Indonesië

Flores het eiland dat Bali onttroont in Indonesië?

2 november 2018
Padar Island

Het eiland Flores in Indonesië kan worden bereikt door een avontuurlijke boottocht vanaf Bali. Je kan ook een goedkope vlucht boeken naar Labuan Bajo. Komodo Dragons, Pink Beach, prachtige uitzichten en bounty eilanden wachten op je in Flores.

De paradijselijke ervaring van Bali is nog steeds actueel. Het is een eindeloos avontuur. Watervallen, epische uitzichten over de jungle en prachtige stranden. Letterlijk iedereen gaat tegenwoordig naar Bali dus het is belangrijk om te weten dat er nog onontgonnen terrein is zoals Flores.

Flores – Labuan Bajo

Labuan Bajo is je eerste stop als je Flores bezoekt. De havenstad heeft niet veel te bieden. Maar na Bali is het een kans om een authentiek stukje Indonesië te zien. Een open riool en rondrennende ratten maken allemaal deel uit van deze opkomende stad. Maar wees niet bang, er zijn ook leuke plekken om te eten en te drinken. Toen wij aankwamen namen we onze eerste pitstop bij Le Pirate. Een trendy bar met een kaart vol variatie.

Labuan Bajo - Flores

Labuan Bajo – Flores

We verbleven in het Puri Sari Hotel. We hadden bewust een hotel van een hogere klasse geboekt om wat te rusten. Het hotel is zeker aan te bevelen. Het personeel is erg vriendelijk, ze worden goed behandeld en ze houden van wat ze doen. Het hotel heeft tevens een gratis shuttlebus die je naar het centrum van Labuan Bajo en de luchthaven brengt. Oh en het heeft ook geweldige zonsondergang!

Flores – Komodo of Padar ?

Natuurlijk probeer je Komodo National Park of Padar Island te bereiken als je naar Flores gaat. Er zijn veel ‘kantoren’ in Labuan Bajo die je meenemen naar de eilanden. We kozen een trip die ons naar Padar Island, Pink Beach en Komodo National Park bracht. De prijs die we betaalden was ongeveer 1.000.000 rph of €60 voor twee personen. Inclusief lunch, snack, koffie, thee en water tijdens de reis. We stonden om 5 uur ‘s ochtends op en ontvingen een ontbijtpakket van ons hotel. We reden meteen naar de haven waar we ons snorkelgerief konden proberen.

Protip!

  • Er zijn boten die laat in de avond vertrekken. Zo kom je aan op Padar Island of Komodo National Park met de zonsopgang.
  • Sowieso dat dit de moeite is, maar reken er op dat je hiervoor een meerkost betaalt.

Toen de boot opstartte waren we geschokt hoeveel lawaai de motor maakte. We zouden twaalf uur op deze boot zitten! Mijn advies: probeer de organisatie te vragen wat voor soort boot het is voordat je iets boekt, het is misschien een goede keuze om wat extra geld uit te geven en een zeilboot te boeken. We zagen een aantal van hen door de oceaan varen en we waren waanzinnig jaloers op de geruisloze vaart.

Adembenemend

Bereid je voor op onwaarschijnlijke uitzichten! Het transparante blauwe water, de heuvels van het type Jurassic Park en de zon die voor een licht schouwspel zorgt. Aangekomen op Padar Island raceten we naar de top om het uitzicht te zien dat recht uit een magazine komt. Er zijn veel uitzichten die niet zo spectaculair zijn in het echt, maar Padar Island is samen met Nusa Penida’s Keling King Beach iets wat je persoonlijk moet zien.

Kippevel.

We waren de enige twee op het eiland die de hele wandeling naar de top namen, wat ik helemaal niet begreep. Geloof me, het is de moeite waard!

Padar island

Padar Island

Vanuit Padar vertrokken we voor een snelle rit naar Pink Beach. Pink Beach is enkel roos op bepaalde momenten van de dag als de zon de juiste lichtinval heeft. Daarbovenop pakken veel toeristen een beetje zand mee naar huis, waardoor de speciale zandkorrel zeer beperkt is.

Een teleurstelling? Een beetje.

Maar het snorkelen is de moeite waard in Flores. Wees bewust dat de oceaan uiterst onvoorspelbaar is. Koude waterstromen liggen achter elke hoek en de stroming kan je een paar meter verder sleuren zonder dat je het merkt.

Komodo National Park was niet zo spectaculair. In het weekend moet je 300.000 rupiah toegangsprijs betalen en tijdens de weekdagen 150.000 rupiah. Je krijgt een wandeling van 45 minuten met een gediplomeerde gids die je naar de Komodo Dragons brengt. De hele ervaring voelt nep aan als je de draken in het bos ziet liggen die er vrij gedrogeerd uitzien.

Komodo Dragon

Komodo Dragon

Mijn advies is om de wandeling over te slaan en te snorkelen in de baai terwijl je op de groep wacht. We zagen schildpadden, kleine haaien en allerlei exotische soorten vissen toen we terug naar de boot wandelden. Het is niet de moeite waard om ‘zoveel’ geld te betalen voor een kleine wandeling tussen de slaperige hagedissen.

Maar het zien van een Komodo Dragon is nog steeds cool hoor 

We gingen de oceaan in! Opnieuw, overal spectaculaire uitzichten te zien. Ik werd het niet beu om te kijken naar het blauwe water en de kleine eilandjes die overal uit de oceaan kwamen piepen. Na een tijdje varen zei onze kapitein om in het water te duiken.

Ik heb al eerder manta’s gezien, maar als je oceanic manta’s ziet in Flores wordt je van je sokken geblazen. Deze beesten hebben een spanwijdte van 5 meter en stromen moeiteloos door het water. Als je in de oceaan duikt neemt de stroming je naar plaatsen mee waar je niet heen wilt en de manta’s lijken daar geen last van te hebben. Vrij frustrerend en je realiseert je hoe sterk Moeder Natuur is.

Mijn vriendin sprong in het water om met de manta’s te zwemmen terwijl ik aan dek bleef. Van het moment dat ze in het water sprong werd ze door de stroming weggetrokken terwijl de manta naast de boot bleef zwemmen! Super coole ervaring wel! (niet voor haar )

Conclusie

Dat was het! Dat was onze reis en het enige wat we moesten doen was onze oren bedekken voor het gruwelijke geluid van de motor. Toen we in Labuan Bajo aankwamen waren we doodmoe!

We hebben heerlijk gegeten in La Cucina, netjes en mooi ingericht. Maar tijdens de maaltijd hoorden we nog steeds het motorgeluid!

Ons plan was om de dag erna weer een boottocht te maken, maar de Komodo – Padar tocht had echt onze energie opgeslurpt. De dag erna besloten we om te chillen in ons mooie hotel. Ik raad aan om alle nabijgelegen eilanden te bezoeken omdat het hele gebied zo mooi is.

Flores Sunset

Flores Sunset

Ik kan zeker niet wachten om terug te gaan en de kleine eilandjes te verkennen die niet zo ver van Labuan Bajo liggen. Alsook de rest van het eiland Flores. Als je een duiker bent, is Flores een paradijs. Je kunt niet door Labuan Bajo lopen zonder Dive clubs te zien! Pas wel op, het is eerder een gebied voor ervaren duikers, dus denk eerst aan je niveau voordat je besluit om te gaan duiken.

Helaas stond ons reisschema ons niet toe om langer te blijven. Ik hoop dat ik snel terug naar Flores kan komen, want de beste views zijn hier!

Het materiaal dat ik bijhad op deze reis waren mijn oude vertrouwelingen; De GoPro en mijn Nikon D5300.

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.