Zuid-Afrika

Kaapstad tips, de ultieme gids

22 februari 2019
Kaapstad The Rock

Een bezoek aan de Kaapstad mag niet ontbreken aan je rondreis door Zuid-Afrika. Kaapstad wordt ook wel ‘the Mother city’ genoemd en zal je een interessante mix van geschiedenis, trends, cultuur en een dynamische vibe geven. Spijtig genoeg krijgt Kaapstad tot op heden nog vaak een slechte naam, wat wij volledig onterecht vinden. Het is een fantastische stad die ons alvast wist te bekoren.

Onze gids door Kaapstad

Hoogtepunten in Kaapstad die je zeker niet mag missen

1. Ochtend hike naar Lion’s Head

Lion’s Head ligt naast de ’12 apostelen’ en is minder hoog (namelijk 669 meter) dan de wereldberoemde Tafelberg. Persoonlijk vonden wij het uitzicht één van de mooiste die we ooit hebben gezien. Je hebt op Lion’s head een prachtig uitzicht op de stad, Camps Bay, Robbeneiland en de Atlantische Oceaan. Wie graag de zonsopgang wil zien zal vroeg uit de veren moeten. Afhankelijk of je de hike in de zomer of de winter doet zal het uur verschillen. Wie in de winter gaat (periode april tot en met september) zal zijn tocht om 6.30 u moeten beginnen. In de zomermaanden van oktober tot en met maart zal je een uurtje vroeger moeten starten, rond 5.30 u. Het is aangewezen om de hike met een gids te doen of onder begeleiding als je dit (deels) in het donker onderneemt. Overdag kan je Lion’s Head op eigen houtje doen.

Praktische informatie:

Start: Lion’s Head parking lot (in Google Maps: Hike Lion’s Head Cape Town) >> Lions Head Path, Signal Hill, Cape Town, 8001, Zuid-Afrika

Duur: 1 uur enkel

Meebrengen: sportschoenen, zaklamp/petzl, water, zonnehoed ter bescherming van de zon

 

2. Van de zonsondergang genieten op de Tafelberg

De Tafelberg is een onderdeel van de ‘Cape Floristic Region World Heritage site‘ vanwege zijn enorme biodiversiteit. Als kers op de taart is de Tafelberg ook benoemd tot het 7de wereldwonder! Het hoogste punt is Maclear’s Beacon en bevindt zich op 1 085 meter.

Er zijn verschillende hiking trails van uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Wij hadden Lion’s Head al beklommen en hebben dus voor de kabelbaan gekozen.

Wie genoeg heeft van al het hiken kan gerust de kabelbaan nemen. Die brengt je 363 meter hoger tot op het plateau op de Tafelberg die zich op een hoogte van 1 067 meter bevindt. Het ritje duurt iets meer dan 5 minuten en geeft een prachtig 360° zicht over de hele stad en omgeving. Deze kunnen zo’n 800 personen per uur vervoeren en komen om de 10 -15 minuten.

De Tafelberg is een enorm toeristische plek in Kaapstad, wees hier dus op voorbereid. Dit neemt niet weg dat het wel echt de moeite is om te bezoeken!

Praktische informatie:

 Om de 10 – 15 min alle dagen in de week (7/7). In de zomer gaat de kabelbaan open om 8.00 u en in de winter om 8.30 u. Afhankelijk van de periode in het jaar gaat de laatste naar beneden tussen 18.00 u – 21.30 u.

 Startpunt om de kabelbaan te nemen ‘Table Mountain Aerial Cableway‘ >> Tafelberg Rd, Gardens, Cape Town, 8001, Zuid-Afrika.

Je kan hier parkeren met de auto, de city sightseeing’s hop-on hop-off of MyCiti Bus nemen

 Drones zijn niet toegelaten.

3. Sidecar avonturen om Kaapstad te ontdekken 

Een unieke en originele manier om Kaapstad te leren kennen. In de zijspan, of achteraan, rij je met een vintage BMW-moto door de verschillende wijken van Kaapstad. Het team van Cape Sidecar Adventures is Internationaal maar de meeste zijn afkomstig van Kaapstad. Ze delen allen een passie voor motoren en zullen je met alle plezier de mooiste plekjes in en rond Kaapstad laten zien. Brody is de trouwe hond die bij elke rit aan je zijde zal zitten!

must do Kaapstad

Cape Town side car adventures

De Hop-on hop-off bus is makkelijk, maar de sidecar is gewoon FUN!

