Australië

Bullara Station Stay in WA – Exmouth naar Karijini

14 mei 2020
Bullara Exmouth Karijini

Exmouth en Karijini zijn twee niet te missen stops tijdens een roadtrip door Western Australia. De regio van Ningaloo vindt haar hoogtepunten in Coral Bay, Cape Range National Park en Exmouth. De afstand die tussen Exmouth en Karijini ligt is een 600 kilometer en heeft enkele toffe tussenstops, waaronder Bullara Station, die van deze trip een memorabele ervaring maken. Karijni mag je trouwens absoluut niet overslaan tijdens een bezoek aan WA.

Exmouth naar Bullara

Nadat je een verzekerd waanzinnig avontuur hebt gehad in Exmouth is het tijd om te denken aan je route naar Karijini National Park. De rit is te ver om in één beurt te doen. Het is verstandig om de rit in hoofdstukken te splitsen. Australië heeft zelfs in de Outback leuke plekken om te overnachten. De zogenaamde ‘Station Stays’ zijn kampeerplaatsen in een Cattle Station waar het personeel van het Station iets commercieels uitbaat.

Bullara Station is één van de populairste van Western Australia en het is écht de moeite om hier één of twee nachten te spenderen. Van de hoofdroute naar Karijini National Park is het rechtsaf met slechts twee kilometer dirtroad voordat je het station bereikt. Je rijdt door hun poort en je waant je meteen dertig jaar terug in de tijd. Metalen, stalen oude voorwerpen zijn aan elkaar gelast en staan sierlijk aan de kant te pronken als antieke kunstvoorwerpen.

Coffee & Scones

Doorheen de gigantische staat WA staat Bullara bekend om hun lekkere koffie en heerlijke scones. Scones zijn luchtige, zoete broodjes met daarin verse, zelfgemaakte slagroom en confituur. Voor slechts 9 dollar kun je hier een cappuccino en twee scones krijgen. Vanwege de zoete smaak, kochten wij enkel één combinatie en één koffie. Eén scone was genoeg om ons suikerniveau in hogere sferen te tillen.

Nadat je je hebt geïnstalleerd en je plekje hebt gevonden kan je een verkennende wandeling. Het loont hier om de omgeving te gaan ontdekken.

Bullara Station Hikes

Het personeel van Bullara geeft je tijdens het inchecken een folder mee met de map van het station. Op de achterzijde staan drie verschillende wandelingen die je kan doen op hun eigendom. We hebben twee wandelingen ontdekt. Ze zijn kort en zijn bovendien alledrie uniek met bepaalde, kenmerkende eigenschappen.

De eerste wandeling neemt je door ‘Australian bushland‘ waar je hun vee tegenkomt. De kans dat je hier een kangoeroe ontmoet is reël. Daarna maak je een U-bocht en klim je een heuvel omhoog en krijg je een goed uitzicht van Bullara’s eigendom. De rode heuvels en het uitgestrekt landschap geven je ongeveer een idee hoe groot hun eigendom wel is.

Wandeling nummer twee was onze favoriet. Het begin is vrij saai en je wandelt door dor landschap waar niet veel te zien is. Pas op want achter elk bosje kan een koe of stier liggen dat aan het genieten is van de schaduw. Iets verder moet je de duinen in. Geen duinen zoals bij ons, maar wel de rode woestijn-achtige duinen. Op de top krijg je het roodste zand te zien dat je ooit in je leven hebt gezien. Bovendien kan je hier genieten van een lekker briesje doorheen de 40 graden die we die dag hadden. Het personeel van Bullara vertelde ons dat deze plek tevens hun favoriete plek was om de zonsondergang te zien. Maar wij hadden andere plannen voor de zonsondergang…

Damper John van Bullara

Al jaar en dag komt John Damper naar Bullara Station met zijn omgebouwde bus met daarachter zijn kleine Suzuki. Op pensioen en trekkend door Australië is hij verliefd geworden op Bullara Station. Hij bakt tijdens het seizoen elke dag een ‘damper’ brood voor alle gasten. Je kan het vergelijken met het Amerikaanse ‘cornbread‘ maar dan minder zoet en gelijkend meer op een goed, vers brood. Hij functioneert als host rond het kampvuur rond zonsondergang en vertelt één van zijn vele reisverhalen in Australië.

