Zuid-Afrika

Karoo, het onbekende gezicht van Zuid-Afrika (Karoo National Park)

17 juli 2019

Karoo zal bij veel toeristen onbekend in de oren klinken. Kaapstad (The Western Cape), de Tuinroute (Garden route), Stellenbosh en het Kruger Park zijn plaatsen die de meesten onder jullie wel zullen (her)kennen. Zuid-Afrika is een enorm divers land en heeft veel meer te bieden dan enkel deze regio’s. Geef toe, een vrij ongekende regio ontdekken, klinkt toch veel aanlokkelijker ? Wij gingen ‘off the beaten track’ en trokken naar het hart van Zuid-Afrika, op zoek naar de meest geïsoleerde plekken en ruwe natuur van Zuid-Afrika die jullie nog niet zagen. Gedachten op nul en blik op oneindig, let’s go!

 

Cape Karoo, het land van de grote dorst

Het uitgestrekte gebied van Karoo doet vaak denken aan een woestijn, al is het een halfwoestijn die best wat te beiden heeft. Je kan je hier verwachten aan gigantische vlaktes, bloedrode aarde, majestueuze bergen, de meest vreemde dolomiet-formaties en historische plaatsen die tot de verbeelding spreken. Deze nemen je meteen mee in de oude verhalen over deze regio. Karoo is een enorm uitgestrekt gebied en bevat 1/3de van het landoppervlak van Zuid-Afrika. Dit gebied wordt door de halfwoestijn verdeeld in Klein Karoo en Groot Karoo.

Karoo

Een prachtige zonsondergang in Karoo

Klein Karoo, Vallei der Verlatenheid

Klein Karoo ligt tussen Swartberg, de Langeberg- en Outeniqua-ketens met de bekende route 62! Deze regio heeft een andere vegetatie en karakter in vergelijking met Groot Karoo. Dit landschap bevat meer bergen, ruwe kustlijnen en is iets ‘natter’ qua klimaat. In september kan je hier de prachtige bloemenvaleïen komen bewonderen die ontstaat door de regenval.  Vaak worden Klein Karoo en de Garden Route aan elkaar gekoppeld. De Garden route trakteert je op  prachtige stranden, dik beboste gebieden en indrukwekkende lagunen. In de maanden juni t.e.m. november kan je hier zelfs walvissen en dolfijnen spotten! Golfliefhebbers zullen het hier zeker naar hun zin hebben, aangezien Klein Karoo enkele ‘world-class’ courses heeft, namelijk Fancourt en Pinnacle Peak. Avonturiers moeten zeker een poging wagen aan de ‘running trails’ die je door dichtbeboste plaatsen en spectaculaire bergpassen leidt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

“Off the beaten track” that’s the motto of our current trip through South Africa. #hetisdemerckxinsouthafrica⁣ ⁣ Meet the Karoo, a rather unknown and often forgotten area of the Western Cape. The landscape is dry, empty, far outstretched and almost no cars. 
This is also the area where the Khoi Khoi (??Hottentotten) and Khoi San ( ??Bosjesmannen) lived. If you look closely, you can spot the marks they left behind in the stones hundreds of years ago. Can you find it? ? The crazy part of this story is that it was discovered by school children, while they were on a field trip with their headmaster. ? If you want to see the place that exact headmaster will guide you through the place. Lovely right! You’ll only experience this in the Karoo! Haha ?⁣ #discovercwc #nowherebetter #ontmoetzuidafrika #meetsouthafrica #belgianblogger #reisblogger#femaletravelblogger #southafrica #southafricatrip #karoo #kleinkaroo

Een bericht gedeeld door Yannick Merckx (@hetisdemerckx) op

Swartberg Pass (Oudtshoorn), een prachtige rit met een duister verleden

De Swartberg Pass is een 44 km lange weg van Prince Albert tot Oudtshoorn, die je zal meenemen langs de rode kliffen, immense grottencomplexen en kale plateaus. Deze weg werd in 1800 door honderden gevangenen gegraven en is tot op heden nog steeds in zijn oorspronkelijke staat.

Tijdens het eerste deel zal je enkele struisvogelboerderijen tegenkomen, hierna start de pittige klim tot 1583 meter. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op het heuvelachtige landschap met boerderijen. Groot Swartberg staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

DSC05637
IMG_6040
DSC05638

 

Groot Karoo, oneindige woenstijnlandschappen

Hier kan je je verwachten aan eindeloze dorre vlaktes, natuurparken vol wildlife, karakteristieke ijzeren windmolens, heldere sterrenhemels en de zogenaamde ‘game farms‘. Deze regio vormt voor elk dier en plant een uitdaging om te overleven, maar vormt eveneens één van de grootste ecosystemen in Zuid-Afrika. Het dorre landschap is misschien niet het mooiste, maar vormt een uniek en indrukwekkend geheel.

