België

20x Gratis in Antwerpen – Tips van een local

7 augustus 2020
Antwerpen

Een weekendje weg hoeft niet duur te zijn. Het leuke aan een bruisende stad als Antwerpen is dat er ontzettend veel te doen is. Hierdoor zal de verveling niet snel toeslaan. En nog beter nieuws is dat het grootste deel van de activiteiten in Antwerpen volledig gratis is. Het stadsbestuur heeft de laatste tien jaar niet stilgezeten en dat is er aan te zien. Met nieuwe plekken als de Parkbrug, PAKT, de Stadsfeestzaal, Droogdokkenpark, Havenhuis en de pas vernieuwde Handelsbeurs is je dag al snel gevuld. Investeer dus nog snel in een goede camera want je sd-kaartje gaat snel gevuld zijn.

Grote Markt Antwerpen – Brabo

Op de Grote Markt in Antwerpen vind je de oorsprong van ‘t Stad. Het iconische standbeeld Brabo beeldt ‘hand werpen‘ uit en vandaar is de naam ‘Antwerpen’ afkomstig. Deze plek mag absoluut niet ontbreken tijdens je bezoek aan de ‘Koekenstad’. De Middeleeuwse gevels staan hoog te pronken aan de kant, het stadhuis kijkt uit naar Brabo en draai je je om, dan zie je de Kathedraal uit de achtergrond steken. Kortom, enkel als je je ogen sluit zijn er geen monumenten te zien op de Grote Markt. Met al die geschiedenis rondom je kan je best een reisboekje meepakken die je wat meer vertelt over ‘oud-Antwerpen’.

Grote Markt
Grote Markt

Felixpakhuis – Nieuw modern

In de wijk ‘t Eilandje vind je een monumentaal pakhuis uit 1858. Het Felixpakhuis ligt pal voor het MAS, met een centrale doorgang naar de Oude Leeuwenrui. Wandel je hierdoor dan vind je een prachtige hal die perfect gerestaureerd is. Het Felixpakhuis wordt gebruikt tijdens de renovaties aan het Antwerps stadhuis om burgerlijke huwelijken te organiseren. Als het aan ons lag, mag dat zo blijven. Het Felixpakhuis straalt de oude ziel van Antwerpen uit en je kan niet anders dan naar boven gapen naar het mooie dak en de perfecte rechte lijnen van het pakhuis. Een iets bredere lens (TamronSonyCanon) is aangeraden om alles op beeld te krijgen hier.

felixpakhuis antwerpen
felixpakhuis antwerpen
felixpakhuis antwerpen

Waagnatie – van Bocadero tot Sommar

Een plek waar je kan eten, drinken en gezellig niks doen met vrienden is Waagnatie. Het uiteinde van de wijk ‘t Eilandje heeft een gigantische loods waar verschillende concepten de kans krijgen om de locals te entertainen. Bovendien heb je hier industriële kranen die een uitstekende foto opleveren bij zonsondergang.

waagnatie

Sint-Anna Voetgangerstunnel

Iets waar échte Antwerpenaars razend trots over zijn is zonder twijfel de Sint-Anna Voetgangerstunnel. Een monument pur sang is nog steeds in de originele staat. De tunnel werd gebouwd in 1931 en geopend in 1933. Sindsdien heeft de tunnel waarschijnlijk al veel zien passeren en doet hij nog steeds dienst om mensen te transporteren tussen rechter-en linkeroever. Bovendien is de Voetgangerstunnel misschien wel één van de meest fotogenieke plekken in de stad.

sint annavoetgangerstunnel
voetgangerstunnel
sint annavoetgangerstunnel

Vlaeykensgang – terug naar de Middeleeuwen

De Vlaeykensgang is een klein steegje dat uit de Middeleeuwen dateert. Betreed je deze gang dan waan je je in een teletijdmachine. Dit padje verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Omstreeks 1591 woonden hier de armsten van de stad, nu vind je hier antiekwinkels, kunstgalerijen en één van de chiqueste restaurants van Antwerpen, Sir Anthony Van Dyck. (Waar ik nog heb gewerkt, lees de caption maar van onderstaande Instagrampost voor plaatsvervangende schaamte!)

