Australië

Exmouth – ter land, ter zee en in de lucht

20 april 2020
Exmouth Ningaloo Turquoise Bay

Exmouth is een stadje helemaal in het noorden van de archipel die bekend staat wegens het Ningaloo Reef. Een uurtje verder dan Coral Bay en een hele dag rijden vanuit Perth. Exmouth is een vakantie hotspot voor de locals van West-Australië. Enorm veel cultuur valt hier niet te rapen, maar het is de perfecte uitvalsbasis om de Exmouth Golf en Cape Range National Park te ontdekken. Deze plek is één van de vele redenen waarom Western Australia een must is!

Exmouth beleven

In Exmouth beleefden we meerdere hoogtepunten van ons jaar in Australië. Het aanbod van aanliggend Cape Range National Park met de aansluitende kustlijn van Ningaloo is oneindig. Bovendien kan je de natuur hier vanuit elk perspectief zien. Ter land, ter zee en in de lucht!

Exmouth ter land

Emu’s in Exmouth

Een echte Australische ervaring begint al wanneer je Exmouth binnenrijdt. De kans dat je een Emu ziet is zeer reëel. Rij voorzichtig want deze beesten hebben amper verstand en kunnen op het laatste nippertje de baan oversteken.

Schildpadden

Tussen januari en maart-april is het de moeite om ‘s nachts naar het strand te gaan. De moeders komen uit het water om in het zand hun eieren te leggen. Heel de Ningaloo regio is erkend als een heiligdom voor de voortplanting van de schildpadden.

Zonsondergang

Vlaming Head Lighthouse is je bestemming om een leuke foto te maken met de zonsondergang of zonsopgang. Deze plekt geeft je bijna een 360° perspectief van Exmouth. De kleuren die tevoorschijn komen uit het water bij een zonsondergang zijn ronduit spectaculair!

vlaming lighthouse

Cape Range National Park

De echte hightlights ter land bevinden zich in Cape Range National Park. Hoe blauw en helder het aan de Ningaloo kustlijn is, hoe ruw en droog het in het binnenland is. Aan het water waan je jezelf in het paradijs en enkele kilometers naar binnen ontdek je het Australische bushland. De wandelingen die ik je zeker kan aanrijden zijn:

Exmouth ter zee

De echte magie vind je terug in de zee. De Ningaloo regio is mogelijk het mooiste onderwater gebied van Australië. Het strand van het stadje Exmouth zelf kan een goede plek zijn om bultrug walvissen te spotten. Echter heb je wel een verrekijker of een dikke lens nodig om ze te kunnen zien.

Protip! Neem je kampeerstoelen mee en een zak chips en ervaar de zonsondergang terwijl je de walvissen ziet ‘breachen‘ uit het water.

Humpback Tour

Natuurlijk zijn er tours beschikbaar om de bultruggen van dichterbij te bekijken. Wij deden een sunset tour:

Rond vijf uur werden we opgepikt in Exmouth en werden we gebracht naar de haven. Daar kregen we een kleine briefing en nadien gingen we op het water. Het eerste half uur bewonderden we de bultruggen vanop een afstand. De marinebioloog die mee aan boord was, gaf tijdens de vaart nuttige informatie over het leven van de bultruggen. Na een klein uurtje begon het spektakel.

We hadden ongelooflijk veel geluk. De bultruggen bleven op dezelfde plek terwijl onze boot de motor afzette en we rustig verder dreven. We kregen een ontmoeting met een walvis direct naast onze boot. De bultrug nam een kijkje en deed een ‘bellyroll’ voor ons. Zijn manier om te communiceren dat ze comfortabel zijn met onze aanwezigheid. Hierdoor was de volledige boot muisstil en stonden we allemaal met waterige oogjes. Onbeschrijflijk is het enigste woord dat ik kan gebruiken. Kijk maar mee:

Bovendien serveerden ze lekkere hapjes en drankjes. Indien je geen walvissen ziet, kan je wel genieten van een magische zonsondergang.

Whaleshark Tour

De échte publiekstrekker zijn de walvishaaien. Ondanks de recente gekte omtrent de walvishaaien is alles hier zeer goed gereguleerd. Nadat we met de walvishaaien hebben gezwommen in de Filipijnen, kunnen we wel zeggen dat de Ningaloo regio enorm goed voor het dierenrijk zorgt.

Het nadeel is het flinke prijskaartje dat aan deze ervaring hangt. Je betaalt tussen de $350 en $500 voor een dagtrip met de walvishaai. Daarenboven zal je nog moeten bijbetalen als je je leuke foto’s wilt die door de huisfotograaf worden gemaakt.

Mede door een vliegtuig én een drone torent dit prijskaartje boven de $400. Daarenboven zijn er ook je begeleiders in het water die je professioneel op de juiste weg sturen. Daarnaast moet elke tourorganisatie een ‘fee’ betalen voor het onderhouden van het Ningaloo Reef. Kortom, heel wat van je geld gaat naar het goede doel.

walvishaai leyte

Exmouth vanuit de lucht

Ongetwijfeld één van onze memorabele momenten is Exmouth bewonderen vanuit de lucht. Het contrast tussen het ruwe Australische landschap en het prachtige blauwe water is uitzonderlijk. Bovendien krijg je pas een beeld van de diversiteit in het water als je Ningaloo kan bekijken langs boven.

exmouth birdseyeview

Met Birdseyeview kan je de Golf van Exmouth, Cape Range National Park en het Ningaloo Reef in één vlucht van anderhalf uur bewonderen. De ervaring omschrijven is zeer moeilijk. Probeer je in te beelden dat je achterop een moto door de lucht zou rijden met een gekke piloot. Zo voelde het voor ons en het was een heerlijk bevrijdend gevoel.

Vanwege deze exclusiviteit hangt er tevens een mooi prijskaartje aan vast. Voor de volledige North Cape Explore (heel de archipel) betaal je $469. Wij deden de rit van Exmouth direct over Cape Range National Park naar het Ningaloo Reef. Genaamd de Birds Eye View. Hiervoor betaal je $350.

Protip! Boek de Sunset Whalewatch Tour tezamen met de Birdseyeview Tour en je krijgt 10% korting op het hele bedrag.

Ondanks de uitzonderlijke manier van transportatie hadden we totaal geen bang. Een uur is nog nooit zo snel voorbij gevlogen!

Hoe geraak je in Exmouth ?

Exmouth heeft een kleine luchthaven, Learmonth. Quantas vliegt vanuit Perth en de vlucht duurt ongeveer 90 minuten.

De meeste Australiërs en backpackers bezoeken Exmouth echter als onderdeel van een roadtrip:

  • Vanuit Perth is het 1250km. Voor Australiërs is dit een dag rijden.
  • Vanuit Karratha is het 550km rijden.
  • Vanuit Carnarvon is het 370km rijden. Overnachten kan in Wooramel River Retreat, waar we hebben gewerkt.

Gerelateerde artikels

Coral Bay – Uitzonderlijk Onderwaterleven

Drie Dagen in Karijini National Park

Waarom je Karijini niet mag missen

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.