Nederland

Goeree-Overflakkee, een weekendje in de natuur

10 juni 2022

Goeree-Overflakkee, ik hoor je al denken ‘Goeree wat’? Dit eiland tussen zoet en zout ligt in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Op amper 1 uur rijden van Antwerpen komen we toe in een divers, uniek en duurzaam landschap. Unieke fauna en flora, eindeloos veel wandel- en fietsmogelijkheden en het aards paradijs voor vogelaars.

Ben jij op zoek naar een leuke en unieke bestemming vol diversiteit aan dieren voor een weekendje weg en om te genieten in alle rust? Laat ons jou dan de regio van Goeree-Overflakkee mee ontdekken!

Goeree-Overflakkee, het eiland tussen zoet en zout

Met zijn 50 000 inwoners, 25 kilometer strand, 10 jachthavens en 27 natuurgebieden kan je hier letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Wandelen op het strand, fietsen door de polders, zeehonden spotten of het water induiken, het kan hier allemaal! Deze regio is vrij uniek, gezien zijn geografische ligging tussen Zuid-Holland en Zeeland en bevat hierdoor ook verschillende cultuurhistorische schatten die terugblikken op periodes van bloeiende handel.

DSC08256
DSC08388

5 must-do’s waarbij je één wordt met de natuur, natuurbeleving 

Land-Rover experience, de ideale manier om de regio te ontdekken 

Het eiland heeft enorm veel mooie plekjes en deze liggen verspreid over het hele eiland! Precies om die reden, kozen wij ervoor om de eerste kennismaking met het eiland met een stoere Land Rover Defender te doen. Op die manier konden we het eiland beetje bij beetje leren kennen door middel van een prachtige toch langs verschillende natuurgebieden op Goeree-Overflakkee. Met een hapje en een drankje in de picknickmand doorkruisten wij het eiland.

Als je in mei het eiland bezoek, moet je zeker een stop maken aan de Preekhilpolder. Deze zal in deze tijd van het jaar gekleurd worden door honderden orchideeën en andere bloemen waardoor een bloemenzee tot stand komt.

DSC07931
Land Rover experience DUS events
wandelen in Goeree-Overflakkee

Vogels spotten in de meest unieke plek van Europa

Gezien de unieke vegetatie met duinen, strand, polders, kreken en bosjes en geografische ligging is het eiland van Flakkee een hotspot voor vogels. Zo zal je hier verschillende vogelsoorten kunnen spotten. Denk hierbij aan de Torenvalk, zilvermeeuw, bergeend, zeearend,… Het is dus werkelijk één van de mooiste plekken in Nederland om vogels te kieken. Daarom werd hier ook het vogelobservatorium ‘TIJ gebouwd. Dit is naar mijn mening het mooiste vogelobservatorium van Europa. Van een prachtig staaltje architectuur gesproken! Dit reuzenei is enkel via een tunnel toegankelijk en zorgt voor een bijzondere plek waar je de natuur van dichtbij kan beleven. Je kijkt namelijk uit op het weidse Haringvliet en de vogelbroedeilanden met sternen, visdieven, zwartkopmeeuwen,… Deze plek wordt omgeven door rietland en moerassen, waarbij het riet werd gebruikt samen met specifiek hout uit Finland om het observatorium te bouwen.

Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee

Ontdek het ontwaken van de dag op slikken van Flakkee

Als je ons nu zou vragen, wat is jou het meeste bijgebleven tijdens je bezoek aan Goeree-Flakkee is het de ongereptheid van dit uniek en eveneens grootste natuurgebied. De Slikken van Flakkee liggen tussen de dorpen Goedereede en Herkingen aan het Grevelingenmeer en bevatten zo’n 1500 hectare drooggevallen grond. Ze zijn vrij uniek en zeker een bezoekje waard. In het verleden is dit gebied drooggevallen na de afsluiting van de Grevelingen, waardoor een bijzondere vegetatie terug te vinden is. Initieel een zoute vegetatie die beetje bij beetje wordt vergezeld door planten die groeien op zoutarme grond. Tijdens zonsopgang of zonsondergang is het gebied nog net dat tikkeltje magischer. Als je geluk hebt, spot je wel een ree, fjordenpaard, heckrunder of zeehond!

De tocht doorheen de Kwade Hoek is ideaal voor vogelliefhebbers, want hier heb je kans om een Europese zeearend, lepelaar of grote stern te spotten. Als je tijdens de winter hier een bezoekje brengt, kan het zelfs zijn dat je flamingo’s spot!

