Jamaica

Jamaica, onze vakantie vol reggae en bezienswaardigheden

14 juli 2019

Jamaica, gelegen in de helderblauwe Caraïbische zee, is het eiland waar ritme en muziek zijn oorsprong vond. De reggae, de exotische fauna en flora, de rastafari, de diepgewortelde cultuur en enorme gastvrijheid van de Jamaicanen wisten ons meteen te bekoren. Het eiland Jamaica staat vaak niet meteen in de top 5 droombestemmingen van de Belgische reiziger, vaak door foutieve vooroordelen omtrent veiligheid. Een spijtige zaak aangezien Jamaica een reiziger zoveel te bieden heeft! Wij trokken gedurende 1 week rond door Jamaica en lieten ons onderdompelen in de lokale cultuur.

Onze rondreis door Jamaica: Ocho Rios, Port Antonio en Montego Bay

Ocho Rios, meer dan enkel de Dunn’s River Falls

Gelegen aan de noordkust van Jamaica ligt het bekende stadje Ocho Rios wat fungeert als een goed startpunt om Jamaica te verkennen. Deze plek is onder de toeristen vooral bekend vanwege de populaire Dunn’s River Falls. Deze zijn mooi maar eveneens enorm toeristisch. Het voormalige vissersdorp Ochie heeft meer te bieden zowel voor liefhebbers van sportduiken, watersporten als natuurliefhebbers.

De prachtige Fishkill waterfall, Buff Bay Valley, Portland

Onze favoriete bezienswaardigheden in Ocho Rios

Gully Falls, Blue hole een cascade van watervallen

In de grasgroene bergen van Jamaica liggen de mooie Gully Falls. Het verfrissende helderblauwe water is afkomstig van de hoge Jamaicaanse bergen en geeft je de nodige verkoeling tijdens een warme zomerdag. Er zijn verschillende niveau’s van watervallen, waarbij je best helemaal naar het hoogste niveau gaat. Hier wordt je volledig omgeven door de groene en rijke natuur van Jamaica en kan je in alle rust genieten van het koele water. Het laagste niveau is eveneens het drukste, hier blijven de meeste toeristen pootje baden. De waaghalzen onder ons kunnen hier zelfs van een springplank springen!

Wateractiviteiten in de Chukka White River Valley

In Ocho Rios ligt de befaamde White River die welbekend is omwille van zijn vele wateractiviteiten als ‘river tubing‘ en ‘zipline‘. Ons favoriete plekje van de ‘river tubing’ was het startpunt aan de Spaanse brug die in de 17de eeuw werd gebouwd in St Ann. Het is één van de laatste restanten van de Spaanse kolonisatie in Jamaica. Het is niet enkel een visueel mooie plek, maar er is ook een touw waarmee je acrobatische kunsten kan bovenhalen! Yannick vond dit helemaal geweldig, al was het toch iets minder simpel dan het leek !

Chukka excursions, het startpunt van de Chukka Caribbean Adventures met de Spaanse brug

Alle door de overheid erkende organisaties in Jamaica worden strikt gecontroleerd op veiligheid. We moeten toegeven, op Jamaica was het motto ‘ safety first’ iets wat dominant naar voren werd geschoven. De zipline tour van de organisatie Chukka was een leuke activiteit die voor zowel jong als oud toegankelijk is. Je krijgt een mooi zicht over de White River waarbij je hartslag toch net iets sneller gaat slaan. Of dit van het uitzicht of de adrenaline is, laat ik aan jou over .

IMG_20190625_102906
DCIM102GOPROG0035648.JPG
DCIM102GOPROG0105852.JPG

Ontdek de majestueuze keten Blue Mountains op Jamaica met de fiets

Het grootste berggebied met de hoogste piek zijn de Blue Mountains. Deze bergen hebben verschillende belangrijke functies als: het beschermen van het eiland tijdens stormen en/of orkanen en het produceren van de bekende Jamaica Blue Mountain koffie! Deze wordt namelijk geproduceerd op de lager gelegen hellingen van de Blue Mountains, aangezien de hogere delen te dicht bebost zijn.