Ben je op zoek naar een hit op instagram? Dan passeer je best de Vlaeykensgang.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

TERRAS GOALS = VLAEYKENSGANG Niet enkel de charmantste plek in ‘t Stad. Ook een persoonlijke herinnering. Hier is namelijk het chique restaurant Antoon Van Dijck, de plek waar ik voor het eerst ging opdienen als tiener. . De opdracht? Een privé-kamer van één of andere gilde van doktors, advocaten en chirurgen bedienen. . Het resultaat? Een volledig bord met vuil bestek laten vallen op een kostuum van 3.000euro. Al een chance was @k_paul15 er om mij te redden. (sorry om u tweemaal te taggen in dezelfde week) . Daarna werd ik gedegradeerd tot het afwassen waar ik vervolgens twee wijnglazen brak tijdens het afdrogen??‍♂️ . . . . . #vlaeykensgang #vlaaikensgang #grotemarkt #antwerpen #antwerp #visitantwerp #unfoldthecity #thisisantwerp #antwerpenaar #travelblogger #belgianblogger #citytrip #steegmans #steegskes

Een bericht gedeeld door Nick Goossen (@goossenick) op

PAKT – Het Groen Kwartier

Iets buiten het historisch centrum vind je PAKT. In de wijk ‘Het Groen Kwartier’ hebben hier enkele Antwerpenaren in 2006 de handen in elkaar geslagen. Twee gigantische pakhuizen werden volledig gerenoveerd en de regio rond het militair ziekenhuis werd helemaal opgewaardeerd. Geïnspireerd door vergelijkbare groene, moderne wijken in Berlijn en New York is dit een niet te missen activiteit in je citytrip door Antwerpen. Een mix van maar liefst 25 bedrijven nestelt zich hier tussen het groen. Wil je nou een koffie, een pizza of een stevige sportsessie? Dit kan je allemaal hier vinden.

Gezellig niks doen en baden in een oase van rust in het midden van een drukke stad gaat hier ook hoor.

PAKT groen kwartier
PAKT groen kwartier
PAKT groen kwartier
PAKT groen kwartier

‘t Steen – Ouderdomsdeken van Antwerpen

‘t Steen is een overblijfsel van de voormalige ringwalbrug aan de rechteroever van de Schelde. Het is het oudste monument van Antwerpen en de restauratie werd begonnen in 2018. De bedoeling van de werken is om ‘t Steen om te toveren tot toeristisch welkomstcentrum van de stad. Laat de werken je niet tegenhouden om er naar toe te wandelen want de Lange Wapper kan je wel bewonderen. Alsook godin Minerva, haar functie is om een oogje in het zeil te houden wie er toekomt in Antwerpen. Wil je meer weten over de lange geschiedenis van dit monument, dan kan je je nieuwsgierigheid stillen met dit informatief boekje.

Minerva
Lange Wapper

Botanic Antwerpen – tot rust komen

Vlakbij de Nationale Straat vind je de tropische oase ‘Den Botanic’. Een rustig plekje middenin de stad waar je terecht kan om een boekje te lezen of om van de zon te genieten. Natuurlijk vind je in de botanische tuin exotische soorten planten die je nergens anders in ‘t Stad zou aantreffen. Antwerpen kan best druk worden dus voor diegene die even een momentje voor hun willen, dat kan hier.

botanic garden antwerpen
botanic garden antwerpen
botanic garden antwerpen

Groenplaats – Ontmoetingsplaats

De Groenplaats is een ontmoetingsplek voor de locals. Alle belangrijke tramlijnen stoppen aan de Groenplaats dus verwacht hier op elk moment van de dag veel volk. Check bovendien altijd je stadskalender want op de Groenplaats is altijd wel iets te doen. Vanop de Groenplaats heb je een prachtig zicht op de Onze Lieve Vrouw Kathedraal.

Carolus Borromeuskerk en Hendrik Conscience plein

Iets verder van de Onze Lieve Vrouw Kathedraal vind je het Hendrik Conscience plein en de Carolus Borromeuskerk. Naar mijn mening de mooiste kerk van Antwerpen. Ook de weg naar het Conscience plein is de moeite waard. Je wandelt tussen nauwe straatjes en steegjes waarna je uitkomt op een kasseien plein in een rustig stukje stad. Het Conscience plein is ideaal om tijdens je (superdrukke) citytrip even neer te zitten en te genieten van de rust hier. Kijk bovendien eens goed rond want de gebouwen hier zijn prachtig. De aansluitende straatjes bevatten stuk voor stuk steengoede restaurants en bars.

