Nederland

Een weekendje Leiden vol bezienswaardigheden (city guide)

17 juli 2020

Een weekendje Leiden aan het plannen? Wij helpen je graag op weg en lijsten enkele niet te missen bezienswaardigheden in Leiden op! Deze Sleutelstad bruist van bezienswaardigheden en hotspots die je niet mag missen. De kronkelende grachtjes, die zo’n 28 km lang zijn, vormen de aders doorheen de stad. Ze zorgen voor de nodige portie charme en romantiek samen met de 800 jaar zichtbare geschiedenis. Leiden wordt vaak vergeleken met Amsterdam. De kleinschaligheid en het authentieke gevoel zorgt ervoor dat wij Leiden prefereren voor een rustig weekendje weg!

Wij nemen je graag mee langs de leukste bezienswaardigheden in Leiden!


Leiden, Stad van Ontdekkingen 

Wat zeker zien in Leiden, enkele hotspots op een rijtje (bezienswaardigheden in Leiden)

Ontdek Leiden vanop het water

De 28 kilometer lange grachtjes kronkelen zich doorheen de oude binnenstad, die omringd wordt door historische stadspoorten, bruggen, molens,…  Na Amsterdam heeft Leiden zelfs het meeste aantal kilometers water! Om een mooi overzicht te krijgen van de stad kan je best een sloep of bootje huren. Op die manier leer je het hartje van de stad kennen. Je vaart langs alle gekende bezienswaardigheden als de oude Zeevaartschool, de Stadstimmerwerf, de Rembrandtsbrug, langs de mooie Witte Singel, de Leidse sterrenwacht en zoveel meer.

Uiteraard kan je ook een reguliere rondvaart maken met een schipper, deze rondvaart duurt gemiddeld 1 uur waarbij je alle nodige informatie over de stad krijgt. Misschien een leuk weetje, veel bruggen in Leiden zijn enorm laag, daarom werken deze kleine rondvaartbootjes met een dak dat omhoog en omlaag kan. Een speciale beleving!

 Bootjes en Broodjes op de Blauwpoortsbrug (bij de Beestenmarkt)

bezienswaardigheden Leiden

De gezellige grachten in Leiden

Sloop of rondvaart Leiden

Bij Bootjes en Broodjes  kan je je rondvaart door Leiden vastleggen

Hortus Botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland

Deze oudste botanische tuin in West-Europa is gelegen achter het Academiegebouw van de universiteit. Initieel werd deze tuin aangelegd om de studenten geneeskunde de wetenschap van de planten aan te leren, aangezien in die tijd veel medicijnen uit planten werden vervaardigd. Na de Leidse Hortus werden ook elders in Nederland botanische tuinen gesticht. In 2005 werd de nieuwe systeemtuin aangelegd waarin het plantenrijk wordt getoond in de recent aangepaste wetenschappelijke indeling.

Op het domein van zo’n 4 hectare groot, zijn er verschillende tuinen te ontdekken: Chinese kruidentuin, Rozentuin, Varentuin, Systeemtuin, Clusiustuin, Von Siebol gedenktuin.

Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Bezienswaardigheden Leiden

Hortus Botanicus Leiden

Verdiep je in de wetenschappen in het Naturalis Biodiversity Center museum

Zien, doen en beleven zijn 3 woorden die centraal staan tijdens jouw bezoek aan het museum. Het Naturalis museum onderscheidt zich vanwege de interactie met de wetenschappers. Het verhaal van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en behoort tot de top vijf van de wereld op het gebied van biodiversiteit. Zo kan je zien hoe wetenschappers live dieren opzetten of dinosaurusbotten worden bewerkt. Verder nog kan je zelfs vragen stellen en op die manier meer te weten komen.

Het pronkstuk van het museum is zonder twijfel Trix, de 67 miljoen jaar oude T-rex vanuit Amerika! Het is één van de 3 meest complete skeletten ter wereld. Je kan zelfs nergens ter wereld zo dichtbij een skelet komen dan in Leiden. Wist je dat voor de aankoop van welgeteld 5 miljoen, alle inwoners van de stad bijlegde?

Darwinweg 2, 2333 CR Leiden

 Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Naturalis biodiversity museum
Naturalis biodiversity museum
Naturalis biodiversity museum
Naturalis biodiversity museum

Schommelen in de iconische Pieterskerk Leiden

Van een bucket list item bespoken! De Pieterskerk is de eerste kerk in Leiden die zich door de eeuwen heeft ontwikkeld. Het gebouw in laatgotische stijl werd gebouwd door de graaf van Holland en is gewijd aan de apostel Petrus. Sinds 1976 fungeert de Pieterskerk als multifunctionele ontmoetingsplek in een monument van bijzondere cultuurhistorische waarden.

Wie denkt dat een bezoekje aan deze kerk saai is, heeft het helemaal mis. Deze zomer (2020) kan je namelijk al schommelend de kerk komen bezichtigen! Vergeet zeker niet online je tijdsslot te reserveren.