Je hebt keuze uit verschillende tours, namelijk:

  • 2 uur
  • Halve dag
  • Volledige dag
  • Self-drive guided multi-day
  • Overland tours van meerdere dagen
hoogtepunten Kaapstad

Cape Sidecar Adventures

4. Romantisch picknicken op ‘The Rock’ nabij Fresnaye tijdens zonsondergang

Het strand van Camps bay vormt een gewilde plaats om van een zonsondergang te genieten. Wij ontdekten een nog betere plek waarbij je nog een prachtig zicht erbij krijgt! The Rock, ook wel gekend als ‘Sunset Rock’ is de ideale plek om je dag af te sluiten met een prachtige zonsondergang. Veel mensen nemen wat knabbeltjes mee en een flesje wijn. Het is ons niet helemaal duidelijk of alcohol toegelaten is daar.

 Waar? Aan het einde van Ocean View Drive, Fresnaye

Hidden spots Kaapstad

Het prachtige uitzicht van The Rock

 

5. Woodstock, één van de meest hippe buitenwijken van Kaapstad

Woodstock is één van de oudste buitenwijken van Kaapstad. Gelegen aan de ‘Old Biscuit Mill‘ vind je hippe winkels, gallerijen, restaurants, showrooms en  leuke barretjes waarbij oud gecombineerd wordt met nieuw. Het is een plek waar artiesten hun creativiteit de vrije loop laten en zich laten leiden door de dynamische sfeer.

Wie Woodstock in al zijn glorie wil beleven, moet zeker op zaterdag gaan. Elke zaterdag wordt er een markt georganiseerd. Deze markt is enorm populair zowel bij toeristen als locals. Het vormt de ideale plek om in contact te komen met lokale merken, creatievelingen en jonge ondernemers. Verder zou je het bijna ‘Food Heaven‘ kunnen noemen. Er is een deel overdekt waarbij talloze standjes met verschillende lekkernijen gevestigd hebben. Van Belgische wafels tot Vietnameese noedels, je vindt het hier allemaal!

 Tip: er zijn ook verschillende graffiti-tours die de moeite zouden zijn.

 Waar? 375 Albert Rd, Woodstock, Cape Town, 7915, Zuid-Afrika

DSC04675
Hippe locaties Kaapstad
Hippe locaties Kaapstad

 

6. Kaap der Goede hoop, Cape Point (Kaappunt) & Chapman’s Peak, een Bucketlist item

Wie in Kaapstad verblijft, moet zeker afreizen naar ‘Cape Point’. Dit is het meest zuid-westelijke punt van Afrika en eveneens het einde van Cape Peninsula. Er zijn verschillende manieren op hier te geraken, maar de mooiste autoroute is via Camps Bay & Hout Bay langs de wereldberoemde weg ‘Chapman’s Peak‘. Een andere optie is langs de pittoreske dorpjes van Kalk Bay langs Muizenberg. De route is vanuit Kaapstad zo een 60 kilometer lang. Kaap der Goede hoop is net zoals de Tafelberg onderdeel van het werelderfgoed en bevat zowat 20% van de Afrikaanse flora. Je zal ook verschillende dieren tegenkomen als zebra’s, struikvogels, elanden en boboons.

Kaapstad bezienswaardigheden

Cape Point

Kaap der goede hoop

Cape Point

Als je helemaal tot het meest zuidelijke punt gaat, kom je een witte vuurtoren tegen. Dit is de meest krachtige vuurtoren van de Zuid-Afrikaanse kust sinds 1919. Om een idee te geven, de lichtintensiteit is gelijk aan 10 000 000 kaarsen en wordt tot 63 km ver gezien! Aan de oostelijke zijde is er een wandelweg waarlangs je kan wandelen, maar dit is niet altijd toegankelijk. Kijk zeker ook eens naar beneden, er is een grote kans dat je enkele walrussen zal spotten!

Er zijn verschillenden wandelwegen aan Cape Point, variërend van 2 km tot 7 km. Lees hier meer over. Wie nieuwsgierig is naar de scheepswrakken kan hierover meer lezen.

 Let op voor de baboons, geef ze zeker geen eten! Neem geen eten mee in je rugzak en sluit je auto goed af.

 Openingstijden: Wie wil kan de cablecar nemen: deze is open in de zomer van 9.00 u – 17.30 u & in de winter van 9.00 u – 17.00 u. Cape Point zelf is open van 6.00 u – 18.00 u in de zomer & 7.00 u – 17.00 u in de winter. Alle nodige informatie kan je hier vinden.

 Prijzen: volwassenen return R70, volwassenen one-way R55 – kind return R30, kind one-way R22

 

7. Vrienden maken met de pinguïns op Boulders Beach Simon’s town & Muizenberg

Eén van de favoriete activiteiten onder de dierenliefhebbers. Gelegen tussen Simon’s town en Cape Point ligt Bouders Beach. Dit strand vormt de thuisbasis voor honderden Afrikaanse pinguïns (ookwel Jackass pinguïns genoemd).

