Duitsland

Hannover, een stad vol verrassingen

1 juni 2018
City Hall Hanover

Hannover met de H voor historie! Als je door Hannover wandelt, voelt het aan alsof je door verschillende tijdperken reist. Van de middeleeuwen tot de dubbele heerschappij van de Hannoveranen en de Britten.

Spijtig genoeg heeft Hannover geleden onder de bombarderingen van de 2dewereldoorlog. Zo werd meer dan 90% van de stad verwoest, waardoor je merkt dat vrij veel huizen nog relatief ‘nieuw’ zijn.

 

Schloss Marienburg (Marienburg castle)

Op maar 30 kilometer van het centrum van Hannover ligt het 19e-eeuwse kasteel van Marie van Saksen-Altenburg. Dit sprookjeskasteel is een ‘must visit’ als je een weekendje in Hannover verblijft.

Het kasteel is niet enkel prachtig aan de buitenkant, maar heeft ook een interessante en romantische geschiedenis. Het kasteel in de neo-gotische stijl was een cadeau van King Georg V aan zijn vrouw Queen Marie. Zij waren tevens één van de enige koninklijke koppels die getrouwd waren uit liefde. Het duurde wel 10 jaar om dit immens kasteel te bouwen en het werd afgewerkt met de meest kwalitatieve materialen. Zo werd er zelfs speciaal Italiaans glas overgebracht naar Hannover. Om er zeker van te zijn dat het glas heel zou aankomen, werd dit in boter vervoerd. Slim gezien!

Schloss Marienburg inside
Schloss Marienburg door
Schloss Marienburg kitchen

Wist je dat je hier zelfs kan trouwen? Best wel een unieke locatie! De beste periode hiervoor is in de zomer, aangezien het kasteel niet verwarmd kan worden. Ze hebben dit enkele jaren geleden eens geprobeerd en toen kwamen er delen van het plafond naar beneden.

Een gids nemen of niet?


Wij hebben een guided tour gedaan en vonden dit wel een meerwaarde. Alles wat je ziet, krijgt betekenis en geeft meer diepgang in het verhaal van het kasteel. Vraag zeker ook eens om een kijkje te nemen vanuit de hoogste toren (48m) van het kasteel. Bij mooi weer kan je zelfs tot in Hannover kijken!

Schloss Marienburg interior

Schloss Marienburg ceiling

Hoe er geraken:    met de trein of de bus 300 van Hannover ZOB
Openingsuren:       elke dag open van 10.00u – 18.00u, buiten maandag
Inkom:                     iedereen kan het kasteel gratis bezichtigen, maar wil je graag wat meer uitleg van een gids heb je verschillende tours, gaande van 7 euro tot 13 euro. Voor meer  details over prijzen, kan je best surfen naar hun website.

 

Het hart van Hannover

Highlights die je zeker en vast niet mag missen:

  1. New Town Hall met het Maschpark

Dit impressionant gebouw is één van de herkenningstekens van de stad.  Het heeft 10 jaar geduurd om dit stadhuis in de Art nouveau stijl en Wilhelminische stijl te bouwen. Wat dit gebouw nu net zo speciaal maakt is de booglift naar de koepeltoren, deze maakt namelijk een hoek van 17° en gaat 43 meter naar boven tot het uitzichtplatform. Een heel speciaal gevoel moet ik eerlijk toegeven! Aangezien het kleine liftje telkens maar 5 personen per keer naar boven kan brengen, kan je beter vroeg in de ochtend gaan. Dan hoef je nog niet al te lang aan te schuiven .

Leuk weetje: Als je voor de New Town hall staat, zie je rechts van de ingang dat er nog een leeg vlak is zonder graveringen. Hier moest initieel een portret van William II komen, maar hij vond het nooit mooi genoeg. Hierna brak WO II uit, waardoor dit uiteraard geen prioriteit meer was. Spijtig voor William !

DSC04917
Uitzicht over Hannover
City Hall Hanover

Het Masch Park

Het Mash park, ookwel het park van de partnersteden genoemd, ligt tussen het nieuwe stadhuis en het Masch meer.  Dit meer van 2,4 km lang en 530 m breed  werd in de jaren ’30 door honderden arbeiders manueel uitgegraven. Wie graag gaat lopen, moet zeker een rondje rond dit meer lopen (6,2 km) want het is een heel aangenaam parcours. Ook om te fietsen is het Mash park zeker een aanrader! Aan de zuidelijke kant van het meer is zwemmen toegelaten en kan je een bootje huren.