 Wie maar niet genoeg kan krijgen van de Leidse kerken, kan ook een bezoekje brengen aan de Hooglandse Kerk (gewijd aan St. Pancras uit 1366) of de recentere Hartebrugkerk uit 1825.

 Pieterskerkhof 1A, 2311 SP Leiden

 4 euro p.p. (incl. informatieboekje)

Pieterskerk Leiden schommelen

Wandeling De Leidse Loper 

De Leidse Loper is een bijzondere rondwandeling door Leiden waarbij je de geheimen van de stad kan ontdekken. Deze wandeling neemt je mee langs de mooiste bezienswaardigheden en historische monumenten van Leiden, van de Beestenmarkt tot De Burcht. Uiteraard passeer je tijdens deze wandeling langs verschillende leuke winkels en eetgelegenheden, dus trakteer je gerust even op een lekker hapje of drankje! Wij gingen alvast voor de ‘full experience’.

De mooiste bezienswaardigheden in Leiden die je niet mag missen tijdens je wandeling:

 • Beestenmarkt
 • Pieterskerk
 • Stadhuis
 • Leidse Stadstimmerwerf
 • Morspoort
 • Molen de Put en Rembrandt
 • De Waag
 • Doelenpoort
 • De Burcht
 • Leidse Schouwburg

 Tips: Wonderful Nature in de Breestraat, Pieterskerk Choorsteeg voor boetiekjes in kleine steegjes. Eén van de mooiste en meest romantische steegjes is de Berkendaalstraat!

DSC06743
DSC06749
Ontdek vervolgend Leiden

Nood aan wat verfrissing, ga windsurfen op het Valkenburgse meer

Een beetje buiten het centrum van Leiden is het Valkenburgse meer gelegen. Deze recreatieplas en zandwinningslocatie nabij de kern Valkenburg staat gekend vanwege zijn verschillende watersportactiviteiten zoals windsurfen. Dit is mogelijk voor alle niveau’s, alsook beginners.

Na al dat ploeteren, kan je lekker gaan lunchen bij Brasserie Buitenhuis. Deze hippe locatie voelt aan als een gezellige ‘serre’ waar zowel jong als oud zich meteen op zijn gemak voelt. De buitenkantine is super aangenaam om te chillen in de zomer. Tijd voor een romantisch onderonsje? Dan moet je zeker een plekje reserveren in de ‘strandkas’.

 J. Pellenbargweg 2, 2235 SP Valkenburg

Niet te missen culinaire hoogstandjes

Wie graag zijn buikje rond eet, zal Leiden zeker en vast weten te smaken. Deze stad heeft namelijk meer dan 200 restaurants! Wij lijsten onze favoriete eetgelegenheden even op:

 • rooftopbar ‘The Roof’ van PLNT, een innovatieve verborgen daktuin in het hart van het Singelpark met een mooi uitzicht.
 • Lot & de Walvis
 • Einstein Leiden
 • Brasserie Buitenhuis (gelegen aan het Valkenburgse meer)
 • Proeflokaal 1574

 Kan je maar niet kiezen waar te eten? Ga dan gerust naar de Nieuwe Rijn, deze 2,3 kilometer lange aftakking van de Oude Rijn bruist van de leuke restaurants waar je ‘s avonds gezellig kan gaan eten aan het water.

 Zin in een lokaal biertje, waag je dan zeker aan het Pronck biertje. Dit typisch Leidse biertje kan je enkel drinken in Leiden en kan wat vergeleken worden met ‘t IJ uit Amsterdam.

DSC06453
De Buitentuin Leiden
De Buitentuin leiden
Bezienswaardigheden Leiden restaurant

Fietsen in de omgeving van Leiden

Vanuit het stadscentrum Leiden kan je mooie fietstochten maken naar het duingebied van Katwijk. Dit verstedelijkte dorp werd met de 2de Wereldoorlog volledig platgebombardeerd, waardoor het straatbeeld wordt gevormd door huizen uit de jaren 50′ en 60′. Op het strand zijn er veel schattige strandhuisjes te vinden die zorgen voor de nodige charme. Vervolgens, wie niet genoeg kan krijgen van de Nederlandse kust, kan doorfietsen tot het bekende Scheveningen. Tijdens deze 20 kilometer kan je genieten van een afwisselend natuurlandschap.

vervolgens Leiden

Met de fiets door Leiden, adios!

Romantisch overnachten in Leiden 

Op zoek naar een uniek hotel of leuke overnachtingsplek in Leiden? We lijsten graag onze favoriete hotels in Leiden op:

 • Steenhofsuites 
 • ExLibris Boutique Hotel
 • De Barones van Leyden
 • Boutique Hotel D’oude Morsch

 Wil je meer te weten komen over Leiden, hier vind je de leukste weetjes over de stad!

Hopelijk heb je genoten van de bezienswaardigheden in Leiden!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.