Tip: in de zomer kan je een excursie boeken met een huifkar, samen met een natuurgids. Ideaal om met de kinderen te doen.

Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee

Maak kennis met de BN’ers van Goeree-Overflakkee (zeehondensafari)

Buiten de vogels, zijn de zeehonden toch wel de BN’ers van het eiland. Op Goeree-Overflakkee kan je op verschillende locaties wilde zeehonden spotten namelijk op:

  • Maasvlakte
  • Hinderplaat
  • Bollen van de Ooster (hier vind je de grootste groep terug)
  • Brouwersdam Ouddorp
  • Strand Renesse
  • Plompetoren
  • Neeltje Jans
  • Ouwerker

Zoals je kan lezen, de kans is héél groot dat je zeehondjes zal zien. De laatste 20 jaar is de populatie zeehonden enorm gestegen aan de zuidwest-kust van Nederland. Momenteel leven er al meer dan duizend! Dit is het grootste zoetwatermeer van West-Europa, waarbij je 17 km zal moeten overbruggen om tot de overkant te geraken. Gezien de helderheid is het ook geliefd bij duikers. Wij maakten een zeehondensafari op het Grevelingenmeer samen met Marco en zijn gezellige ‘zee’hond. Deze mascotte is als een vis in het water als hij met Marco kan gaan varen, gewoonweg geweldig om zien. Met een speedboot maak je een leuke tocht op het meer waarbij je zowel verschillende zeehonden als Fjordenpaarden zal spotten. Om af te sluiten drijft Marco even het aantal knopen op en scheur je door het water.

Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee

Fietsen of wandelen in Goeree-Overflakkee 

Gezien de prachtige natuur hier, is het ideaal om fiets- of wandeltochten te maken. Er zijn verschillende thematische fietstochten beschikbaar waarbij je regelmatig het water zal oversteken met een pontje. Zo is er welgeteld een 200 kilometer lang fietsroutenetwerk waarbij je verschillende natuurgebieden en schattige dorpjes doorkruist. Inspiratie voor enkele routes vind je hier terug!

De Koploper, 20 kilometer aan strand en duinen

Dwars doorheen de slikken en kwelders, langs het strand en doorheen het bos. Eens diep de zilte zeelucht inademen en de wandelschoenen aantrekken. Dit natuurgebied is sinds 1905 beschermd en wordt onderhouden door vrienden en vrijwilligers. Het is de langste wandeling langs strand en duinen van heel Zuid-Holland en is zeker de moeite waard. Vanuit ‘t lichtje kan je genieten van een prachtig uitzicht over slikken en duinvalleien die bewoond worden door koeien. Dan wandel je door naar de Oostduinen dat nu fungeert als waterwingebied en vanaf mei staan hier vele roze orchideeën in bloei. Dit resulteert in een prachtig gekleurd landschap. Op naar het Veerooster waar je zal kennis maken met de runderen die ervoor zorgen dat het duinlandschap open blijft. Nadien passeer je nog het Pompstation, de Middelduinen, de Uitkijktoren, het strand en vele meer. Als laatste, tips voor wandelroutes vind je hier terug!

Tip: In april zijn er georganiseerde tulpenwandeltochten langs de vele gekleurde tulpenvelden op het eiland. De mooiste zijn te vinden aan de oostkant van het eiland.

Praktisch: parkeren doe je best aan de ingang van natuurgebied de Kwade Hoek (Oostdijkseweg)

fietsen in Goeree-Overflakkee

Overnachten Goeree-Overflakkee

Sinds kort is Park Zeedijk, gelegen aan natuurgebied ‘De Oude Dee’, heerlijk rustig om te vertoeven. Deze moderne bungalows zijn gezellig ingericht en conform alle huidige normen. Van hieruit kan je perfect een ochtendwandeling doorheen Slikken van Flakkee ondernemen of wat leuks gaan doen op het Grevelingenmeer.

Time for lunch 

Als je het eiland aan het doorkruisen bent, dan begint je maag ongetwijfeld wel eens te knorren. Wij hebben enkele leuke adresjes ontdekt op Goeree-Overflakkee waar je culinair kan genieten.

lunchen in Goeree-Overflakkee
DSC08104
lunchen in Goeree-Overflakkee

 Nederland heeft heel wat mooie plekjes, zo is Brabant ook zeker een bezoekje waard.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.