Turkije

Istanbul citytrip: 2 dagen vol bezienswaardigheden

19 juni 2022
Istanbul bezienswaardigheden

Istanbul, een bruisende stad waar 2 continenten in elkaar samenvloeien. We hoorden al veel lovende woorden over het veelzijdige Istanbul, dus hoog tijd om deze stad zélf te ontdekken. Met zijn 15 miljoen inwoners is het de grootste stad van Europa en wordt deze vaak gezien als kosmopolitisch. Ben jij klaar om je te laten onderdompelen in tradities, moskeeën, bazaars, enorme gastvrijheid en lokale specerijen?

DSC00657
DSC00648

10 niet te missen activiteiten en bezienswaardigheden in Istanbul

Istanbul is groot, héél groot dus op 2 dagen ga je helaas niet alles van de stad kunnen zien. Wij deden grondig onderzoek naar de mooiste plekjes in Istanbul en maakten hiervan een grondige selectie. De meeste toeristische attracties in Istanbul liggen aan de Europese kant, dus wij verbleven in de buurt van de wereldbefaamde Hagia Sophia moskee. Vervolgens is het vrij makkelijk om van A naar B te gaan met het openbaar vervoer. Zo kan je een openbare veerboot nemen, die regelmatig op en neer vaart, als je de Aziatische kant van Istanbul wilt ontdekken. Hou er wel rekening mee dat je, voor je de boot opstapt, je ticket moet betalen aan een machine. Dit kan helaas enkel met Turkse Lira’s (cash) of je moet al in het bezit zijn van een Welcome Card waarop je een bedrag kan uploaden.

 Wie vanuit België reist, kan een rechtstreekse vlucht nemen vertrekkende van Brussels Airport en op een 3-tal uur sta je in het bruisende Istanbul!

Istanbul

1. Hagia Sophia, het icoon van Istanbul

Istanbul is met zijn 3113 moskeeën ‘on top of the list’ als het neerkomt op moskeeën. De Hagia Sophia was in het verre verleden, toen Istanbul nog Constantinopel heette, de grootste kathedraal ter wereld. Deze plek kende ook al verschillende functies zoals  o.a. christelijke, oosters-orthodoxe kathedraal en momenteel fungeert het gebouw als moskee. Momenteel is het immense Hagia Sophia ook erkend als UNESCO-werelderfgoed.Het is her en der gekend vanwege zijn immens grootse archeologie en impressionant interieur. Als laatste, de Hagia Sophia is sinds kort gratis te bezoeken!

Hagia Sophia Istanbul
Hagia Sophia Istanbul
Hagia Sophia Istanbul

2. De Blauwe Moskee of Sultan Ahmetmoskee

Deze moskee staat op elk toeristisch lijstje. Persoonlijk moet ik toegeven dat ik de Blauwe Moskee niet zoveel anders vond dan de andere moskeeën. Ze lijken stiekem allemaal een beetje op elkaar langs buiten, maar daarom zijn ze niet minder impressionant! Deze moskee staat tegenover de Hagia Sophia en werd bijna 1100 jaar na de voltooiing van de Hagia Sophia gebouwd. Op vlak van het interieur is niet meteen duidelijk waarom het gebouw de ‘Blauwe Moskee’ wordt genoemd. De 20.000 tegeltjes uit het stadje Iznik hebben blauwe, groene en roodbruine kleuren. Let ook op de mooi gebeeldhouwde gebedsnis, de mihrāb, die de richting van Mekka aangeeft.

De Blauwe Moskee Istanbul
De Blauwe Moskee Istanbul

3. Egyptische bazaar of  Kruidenbazaar, lokale specialiteiten 

Iedereen kent de Grand Bazaar van Istanbul, die je eveneens wat verder in dit artikel zal terugvinden, maar de Egyptische bazaar is zeker ook een bezoekje waard. Deze bevindt zich dichtbij de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee en kan dus in ‘no time’ gecombineerd worden. Het is een grote bazaar met winkels die specerijen, noten, oliën, snoep, sieraden en gedroogd fruit verkopen. Deze is iets minder toeristisch in vergelijking met de Grand Bazaar, alsook liggen de prijzen hier beduidend lager.

Istanbul bezienswaardigheden Egyptische kruidenbazaar
Istanbul bezienswaardigheden Egyptische kruidenbazaar

4. Gekleurde huizen (Yerebatan-straat)

Als je van de Hagia Sophie en de Blauwe Moskee naar de Egyptische kruidenbazaar wandelt, passeer je deze kleurrijke straat. Of beter gezegd, straat met kleurrijke gevels. Deze straat kent verschillende hotels en restaurants. Ideaal voor als je even nood hebt aan een lunchstop.

gekleurde huizen Istanbul

5. Grand Bazaar, de grootste overdekte markt van Istanbul

De Grand Bazaar staat ook gekend onder de naam Kapali Carsi. Het is een grote overdekte markt in het hartje van Istanbul. Dit kan je vrij letterlijk nemen, aangezien het zo’n 4.000 winkeltjes en 61 overdekte straten bevat. Dit resulteert in een enorm aanbod aan spullen. Althans, vaak verkopen ze gelijkaardige spullen. Denk hierbij aan kledij, tassen, thee, specerijen, snoep,… Wist je dat de bouw van deze oude, gigantische overdekte markt in 1455/1456 startte en deze in de loop der tijd steeds verder werd uitgebreid?