C0061T01
DSC02300
DSC02292

Wij maakten kort kennis met deze regio vanop onze fiets. Blue Mountain Bicycle Tours organiseert downhill fietstochten zodat je de de natuur volledig kan opnemen. Geen paniek, want 95% van de tijd moet je niet trappen en enkel sturen . Tijdens de rit stop je langs enkele kleine koffieplantages waarbij men informatie geeft over het lokale leven. Als kers op de taart eindigt de tour aan een prachtige privé waterval. We moeten toegeven dit was één van de mooiste watervallen die we gezien hadden. Uiteraard had de charme van ‘the hidden gem’ er ook iets mee te maken. Deze waterval is eigendom van een vrouw die Blue Mountain Bicycle tours de goedkeuring gaf om de waterval te betreden.

Fishkill waterfall, Buff Bay Valley, Portland

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

YAH MON, WELCOME TO JAMAICA ???⁣ ➳ The rural beauty of Jamaica is just splendid ✨ Our first impression of the country is nothing more than positive: the sweetest people, true nature, amazing beaches,… We found this pretty private waterfall which is from a lady next door ? We immediately felt in love with it ❤️ Keep in mind that she needs to give her permission to enter it☝?⁣ ⁣ What do you think, did we found a hidden gem??⁣ ⁣ ?Fishkill waterfall, ⁣Buff Bay Valley, Portland ⁣ #ontdekjamaica #jamaica #jamaica?? #jamaicalife #jamaicajamaica #traveljamaica #belgianblogger #reisblogger #femaletravelblogger #waterfall #womenwhotravel #inspiredtravelcouple #travelwithlove #couplewhotravel #couplesthattravel #couplettavels #coupletravelgoals ⁣

Een bericht gedeeld door Lesley van Loon (@lesleystraveldiary) op

Waar te verblijven in Ocho Rios?

The Jamaica Inn is niet alleen een prachtig hotel, maar heeft ook een rijke geschiedenis! Meer dan 50 jaar zorgt de Morrow familie voor een warme gastvrijheid die je lang zal bijblijven. Het hotel wist met zijn babyblauwe uiterlijk ons meteen te charmeren. Het hotel heeft een groot aanbod aan verschillende type kamers en suites die elk hun eigen stijl en pluspunten hebben. Bij Jamaica Inn staat een persoonlijk en familiaire aanpak centraal waarbij er enorm veel aandacht besteed wordt aan luxe en rust. Ze hebben ook een eigen foundation waarbij ze zich inzetten voor verschillende organisaties waaronder ‘The Oracabessa Bay Turtle Project‘. Er liggen verschillende schildpadeitjes onder het privé strand van Jamaica Inn en deze worden elke ochtend gecontroleerd door het personeel.

Wist je dat zelfs Marlyn Monroe hier reeds logeerde?

Jamaica drone

Het luxueuze Jamaica Inn

DSC02277
veiligheid in Jamaica
Jamaica2P
DCIM102GOPROG0296446.JPG

Port Antonio, ontdek Jamaica in zijn puurste vorm

Deze gezellige havenstad aan de noordkust van Jamaica behoort tot één van onze favoriete plekjes op het eiland. De leuke stranden en laid-back Jamaicaanse sfeer zijn enkele voorbeelden waarom wij Port Antonio enorm aangenaam vonden om te verblijven. Port Antonio geeft een eerlijk beeld over Jamaica in al zijn vormen en kleuren.

Het heldere water van de Blue Lagoon

We moeten toegeven, de befaamde Blue Lagoon wist ons vanaf het eerste moment te bekoren toen we online de mooie plaatjes zagen verschijnen. De realiteit is dat deze plek enorm populair is onder toeristen en ‘honeymooners’. Het turquoise water en de tropische groene vegetatie zijn nu eenmaal een ‘eye catcher’ van formaat. Hier alvast onze tips om jouw bezoek aan de Blue Lagoon te laten slagen!

