Australië

Karijini National Park – Waarom je dit niet mag missen

17 april 2020
karijini national park

Karijini National Park is een fantastische oase gelegen in de Pilbara regio in Western Australia. Iedereen die het nationaal park bezoekt, lijst het in hun top vijf ervaringen in Australië. Ongeveer een duizendtal kilometers moet je afwijken van de prachtige kustlijn van Western Australia. Spring mee in de tijdmachine en snuif een wolkje rood stof. Dit zijn enkele redenen waarom je Karijini National Park niet mag missen!

1. Karijini National Park is een natuurlijk museum

Dit nationaal park heeft rotsformaties die even oud zijn als de wereld. Hamersley Gorge en haar omliggende rotsformaties worden op twee miljoen jaar oud geschat. Dit betekent dat de omgeving hier ouder is dan de meeste fossielen. Daarbovenop kan het geen kwijt dat deze rotsformaties onwaarschijnlijk mooi zijn.

Protip! Zorg er wel voor dat je goed anti-slip schoeisel bij hebt. Een slippertje wil je hier niet maken!

2. Aboriginals als architect van Karijini National Park

Het wordt niet vaak publiek gecommuniceerd in Australië, maar het bestaan van Karijini hebben we te danken aan de Aboriginals. Door traditionele landbouwtechnieken toe te passen, hebben ze ervoor gezorgd dat bepaalde fauna en flora hier kon overleven. Dit deden ze met behulp van Fire Stick Farming. Wat niets meer is dan de boel strategisch in brand te steken zodat de grond terug vruchtbaar wordt. Mede door deze technieken is de grond in de Pilbara één van de vruchtbaarste van de wereld. Spijtig dat het hier niet zoveel regent.

3. De reptielen van Karijini

Tijdens je wandelingen hier ga je ongetwijfeld een verzameling aan reptielen zien. Je kan je verwachten aan goanna’s, gecko’s, salamanders, draken, slangen en waterslangen. In Karijini National Park zijn zelfs als pythons gevonden!

Geen nood, het park is meer dan 6000 vierkante kilometer. De kans dat je een slang onbewust passeert is groot. Er één zien is onwaarschijnlijk en een interactie is een uitzondering.

karijni national park reptile

4. Een oase van wildlife

Naast de reptielen heb je hier ook een groot aanbod van wildlife dat je kan spotten. In deze regio kan je de rode kangoeroes spotten. Deze zijn groter, sterker en natuurlijk roder dan de stereotiepe grijze kangoeroe. Bovendien heb je hier ook wallaroos, wallaby’s en vleermuizen.

Als kers op de taart ben je vrijwel zeker dat je hier de Australian Eagle ziet. De grootste roofvogel van Australië met een spanwijdte tot 250cm. Het lichaam van de Australian Eagle kan zelfs tot één meter groeien. De gigantische roofvogel zweeft meestal op een hoogte van 2000 meter en kijkt van daaruit naar zijn/haar prooi. Een sierlijk dier dat je bovendien overal in Australië kan spotten!

5. Bergen beklimmen in Karijini?

In Karijini National Park vind je Mount Bruce terug. Deze grote jongen is de op één na hoogste bergtop in Western Australia. De berg is 1234 meter hoog. Jeuken je voetjes al om deze top te beklimmen? Neem dan zeker genoeg water mee. Bomen, bosjes en andere bronnen van schaduw zijn zeer schaars op deze berg. Dus bescherm jezelf tegen de zon. Bovendien kan de klim veel langer duren wegens dehydratie en de extreme warmte.

Protip! Begin heel vroeg om de warmte te vermijden.

6. Karijini is niet zonder gevaar

Tijdens de dag kunnen temperaturen oplopen tot veertig graden. Als je tijdens zo’n warme dagen in de valleien loopt, kan de gevoelstemperatuur boven de vijftig graden stijgen. Het is ten zeerste afgeraden om tijdens zulke dagen wandelingen te doen in Karijini National Park.

Tijdens de zomer is het regenseizoen. Door de geografische structuur van Karijni National Park komt alle regen samen in de valleien. Een gemiddelde regenval kan al genoeg zijn om een ‘flashflood‘ te veroorzaken in de valleien. Een levensgevaarlijke stroming dat al voor doden heeft gezorgd. Hou dus telkens het weerbericht goed in de gaten. Bovenden zou ik Karijni niet bezoeken tijdens de zomer wegens de extreme weersomstandigheden.