New town hall

Droneshot New Town Hall

Hoe er geraken:    Bus 100, 200 naar Rathaus/Bleichenstr.
Openingsuren:       de koepeltoren is enkel toegankelijk van maart-oktober:ma-vrij 9.30u – 18.30u & za-zo 10u – 18.30u
Inkom:                    3, 5 euro

  1. Old Town Hall en Marktkerk

Wie van de gotieke stijl houdt, kan best eens passeren langs de 19-eeuwse Marktkerk die zich in het hart van de oude binnenstad bevindt. Vlakbij ligt het oude stadhuis, dat initieel gesloopt moest worden, maar na veel protest hebben ze besloten deze te behouden. Persoonlijk gaven we de voorkeur aan de architectuur van het nieuwe stadhuis.

 

  1. Hauptbahnhof

Dit station is één van de mooiste stations van heel Duitsland. Wat vrij uniek is, is dat er een volledig shopping centrum is aangebouwd. Als je nog wat tijd over hebt, go shopping zou ik zeggen!

Leuk detail, Hannover is UNESCO city of Music en heeft een leuk project lopen waarbij er ondergronds muziek wordt afgespeeld.

Hauptbahnhof

Het station van Hannover

 

  1. Aegidienkerk

Deze kerk, eigenlijk alleen nog een kerkhof, is één van de vele gebouwen dat tijdens de oorlog werd plat gebombardeerd. De ruïne is nu een gedenkplaats voor de slachtoffers van oorlogen en geweld. Als je aandachtig kijkt, zie je op de grond een smal pad lopen wat staat voor enerzijds ‘war’ en anderzijds ‘peace’.

Bombing WO2 Hanover

Aegidienkerk

  1. Kröpcke, het centrale en populaire square

In het hart van het centrum van Hannover, ligt “het Kröpcke”. Dit centraal gelegen plein ligt vlak aan de hoofdstraat en is dus de ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen, te gaan winkelen of de metro te nemen. Dit plein is een plek waar veel mensen samenkomen. Uiteraard heeft dit plein, zoals alles in Hannover, een leuke geschiedenis. Een oude bakker opende hier een café met 800 stoeltjes aan de klok. Tot op heden spreken nog veel mensen af aan ‘Het Kröpcke” om samen iets te gaan drinken na het shoppen.

 

Shoppen, shoppen, shoppen

De hoofdstraat met alle grote winkelketens is de Georgstrasse, deze verbindt de Georgstrasse de Steintor met plein Aegidientorplatz. Je zou dit wat kunnen vergelijken met de Meir in Antwerpen.  Voor een wat specialere ‘shopping experience ‘, kan je best naar de de Ernst-August- Galerie gaan. Met zijn 150 winkels ben je hier snel enkel uren zoet .

Andere leuke plekjes om te winkelen zijn: Niki-de-Saint-Phalle-Promenade, Galerie Luise,… Keuze genoeg voor de liefhebbers van het winkelen .

 

Cosy hotspots

Wie op zoek is naar een rustig en gezellig spotje om iets te drinken of te eten, kan best naar de regio rond de Balhofplatz gaan. Hier vind je verschillende restaurants en bars, ideaal om ’s avonds met vrienden iets te gaan drinken. Ook de idyllische Kramerstrasse is één van de populairste winkel- en flaneerstraten van de oude binnenstad. De historische plek Holzmarkt heeft met zijn karakteristieke façades zeker iets romantisch in zich.

Inside tip: Giovanni L. heeft de beste ijsjes van heel Hannover!
Leuk weetje: In het oude deel  van de stad zijn alle straten benoemd naar beroepen.

Cosy restaurants Balhofplatz

Balhofplatz

 
cosy places Hannover

De Kruiskerk in het oude deel van Hannover

Royal Gardens of Herrenhausen (Herrenhausen Garten)

Dit domein bevat zowel het Herrenhausen Palace, museum Schloss Herrenhausen als de Grosser Garten. Aangezien wij maar een weekend in Hannover verbleven, bezochten wij enkel de Grosser Garten. Deze immense tuin van keurvorstin Sophie von Braunschweig-Lüneburg bestaat uit 4 verschillende tuinen: de Grosser Garten, Berggarten, Georgengarten en Welfengarten.

Deze tuinen vormen één van de belangrijkste baroktuinen in Europa en zijn volledig symmetrisch aangelegd in de Nederlandse stijl. In 2015 kregen ze zelfs de ‘European Garden Award’.

Royal gardens of Herrenhause

Grosser Garten

Herrenhauser Garten

Hannover Gardens from above

Voor tuinliefhebbers is dit zeker en vast een must-see, maar ook voor het grote publiek is het een leuke en aangename uitstap. Aangezien deze tuinen ongeveer 15 min van het centrum van Hannover liggen, kan je hier gerust enkele uurtjes rondwandelen en daarna gaan picknicken in de Georgengarten. Tijdens de zomermaanden worden er verschillende evenementen en festivals georganiseerd zoals Garten festival, International Firework Competition, musicals,…

Wist je dat hier een fontein staat van wel 30 meter hoog? Deze overtreft zelfs de fontein van Versaille! Well done Hannover!

