Indonesië

Hoe Reizen door de Nusa Eilanden (Nusa Lembongan, Nusa Ceningan & Nusa Penida)

23 november 2017

De Nusa eilanden zijn een eilandengroep van 3 eilanden die net onder Bali liggen. Deze zijn minder bekend dan andere eilandgroepen als de Gili eilanden, maar elk jaar worden de Nusa eilanden toeristischer. Deze eilanden bieden mooie stranden, een relaxte vibe, prachtige baaien (waar je met manta’s kan zwemmen), enorme golfen ideaal om te surfen, wandeltochten en vele meer!

Hoe te geraken op de Nusa eilanden?

Vanuit Bali

De beste uitvalsbasis vanuit Bali is Sanur. Hier kan je een locale speedboot nemen en ben je op 30 minuten in Jungkut Batu, Nusa Lembongan. De korte oversteek was met een degelijke speedboot met lifejackets. Dit tochtje koste voor een enkele rit, inclusief ophaling van het hotel en drop off aan het hotel op Nusa, 250 000 IDR (ongeveer 16 euro).Wij hadden dit geregeld aan een klein lokaal lokketje in Ubud.

Op internet vind je enkel de grote online maatschappijen als Scoot Fast Cruises en Rocky Fast Cruises, waarbij de prijzen starten vanaf 300 000 IDR tot 500 000 IDR. Dit vonden wij redelijk duur, vandaar onze keuze voor een kleinere maatschappij.

Vanuit Lombok

Vanuit Lombok vertrekken boten vaak vanuit Senggigi naar Jungkut Bali. De grotere maatschappijeen gaan vaak eerst nog langs Bali en de Gili eilanden, wat nogal ‘omweg’ is. De prijs is gelijkaardig aan de boottrip van Bali naar Nusa Lembongan.

Zoals je leest moet je altijd de boot nemen om deze eilanden te bereiken. De eilanden zijn zo klein (Nusa Lembongan is 8 km2 en Nusa Penida is 203 km2)  dat er ook geen luchthaven aanwezig is.

 

 

Wat zijn de bezienswaardigheden op de Nusa eilanden?

Nusa Lembongan

1.   Mangroves

Dit kleine, meest westelijke eiland heeft verschillende mangroves in het noorden.  Het was eens leuk om door te varen, maar niets super speciaals. Het was ook vrij prijzig voor een tochtje van ongeveer 30 minuten, wij betaalden hiervoor 5 euro per persoon. Nu moet ik wel zeggen dat die mensen het bootje manueel moeten voortduwen, dus er komt wel wat fysieke arbeid aan te pas. Deze kleine bootjes zijn van locals, die vaak ook geen Engels spreken dus veel uitleg over de mangroves was er niet . Je kan er ook voor kiezen om dit op jezelf te doen met een kajak, de prijzen variëren van 3 tot 6 euro.

IMG_6908
IMG_6897
IMG_6890

2.   Devil’s Tear

De wellicht bekendste activiteit van Nusa Lembongan is de befaamde ‘Devil’s Tear‘. Dit vonden wij zeker en vast de moeite! Zeker bij zonsondergang en idealiter met een wilde zee, maakt het plaatje compleet. Devil’s tear is een natuurlijk plateau gevormd in de rotsen, waar het water van de zee in volle vaart tegen kletst. Dit geeft enorme golven!
Deze activiteit is volledig gratis en kan je zelf bezoeken.

Nusa eilanden

Devil’s Tear in volle glorie 

Nusa eilanden

Devil’s Tear

3.   Dream Beach

Dream beach is gelegen naast de Devil’s tear. Dit witte strand is 150 m lang en ideaal om een dagje te relaxen. Wij zijn hier in de late namiddag geweest, dus qua drukte viel dit goed mee. Ik kan mij inbeelden dat het hier overdag in hoogseizoen redelijk druk kan worden! Er is vrij weinig schaduw, dus wie niet goed tegen de zon kan, neemt best een hoed of parasol mee.

Andere bekende en mooie stranden zijn Sandy beach en Mushroom beach.

 

Nusa Ceningan

Wij vonden dit kleine eilandje tussen Nusa Lembongan en Nusa Penida de perfecte chili-plek. Aan de westkant van het eiland liggen verschillende hippe barretjes waar je kan genieten van een frisse cocktail met een mooi uitzicht op Nusa Lembongan, het strand en de seaweedfarms. Deze zijn spijtig genoeg aan het vergaan door de opkomst van toerisme op de Nusa eilanden.

TIP: de hippe barretjes liggen als je de ‘Yellow Bridge’ oversteekt de eerste straat naar rechts!  Onze favoriet was de Sea Breeze bar!

