Thailand

Het visum aanvragen voor Thailand

6 mei 2018
South Thailand

Thailand, het land van de glimlach heeft zijn naam zeker niet gestolen. Onze eerste kennismaking met Azië was in Thailand. Dit was tevens ook het moment dat we verliefd geworden zijn op het Aziatische continent. De meeste reizigers verkiezen om een doorreis door Thailand te maken om zo de verschillende aspecten te leren kennen. Uiteraard komen er bij dit type reis wel wat praktische zaken, zoals de aanvraag van een visum en paspoort, waar je rekening moet mee houden.

Authentic Thailand

The true beauty of Thailand

 

Praktische zaken voor vertrek

UPDATE Reizen naar Thailand in 2021: het toeristenvisum

2020 is een jaar om snel achter ons te laten. Alle reiszielen onder ons zitten op een reishonger die nooit groter is geweest. Thailand heeft voor ons een speciaal plekje, aangezien dit onze eerste grote reis buiten Europa was. Alsook het begin van onze reisblog ‘Het is de Merckx’. Azië wist ons meteen te bekoren en vormde de start van een gehele rondreis doorheen heel Zuidoost-Azië.

Wie Thailand zegt, zegt lekker eten, prachtige natuur en vriendelijke mensen. Het wordt vaak als eerste kennismakingsreis ingezet en vormt de ideale bestemming om het reisseizoen van 2021 in te zetten. Wisten jullie dat Belgen die naar Thailand willen reizen geen visum meer nodig hebben als ze minder dan 45 dagen in het land verblijven. Indien je langer dan 45 dagen in Thailand verblijft, moet je een toeristenvisum (Tourist Visa “TR”) aanvragen, waarmee je tot 3 maanden in Thailand kan verblijven. Hier vind je alle nodige informatie.

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor een reis naar Thailand?

 • Zowel Belgische- als Nederlandse reizigers moeten beschikken over een eigen internationaal paspoort dat minstens 6 maanden geldig is op de dag van aankomst
  Let op: de naam op het paspoort moet overeenkomen met de naam op je vliegticket!
  Extra tip: neem altijd een kopie van je paspoort mee of bewaar deze online
 • een visum nodig voor een verblijf van maximaal 45 dagen. Indien meer dan 45 dagen verbleven wordt in Thailand, moet er een visum worden aangevraagd

Hoe kan ik een paspoort/reispas aanvragen?

Een paspoort kan worden aangevraagd bij de dienst ‘leven en welzijn’ van jouw gemeente. Dit kan vaak enkel op afspraak gebeuren. Je dient in het bezit van een paspoort te zijn om in landen waar je eID niet volstaat, je identiteit te kunnen bewijzen.

Hoeveel op voorhand moet ik mijn paspoort/reispas aanvragen?

De gemiddelde afleveringstermijn voor een reispas is ongeveer 2 weken. Je kan best een beetje marge nemen en dus 1 maand op voorhand je paspoort aanvragen bij jouw gemeente.
Indien je last-minute vertrekt, ben je genoodzaakt een spoedaanvraag te doen. Als je deze aanvraag voor 15.00u verstuurt, kan je je paspoort de werkdag erna afhalen bij de gemeente.

Hoeveel kost een paspoort/reispas?

De prijs hangt af van de gemeentetaks en is dus voor elke gemeente verschillend. Meestal varieert deze tussen de 70 en 90 euro. Voor de exacte prijs surf je best even naar de website van jouw gemeente.

De spoedprocedure is vrij duur en kost gemiddeld 270 euro voor een volwassenen en 240 euro voor een minderjarige.

Hoe lang is een paspoort/reispas geldig?

– voor volwassenen: 7 jaar
– voor minderjarigen: 5 jaar

Wat meenemen bij de aanvraag van een paspoort?

– identiteitskaart
– handtekening
– kleurenpasfoto
– vingerafdrukken

Hoe kan ik een visum aanvragen?

Een visum is de officiële toestemming om gedurende een bepaalde periode in een bepaald land te verblijven. Of je een visum nodig hebt voor je reis naar Thailand hangt af van de duur van je verblijf.
Voor meer informatie over het visum Thailand, check de website van visumbuitenland.be.

