Finland

Hoe je voorbereiden op een reis naar Lapland

23 maart 2022
lapland tips

Lapland is een bestemming die bij velen tot de verbeelding spreekt en bijgevolg hoog gerankt staat op ieders ‘bucketlist’. Dit was ook bij ons het geval! Je kan ervoor kiezen om Fins of Zweeds Lapland te ontdekken. Wat velen niet weten is dat Lapland geen land is, maar wel een regio die zich uitstrekt vanaf Tromso in Noorwegen tot Moermanski in West-Rusland. Als men over Lapland spreekt, bedoelt men meestel het noorden van Finland en Zweden. Wij verbleven 1 week in Fins Lapland en ontdekten het beste wat Lapland te bieden heeft, samen met de organisatie Lapland Travel! Het is de ultieme winterervaring waarbij je normaal ook de kans krijgt om het noorderlicht te zien.

ultieme lapland tips

Praktische informatie voor je vertrekt naar Lapland tijdens de winter

Wanneer best Fins Lapland bezoeken? 

Fins Lapland is een magische winterbestemming die je best kan bezoeken tussen december en midden april. In de maanden maart en april is het minder koud en zijn de dagen al langer. Uiteraard zijn december en januari perfect als je de echte Christmas vibes wil ontdekken, maar hou rekening met zeer koude temperaturen tot -30 graden! Eind maart en april zijn populaire weken voor de Finnen zelf en het is dan ook met name in de skigebieden een stuk drukker op de pistes dan bijvoorbeeld in januari/begin februari. Eind december zijn de dagen het kortst, maar rond de kerst en ook tijdens oud en nieuw komen er speciale krachten los in Fins Lapland.

tips

Lapland Travel, maak je klaar voor een onvergetelijke vakantie 

Wij ondernamen onze reis door Fins Lapland met de organisatie Lapland Travel. Dit is een gespecialiseerde organisatie met een gepassioneerd jong en dynamisch team dat zich elke dag met hart en ziel inzet. Wie op zoek is naar een avontuurlijke kennismaking met het echte Lapland in een luxueuze en georganiseerde omgeving, zal zeker een match hebben met Lapland Travel. Als je meer op zoek bent naar echt avontuur, kan je opteren voor The Lapland Trail. Dit is een gloednieuw concept dat in 2022 gelanceerd werd waarbij je een 8-daagse trektocht zal ondernemen door het mooiste winter wonderland ter wereld. Hierbij zal je je afwisselend verplaatsen van blokhut naar blokhut met een husky-slee, je eigen sneeuwscooter, langlaufski’s en sneeuwschoenen. Na deze 8 dagen voel je je als een Sami (inheemse bewoner van Lapland).

Hoe moet ik me voorbereiden op een reis naar Lapland in de winter?

Hoe voor te bereiden op je reis naar Lapland, hangt af van welke periode je naar deze winterbestemming trekt. Zo zal je in de echte wintermaanden december, januari en februari meer voorbereidingen moeten treffen voor de koude in vergelijking met maart en april.

Een gouden tip: bespaar niet op warme kledij!

 • Het beste is om gebruik te maken van verschillende lagen, idealiter thermische kledij met lange mouwen en broek(mohair,…).
 • Daarboven draag je best ademende kledij zoals een katoenen t-shirt en een trui of fleece.
 • Qua sokken kan je best geen thermische sokken nemen, want hierin ga je te veel zweten. Echte wollen sokken zullen je beste vriend zijn!
 • Vervolgens een dikke (waterdichte) winter(ski)jas en dikke (waterdichte) winter(ski-broek). Bij activiteiten zoals husky safari of snowscooter voorzien ze vaak nog een extra thermisch pak om over je kledij te dragen.
 • Waterdichte sneeuwlaarzen (best thermisch gevoerd, “Moonboots” zijn niet altijd ideaal).
 • Als laatste kan je best geen waterdragende crèmes of zonnecrème gebruiken want bij zeer koude temperaturen (lees > -15° en kouder) zal je aangezicht bevriezen.
 • Vervolgens kan je ook mascara en make-up op waterbasis in deze temperaturen thuislaten.
 • Dunne handschoentjes voor onder je wanten, hierbij zitten je vingers samen en blijven deze langer warm.
 • Neem zeker ook handverwarmers mee om in je handschoenen te steken zodat je handen warm blijven.
 • Een warme muts die je oren bedekt.
 • Een sjaal voor je mond vangt de condensatie van je adem op en dit kan aan je lippen vastvriezen dus een buff is een beter optie. Koukleumen kunnen ook altijd een balaclava meenemen.
 • Zwemkledij voor een ontspannend momentje in de sauna of hot tui
 • Een zaklamp voor coole foto’s bij het noorderlicht
 • Voor je camera gear kan je best een extra batterij voorzien, want bij lage temperaturen geraken batterijen snel leeg
 • Een zonnebril

lapland tips

tips

Kan je altijd het noorderlicht zien in Lapland?

Het noorderlicht is een fenomeen dat je natuurlijk wil zien wanneer je op vakantie naar Lapland gaat. Het noorderlicht is in meer of mindere maten altijd aanwezig maar dat wil niet zeggen dat je het ook altijd kan zien. De beste periode is rond februari en maart omdat het weer dan beter is en de lucht bijgevolg meer open. Ten eerste moet het natuurlijk onbewolkt zijn en voldoende geomagnetische activiteit en zonnewind. Via de app Aurora kan je zien hoe groot die dag de kans is om het Noorderlicht te zien en welke tijd het beste is om naar buiten te gaan. Zoek een zo donker mogelijke plek op zonder kunstmatige verlichting en het liefst ergens waar je ver kan kijken.

Wat kost een vakantie naar Lapland? Hoe duur is Lapland?

We gaan er geen doekjes om winden, Lapland is niet de goedkoopste bestemming. Net zoals andere Scandinavische landen zijn deze reizen aan de duurdere kant. Voornamelijk de excursies tillen je budget al snel naar een hoger niveau. Zo moet je toch rekenen, uiteraard afhankelijk van het type activiteit, dat er per persoon al snel 50 – 150 euro bijkomt. Wij ondernamen onze reis met de expert van de regio genaamd Lapland Travel. Een zeer persoonlijke aanpak met oog op hoge kwaliteitsnormen zonder je bankrekening te plunderen. De prijzen starten van 2100 euro voor een week (inclusief vlucht, transfers, chalet en 4 activiteiten).

Tip: ze hebben nog veel leuke andere concepten, ontdek ze hier!

Travel blog

De beste activiteiten in Lapland

Time to go! Wat hebben wij genoten van onze prachtige reis! Iets wat we maar al te graag met jullie delen. Wij verbleven 7 dagen in Fins Lapland wat zeker en vast voldoende is om de belangrijkste activiteiten en bezienswaardigheden te kunnen ondernemen. Er zijn zoveel onvergetelijke momenten die je zal meenemen na deze reis. Graag lijsten we voor jullie op in dit artikel wat de niet te missen activiteiten zijn tijdens jouw reis door Lapland!

husky safari in Fins Lapland
beste activiteiten in Lapland
beste activiteiten in Lapland

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.