Nusa eilanden

Volledig aan het relaxen op Nusa Ceningan

1.   Yellow Brigde

Nusa Ceningan is heel makkelijk te bereiken via de bekende ‘Yellow Bridge/Suspension bridge‘. Deze brug is recent gebouwd, aangezien de vorige ingestort is waarbij verschillende doden gevallen zijn. Hier kan je enkel met de brommer over, auto’s rijden er op de Nusa eilanden officieel ook niet. De enige vierwielers die je zal tegenkomen zijn de ‘auto’s’ om toeristen naar hun hotel of bezienswaardigheid te brengen.

2.   Blue Lagoon

Nusa Ceningan staat bij veel mensen bekend om de ‘Blue Lagoon‘. Deze hartvormig lagune heeft het meest blauwe en heldere water dat je je kan voorstellen! Dit is prachtig in contrast met de ruwe kliffen. Er is ook een Cliff Jumping place, waar je kan springen van 4m, 6m, 8m and 13m. Uiteraard is deze plek voor iedereen toegankelijk met de brommer en volledig gratis. Zeker een aanrader voor mensen die een drone hebben! Het zicht van bovenuit was echt prachtig.

Nusa eilanden

Droneshot van Blue Lagoon

Nusa Penida

Het grootste eiland van de 3, maar het minst ontwikkelde. Er zijn maar enkele accommodaties op dit eiland, dus ik zou aanraden om op Nusa Lembongan te overnachten en een dagtrip te doen naar Nusa Penida. Je kan de boot op Nusa Lembongan nemen, naast de Yellow Bridge, naar Nusa Penida voor 3 euro (50 000 IDR) als je voor 8  uur vertrekt. De prijs is iets duurder als je na 8 uur vertrekt, namelijk een kleine 5 euro (75 000 IDR). Deze boottocht duur maar 10 minuten.

Aangekomen in de haven van Penida, huur je best een brommer om het eiland te ontdekken. Deze huur van een brommer kost 70 000 IDR per dag (4,5 euro) en is de goedkoopste maar gevaarlijkste optie. De wegen zijn in zeer slechte staat, voornamelijk deze naar Broken Beach en Angel’s Billabong. Een tweede optie is het huren van een brommer met bestuurder, de locals kennen de weg namelijk vele beter. Een derde optie is een auto huren, dit is de duurste maar meest veilig optie.

1.   Angel’s Billabong

Angel’s Billabong is een natuurlijke infinity pool, die door de jaren heen gevormd werd. Je kan via de rotsen naar beneden gaan. Let wel op want bij hoogtij kunnen de golven erg gevaarlijk zijn. Deze highlights van Nusa Penida worden alsmaar populairder. Zo worden er nu ook geasfalteerde wegen naar de bezienswaardigheden aangelegd om zo alles voor meer toeristen toegankelijker te maken.

IMG_6936kopie
IMG_6940
IMG_6954

2.   Broken Beach

Broken Beach ligt naast Angel’s Billabong en is op wandelafstand makkelijk bereikbaar. Door de erosie is deze grot volledig ingestort, waardoor er nu een enorm gat gevormd is.

Nusa eilanden

Droneshot Broken Beach

Nusa eilanden

Broken Beach op Nusa Penida

3.   Kelingking Beach

Ons hoogtepunt van Nusa Penida is Kelingking Beach! Dit was het meest avontuurlijke hoogtepunt van onze reis. Er zijn enkele standjes/restaurantjes aan het vertrekpunt, waar je nog iets kan eten of drinken voor de afdaling naar de strand. Het is zeker en vast aan te raden om voldoende water en bescherming tegen de zon mee te nemen. De afdaling duurt ongeveer 30 minuten, waarbij je constant in de volle zon loopt. Het ideale tijdsstip om deze afdaling te doen, is in de ochtend of in de avond. De meeste reizigers komen met de boot van Nusa Lembongan en moeten rekening houden met de uren van de boot om terug naar het eiland te gaan. Aangezien de laatste boot om 17 u vertrekt van Nusa Penida naar Nusa Lembongan, zou ik aanbevelen om in de ochtend te gaan.

Het Kelingking strand is prachtig en meestal erg rustig. Het is gelegen tussen enorme groene kliffen met een woelige zee, wat resulteert in enorm grote golven. Je kan in het water gaan, maar ga zeker niet al te ver en wees op je hoede! De zee kan erg krachtig zijn en er zijn al verschillende mensen gewond geraakt.

Velen trekken enkel een foto van bovenaf en dalen niet af naar het Kelingking strand zelf, wat echt spijtig is. De afdaling is zwaar, maar echt de moeite!