Zijn catalogus is werkelijk eindeloos.

Na verhalentijd mag iedereen een stukje damper komen halen en wordt er druk gepraat rond het kampvuur. Wij waren de enigste buitenlandse toeristen en mengden ons met de gepensioneerde Aussies die niets anders doen dan Australië rondreizen. Ze worden de ‘Grey Nomads’ genoemd van Australië. Dé conclusie die wij konden trekken uit al die gesprekken was simpel: Australië is zo groot dat je het nooit zal gezien hebben. Neem het aan van een tachtigjarige die al meer dan vijfentwintig jaar rond Australië rijdt en nog steeds op ontdekkingen stoot.

Donkey Douche

Tijdens een roadtrip kan het soms moeilijk zijn om een deugddoende douche te vinden. Zeker in de Outback! Maar op Bullara Station kan je de beste douche ter wereld proberen, de Donkey Douche. Het is niets meer dan een emmer met gaten boven je hoofd, aangesloten met een buis die achter de douche naar beneden glijdt. Daar vind je de zogenaamde Donkey. Een grote watertank die door middel van aangestoken hout wordt verwarmd tot heerlijke temperaturen. Het is érg moeilijk om uit de beste douche ter wereld te komen. Er is geen enkele betere manier om je dag te starten!

bullara donkey shower

Tom Price

Zorg ervoor dat je vroeg vertrekt in de ochtend. Er staat een lange rit op het programma door de Outback. Check alle parameters van je auto of van en weg zijn we! Zo’n 500kilometer richting het hart van Australië staat er voor de boeg dus pak nog snel een koffie mee van Bullara, je zal het nodig hebben. De tocht laat je sowieso beseffen hoe uitgestrekt Australië wel is. Het landschap verandert stilaan naar meer heuvels en gecombineerd met de rode kleur krijg je een idee hoe magisch de Pilbara regio van Western Australia wel is. Er hangt hier een bepaalde mystiek die ik moeilijk in woorden kan omzetten. Onderstaande foto geeft je wel een idee:

pilbara

flickr.com/photos/jamesmallardphotography/

Na een tergend lange rit rij je nog door een heuvelig landschap naar het hoogst gelegen dorp van WA, Tom Price. Tom Price is een ‘mining town‘ dat wordt bevolkt door ‘miners‘ en hun familie. Wij vonden Tom Price wel leuk om rond te wandelen en bovendien kan je hier naar supermarkt ‘Coles’, wat niet vanzelfsprekend is in deze regio. Onze overnachting vond plaats in Tom Price Tourist Park wat bovendien een zwembad had. Heerlijk om even op een ligbedje te liggen in plaats van ons bed in de auto. Tevens heerlijk om van het water te genieten in temperaturen van om en bij de 40 graden.

Mt. Nameless

De dag daarna besloten we om de dichtstbijzijnde berg te beklimmen, Mount Nameless. Als complete randdebielen vergaten we voldoende water mee te nemen, maar we gingen zien hoever we konden geraken. Zodra de aangename ochtendtemperaturen verdwenen werd het een marteling om boven te geraken. De berg bevat enorm veel steile stukken en je zal daadwerkelijk moeten klimmen en klauteren om boven te geraken. Juist voor het einde moesten we de strijd stoppen en keerden we terug. Ondanks de gefaalde hike konden we wel genieten van enkele adembenemende Outback views. Terug naar het zwembad dan maar!

Nadien was het tijd om naar het ‘main event‘ te gaan, Karijini National Park. Vanuit Tom Price is het slechts een 70 kilometer tot de ingang van Karijini National Park. Naar het Karijini Eco Retreat is maar een uurtje rijden. Perfect om ‘s ochtends vroeg op te staan en te vertrekken.

Karijini National Park

Wees zeker dat je auto tiptop in orde is voor Karijini. De wegen kunnen hier ruwer zijn, dus een goede bandenspanning (40 psi) is noodzakelijk. Neem telkens genoeg benzine mee want de dichtstbijzijnde tankstations zijn Tom Price of aan de andere kant van het park Auski Roadhouse.

Be prepared!

Er zijn redenen genoeg om Karijni National Park te bezoeken. Ik raad je daarom aan om minstens drie dagen in Karijini door te brengen. Voor meer informatie kan je de blogpost lezen over Karijini National Park.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.