Hier vind je ook het bekendere Karoo National Park. Onderweg zal je nu en dan een pittoresk dorpje tegenkomen als Merweville of Beaufort West. Wie op zoek is naar een exclusieve manier om door de Karoo te reizen, kan de luxueuze Rovos Rail of Blue train overwegen.

Karoo Nationaal Park, de Vallei der Verlatenheid

Het Karoo Nationaal Park is waarschijnlijk één van de meeste bekende plekken in de regio. Met zijn 90 000 hectaren landoppervlakte is er enorm veel te ontdekken. Je kan hier veel meer doen dan enkel ‘wildlife spotten’. Het park bevat verschillende trails (gaande van 13 km tot 90 km), picnic plekjes, gegidste wandelingen, bird hides en hun paradepaardje de ‘Fossil trail’. Vroeger bevatte dit gebied een enorm groot meer, waardoor er veel fossielen te vinden zijn van prehistorische waterdieren. Momenteel wordt het geologische woestijnlandschap grotendeels gedomineerd door bergen (Nuweveld Mountains) en verschillende bronnen, maar velen van deze bronnen zijn door de hoge temperaturen uitgedroogd. Spijtig genoeg is deze regio één van de vele plekken op aarde die enorm lijdt onder de klimaatsveranderingen.

DSC05184
DSC05186

Uiteraard kan een echte ‘game drive’ niet aan je bezoek ontbreken. In het park kan je verschillende dieren spotten, namelijk: leeuwen, schildpadden, rood hartebeest, berg zebra, Burchell’s zebra, Gemsbok, Grey Rhebok, Klipspringer en de eland.

Karoo Zuid-Afrika

Karoo National Park

Enkele praktische tips voor je bezoek:

 De beste periode om Karoo Nationaal Park te bezoeken is tussen tussen september en oktober vanwege de prachtige bloemenzee. Dan valt de meeste regen en staan de Acacia’s, Vygies, Aloë en Euphoria volop in bloei. Als we dit buiten beschouwing houden is het park het hele jaar door geschikt om te bezoeken en dieren te spotten. Hou er wel rekening mee dat in de zomer en winter de temperaturen extreem koud of warm kunnen zijn.

 Winter 1 april – 30 september: 7.00 u – 18.00 u

 Zomer 1 oktober – 31 maart: 6.00 u – 19.00 u

Lainsburg, maak kennis met de dansende Tanie Poppy

Tannie Poppie’s Roosterkoek het klinkt misschien niet bekend in de oren, maar deze kranige dame zal zeker en vast bijblijven. Met haar 61 jarige leeftijd, waarvan 22 jaar ervaring in het bereiden van roosterkoeken, tovert ze in ‘no-time’ een glimlach op ieders gezicht. Een roosterkoek is een type brood wat te vergelijken is met een ciabatta en best lekker! Vaak wordt wordt lam of worst als beleg genomen, dus even geen choco of speculaaspasta meer!

Lainsburg Karoo

Tannie Poppie’s Roosterkoek

Lainsburg Karoo

Tannie Poppie’s Roosterkoek

Braai in het veld, ervaar de Zuid-Afrikaanse gastvrijheid

Een braai is een typisch Zuid-Afrikaanse gelegenheid en kan vergeleken worden met ons barbecuen. Wij bezochten een enorm lieve Zuid-Afrikaanse familie die gevestigd is met hun Grootdriefontein boerderij in Murraysburg. Hun visie en levensstijl is zo verschillend van die van ons maar eveneens zo interessant om zien hoe zij hun leven vorm geven.

DSC05353
DSC05350
DSC05361
DSC05442

Op de braai wordt stokbrood, boereworst, kip, schapenvlees, lamskoteletten en nog veel andere typen vlees bereid. Zoals je leest, Zuid-Afrikanen en vlees vormen de perfecte combinatie! De avond vormt een echte sociale activiteit waarbij je meteen de Zuid-Afrikaanse gastvrijheid zal voelen. Eenvoudige maar lekkere boerenkost gecombineerd met een lekker wijntje en een prachtig uitzicht zal je meteen doen vallen voor de Zuid-Afrikaanse charme.

Matjiesfontein, back to the nineties

Dit Victoriaanse dorp uit 1884 wordt door velen het ‘juweeltje’ van de Western Cape genoemd. Het historische Lord Milner Hotel fungeert als centraal punt van dit kleine dorpje met amper 300 inwoners. Om een realistisch idee te geven van de grootte van Maatjesfontein, de Hop-on hop-off bus, die eigenlijk een ‘Old London bus’ is, voert je in 10 minuten langs de bezienswaardigheden van de stad. Een kort maar krachtig ritje maar de chauffeur is een komiek als geen ander! Het is een leuke tussenstop voor tijdens je reis door de Karoo.

De oude Londen bus aan het Lord Milner Hotel

De humoristische chauffeur had nog verborgen kunsten

Iets mooi om mee te eindigen, want beelden zeggen meer dan woorden

Na de eindeloze vlaktes nood aan wat ‘city vibes’? Lees hier onze tips over het bruisende Kaapstad!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.