Het heldere water van de Blue Lagoon, Jamaica

De beste manier om volledig te kunnen genieten van de Blue Lagoon is naar onze persoonlijke mening vanop een boot. Dan kan je van hartelust genieten van de tropische omgeving en het verfrissende helderblauwe water. Wisten jullie dat de Blue Lagoon bestaat uit zowel zout als zoet water? Dit vanwege de ligging aan zoetwaterbronnen en langs de Caribische zee. Neem zeker een ‘verfrissende duik’ in het heldere water dat enerzijds warm aanvoelt vanwege de invloed van de Caribische zee, maar ook een verfrissende onderstoom heeft.

TIP: Hou er ook zeker rekening mee dat de keur verandert doorheen de dag vanwege het zonlicht. In de avond zullen de kleuren iets minder tot hun recht komen in vergelijking met overdag.

Blue Lagoon vanuit de lucht

Nana waterval, de hidden gem van de Maroon

De Maroon zijn een volk gevestigd in de het Jamaicaanse binnenland. Dit volk zijn afstammelingen van de Afrikaanse slaven die een uitweg vonden uit de slavenhandel tijdens de Spaanse verovering. Ze trokken de bergen van het binnenland in en starten een nieuw bestaan op. Ze kregen land en een eigen bestuur, waardoor ze tot op heden nog steeds volledig onafhankelijk en remote leven. Wie op zoek is naar wat cultuur, moet zeker een bezoek brengen aan deze interessante stam!

Om de Nana watervallen te bezichtigen, moet je iets over hebben!

De pure Jamaicaanse natuur heeft enorm veel lekkers te bieden

Wij trokken met het hoofd van de Maroon de jungle in. Ergens diep verstopt in de jungle ligt hun ‘Nana’ waterval, nabij Moore Town. Ik moet zeggen je moet er wel een stukje wandeling voor over hebben, maar het resultaat mag er zijn! Deze waterval is nog niet ontdekt door de grote massa en dus een echt pareltje!

De ‘remote’ Nana waterval van de Maroon

Frenchman’s Cove Resort, een gevestigde waarde in Port Antonio

Zoals de naam het zegt is dit mooie en bekende strand eigendom van een hotel. Dit hotel is zeer geliefd onder de toeristen vanwege het tropische witte strand. Frenchman’s Cove werd in het verleden op de map gezet door de menig Hollywood sterren die hier kwamen genieten van de nodige rust en tropische sferen. Aangezien het strand volledig ‘ingesloten’ is, groeide Frenchman’s Cove uit tot één van de meest geliefde stranden in Jamaica. Wie graag in alle rust van dit Jamaicaans strand wil genieten, kan best vroeg in de ochtend komen om zo de grootste massa te ontwijken.

Het water in het midden van de ‘cave’ is over het algemeen vrij rustig, maar sommige delen zijn eerder diep. Er werd recent ook een leuke schommel geplaatst die nu fungeert als een ‘Instagram hotspot’. Over het algemeen is deze plek geschikt om een dagje te relaxen aan het strand, maar hou er rekening mee dat je niet alleen zal zijn!

 Alle nodige voorzieningen als restaurant, douches en toiletten zijn aanwezig, daarom wordt er ook een inkom fee gevraagd (‘pass kost’ $10 of JA$1000).

Frenchman’s Cove Resort Jamaica

Rafting op de Rio Grande Rivier, de zuiverste rivier van Jamaica

Tijd voor actie! Nu dat is relatief, want wij gingen namelijk ‘bamboo raften’ op de prachtige Rio Grande Rivier. Deze excursie is een echte aanrader als je het groene Jamaicaanse binnenland wat beter wil leren kennen. Kapitein worden van een bamboo raft wordt je niet zomaar. Het is een beroep dat vaak van vader op zoon wordt aangeleerd en vraagt vele jaren ervaring! Deze stoere kapiteins zijn enorm trots op hun beroep en oefenen dit met de nodige portie passie uit. De Rio Grande Rivier is de grootste rivier die door Jamaica loopt en zou (volgens de kapitein) de zuiverste rivier van het land zijn. De lokale bevolking haalt hun drinkwater hier zelfs uit.