Kunst van Niki de Saint Phalle

De zogenaamde Grotto werd volledig gedecoreerd door Niki de Saint Phalle, die bekend is om haar Nanafiguren met vooruitspringende rondingen en glanzende kleuren. Deze Franse artieste heeft 3 kamers volledig ingericht met glazen mozaïek en haar typerende beelden.

Nana Hannover

Grotto by Niki de Saint Phalle

Grotto by Niki de Saint Phalle

Grotto – Royal gardens of Herrenhause

Hoe er geraken:    Metrolijn 4, 5 naar Herrenhäuser Gärten
Openingsuren:       1 mei t.e.m. 31 augustus van 9u – 20u. Het museum: zomer van 11u – 18u en in de winter van 11u – 16u
Inkom:                      Berggarten 3,5 euro, Georgengarten is gratis en toegankelijk voor publiek, gecombineerd ticket Grosser Garten/ Berggarten/ museum is 8 euro

Gratis Cultuurroutes doorheen Hannover

Hannover heeft er sinds 2021 vijf nieuwe en gratis cultuurroutes bij. Alle routes spelen zich af in de frisse buitenlucht en zijn zelfstandig uit te voeren. Heb je zin om te wandelen of doe je het liever wat rustiger aan? Dat is geen probleem, er is voor ieder wat wils met routes uit te voeren op te fiets, met het openbaar vervoer of te voet. Deze “Kultur for Free” routes zijn jouw ideale afwisseling doorheen Hannover.

1. Volg de rode draad

‘Der Rote Faden’, ofwel de Rode Draad, zorgt voor de nodige assistentie. Deze cultuurroute van liefst 4200 meter lang is zichtbaar doorheen de stad vanwege de duidelijke markeringen op de grond. Niet minder dan 36 culturele bezienswaardigheden vind je langs deze eenvoudige wandelroute.

Bekijk hier de gids Der Rote Faden/de Rode Draad

 2. Street art en grafitti

Kunstliefhebbers kunnen zich laten onderdompelen in de grafittiwereld van de hippe stadsdistricten Linden, Mitte, Nordstadt en List/Oststadt.

Bekijk hier de Straatart en grafitti wandelroutes

3. Publieke kunst

Bewonder meer dan 200 publieke kunstinstallaties in openlucht verspreid over verschillende wijken in Hannover.

Bekijk hier de wandelroutes omtrent publieke kunst

6. In de voetstappen van Leibniz

Treed in de voetstappen van Leibniz en zie waar dit technologische genie woonde, werkte en zijn tijd doorbracht. Op de website van Visit Hannover vind je een kaart die je meeneemt in het verleden van Leibniz en voor een stuk ook van de stad.

Bekijk hier de wandelroute omtrent het leven van Leibniz

 5. Architectuurpad

Hannover staat gekent om zijn architecturale parels. Zo was het begin 18de eeuw gekend om uiting rond de personele unie met Groot Brittannië. In dit tijdperk van die unie werd er dan ook heel wat architectuur toegevoegd aan de stad. Met het architectuurpad kan je deze momumenten in hartje Hannover bezichtigen.

Bekijk hier het Architectuurpad

© HMTG / FalkHeise

© HMTG / FalkHeise

Hannover Adventure Zoo (Hannover Erlebnis Zoo)

Hannover Zoo is een avontuurlijke dierentuin waar je persoonlijke beleving centraal staat. Zeker voor families met kinderen is dit een leuke daguitstap, waarbij je kids zeker en vast van onder de indruk gaan zijn.

De hele zoo is ingedeeld in 7 verschillende wereld thema’s, van het wilde Afrika tot de Indiaanse jungle. Als je in Hannover Zoo rondwandelt, merk je dat er veel aandacht is besteed aan de kleine details. Dit brengt de beleving tot een hoger niveau. Persoonlijk vind ik deze zoo wat vergelijkbaar met Planckendael in België.

Er worden verschillende shows en voedmomenten gedurende de hele dag georganiseerd met de 58 verschillende dieren die hier leven. Zoals je leest, zal je je hier niet snel vervelen!

Tip: Wees er zeker als één van de eerste bij om het boottochtje te doen! Dit is een leuke, maar zeer gewilde ‘attractie’.

Hannover erlebnis zoo pinguins
Hannover erlebnis zoo boat
Hannover erlebnis zoo giraffe

Hoe er geraken:    Metrolijn 11 naar de Zoo of met bus 128 of 134
Openingsuren:       alle dagen op van 9.00u – 18.00u
Inkom:                      online zijn de prijzen iets goedkoper dan aan de deuren. Een volwassenen betaald 26,50 euro (indien ouder dan 25 jaar)

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.