Ik verblijf 45 dagen of minder in Thailand

Als je vanuit België of Nederland naar Thailand vliegt, krijg je meestal een gratis visum op het vliegtuig of bij aankomst op de luchthaven. Dit type visum noemt men ook wel eens een visa-on-arrival. Je hoeft dit dus niet op voorhand aan te vragen.

Als je naar Thailand reist over land krijg je aan de grens een gratis visum voor 2 weken. Een deel van de witte kaart moet je bijhouden of wordt in je paspoort geniet. Als je het land verlaat, wordt dit er terug uitgehaald. Bij dit type visum wordt er bij aankomst op de luchthaven een foto genomen van je gezicht met een webcam.

Wat heb ik nodig voor de aanvraag van een visum?

Hier heb je enkel maar je identiteitsgegevens van een geldig paspoort voor nodig:
– adres, naam, geslacht, datum van afgifte, geldig tot, geboorteplaats, geboortedatum, plek van uitgifte, adres van je verblijf, hoeveel dagen je verblijft, status,…
– pasfoto

Hoeveel kost een visum?

Niet veel zaken in het leven zijn gratis, maar het visum voor een verblijf van maximaal 45 dag is gratis.

Hoelang is dit visum geldig?

Dit type visum is 45 dagen geldig.

Ik verblijf meer dan 45 dagen in Thailand

Je hebt een visum nodig als:

 • je langer dan 45 dagen verblijft in Thailand
 • meerdere keren in een kortere periode (45 dagen of meer) naar Thailand wil gaan
 • je nog geen terugvlucht geboekt hebt
 • business activiteiten wil uitoefenen

Er zijn 3 types toeristenvisums, namelijk:

1° Toeristenvisum met één ingang

Dit type visum geeft het recht op een maximaal verblijf van 59 dagen in Thailand, waarbij je enkel en alleen in Thailand blijft.

2° Toeristenvisum met meerdere ingangen

Hierbij kan je andere landen bezoeken en terugkeren naar Thailand waarbij je opnieuw 59 dagen in het land mag verblijven.

3° Businessvisum

Wie in Thailand wil werken of zaken wil doen, moet een businessvisum hebben.

Waar kan ik een visum verkrijgen?

 • bij een commercieel visumbureau
 • bij de Thaise ambassade
 • het Thaise consultaat, waarbij één gevestigd is in Berchem (Onze-Lieve-Vrouwstraat 2, 2600 Berchem) en de andere in Brussel (Waterloosesteenweg 876, 1000 Brussel)

Wat heb ik nodig voor de aanvraag van een visum?

 • een visum dat minstens 6 maand geldig is
 • 3 recente pasfoto’s
 • ingevulde application form in tweevoud
 • kopie van je vliegtuigticket
 • bij een visum met meerdere gangen durven ze naar een bewijs van goed gedrag en zeden vragen
 • businessvisum: een officiële uitnodigingsbrief (ENG/NL) van het bedrijf waar je gaat werken en een kopie van de statuten van het bedrijf waarvoor je werkt

Hoeveel kost een visum?

Een visum voor een verblijf van meer dan 45 dagen kost 45 euro voor een visum met één ingang, 60 euro voor een visum met 2 ingangen en 90 euro voor een visum met 3 ingangen. De prijzen voor een businessvisum liggen iets hoger, namelijk 60 euro voor één ingang visum en 120 euro voor een meerdere ingang visum.

Hoelang is dit visum geldig?

Het visum met één ingang is 59 dagen geldig, of bij meerdere ingangen kan je 2 of 3 x 59 dagen in Thailand verblijven. Als je voor zaken gaat en een businessvisum hebt, is dit 3 maanden tot 1 jaar geldig. De duur is afhankelijk van de beslissing van het consulaat.

Bangkok by night

Urban Jungle of Bangkok

 Wie graag in alle luxe wil verblijven, check dan zeker onze blog over Mövenpick resort in Phuket out!
 Ga je ook naar een andere leuke bestemming en heb je nood aan wat meer informatie over visums, ESTA’s, ect, surf dan naar visumbuitenland!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

 • Antwoorden BAAN SAEN FANG CHIANG MAI – Een oase van Rust - Het is de Merckx 24 juni 2018 at 17:41

  […] informatie nodig heeft over alle nodige documenten voor je reis naar Thailand, kan deze hier […]

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.