Als derde factor moet je rekening houden met de wilde honden of dingoes. Ze worden regelmatig gespot in Dales Campground en hebben geen schroom ten opzichte van mensen. Het zou niet de eerste keer zijn dat ze gewelddadig gedrag vertonen tegen mensen. Sluit dus telkens je eten en drinken goed af!

karijni national park danger

7. Wildflowers

Alsof Karijini al niet mooi genoeg is, wordt het elk jaar tijdens het ‘wildflower’ seizoen nog mooier. Tussen juni en september komt er een hele familie aan bloemen tot bloei waardoor sommige plekken in Karijini beginnen te lijken op een sprookjesverhaal.

Echter moet je jezelf niet inbeelden dat er gigantische oppervlaktes in bloei staan zoals in Nederland. Het beperkt zich tot kleine stukjes landschap die normaal volledig in droogte staan te verkommeren, die nu een paarse of rode kleur krijgen.

8. 4WD in Karijini National Park

Het is niet essentieel om een four-wheel drive te hebben om Karijini National Park te bezoeken. Wees er wel van bewust dat sommige stukken énorm ruw kunnen zijn. Met een gewone auto ben je verplicht om (heel) traag en voorzichtig te rijden. In tegenstelling tot de Land Cruisers die je met 100 km/u voorbij razen met opvliegende stenen als gevolg!

Heb je wel een 4WD? Dan kan je stukken van het park bezoeken die wat meer afgelegen zijn. Bovendien is het bezit van een 4WD geen overbodige luxe in Australië, vooral in Western Australië. Sommige puristen zeggen dat je Karijini pas hebt bezocht als je een 4WD tour hebt gedaan.

Aan jou de keuze.

karijini national park night

9. Asbest in Karijini National Park

Misschien wordt dit artikel wel offline gehaald wegens dit weetje, maar facts zijn facts. Wittenoom en Yampire Gorge zijn valleien die bomvol asbest zitten. Vroeger waren er mijnen in deze regio. De absurditeit haalde een hoogtepunt bij de competities ‘asbest scheppen’. Tonnen werden om ter snelst gevuld met asbest waarbij na afloop een foto werd genomen met de arbeider op een berg asbest.

Deze periode waarbij ze asbest mijnde heeft extreme gevolgen gehad op de gezondheid van de bevolking die hier tewerkgesteld was. Met als gevolg een gigantische doofpot operatie. Het wordt daarom wel eens het ‘Tsjernobylvan Australië genoemd.

Wees gerust, het toeristische gedeelte is ver verwijderd van Wittenoom en Yampire. Er zijn enkele disaster tourists die Wittenoom gaan bezoeken voor een originele Instagram foto. Het spreekt allicht voor zich dat dit ten sterkste afgeraden is.

wittenoom

10. Oneindig aanbod van Karijini National Park

Er valt geweldig veel te beleven in Karijini. De meeste toeristen beperken zich tot de geweldige wandelingen die je hier kan doen. Deze gaan van de gemakkelijke bush walks tot een avontuurlijke klim in de valleien. Daarnaast kan je hier ook aan canyoneering doen. De met water gevulde valleien zijn ideaal om je eens te pletter te springen van een rotsformatie van twee miljoen jaar oud. Daarbovenop kan je je hoogtevrees overwinnen door de rotsen te beklimmen. Hou er echter wel rekening mee dat gegidste activiteiten in Australië bakken geld kosten!

Het moet niet veel geld kosten in Karijini. Desnoods kan je hier dagen aan een stuk wandelen in de natuur, tussen de rotsen en zelfs in het water. Bovendien kan je een dag spenderen aan de rock pools van Fortescue Falls of Hamersley Gorge.

Ook kan je je innerlijke vogelaar hier laten ontspruiten met behulp van een verrekijker of een wandeling met een gids. Tenslotte is het kamperen hier wonderbaarlijk mooi. ‘s Nacht kan je het gehele Melkwegstelsel zien voorbij passeren. Bovendien is hier amper lichtvervuiling, wat zorgt voor een waanzinnig spektakel!

karijini national park stars

Gerelateerde blogposts:

Voorbereiden op de Australische Outback

Parel van Western Australia, Rottnest Island en de Quokka

30 Dingen die je moet weten over Australië

Werk vinden in Australië tijdens je WHV doe je zo

 

 

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.