Mrs. Belinda met haar traditionele gerechten

Rio Grande rafting Jamaica

De impressionante Rio Grande rivier in Jamaica

Tijdens de middag wordt er een tussenstop gemaakt bij Mrs. Belinda. Deze kranige dame is, met haar schattige restaurant, een vast waarde tijdens jouw tocht op de Rio Grande. Belindas riverside restaurant is de perfecte plek om te genieten van verschillende lokale Jamaicaanse gerechten als ‘curry goat’, chicken fricassee’ en vis.

 Vroeger werd de rivier door de lokale boeren gebruikt om de vele bananen te transporteren van de ene plek naar de andere.

 

Het populaire Montego Bay

Neem een verfrissende duik te paard 

Een ritje te paard door de mooie Jamaicaanse natuur? Klinkt leuk! Maar wat als je dit kan koppelen aan een potje zwemmen? Top!! Er zijn verschillende organisaties die excursies te paard organiseren. Wij deden onze excursie met Braco Stables, die gevestigd zijn in Montego Bay. Het is belangrijk dat je kiest voor een door de overheid erkende organisatie, zodat je toch een zekere garantie hebt dat de dieren goed verzorgd worden. Dierenliefhebbers zullen deze activiteit zeker weten te appreciëren. Genieten van de Jamaicaanse fauna en flora.

Het hoogtepunt van de rit is wanneer er met de paarden in het water gegaan wordt. Enorm fijn om je één te voelen met het paard!

 Vraag tijdens de boeking van je excursie zeker naar de grootte van de groep. Als het een grote groep is, is je tijd in het water eerder beperkt.

Braco stabels

Rockland Bird Sanctuary, maak kennis met het Nationaal symbool van Jamaica

De Doctor Bird, al van gehoord? Dit kleine maar enorm kleurrijke vogeltje is het nationaal symbool van Jamaica. Hij is best wel exclusief aanzien hij enkel in Jamaica leeft. Rockland Bird Sanctuary is de perfecte plek om deze kleine prachtvogel te zien schitteren. Deze locatie werd door Lisa Salmon, ook wel gekend als ‘The Bird Lady’, opgericht waar ze tientallen jaren probeerde de vogels persoonlijk te voeden. Spijtig genoeg is deze topdame in 2000 overleden, maar niet getreurd! Fritz is nu de manager al meer dan 15 jaar en hij doet dit top!

Rockland Bird Sactuary

Wij hadden het genoegen om de eerste bezoekers te zijn, aangezien we in de ochtend rond openingstijd gingen. Dan kan je in alle rust genieten van de vogeltjes en de rust van de ochtendglorie. De vogeltjes zijn helemaal verzot op suikerwater, wat je eveneens hen zal geven. Via een flesje met een klein gaatje zal de Doctor Bird met zijn lange smalle snavel komen drinken. Het is een rustige activiteit die zowel jong als oud zal bekoren. Je geduld zal beloond worden!

Fritz van de Rockland Bird Sactuary

Zon, zee en strand op Doctor’s Cave Beach

Het is misschien wel één van de bekendste stranden van Jamaica, Doctor’s Cave Beach. Je kent het wel, lange hagelwitte stranden met helderblauw water. Zo kan je Doctor’s Beach het best voorstellen. Gezien de centrale ligging van Doctor’s Cave Beach, nabij de Internationale luchthaven Sir Donald Sangster International Airport en in het midden van de Jimmy Cliff Boulevard of “hip strip” van Montego Bay, is dit strand enorm populair. Perfect voor wie wil genieten van een dagje aan het strand waarbij alle nodige voorzieningen aanwezig zijn. Het water is prachtig om in te zwemmen, met de warme temperaturen lijkt het wel een bad.

 Zoals de meeste stranden met voorzieningen is ook Doctor’s Cave Beach betalend ($6 per dag of $3 per dag voor kinderen).

Jamaica kaart, onze trip door Jamaica

Om jullie wat te helpen, hebben we alvast onze rondreis door Jamaica gepind op deze map. Uiteraard is er op Jamaica nog veel meer te ontdekken, laten we zeggen dat dit voor een volgende keer is .

 

 Lees hier alles over onze trip naar Mexico!

Sunset in Jamaica, het heeft iets magisch

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.