Nusa eilanden

Kelingking Beach


4.   Crystal Bay en Mangrove Point

Waar elke toerist van droomt is snorkelen met manta’s! Er zijn 2 Manta Points, gelegen tussen Nusa Ceningan en Nusa Penida. Meestal wordt deze trip vanuit Nusa Lembongan georganiseerd, aangezien dit het meest ontwikkelde eiland is. Er zijn enorm veel lokale winkeltjes/reisbureau’s die een snorkeltrip naar deze Manta Points aanbieden.

Wij hadden deze uitstap gedaan met een traditionele boot van een lokale man, samen met nog een ander koppel. Je kan er ook voor kiezen om dit in een iets grotere boot of speedboot te doen. Het beste moment van de dag is in de ochtend (rond 9 u), omdat de zee het rustigste is en de kans het grootst is om de manta’s te zien.

Meestal wordt Manta Point gecombineerd met een boottocht naar Crystal Bay en Mangrove Point. Deze boottocht met 3 bestemming duurt ongeveer een 3-tal uur, dus kan perfect in een voormiddag ingepland worden. Wij betaalden 16 euro per persoon (250 000 IDR) voor een privé traditionele boot voor 4 personen. Als je een speedboot neemt, is de prijs uiteraard hoger. Toch zou ik aanraden om een speedboot te nemen, dit gaat sneller waardoor je kan langer zoeken naar manta’s.

Let op: Je ziet de manta’s niet altijd even goed, dit is afhankelijk van de helderheid van deze zee, het seizoen, de populatie manta’s en uiteraard geluk speelt een grote factor!

Nusa eilanden

Snorkelen bij de Nusa eilanden

 

 

Klimaat en Weer

De Nusa eilanden liggen erg dicht bij Bali, maar hebben een totaal andere vibe. Gezien deze eilanden vrij dicht op evenaar liggen, kan het er heel erg warm worden. De temperaturen zijn gemiddeld tussen de 24° en 32°, maar de gevoelstemperatuur lag naar onze mening tegen de 35°-40°. De koelste maanden zijn juni t.e.m. september, waarbij de gemiddelde temperatuur rond de 26° ligt. Wij hebben ons een beetje mispakt aan de temperaturen op de Nusa eilanden, tussen 12u en 15u vonden wij het vrij zwaar om (licht tot matig) fysieke inspanningen te doen. Hou hiermee ook rekening in je eventuele planning.

 

Snelle Tips & tricks

 • Je verplaatsen doe je best met een scooter, deze kost 70 IDR per dag
 • Je hebt hiervoor geen internationaal rijbewijs nodig, het dragen van een helm is niet verplicht
 • De hoofdwegen op de eilanden zijn geasfalteerd, maar de zijwegen en andere wegen zijn vaak zandweggetjes (die gevaarlijk kunnen zijn)
 • Er zijn geen taxi’s op de Nusa eilanden
 • Nusa Lembongan is het meest ontwikkelde eiland, waar bijna alle tours uit vertrekken. Hier zijn ook de meeste accommodaties gevestigd
 • Waar je precies best verblijft op Nusa Lembongan maakt niet veel uit, gezien het eiland erg klein is en alles goed bereikbaar is
 • Nusa Ceningan heeft super leuke en hippe barretjes
 • Nusa Penida heeft de impressionante bezienswaardigheden als Kelingking Beach, Broken Beach en Angel’s Billabong

 

Materiaal

In deze blog heb ik gebruik gemaakt van het volgende materiaal:

Als je iets koopt via één van deze linken, steun je onze blog hiermee!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

5 Reacties

 • Antwoorden Top 5 bezienswaardigheden in het tropische Bali - Het is de Merckx 24 juni 2018 at 09:48

  […] Lees alles over Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida op deze blogpost! […]

 • Antwoorden Yasmin 22 september 2018 at 16:29

  Hoi! Deden jullie Nusa Penida ook zelf met de scooter of hebben jullie een taxi scooter of auto genomen? Goeie tips in bieder geval al!!!:-)

  • Antwoorden Yannick 3 maart 2020 at 22:53

   Wij hebben het risico genomen om zelf een scooter te nemen! 😉

 • Antwoorden Cathelijn 11 februari 2019 at 04:56

  Hi Lesley! Wát een FIJNE blog! Heerlijk om te lezen. Ik ben momenteel voor een maandje op Bali en wil graag komend weekend richting Nusa Lembongan. Ik reis alleen en vroeg mij af of jij wellicht nog tips hebt voor een leuk hostel/guesthouse op Lembongan? Je zei al dat het niet zoveel uitmaakt waar je zit gezien de grootte van het eiland, maar dacht je hebt vast een goede insiders tip! THANK YOU <3 XX Cathelijn

 • Antwoorden Putu Arsasusila 24 februari 2019 at 15:31

  Heel Mooi verhaal over Nusa penida. hartelijk bedankt dat u Bali bezocht heeft

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.