België

Een weekendje weg met de fiets – Martin’s Cycle Tours

9 september 2023

Weekendjes weg, ze zijn gewoonweg zalig! Vakantie in eigen land, maar ook een weekendje weg in eigen land is een echt hot topic. België heeft zoveel mooie fietsroutes om te ontdekken. De fiets is naar onze mening ideaal om lokale buurten, mooie natuur en regio’s echt te ontdekken. Je hebt een veel grotere verbondenheid met en aandacht voor de omgeving. Geef toe, met de elektrische fiets is afstand ook een relatief gegeven geworden. Martin’s Hotels, een Belgische hotelketen met 12 hotels in België telkens met zijn unieke charme en eigen karakter, heeft een nieuw concept: Martin’s Cycle Tours. Dit zijn verschillende fietsroutes die je kan afleggen tussen de verschillende Martin’s Hotels en ideaal om slow tourism te ervaren. Hoog tijd om onze fietsbeentjes in te smeren en deze uit te testen! 

Fietsweekend in België, culturele hoogstandjes 

Wij kozen om van het studentikoze Leuven naar het historische Mechelen te fietsen. Deze regio is ook wel gekend als ‘Het land van de Dijle’. Deze rivier die ontspringt in Houtain-le-val in Waals-Brabant, door het grote begijnhof in Leuven loopt en verder kronkelt tot Mechelen.

Onze tocht was zo’n 45,9 km en vrij gemakkelijk, lees ‘vlak parcours’. We overnachten in het prachtige Martin’s Klooster te Leuven dat met zijn historische charme ons al meteen onderdompelde in de geschiedenis. Dit historisch pand kende in het verleden verschillende functies. Het deed onder andere dienst als klooster, ziekenhuis, maar bood ook onderdak aan rondreizende pelgrims. Na een goed ontbijt was het tijd om onze fietstocht aan te vatten, hup met de beentjes!

Enkele leuke bezienswaardigheden tijdens je fietstocht van Leuven naar Mechelen:

 • Het Klein Begijnhof Leuven dat dateert van 1272
 • Provinciaal Domein Kessel-Lo, een mooi groen recreatiepark in de buurt van Leuven
 • Molen Rotselaar, een gerestaureerde oude watermolen gelegen aan de Dijle
 • Brouwerij Haacht voor wie even de dorst moet lessen na al dat fietsen
 • Provinciaal domein van Nekker waar je verschillende binnen- en buitensporten kan beoefenen
 • Tijd voor wat cultuur? Bezoek het nieuwe kazerne Dossin Museum
 • Eindigen doen we in Bouwerij Het Anker

Wil je de leukste plekjes in Leuven ontdekken? Lees hier alles over de niet te missen bezienswaardigheden in Leuven.

Aangekomen in Mechelen, ga dan zeker eens kijken naar de mooiste plekjes in de stad!

De fietsroute van Leuven naar Mechelen

Knooppunten 7 > 12 > 33 > 80 > 4 >81 > 40 > 35 > 30 > 72 > 71 > 25 23 > 83 > 22 > 73 > 65 > 41 > 77 > 54 >58 > 64 > 57.

Je kan ook altijd de app raadplegen: Cirkwi en Komoot. De Cirkwi app heeft het voordeel dat alle te ontdekken plaatsen op uw route zijn opgenomen. U vindt gemakkelijker de weg naar deze plaatsen. Verder kan je ook de GPX-track downloaden en invoegen in de toepassing van uw keuze.

Wat is Martin’s Cycle Tours? 

Wij deden maar 1 van de 6 etappes van de Martin’s Cycle Tours doorheen België. In totaal is deze 330 km lang en bevat 6 dagen fietsen en 7 overnachtingen tussen de Martin’s Hotels in Brussel, Waals- Brabant, Vlaams-Brabant en de provincie Antwerpen, namelijk:

 1. MARTIN’S RED: van Tubeke tot Genval
 2. MARTIN’S CHÂTEAU DU LAC van Genval tot Louvain-la-Neuve
 3. MARTIN’S LOUVAIN-LA-NEUVE van Louvain-la-Neuve tot Leuven
 4. MARTIN’S KLOOSTER van Leuven tot Mechelen, dit is degene die wij deden
 5. MARTIN’S PATERSHOF van Mechelen tot Brussel
 6. MARTIN’S BRUSSELS van Brussel tot Tubeke

Wat zijn de voordelen van Martin’s Cycle Tours?

Een route vol cultuur en het erfgoedhart van België

De locaties van de Martin’s Hotels zijn heel selectief gekozen, deze liggen op de meest gunstige plaatsen in stedelijke centra en bieden iedereen een unieke belevenis aan op vlak van geschiedenis en architectuur. Onze persoonlijk favoriet is Martin’s Patershof in Mechelen. Die is echt heel bijzonder. Vervolgens zijn de routes zo opgebouwd dat er verschillende grote en kleine bezienswaardigheden te zien zijn. Op die manier creëer je een mooie afwisseling tijdens het fietsen.

Bagageservice tussen locaties

Geen gedoe met minimalistisch inpakken, want het hotel voorziet dat je koffer of baggage op tijd van het ene hotel naar het andere geraakt. Je kan dus enkel de nodige spullen meenemen op de fiets en de rest met een gerust hart op hotel laten. Want ‘ontzorgen’ is zeker niet onbelangrijk tijdens jouw fietsweekend!

Uniek overnachten op zijn Belgisch

Het concept van Marin’s Hotels is vrij uniek in België. Geen saaie of standaard hotelkamers, die onpersoonlijk aanvoelen, maar historische panden die je zullen omarmen met hun architectuur en charme. Want geef toe, vroeger kenden ze wat ‘finesse’ was.

Je krijgt (elektrische) fietsen ter beschikking 

Geen zin om je eigen fietsen mee te nemen? Dan kan het hotel deze voor jou voorzien! Uiteraard kan je ook altijd je eigen fietsen meenemen. Je kan ze met een gerust hart achterlaten aan de hotels want deze zijn namelijk allemaal voorzien van een veilige fietsenstalling. Vervolgens, als je een elektrische fiets die moet opladen, dat kan ook!

Een uitgestippelde route die je blindelings kan volgen 

Vaak heeft men weinig tijd, dus een volledige route voorgeschoteld krijgen is een echte troef als je het mij vraag! Je kan je app instellen of de voorafbepaalde knooppunten volgen. Op die manier is er geen enkele voorbereiding nodig op vlak van routes. Als laatste, waar je stopt of even pauzeert, dat kan je allemaal zelf kiezen.

Ben jij helemaal klaar om de mooiste plekjes van België te ontdekken met Martin’s Cycle Tours? Hier kan je online je vakantie vastleggen.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.