Grand Bazaar Istanbul
Grand Bazaar Istanbul
Grand Bazaar Istanbul
Grand Bazaar Istanbul

6. Het kleurrijk Balat, de meest hippe plek in Istanbul

In het oude deel van de stad ligt één van de meest prachtige wijken van Istanbul. Doorheen de laatste jaren, won deze plek enorm veel aan populariteit mede door sociale media. De kleurrijke, rustige straatjes staan vol met oude houten karaktervolle huizen met pastelkleurige, keurige gevels. Balat is helemaal getransformeerd tot een hipsterwijk waar de toffe cafés, leuke winkeltjes en originele restaurants als paddenstoelen uit de grond schieten.

de kleurrijke huisjes van Balat, Istanbul
DSC01279
de kleurrijke huisjes van Balat, Istanbul
de kleurrijke huisjes van Balat, Istanbul

7. Soleimanmoskee, hoog boven de stad

Deze moskee is mooi, maar het is vooral het uitzicht van hieruit, over zowel het Europese als Aziatische deel, dat het de moeite waard maakt. Deze voormalig grootste moskee van Istanbul is gebouwd op de zeven heuvels van één stad en is vrijwel vanuit overal in de stad te zien. Zeker als de zon al een beetje gaat zakken, is het een echt plaatje. De meeste moskeeën hebben een soort van park rondom waar de lokale bevolking kan chillen. De groene zone aan de Süleymanmoskee is eveneens super aangenaam om even uit te rusten.

Süleymaniye Mosque Istanbul
Süleymaniye Mosque Istanbul
Süleymaniye Mosque Istanbul
Süleymaniye Mosque Istanbul

8. De Galatatoren, de definitie van de skyline

Als we vanuit de hippe buurt Balat de openbare veerboot nemen, arriveer je in het Aziatische deel van Istanbul. Hier vind je de Galatatoren terug. Deze middeleeuwse stenen toren bovenop een heuvel kan je al vanaf de overkant spotten. Je kan deze ook bezoeken, maar dan kan je best tegen openingstijd gaan om de drukte te vermijden. De regio van de Galatatoren is heel gezellig en aangenaam om iets te gaan drinken of eten. Keuze genoeg om een lekkere lunch of koffie te scoren!

istanbul galata tower
istanbul galata tower

9. Ortaköy moskee, de moskee gelegen aan het water

Als laatste sluiten we af met een moskee (surprise, surprise). Nu moet ik zeggen, dit is een neobarokke moskee dus de stijl zorgt toch voor een ander uitzicht. Gelegen aan de waterkant aan het Ortaköyplein, met de Bosporusbrug op de achtergrond, is het zeker in de ochtend of tegen de avond een echt plaatje. De prachtige witte en rode mozaïeken verfraaien het interieur. Hou er wel rekening mee dat de moskee enkel geopend is tijdens het gebed.

10. Dolmabahçepaleis, pracht en praal in het veelvoud

Wie eens zijn ogen wil uitkijken, moet zeker een bezoekje brengen aan het Dolmabahçepaleis. Zowel het interieur als het exterieur is bijna ‘buitensporig’ te noemen. Het is dus niet zonder reden dat dit één van de mooiste bezienswaardigheden is in Istanbul. Vervolgens herbergt het paleis de grootste kroonluchter ter wereld! Als laatste, vergeet niet het paleis te bekijken vanaf het water. Neem de veerboot en aanschouw de pracht en praal die het gebouw uitstraalt.

Hoe veilig is Istanbul om te bezoeken?

Istanbul kent vele gezichten. Afhankelijk van in welk deel van de stad je je bevindt, zal je een heel ander Istanbul leren kennen.  Ik vond eerlijk gezegd alles vrij ‘Europees’ aanvoelen. Hiermee bedoel ik dat je niet overal ‘bedekt’ moet lopen. Uiteraard hou je hier wel rekening mee, zeker bij het betreden van een moskee. Sommige minder ‘toeristische’ gebieden in de stad zijn nog traditioneler, waarbij je als vrouw best niet ‘te onthullend’ rondloopt. Istanbul is over het algemeen een veilige stad, maar gezien de omvang en complexiteit van de stad moet je altijd een beetje waakzaam zijn.

DSC01361.jpg

 Op zoek naar tip voor Dubai? Je vind ze hier!

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.