Carolus Borromeuskerk
conscienceplein
carolus borromeuskerk
Hendrik Conscienceplein

Zuid – Kom gekleed

Ben je een chino-hemdje-zonnebril persoon? Dan voel je je best thuis op ‘t Zuid. Op deze ‘high-end’ locatie van Antwerpen aan het Museum van Schone Kunsten zie je het knap volk uit hun Range Rover en Porsche flaneren waarna ze dure restaurants en bars binnenstappen. Laat de ‘snobby‘ sfeer je niet afschrikken, de vele pleinen en majestueuze ronde punten zijn zeer mooi. Wat ik je aanraad is om het Zuid in je wandelroute in te plannen, zonder veel te eten en drinken.

Marnixplaats
Matthias Schoenaerts Zenith
restaurant

Cogels Osylei – Art Nouveau

Iets buiten de stad maar een echte favoriet bij buitenlanders. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de buitenlanders de Cogels Osylei beter kennen dan de Antwerpenaren. De Cogels Osylei is een straat in de Zurenborg wijk in Berchem waar de wereldtop in de Art Nouveau een grote collectie huizen heeft neergezet. Je kan zelfs overnachten in Baron Osy los op de Cogels Osylei vanaf 153,00 euro. Wil je liever in het oud-historisch centrum overnachten, dan kan je hier meer informatie vinden.

Prijzen en beschikbaarheid Booking.comAgoda.com

Aan de Kaaien

Het kloppend hart van Antwerpen is de rivier, de Schelde. Deze slagader kan je het beste ontdekken langs de kaaien. Slaag een voorraad wijn en chips in en zorg dat de zon stilletjes aan het ondergaan is en wandel met je partner de kaaien af. Om de zoveel honderd meter zal er een gezellig plekje zijn waar je je kan nestelen terwijl de zon traag achter Linkeroever duikelt. Gelieve wel je afval terug mee te nemen.

De beste plekjes waar je dit kan doen zijn:

  • De kaaien op het Zuid, die trouwens volledig vernieuwd zijn
  • ‘t Steenplein bruggetje
  • ‘t Vlotje, een lieveling bij de Antwerpse jongeren
  • Waagnatie, tussen de kranen
  • MAS, het Eilandje
  • Droogdokkenpark
kaaien antwerpen
museum aan de stroom

De Keyserlei en Meir

Iets te toeristisch, maar ongetwijfeld dé trekpleister voor veel bezoekers is De Keyserlei en Meir. Deze twee aansluitende winkelstraten zijn gigantisch. De meeste mensen praten over de winkels en het aanbod aan shop-en eetgelegenheden, maar vergeet niet naar boven te kijken naar de gevels van de commerciële panden. De gevels stammen van honderden jaren terug en zijn een fotootje wel waard.

Natuurlijk mag je ook je portefeuille opentrekken en je spendeer limiet naar het maximum schuiven. Antwerpen bezoeken zonder te gaan shoppen zou zonde zijn.

shoppen in antwerpen
shoppen in antwerpen
shoppen in antwerpen

Droogdokkenpark

Even uitwaaien op een leuke plek? Het Droogdokkenpark op het Eilandje is de nieuwe hotspot om te relaxen. Wat er een paar jaar geleden is gebeurd met Park Spoor Noord heeft nu plaatsgevonden op het Eilandje. Maar liefst 13 hectare is er om van het zicht op de Schelde te genieten. Er zijn ligbanken en barbecues beschikbaar om er een heel familiefeest te houden.

Onderstaande foto’s door Bart Gosselin.