Er zijn 3 verschillende stranden in Boulders Beach waar je pinguïns kan spotten:

Foxy Beach

Heeft de grootste populatie pinguïns, maar hier kan je niet zwemmen of op het strand. Je bent verplicht op de aangelegde paden te blijven. De tarieven zijn recent opgeslagen en zijn momenteel R152 voor een volwassenen voor 1 dag.

 Dit staat op Google maps aangeduid als Boulders Beach pinguïnkolonie >> 4, Boulders Place, Secluse Ave, Simon’s Town, Cape Town, 7995, Zuid-Afrika

 

Boulders Beach

Het populairste strand onder de Instagrammers. Hier kan je het strand op en de zee in samen met de pinguïns. Op die manier kom je enorm dicht bij de dieren! Let wel op, ze zien er enorm schattig uit maar het zijn wilde dieren.

 Dit staat op Google maps aangeduid als Boulders Beach Strandbad >> 7995, Kleintuin Rd, Simon’s Town, Cape Town, 7995, Zuid-Afrika

Seafort beach

Het minst bekende strand, wat momenteel nog wel gratis is. Bij hebben dit strand spijtig genoeg niet gedaan, maar het blijkt het grootste strand van de 3 te zijn.

 Simonstad, Kaapstad, 7975, Zuid-Afrika

Boulders beach entrance beach

De verschillende plaatsen om pinguïns te zien – Boulders Beach

8. Laat je betoveren door de magische tuinen van Kirstenbosch

Kirstenbosch National Botanical Garden ligt aan de voet van de Tafelberg. Het gebied van Kirstenbosch strekt zich over 36 hectaren uit en bevat verschillende inheemse plantensoorten waaronder ook planten uit the Karoo.

Het beste zicht over de tuinen krijg je op de Centenary Tree Canopy Walkway. Dit is een ijzeren brug van 130 meter die werd gebouwd  in herdenking van het 100 jarige bestaan en werd geïnspireerd op het skelet van een boomslang.

 Openingstijden: zomer 7/7 van 8.00 u – 17.00 u & winter 7/7 van 8.00 u – 18.00 u

 Prijzen: R60 – R100 voor volwassenen, R55 – R75 voor studenten

bezienswaardigheden Kaapstad

Kirstenbosch gardens

Bezienswaardigheden Kaapstad

Kirstenbosch gardens

9. De diepgewortelde culturen in Khayelitsha Township & 4Roomed eKasi Culture

Khayelitsha is het grootste township van Kaapstad en het 2de grootste van Zuid-Afrika. De naam betekend ‘nieuwe thuis’ en geeft op heden onderdak aan 2?4 miljoen mensen. In de jaren 80′ was er dringend nood aan nieuwe huizen en faciliteiten voor mensen die het moeilijk hebben. Binnen Khayelitsha zijn er nog grote verschillen qua behuizing, zo bevinden zich de armste mensen zich aan de buitenkant. Spijtig genoeg wordt er op heden vaak misbruik gemaakt van het systeem. Zo claimen ze een stuk land in de townships om te laten blijken dat ze arm zijn en op die manier kans maken op een huis. Momenteel is er wel een hogere ‘crime rate’ in de townships. De oorzaak hiervan is, naar eigen zeggen van de bevolking, door de mix van verschillende culturen binnen het township.

Kaapstad township

Khayelitsha Township

Must do: 4 Roomed eKasi Cuture – Eten met een verhaal

Een restaurant met een visie! 4Roomed eKasi wordt uitgebaat door de gepassioneerde dame Abigail. Zij is finaliste van master chef Zuid-Afrika en begon dit restaurant om op die manier haar steentje bij te dragen aan de community. Haar keuken omschrijft ze zelf als ‘ South African township cuisine’. Binnen de townships ontwikkelden de mensen eigen manieren om iets te maken. Deze weg wil Abigail graag gebruiken om zo nostalgie op te wekken en emotie te triggeren.

4 Roomed is zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen. In de week zal je er voornamelijk toeristen vinden omdat de lokale bevolking aan het werk is in de stad. Veder koos Abigail voor een beperkt aantal tafeltjes, dit om elke klant een persoonlijke aanpak te geven.

 Adres: A 605 Makabeni Rd,Khayelitsha 7784 CAPE TOWN SOUTH AFRICA

 Openingstijden: Lunch: 12:00-15:30 & Dinner: 18:00-20:30

 Prijzen: De prijzen zijn voor toeristen en de lokale bevolking hetzelfde. Het zijn democratische township prijzen.

DSC05844
DSC05842
DSC05832

Tip: Je kan perfect Boulders Beach Simonstown combineren met kaap Der goede hoop, Cape Point & Muizenberg & Chapman’s peak drive = prachtige weg, van campsbay naar centrum

 

 Lees meer over leuke hotels in Camps Bay of het centrum van Kaapstad.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.