augustus. De Belgische kust zijn grote troef blijft uiteraard het zandstrand. Geen betere manier om de dag te starten als met een ochtendwandeling met de voetjes in het water. Alsook de dag afsluiten met een ‘sunset picnic’ in de magische duinen van Heist. Dit zorgt voor een perfecte afsluiter van de dag!

Zonnige strandbars die een bezoekje waard zijn

Vanaf de paasvakantie t.e.m. begin oktober kan je genieten van een verfrissend drankje met je voetjes in het zand in één van de vele strandbars die Knokke rijk is. Van de Zuid-Amerikaanse vibes in Pura Vida tot Yssi’s Beach. 

Pura Vida knokke

 

Knokke is ‘hot and happening’

In de zomer van 2020 heeft Knokke een jeugdig concept op poten gezet, namelijk de Instagram-, Tiktok- en LinkedIn routes. Deze zijn toegankelijk voor jong en oud en nemen je mee langs de meest fotogenieke en vaak onbekende plekjes in de gemeente. Dit origineel en hippe concept maakt “korte metten” met de dagelijkse saaie wandeling!

Herbeleef de jaren 50’ in Rosie’s Roll-In Disco

Het plein t.h.v. de St. Margaretakerk in Knokke wordt ondergedompeld in pastelkleuren en een hippe retrosfeer. Sinds 10 juli 2020 tot 30 augustus 2020 staat de Instagrammable Rosie’s Roll-In Disco hier te schitteren (letterlijk en figuurlijk). Het vormt een leuke en afwisselende activiteit voor kinderen waarbij ze eveneens kunnen genieten van een suikerspin en/of popcorn. Geef toe, daar zeg je geen neen tegen.


Shop till you drop, winkelen in Knokke

Uiteraard kunnen we niet ontkennen dat deze mondaine kustgemeente zijn grootste en meeste bekende troef het uitgebreide shopaanbod is. De zogenaamde ‘gouden shoppingdriehoek’ Lippenslaan, Dumortierlaan en Kustlaan vormen het kloppend hart van de kust. Gaande van exclusieve merken als Louis Vuitton tot de meest unieke boetiekjes kan je hier vinden. 

 Uiteraard kan je elke dag naar hartelust shoppen in Knokke (inclusief zondag)

 Tip: ga zeker ook eens langs bij één van de markten als de Folkloremarkt

De omgeving in en rond Knokke verkennen

De centrale ligging van Knokke biedt een goede uitvalsbasis om andere regio’s in de buurt te ontdekken. Zo vind je op 14 km Cadzand, 10 km Sluis, 12 kh Damme en 20 km Brugge.

 • Cadzand: de meest zuidelijke badplaats van Nederland
 • Sluis: dit karakteristieke Nederlandse vestigingstasje is ideaal om met de fiets ontdekken
 • Damme: de boekenstad aan het kanaal van Brugge met zijn charmante gebouwen
 • Brugge: de meest romantische en historische stad van West-Vlaanderen

 

De Gastropool van de Belgische kust 

Een geslaagd weekendje is niet compleet zonder de nodige portie gastronomie. Dit kan gaan van een verfrissend ijsje van De Post tot een sterrendiner bij een gerenomeerd restaurant als Sel Gris. Wist je dat de brede omgeving van Knokke-Heist zo’n 23 Michelin sterrenrestaurants bevat? Vervolgens kunnen we wel stellen dat Knokke de kroon draagt van Gastropool van de Belgische kust! 

Onze favoriete restaurants, lunchplekjes en eetgelegenheden vind je hier. 

Overnachten in Knokke

Er is een uitgebreid aanbod gaande van luxueuze appartementen tot de meeste gezellige boutique hotels. Voor ieder wat wils dus! Onze voorkeur gaat meestal naar een kleinschalige B&B of gezellig boutique hotelletje. Graag bevelen we enkele aangename verblijfplaatsen aan:

 • Enso Boutique Hotel (het vorige B&B Happinesst) smaakvolle kamers die 1 jaar geleden werden gerenoveerd. Wie hier verblijft, moet zeker het ontbijt proberen. Dit zal je je niet beklagen!
 • Lugano
 • B&B Knokke, een comfortabele en luxueuze Bed & Breakfast in het centrum van Knokke aan de bloemen- en groentemarkt

Enso Boutique Hotel Knokke

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.