Droogdokkenpark Belvedere Antwerpen
Droogdokkenpark Belvedere Antwerpen
Droogdokkenpark Belvedere Antwerpen
Droogdokkenpark Belvedere Antwerpen

Havenhuis by Zaha Hadid

Het aantal hoeken waaruit je het Havenhuis door de inmiddels overleden Zaha Hadid kan bekijken zijn werkelijk eindeloos. Ook dit pronkstuk staat te blinken in de wijk van het Eilandje. Het huisvest de verschillende departementen van het havenbedrijf Antwerpen. In 2018 heeft het gebouw een prijs gewonnen in de categorie ‘best refurbished building‘. Wil je het gebouw betreden? Dat kan tijdens de weekends en na de diensturen. Tijdens deze uren kunnen bezoekers in de zogenaamde boeg van het gebouw een zicht krijgen op de Antwerpse haven. Daarbovenop krijg je toelichting over de activiteiten in de haven. Een gegidst bezoek kost je €10,00 per persoon.

Het Havenhuis door Zaha Hadid is niet te missen op je Instagram-feed.

havenhuis zaha hadid
havenhuis zaha hadid
havenhuis

Parkbrug

In 2016 werd de Parkbrug die Park Spoor Noord en de wijk het Eilandje verbindt, geopend. Je fietst of wandelt hier boven de Antwerpse leien. Wanneer de zon zijwaarts kan komen piepen door de gaten van de brug kan je je ogen laten verwennen op een schouwspel van schaduwen. De Parkbrug in Antwerpen is een Instagram Must Have geworden, dus het is wel mogelijk dat je hier moet wachten voor een fotootje.

Centraal Station

Beter bekend als het mooiste treinstation ter wereld. Met zo’n naam hoeft er weinig tekst bij om je te motiveren naar deze plek te gaan. De kans is groot dat je aankomt in Centraal Station. Neem je tijd om de inkomhal te bekijken en laat de magie van deze locatie even bezinken.

Protip! Ga een koffie drinken in het Royal Café. Vaak wordt dit café niet bezocht, maar deze plek is vanbinnen werkelijk prachtig!

antwerpen centraal station
antwerpen centraal station

Park Spoor Noord

Wat Antwerpen vroeger niet had, hebben we nu in overvloed: Parkjes waar je kan genieten van het goede weer en het gezelschap van je vrienden. Het gebied van Park Spoor Noord was vroeger Antwerpen Dam en was helemaal van de NMBS (Belgisch treinbedrijf). Nu heerst er een relaxte sfeer met een grote fontein en aansluitende speeltuin waar kinderen kunnen spelen. Alsook heb je communale barbecues die je gratis kan gebruiken.

Iets verder van het historisch centrum vind je een skatepark, indoor sportfaciliteiten, een basketbalveld, een tennisveld en een voetbalveld. Voor de aperitief-fans is er Bar Noord Zomerbar. Vlakbij de fontein kan je er genieten van een stralende Antwerpse zomer.

Handelsbeurs – Oude glorie

Weer een nieuwe parel in de diamantenstad! De Handelsbeurs is recent gerenoveerd en bevindt zich in een zijstraat van de Meir. Van 1531 tot 1997 (!) speelde hier alle activiteiten af van de effectenbeurs. Tot tweemaal toe moest de Handelsbeurs een brand zien te overleven. Door deze rampen moest het stadsbestuur telkens veel geld in restauratiewerken steken. Na veel geruchten omtrent een waaier aan projecten is het toch gelukt, de Handelsbeurs is af. Het moet momenteel dienen als evenementenplaats en een deel van het gebouw is eigendom van het vijfsterren hotel Marriott.

Er is veel aandacht gegaan naar de details dus als je de kans krijgt om het te bezoeken, zeker doen! Het is één van de vele ervaringen in Antwerpen die je doen voelen in de Middeleeuwen.

Handelsbeurs
Handelsbeurs

Wil je nog meer tips voor een geslaagd weekendje Antwerpen? Lees dan zeker deze post eens. De meest fotogenieke plekjes van Antwerpen vind je hier. Als je op zoek bent naar een leuk hotelletje in de stad dan hebben we in dit artikel alles voor je samengevat. Indien je je afvraagt met welk apparatuur ik al deze bovenstaande foto’s vastleg: ik gebruik een gebruiksvriendelijke spiegelreflex camera Nikon D5300. Aanvullend trek ik foto’s met mijn smartphone de Huawei Mate 20 Pro.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.